We spreken er al jaren over: een televisie die zo dun is dat het lijkt alsof er een beeld op de muur hangt. Dat dit mogelijk is met oled wisten we al geruime tijd, maar het blijft een verrassing om het uiteindelijk gerealiseerd te zien. De Signature OLED65W7V is LG’s nieuwe topmodel voor 2017, en hij draagt zeer toepasselijk de naam Wallpaper oled tv. LG nodigde ons uit om de tv te komen testen in San Francisco. In dit artikel lees je onze review.
LG OLED65W7V – specificaties
Wat: Ultra HD OLED-tv, Picture on Wall design
Schermformaat: 65 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen: Soundbar: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne
Extra’s: HDR10, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Magic Premium Remote, stemcontrole, Dolby Atmos Soundbar,
Afmetingen: nnb x nnb x nnb mm (incl. voet)
Gewicht: nnb kg (incl. voet)
Verbruik: nnb / nnb watt (Energielabel nnb)
Adviesprijs: 7.999 euro (vermoedelijk)
Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 LG tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
LG OLED65W7V – design
Zodra je een televisie reduceert tot enkel nog een drie mm dun scherm valt er natuurlijk nog weinig te vertellen over het design zou je denken. Integendeel, we zien nu voor het eerst wat de voor- en nadelen zijn van zo een ontwerp. De LG OLED65W7V ziet er uiteraard fantastisch uit aan de muur. De wandbeugel is niet meer dan een grote vlakke plaat, met twee kleine knopjes in de bovenhoeken. Je laat de tv van boven naar beneden over die knopjes glijden, zodat ze in twee uitsparingen op het scherm grijpen. Magneten doen de rest van het werk en houden het scherm mooi op zijn plaats. Rond het beeld zit nog een zwarte rand van een kleine cm, maar dat is het. Puur alleen beeld aan de muur!
Maar je moet natuurlijk ook nog geluid hebben. Daarvoor heeft LG de televisie met een aparte soundbar voorzien, die is verbonden met het scherm via een platte lintkabel. Die geeft niet alleen beeld, maar zorgt ook voor de nodige stroomtoevoer. Het is dan ook de enige kabel die je moet voorzien. Hij is ongeveer 27mm breed, en je krijgt twee kabels meegeleverd (een van 47cm en een van 150cm) die je eventueel nog aan elkaar kan koppelen tot een maximum lengte van 197cm.
De soundbar zelf is een opvallende verschijning, zeker met de twee upfiring luidsprekers die naar boven komen zodra je de televisie aanzet. De belangrijkste beperking van de hele opstelling: je moet een schap, of beter nog een laag meubel voorzien om de soundbar op te zetten. Je kunt de soundbar immers niet aan de muur monteren. Bovendien moet je ook rekening houden met alle apparaten die je wilt aansluiten op de soundbar en die ook ergens een plaatsje moeten krijgen. Om de esthetiek van het scherm zo min mogelijk te storen wil je alles uit het zicht houden. LG had daarom beter voor een soundbar kunnen kiezen die je ook aan de muur kunt monteren. In combinatie met een aparte box die alle aansluitingen bevat (zoals Samsung dit jaar toont) zou dat veel meer flexibiliteit leveren.
Aansluitingen
Zoals hierboven vermeld zitten alle aansluitingen op de soundbar. Je vindt er vier HDMI-aansluitingen, waarvan een met ARC, en alle vier HDMI 2.0b. Verder zijn 3 USB-aansluitingen (1x 3.0), een optisch digitale uitgang, een hoofdtelefoon aansluiting, en drie antenne -aansluitingen. Allemaal wijzen ze naar de muur, wat maakt dat de achterzijde van de soundbar vijf tot tien cm van de muur moet staan, om plaats te laten voor de connectoren en de kabels.
De hoofdtelefoon aansluiting hadden we liever vooraan gezien, maar ze is makkelijk bereikbaar, dus een echt probleem is dat niet. Je kunt overigens ook voor een Bluetooth hoofdtelefoon kiezen.
LG OLED65W7V – gebruiksgemak
Aan het algemene gebruiksgemak lijkt ons weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. WebOS gidst je door de eenvoudige installatieprocedure met behulp van de cartoonvogel ‘Bean Bird’. De menu’s voor gevorderde beeldinstellingen maken nog steeds een onderscheid tussen ‘picture options’ en ‘expert control’. Dat zou wat ons betreft mogen verdwijnen, al is dat enkel belangrijk voor wie echt wil sleutelen aan het beeld. Er blijft een kleine vertraging wanneer je vanuit het Home scherm naar de instellingen navigeert, maar dat is onze enige opmerking. Afgezien daarvan is de ervaring erg vlot en verloopt het navigeren erg soepel.
Afstandsbediening
De LG OLED65W7V wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De grote Premium Magic remote is quasi identiek aan die van vorig jaar. Enkel de Netflix en Amazon toetsen zijn nieuw. Vermits onze testmodellen VS-versies waren, zijn we niet zeker of deze toetsen ook op de EU-versie aanwezig zullen zijn. De layout is goed, en de toetsen werken aangenaam. Ondanks zijn klassieke vorm kan je de remote nog steeds gebruiken om dingen aan te wijzen op het scherm. De ingebouwde microfoon gebruik je voor zoekopdrachten en eenvoudige commando’s zoals ‘Volume up’ of ‘Netflix’.
De tweede remote is een kleinere versie met een beperkt aantal toetsen die in veel gevallen zullen volstaan voor dagelijks gebruik, zolang je de aanwijzer functie niet gebruikt.
LG OLED65W7V – features
Smart tv-platform
WebOS blijft een van onze favoriete Smart TV systemen. Het Home scherm bevat een lint onderaan het scherm waarop je alle content mogelijkheden vindt: live tv, internet toepassingen, ingangen en ingebouwde functies zoals de mediaspeler. De volgorde van de iconen bepaal je zelf. Links bovenaan vind je de iconen voor de muziekspeler, de ingangen en alle instellingen.
Smart functies
Er zijn een aantal nieuwe features toegevoegd, waaronder Quick Access ons het interessantst leek. Je kunt nu functies toekennen aan de nummertoetsen. Door lang op de nummertoets te drukken schakel je automatisch naar die content. Zo start je YouTube, Netflix, de mediaspeler of live tv met een toets. Door lang op ‘0’ te drukken krijg je een compact menu met alle toegekende functies te zien.
Verder krijg je via Magic Link, met een druk op de knop, gerelateerde info over de huidige video. In hoeverre dit zal werken in Europa is nog niet duidelijk. De Magic Zoom functie laat je inzoomen op het beeld, en je kunt dat nu ook als dusdanig opnemen naar USB. De muziekspeler toont gesynchroniseerde liedjesteksten als die in het afgespeelde bestand zitten. De ingebouwde mediaspeler speelt nu ook 360° video’s, waarin je rondkijkt met de Magic Remote (360° video op YouTube werkt helaas nog niet). Tot slot kan je oled-tv ook gebruiken als een kunstwerk met de ingebouwde OLED-gallery functie.
De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler weet nu naast FLAC ook raad met ALAC, en uiteraard ook alle standaard muziekformaten. Helaas leest hij wel enkel de metadata van mp3-bestanden.
LG OLED65W7V – Beeldkwaliteit
Met de W7V-reeks is LG aan zijn vierde generatie oled-toestellen toe. Perfect zwart en contrast, en zeer brede kijkhoek blijven de belangrijkste argumenten voor oled. In deze generatie heeft LG de piekluminantie verbeterd, weergave van schaduwdetail opgetrokken en kleurbanding-artefacten aangepakt.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
De beste keuze start vanuit de film-mode.
Algemeen | Expert controls | Picture Options |
Beeldmodus: Film OLED Lampje: 80 Helderheid: 50 Contrast: 85 Scherpte: 10 Kleur: 50 Tint: G50/R50 |
Dynamisch Contrast: Uit Superresolution: Laag Kleurbereik: Auto Rand verbeteren: Aan Kleurfilter: Uit Gamma: 2.2 Witbalans: Warm2 |
Ruis reduceren: Uit MPEG reduceren: Uit Zwartniveau: Laag Bioscoop: Aan Motion Eye Care: Uit TruMotion: Helder (of aangepast) |
Je kan uiteraard ook voor de ISF nacht en dag instellingen kiezen als je meer specifiek rekening wil houden met de omstandigheden. Voor Trumotion prefereren we de Helder instelling om detail te verbeteren. Wil je iets meer controle, kies dan aangepast en zet dejudder ergens rond 6 (voor vloeiende beelden) en deblur rond 8 (voor beter detail).
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
De beeldverwerking evolueert verder op basis van de goede resultaten van vorig jaar. Deinterlacing en detectie van verschillende video- en filmfamerates werkt snel en betrouwbaar. Gekartelde randen op bijna horizontale lijnen zijn dan ook uiterst zeldzaam. De ruisonderdrukking werkt prima, zowel voor willekeurige ruis als voor compressieruis (blokvorming). De superresolution-instelling levert een licht verbeterde scherpte, maar het effect is eigenlijk te subtiel. Upscaling van oudere content ziet er erg goed uit, al mag je nooit wonderen verwachten als je een dvd instopt.
De bewegingsscherpte blijft een punt waar verbetering mogelijk is. Ja, OLED heeft een snelle reactietijd, maar toch blijft er in snel bewegende beelden wat detail verborgen door een vage rand. De tv moet voorlopig nog steeds de beste lcd’s op dit vlak voor laten gaan. Schakel TruMotion in de ‘helder’ stand, de ‘vloeiend’ stand levert iets te veel beeldartefacten. Wanneer we LG vroegen of dit ooit kan verbeteren, bijvoorbeeld door een techniek zoals Black Frame Insertion te gebruiken, lieten ze uitschijnen dat de modellen van volgend jaar hier mogelijk iets aan zullen doen.
Het oled-scherm van de LG OLED65W7V levert perfect zwart, maar drukte tot hier toe wat schaduwdetail weg. Dit jaar verbeterde LG het dithering algoritme en dat levert wel degelijk een beter resultaat. Je kunt eventueel ‘helderheid’ nog optrekken tot 51/52 om nog een tikje meer schaduwdetail te zien, maar echt noodzakelijk is dat niet. Wat wel opviel is dat er zichtbare rode en groene tinting zit in de donkerste schaduwpartijen. Dat is gelukkig enkel zeer duidelijk op testpatronen.
In donkere scenes zijn kleurband-effecten en vlekken die zichtbaar waren in subtiele kleurovergangen nu sterk verminderd. Op verschillende scenes uit Skyfall en Harry Potter was de verbetering goed zichtbaar. Helemaal weggewerkt is dit probleem nog niet, in sommige beelden bleef er sprake van zeer lichte banding. Daar heeft LG dus nog steeds werk voor de boeg, al zeggen we er wel bij dat het slechts uitzonderlijk zichtbaar is op normale kijkafstand en doorsnee content.
De kalibratie op ons testtoestel was uitmuntend en flirt met perfectie. Naast perfect zwart en prachtig contrast krijg je een quasi-perfecte kleurweergave, in alle opzichten.
HDR
HDR –ondersteuning is er voor HDR10, Dolby Vision en HLG. Met ‘Active HDR’ verbetert LG de HDR10 en HLG weergave door zelf dynamische metadata te berekenen op basis van elke scene. De tv probeert op die manier het effect van Dolby Vision te benaderen dat zelf al met dynamische metadata werkt en zo beter gebruik kan maken van de capaciteiten van het scherm. Het is bijzonder moeilijk om de impact ervan in te schatten.
OLED mag dan wel perfect zwart hebben, het moet op vlak van helderheid nog steeds zijn meerdere erkennen in lcd. Tegenover vorig jaar heeft LG de piekhelderheid opgetrokken, van ongeveer 700 naar 866 (in de Cinema HDR mode). In Vivid HDR mode konden we zelfs 1.030 nits meten. Bij een volledig wit veld treedt de Average Brightness Limiter in werking maar haal je nu toch 165 nits, een mooie verbetering tegenover de 130 nits van vorig jaar. Over het algemeen claimt LG een 25% verbetering in helderheid, en we zijn geneigd daarmee akkoord te gaan.
Het kleurbereik is onveranderd, en dekt bijna volledig DCI P3 af in onze metingen. Om de kleurweergave te verbeteren werkt de tv nu met een veel grotere lookup tabel (van 729 naar 4.913 punten). Dat zorgt voor een nauwkeurigere mapping tussen het kleurbereik van de video en dat van de televisie. Het saturatieverloop van kleuren is in elk geval flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Over het algemeen zagen HDR-beelden er spectaculair uit, en kunnen we stellen dat de extra luminantie de beelden echt wel extra punch geeft.
In de HDR-effect beeldmode geef je SDR-beelden een HDR tint, maar we vonden de resultaten niet zo goed. In onze erg donkere Harry potter scene verdween bijna alle zwartdetail en maakte het beeld soms duidelijke helderheidssprongen. Zelfs in de zwakste stand was dat onaanvaardbaar. Het HDR-effect maakt je beeld bovendien koeler. We zijn dan ook niet overtuigd dat het meerwaarde heeft. Geniet van je bestaande content, gewoon in de uitstekende film beeldmode.
Reflecties en kijkhoeken
De kijkhoek op een OLED-paneel is uitstekend, en dat blijft een sterke troef. LG voorzag het scherm van de OLED65W7V van een nieuw reflectiefilter, en dat heeft niet die uitgesproken purperen tint die we op de 2016 modellen konden zien.
Gaming
In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een lag van 88,2ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 21,8ms en dat is dan weer een topresultaat. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.
LG OLED65W7V – Audiokwaliteit
De soundbar is een prominent onderdeel van het design, en met het Dolby Atmos-logo erop hopen we op mooie resultaten. De luistersessie liet ons echter met een bijzonder gemengd gevoel achter. De klank is soms erg vol, zoals in Krupa van Apollo 440, en soms weer erg slap zoals in onze stukjes Wagner. Op soundtracks missen we toch een beetje de impact van een degelijke subwoofer.
De soundbar is overigens geen echte Dolby Atmos soundbar die met lichtjes schuin naar boven geplaatste drivers het geluid van het plafond laat kaatsen om de hoogtekanalen te creëren. De speakers die omhoog komen als je de televisie aan zet worden wel gebruikt om samen met virtualisatiesoftware een hoogte-effect te creëren. Dat leverde bij de Atmos-soundtracks een hoorbaar effect, maar we vrezen dat de testruimte in dit opzicht iets te open was om het goed hoorbaar te maken.
De klank en prestaties zijn, binnen deze beperkte test, goed, zeker als we vergelijken met de gemiddelde televisieluidsprekers. Maar echte Atmos-soundbars presteren beter, en we hadden graag een optionele subwoofer gezien om de klank wat meer kracht te geven.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.
LG OLED65W7V – Conclusie
Het heeft vele jaren geduurd, maar eindelijk is het dan zover: de LG OLED65W7V maakt zijn naam als ‘Wallpaper tv’ waar. Dit is geen superslank design, neen, dit is werkelijk puur beeld op je muur. Als belangrijkste minpunten stippen we aan: de beperkte flexibiliteit van de soundbar-opstelling, de bewegingsscherpte die net minder scoort dan top lcd-concurrenten, en de Atmos soundbar die iets beneden de verwachtingen presteert. Maar de pluspunten zijn niet te onderschatten: een baanbrekend ontwerp, een scherm dat kan pochen met een bijna perfecte kalibratie en uitmuntende weergave van al je content. En ruime HDR-ondersteuning met sterk verbeterde helderheid, schaduwdetail en kleurweergave in HDR. Afgerond met het leuke WebOS is dit werkelijk een toptelevisie. Het prijskaartje is nog niet zeker, maar zal vermoedelijk 8000 euro zijn. Dat maakt deze tv voor veel mensen een droom.
Beoordeling
- Top zwartwaarde en contrast
- Kijkhoek
- Hoge helderheid
- WebOS 3.5
- Kleurbereik
- Beeldverwerking
Opstelling heeft beperkte flexibiliteit
- Bewegingsscherpte
- Atmos-soundbar mist wat effect
- Prijs
Reacties (6)