Review: Onkyo TX-SR608 AV receiver

11 december 2010 6 Minuten 0 Reacties
Onkyo-SR608-feature

De Onkyo TX-SR608 is een van 's werelds eerste 3D AV receivers en bevat ook THX-Select2 Plus en ondersteunt Dolby Pro-Logic IIz hoogte kanalen. Kortom, een zeer volledig plaatje zou je zeggen. Maar het mooiste van dit alles is niet de aantrekkelijke feature lijst, maar het aantrekkelijke prijskaartje.

Alle andere Japanse fabrikanten hebben moeite om de prijzen aantrekkelijk te houden, maar Onkyo legt de lat voor instap 3D AV receivers zeer laag. Sterker nog, de TX-SR308 is ook 3D-Ready. De belangrijkste feature, degene die Onkyo echt als eerste gelanceerd heeft, is de HDMI 1.4a verbinding. Hiermee kun je 3D signalen via de receiver doorsturen naar je 3D TV. Elke receiver met HDMI 1.4a kan 3D signalen dus ‘schakelen’. Deze feature kan ook HDMI audio en video van de bron naar de TV sturen in standby modus, wat erg handig is als je laat op de avond nog een film wilt kijken. Ook ondersteunt de HDMI 1.4a verbinding Audio Return Channel (ARC) mogelijkheden. Dit houdt in dat de audio van je TV signalen (wat meestal direct van kabel of decoder naar TV loopt) via de HDMI kabel terug gestuurd kan worden naar de receiver en ook versterkt kan worden. Al die kwaliteit wordt ook ondersteund door kwantiteit; je krijgt maar liefst 6 HDMI inputs, waarvan één op de voorzijde.

Onkyo TX-SR608 7.1 receiver

Naast de hoofd features bevat de SR608 ook nog een aantal leuk-om-te-hebben features. De receiver heeft een gloednieuwe 7-kanaals versterker, welke tot wel 160 Watt bij 6 Ohm per kanaal kan uitsturen. De 160 Watt is wellicht iets overdreven, want verschillende onafhankelijke metingen komen tot 135 Watt bij 8 Ohm. De rest van de features zijn onder meer 1080p upscaling met een Faroudje chip, Burr-Brown digitaal-analoog converters (DACs) en twee parallelle sub uitgangen. Naast de Dolby Pro-Logic IIz ondersteuning vinden we ook Audyssey DSX hoogte en breedte verwerking. Wat missen we? Wellicht een USB aansluiting, maar daar zal niemand snel van wakker liggen.

Met ‘maar’ 7 kanalen te verdelen moet je keuzes maken. Worden het de ‘front hoogte‘ of ‘front breedte’ of ‘achter midden’ luidsprekers? Puristen zeggen dat de achter-midden luidsprekers de beste oplossing zijn aangezien er redelijk wat 7.1 content op de markt is. Aan de andere kant kun je zeggen dat de verticale toevoegen met hoogte kanalen voor een grotere wow-factor zorgt voor de meeste 5.1 films.

Eenmaal aangezet valt meteen de user interface op. Deze ziet er zeer gelikt uit en is erg intuïtief. Je kunt ook snel toegang krijgen tot elke willekeurige feature and het scrollen door menu’s gaat zeer vloeiend, soms te snel en vloeiend. De set-up is simpel en kan in een paar stappen gedaan worden. Met de Audyssey EQ en de meegeleverde microfoon wordt het ook nog eens automatisch gedaan en wordt heel je kamer doorgemeten. Onkyo heeft van Audyssey ook de Dynamic Volume en Dynamix EQ meegenomen welke ervoor moeten zorgen dat de audio balans goed blijft van een stille nacht tot aan ‘jammer voor de buren’.

Dat de SR608 geen USB inputs en analoge multi-kanaals aansluitingen heeft is misschien wel te begrijpen. Het is namelijk een echte home cinema receiver. Hij is gemaakt om je van de bank te blazen met hoogwaardige HD content en niet voor de lage kwaliteit MP3 bestanden of gecomprimeerde video’s.

Home cinema krachtpatser

De eerste Blu-ray die we bekijken, of beluisteren eigenlijk, is een muziek Blu-ray disc met Jazz muziek. De Onkyo laat hier een zeer rijk en compleet geluid horen wat veel van de middenklasse receiver jaloers zou maken. Elke bass noot wordt scherp en precies aangezet en wanneer het volume opgevoerd wordt laat de receiver absoluut spierballen zien. Hij houdt alles straks en gefocust.

Niet geheel onverwacht vliegt de audio van de actie scenes uit Avatar je ook om de oren. De receiver zorgt voor een energieke impact en met een groot scala aan kleur en klank, zelfs in 5.1 modus. Wanneer alle 7 kanalen aangesloten staan laat Dolby Pro-Logic IIz Height toch meer van zich horen dan de wat mindere Audyssey DSX Height modus.

De dialogen zijn helder, scherp en goed hoorbaar. De spraak van de persoon die aan het woord is verschijnt voor de andere audio kanalen en wordt niet onverstaanbaar in drukke scenes. De hele audio ervaring is vloeiend en soepel.

Met de wat meer emotioneel intensere film Up op Blu-ray gaat de receiver door met het zetten van een nieuwe standaard voor deze prijscategorie. De dialogen blijven sprankelend en helder, zonder de audio te domineren. De muziek zet op met indrukwekkende cinematografische schaal.

De wat zachtere effecten die van achteren moeten komen lijken wat in de speakers te blijven hangen in plaats van door de kamer te vliegen, maar dit is niet iets wat je gelijk op zal vallen. Er valt ook wat zachte ‘ruis’ op wanneer het volume hard staat en de content geen stil is. Wanneer er bijvoorbeeld een elektrisch apparaat in huis aangezet wordt hoor je wat statische ruis. Erger dan de meeste budget receivers is het absoluut niet, maar het kan dus gebeuren dat je wel eens een klikje or plopje hoort.

Er is een goed reden waarom Onkyo gekozen heeft voor Faroudja’s DCDi upscaling processor – omdat deze gewoon goed werkt. Aan DVD’s in SD resolutie wordt een hele nieuwe dimensie gegeven die het bijna HD doet lijken. Beelden zijn scherp (zo scherp mogelijk) en ook bij snelle bewegingen valt er geen negatief puntje op te merken.

Conclusie

De Onkyo TX-SR608 is een ware digitale home cinema krachtpatser die je de volledige bioscoop ervaring in huis laat beleven. Met zijn scherpe precisie en alomvattend geluid is hij elke euro van de 450 waard. Als je bij een grote actie film niet op het puntje van je stoel zit wanneer dit monster aan staat moet je even checken of je nog wel een pols hebt.

Er zijn wel wat kleine dingen die ervoor moeten zorgen dat een receiver met zoveel features toch nog zo weinig kan kosten. Zo zijn de luidspreker terminals wat krakkemikkig en kunnen naar beneden buigen wanneer je kabels aan de zware kant zijn. De behuizing is aan de lichte kant en elke knop die je indrukt maakt ook een wat goedkoop klik geluid. Maar, je kan natuurlijk niet alles hebben, voor deze prijs althans. Alles bij elkaar genomen is het een nagenoeg perfecte home cinema receiver voor de kleinere budgetten.

Reacties (0)