Review: Marantz SR7009 AV receiver

05 juni 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Marantz-SR7009-review-4

In deze review kijken we naar de SR7009, de nieuwste AV-receiver van Marantz, uitgerust met onder meer WiFi, Bluetooth, 4K-ondersteuning en Audyssey-kalibratie.

Eind vorig jaar hebben we de SR6009 av-receiver van Marantz aan een uitgebreide review onderworpen. Onlangs hebben we echter ons referentiesysteem voorzien van een upgrade, onder meer met de nieuwe Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook de receiver hebben we vernieuwd en we hebben gekozen voor de Marantz SR7009.

De Marantz SR7009 is een stapje hoger dan de SR6009 maar komt in vele opzichten overeen. De belangrijkste verschillen zitten hem in de afmetingen, het vermogen, het aantal luidsprekeraansluitingen, het aantal zones, het aantal hdmi-uitgangen en onder de motorkap de kwaliteit van de gebruikte componenten. Ook krijgt de nieuwste versie van de SR7009 standaard ondersteuning voor Dolby Atmos. Natuurlijk zorgt dit ook voor een ander (advies)prijskaartje; 1.699 euro tegenover 1.099 euro. Je kunt de SR7009 echter al kopen voor 1.399 euro. In deze review kijken we alleen naar de belangrijkste verschillen tussen beide receivers. Voor meer informatie over onder meer de netwerkmogelijkheden, de instellingen en het design verwijzen we naar de Marantz SR6009 review.

Marantz SR7009 – Specificaties en features

De Marantz SR7009 AV-receiver beschikt over dezelfde eigenschappen als de SR6009, maar gaat met geluidstechnologieën nog net een stapje verder. De receiver heeft negen versterkerkanalen, elk met 200 Watt (6 ohm, 1 kHz, 1%, 1-kan.-aansturing) aan vermogen. Dankzij de vier DSP-engines (Digital Sound Processing) kan de SR7009 tot 11.2 kanalen aan, voor volledige ondersteuning van DSX, DTS Neo:X 11.1 en de nieuwste decoderingstechnologie Dolby Atmos. Met Dolby Atmos wordt de luisteraar vanaf alle kanten, zelfs boven het hoofd, omgeven door geluid.

De SR7009 is voorzien van drie HDMI-uitgangen en 13.2-kanaals pre-out-functionaliteit. De geavanceerdste Audyssey MultEQ XT32/LFC (geschikt voor Pro) maakt nauwkeurige kalibratie van de luidsprekers mogelijk. Ook is het apparaat voorzien van HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) techniek en het current-feedback circuit van de fabrikant. De nieuwste HD-audioformaten als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD worden vanzelfsprekend ondersteund. Het systeem is daarbij uitgerust met Audyssey DSX.

De ondersteuning voor digitale audiobestanden is uitgebreid, met onder meer MP3-, WMA-, FLAC HD-, ALAC-, WAV192/24- en AAC-bestanden. Er is ook ondersteuning van Gapless voor afspelen zonder pauzes, DSD en AIFF. Draadloze streaming is mogelijk middels Apple AirPlay maar de receiver komt ook met antennes die streaming via Bluetooth en WiFi mogelijk maken. De receiver kan bediend worden met de remote-app van Marantz en een meegeleverde afstandsbediening.

De SR7009 beschikt over acht HDMI-ingangen, waarvan één aan de voorzijde. Alle aansluitingen zijn voorzien van de HDMI 2.0-standaard en bieden dus ondersteuning voor 4K Ultra HD-materiaal met 50/60Hz. SD- en HD-materiaal kan door de receiver naar 4K-resolutie opgeschaald worden. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor de weergave van 3D-materiaal aanwezig. Er zijn drie HDMI-uitgangen aanwezig zodat een extra ruimte aangestuurd kan worden of je een tweede scherm/projector aan kunt sluiten. Aan de voorzijde van de receiver bevindt zich nog een usb-poort voor het koppelen van een digitale camera, een usb-stick of een iPhone/iPad.

Net als veel van de andere modellen van dit jaar heeft ook de SR7009 de ECO-modus van Marantz. Die brengt het stroomverbruik aanzienlijk omlaag als de ontvanger alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek of op laag niveau. Als tijdens het kijken van een film of het luisteren naar hardere muziek meer vermogen nodig is, schakelt de SR7009 automatisch over op de modus met volledig vermogen.

Marantz SR7009 – Eerste indruk

Op het eerste gezicht is er niet heel veel anders aan de SR7009 als we deze vergelijken met de SR6009, al weegt het apparaat bijna 2,5 kilogram meer en is hij ook bijna 2,5 centimeter hoger. Het gewicht geeft een gevoel van kwaliteit en zorgt niet direct voor problemen voor de meeste mensen. Een hoger apparaat kan voor problemen zorgen wanneer je de vorige receiver perfect ingepast hebt. Dit was bij ons het geval want de SR6009 paste precies tussen de tv en de kast. Met de komst van de SR7009 moest de kast met 2 centimeter verlaagd worden om ervoor te zorgen dat de tv volledig zichtbaar bleef. Dit is natuurlijk geen nadeel van de receiver maar het toont wel dat met grotere apparaten en een custom opstelling elke centimeter gebruikt wordt en je daar rekening mee moet houden.

De SR7009 komt net als zijn kleinere broer met een fraai afgewerkt (in ons geval zwart) design, dat aan de onderzijde voorzien is van zilverkleurige voetjes die voor extra stabiliteit zorgen. Ook zien we de twee grote knoppen voor het volume en de inputs, het ronde scherm met informatie over de input en het volume en het afgeronde frontpaneel terug. Rondom het ronde display is de SR7009 echter voorzien van subtiele blauwe verlichting. Dit heeft geen functie maar voegt een wat meer premium effect toe aan de receiver. Onder het display is een zwarte aluminium klep geplaatst waarachter zich verschillende inputs, knoppen en zelfs een extra display bevinden. De SR7009 toont op dit display extra informatie, bijvoorbeeld de titel van het nummer dat afgespeeld wordt of het audioformaat dat gebruikt wordt. De SR6009 moet het zonder dit display stellen. Verder zien we knoppen voor onder meer de surround-modus, de a/b-selectie, de zone-selectie, M-Dax en Pure Direct terug. Qua aansluitingen zijn de hdmi-poort, de usb-poort, de kalibratie-poort, de composiet-ingangen en de koptelefoon-uitgang achter de klep verscholen.

Overige apparatuur

In deze review maken we gebruik van een Panasonic ZT60 plasma tv voor de weergave van videomateriaal, een Spotify voor het streamen van muziek, een usb-stick met high-res audio, de UD7007 Blu-ray speler van Marantz voor de weergave van CD’s en Blu-ray discs, en het B&W CM S2-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.

Marantz SR7009 – Bediening en installatie

De installatie van de Marantz SR7009 is een fluitje van een cent en ten opzichte van de SR6009 zijn er weinig opvallende zaken te melden. Je moet nog steeds de twee antennes voor WiFi en Bluetooth achterop de receiver draaien en er worden stickers meegeleverd waarmee je de luidsprekerkabels en bronnen kunt labelen. Hierbij moet ook weer gezegd worden dat de antennes omhoog moeten wijzen voor optimale prestaties en dat dit je receiver dus minimaal 10 centimeter hoger maakt. Gelukkig viel het verminderde bereik met de antennes wijzend naar de zijkanten mee en leverde het in onze opstelling geen problemen op.

Installatie en menu’s

Wat betreft de installatie en de set-up assistant is er weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar en ook ten opzichte van de SR6009. De set-up loodst je door de belangrijkste instellingen en opties van de receiver, waaronder het aansluiten van luidsprekers, het koppelen en toewijzen van randapparatuur en het controleren van de internetverbinding.

De interface komt nog steeds wat verouderd over en richt zich puur op eenvoud en structuur. Verwacht geen fraaie icons, mooie animaties of een zeer gelikte interface; alles ziet er simpel en saai uit maar doet wat het moet doen. De navigatie in de menu’s verloopt dan ook erg soepel en snel, de kans is klein dat je verdwaald raakt en functies worden duidelijk aangegeven.

Audyssey kalibratie

De kalibratie van een receiver middels Audyssey hebben we inmiddels vele malen besproken en daar gaan we nu dan ook niet dieper op in. De werking is vrij simpel; sluit de meegeleverde microfoon aan op de doorvoor bestemde poort achter het frontpaneel, plaats de microfoon op de meegeleverde standaard en laat de receiver naar de optimale afstelling zoeken door de microfoon op aangewezen luisterposities te plaatsen. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van deze techniek maar wij maken er altijd gebruik van, al is het met naderhand wat kleine handmatige aanpassingen, bijvoorbeeld in het volume van individuele speakers.

Wanneer je Audyssey MultEQ XT32 op de SR7009 gebruikt zijn er twee functies die je kunt inschakelen en deze hebben behoorlijk wat invloed op de geluidsweergave; DynamicEQ en Dynamic Volume. Deze functies zijn ten opzichte van vorig jaar (voor de gebruiker) niet veranderd en daarom verwijs ik je graag naar onze SR6008 review. Hier behandelen we het nut en de mogelijkheden van deze functies. De Audyssey-kalibratie op de SR7009 is geschikt voor professionele kalibratie, mocht dit gewenst zijn.

Afstandsbediening

De afstandsbediening die met de SR7009 geleverd wordt is een ander model dan de afstandsbediening die met de SR6009 geleverd wordt. Ten eerste is er een display bovenin aanwezig waarop de bronselectie getoond (en leerfunctie) wordt, maar ook is er ruimte voor een select aantal knoppen waarmee je tv of een aangesloten apparaat (bijvoorbeeld een Blu-ray speler) bediend kan worden. De afstandsbediening beschikt daarnaast over een aantal ‘smart select-‘ knoppen waaronder je een bepaalde reeks opties, bijvoorbeeld voor de input, audiomodus en het volume, kunt instellen. Met een druk op die knop worden die presets dan gebruikt.

Ook kan de accessoire leren van een andere afstandsbedieningen en kun je middels codes functies van andere apparaten, bijvoorbeeld een tv of mediaspeler, overnemen. De afstandsbediening beschikt over een knop aan de zijkant waarmee een subtiel backlight geactiveerd wordt en je dus ook in het donker je receiver en aangesloten apparaten kunt bedienen. De accessoire ziet er op het eerste gewicht wat druk uit maar alle knoppen zijn op een logische positie geplaatst waardoor je snel weet waar je moet zijn. Ook ligt de afstandsbediening fijn in de hand.

Remote App

Je kunt de SR7009 daarnaast bedienen met de Marantz Remote-app voor Android en iOS. De applicatie is ten opzichte van vorig jaar niet veranderd en past zich aan aan de functies die de receiver biedt. Zo zien we nu Spotify niet meer terug, simpelweg omdat dit jaar Spotify Connect gebruikt wordt en je dus eerst de Spotify-app op je smartphone of tablet moet openen.

Middels de app kun je de gewenste input selecteren, het volume aanpassen, navigeren binnen gekoppelde servers en apparaten, de slaaptimer inschakelen, de geluidsmodus aanpassen, teksten invoeren waar nodig en je favoriete radiostations op het beginscherm zetten. Daarnaast kan een Marantz Blu-ray speler wat betreft de basisfuncties bediend worden. Hoewel het een handige app met een redelijk stijlvol uiterlijk is, laat de werking soms wat te wensen over. Je krijgt niet bijzonder veel instellingsmogelijkheden en de reactietijd is op sommige momenten tergend langzaam, als er al verbinding gemaakt kan worden. Kortom, een handige app maar er kan nog wat verbeterd en uitgebreid worden.

Marantz SR7009 – In gebruik

Op het gebied van mogelijkheden en gebruik is de SR7009 op de meeste punten hetzelfde als de SR6009, in ieder geval wat betreft onze opstelling en testwijze. Om deze reden verwijzen we je naar onze SR6009 review voor meer informatie over onze ervaringen met onder meer streaming en de eco-modus.

Audyssey LFC

In tegenstelling tot de SR6009 beschikt de SR7009 over een optie genaamd Audyssey LFC, een interessante functie om uit te lichten. Audyssey LFC staat voor Low Frequency Containment en houdt in dat de audiocontent dynamisch gemonitord wordt en specifieke lage frequenties uit de audio gefilterd worden. Dit zijn de frequenties die nogal storend kunnen zijn aangezien ze door muren of vloeren ‘trillen’. Een handige functie voor wanneer je in een gehorig appartementencomplex woont of de kinderen al op bed liggen.

Dolby Atmos

Een andere extra feature van de SR7009 die we wel nog even moeten uitlichten is de ondersteuning van Dolby Atmos. De SR7009 maakt 7-, 9- of 11-kanaals Dolby Atmos met een 5.1.2-, 5.1.4-, 7.1.2-, 7.1.4- of 9.1.2-configuratie mogelijk met aan het plafond bevestigde luidsprekers of luidsprekers met Dolby Atmos. Een 5.1.2- of 5.1.4-luidsprekerconfiguratie bestaat uit een traditionele 5.1-luidsprekeropstelling plus twee of vier luidsprekers die boven het hoofd zijn gemonteerd of twee of vier Dolby Atmos-luidsprekers. Een 7.1.2- of 7.1.4-configuratie bestaat uit een 7.1-luidsprekeropstelling met vier luidsprekers die boven het hoofd zijn gemonteerd of vier Dolby Atmos-luidsprekers. Een 9.1.2-configuratie bestaat uit een 9.1-luidsprekeropstelling met twee luidsprekers die boven het hoofd zijn gemonteerd.

Kortom, met Dolby Atmos kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Hiervoor is echter een aardige investering vereist wat betreft nieuwe speakers. Aangezien wij een ‘standaard’ 5.1-kanaals opstelling gebruiken hebben we Dolby Atmos niet in combinatie met de SR7009 kunnen testen. Wel bespreken we binnenkort uitgebreid onze ervaringen met Dolby Atmos op verschillende receivers.

Marantz SR7009 – Audiokwaliteit

Het draait natuurlijk allemaal om de audiokwaliteit, datgene waarin de SR7009 moet uitblinken. We hebben de Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers ook kort met de SR6009 gespeeld en kunnen daardoor een aardige vergelijking trekken. Kort gezegd biedt de SR7009 stabielere prestaties, zeker voor de CM8 frontspeakers en met name wanneer het volume wat verder opengedraaid wordt. De receiver zelf wordt minder warm dan de SR6009 tijdens het aansturen van de speakers en blijft op elk geluidsniveau voorzien in kraakheldere subtiele details, overtuigende lage tonen en heldere middentonen. Het verschil is niet bijzonder groot maar groot genoeg om net dat beetje extra stabiliteit en precisie te kunnen voelen en horen.

Muziek

De Marantz SR7009 biedt zoals gezegd verschillende mogelijkheden om audio weer te geven. Zo kun je middels WiFi toegang krijgen tot je DLNA-server, kun je muziek streamen via Bluetooth, is er ondersteuning voor Spotify Connect en kun je muziek streamen vanaf Apple-apparaten dankzij Airplay. Ook is het mogelijk een usb-stick aan te sluiten, bijvoorbeeld voor high-res audio.

Op het gebied van streaming laat de SR7009 maar weinig steken vallen. Bij fors gecomprimeerde content komt het laag vaak net iets teveel naar voren, iets dat deels opgevangen kan worden met het aanpassen van de M-Dax-instelling naar ‘laag’. Over het algemeen wordt gecomprimeerde muziek redelijk goed hersteld en krijg je dus een breed geluidsveld met overtuigende zang en voldoende details. Echter ontbreekt net dat beetje ‘body’ en akoestiek waardoor een afstand tussen de artiest en de luisteraar gecreëerd wordt.

Bluetooth is voor ons vaak de laatste keuze voor het streamen van audio, met name door de mindere kwaliteit en het beperkte bereik. De SR7009 kan op een afstand van zo’n 9 meter prima via Bluetooth streamen en de kwaliteit is niet eens een tegenvaller. Ook hier geldt weer dat de echte ‘body’ van muziek mist en het geluidsveld minder breed en dynamisch is, maar als AirPlay, WiFi of usb geen opties zijn krijg je met Bluetooth een zeer aardige audioweergave voorgeschoteld.

Spotify Connect is een ideale functie om je favoriete muziek weer te geven, zonder dat je hiervoor je smartphone of tablet actief moet gebruiken. De kwaliteit laat maar weinig te wensen over. De SR7009 weet een dynamisch audiobeeld weer te geven, met doordringend maar niet over-the-top laag, warme maar heldere zang en voldoende ruimte om subtiele details weer te geven.

Maak je echter gebruik van bestanden met hogere kwaliteit, bijvoorbeeld FLAC of DSD, dan laat de receiver pas echt zien wat mogelijk is. Elk subtiel detail is hoorbaar, lage tonen worden op exact het juiste niveau weergegeven en je krijgt door de helderheid en ruimtelijke akoestiek het gevoel alsof de artiest direct voor je staat in de opnamestudio. Zelfs bij klassieke muziek weet de Marantz SR7009 zich indrukwekkend goed staande te houden, komt niet in de problemen bij dynamische passages en weet instrumenten duidelijk gescheiden te houden. Bij diep laag wordt niet overdreven maar krijg je absoluut de gewenste impact.

Heb je nog cd’s liggen met je favoriete muziek en zie je het niet zitten om over de stappen naar digitale bestanden of streamingdiensten? Dan is het goed om te weten dat de SR7009 ook met cd’s prima omgaat. Wij hebben hiervoor de UD7007 Blu-ray speler van Marantz ingezet en die twee werken perfect samen om het meeste uit je audioweergave te halen. De SR7009 gaat met gemak om met alle genres, van klassieke muziek tot pop en rock. De receiver weet een zeer dynamisch en rijk geluid voort te brengen, met indrukwekkend veel detail en een brede soundstage. Zang komt warm maar gedetailleerd en krachtig over, terwijl individuele instrumenten prima te onderscheiden zijn. Ook met cd’s vindt de receiver de perfecte balans tussen een krachtige weergave en subtiele details.

Film

Zoals in de introductie aangegeven maken we gebruik van een 5.1-kanaals opstelling, met Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Een 5.1-opstelling is nog steeds de meestgebruikte opstelling bij consumenten en daardoor een prima referentie. We zetten dus niet alle kanalen en mogelijkheden van de SR7009 in maar met 5.1-kanaals geluid krijg je met de SR7009 een zeer indrukwekkende surround-ervaring waardoor je compleet in een film of serie getrokken wordt.

De SR7009 weet een zeer breed geluidsveld te creëren met overtuigende ruimte tussen de speakers die gevuld wordt met surround-effecten. De receiver zorgt voor een volledig gevulde ruimte waarin audio-objecten zich vrij lijken te verplaatsen, alsof de speakers zelf bewegen. Dialogen komen helder en vol emotie over, zonder dat ze ondergesneeuwd worden door audio-effecten of de muziektrack, de chaos er omheen. Hoewel we als Nederlanders de ondertiteling vaak lezen is verstaanbare dialoog toch echt een waardevolle toevoeging. Alle subtiele details in stemmen, surround-effecten en muziekscores blijven behouden en prima van elkaar gescheiden. De actie in de ruimte is zo natuurlijk dat je effecten en bewegingen van links naar rechts en van voor naar achteren zonder moeite kunt volgen. De lage tonen worden prima opgevangen en laten je van de bank trillen zonder je direct naar de volumeknop te willen laten zoeken, en in combinatie met realistische surround-effecten krijg je een bijzonder goede film-ervaring. Ook wanneer je het volume wat verder opendraait houdt de receiver zich goed staande en blijft de audioweergave dynamisch en intact.

Marantz SR7009 – Conclusie

Het zal je niet verbazen dat we eigenlijk alleen maar enthousiast kunnen zijn over de SR7009. Deze receiver weet onze speakers met iets meer stabiliteit en vermogen aan te sturen waardoor de audioweergave op elk volumeniveau gedetailleerd en verzorgd blijft, vol met emotie en een eigen karakter. De extra features die de SR7009 biedt ten opzichte van de SR6009 zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo is vergt Dolby Atmos een extra investering in speakers en gebruik je de extra zone-mogelijkheden alleen als je ook daadwerkelijk audio in meerdere ruimten wilt hebben. Qua features is het dus een afweging of je het daadwerkelijk nodig hebt, maar kijkend naar puur de audioweergave in combinatie met de betere speakers is de SR7009 een kleine maar overtuigende stap vooruit.

Alle extra features als WiFi, bluetooth, Spotify Connect, de Remote App, de geavanceerde afstandsbediening en het extra display zijn handig en absoluut een toegevoegde waarde, maar ook is er ruimte voor verbetering. Zoals we in de review van de SR6009 al aangaven is de Remote App wel toe aan een update die extra functies brengt en mag de interface van de receiver een likje verf krijgen.

Maar, alles bij elkaar genomen hebben we maar weinig te klagen over de SR7009. Dit model biedt, voor een prijs van 1.699 euro, indrukwekkend goede prestaties en genoeg mogelijkheden om het middelpunt van je home cinema systeem te vormen. Deze receiver doet wat hij moet doen en dan ook nog met klasse.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede audiokwaliteit
  • Premium look en feel
  • Rijkelijk uitgerust qua features en functies

Minpunten
  • Remote App niet stabiel en uitgebreid genoeg

  • Meer ruimte nodig voor antennes
  • Interface kan likje verf gebruiken

Reacties (0)