Review: LG SC9S – Soundbar met sterke LG tv-integratie

05 augustus 2023 + 10 minuten 2 Reacties
LG SC9S

Er zijn wel meer soundbars die ‘beter’ worden in combinatie met bepaalde televisies. De SC9S van LG gaat nog een stapje verder qua integratie, onder meer door een elegante voet mee te leveren en door audiofuncties op de maat van LG OLED-tv’s. De blikvanger is echter de derde speaker bovenaan.

De SC9S-soundbar is een van de high-end soundbars waarmee LG dit jaar filmliefhebbers en gamers wil verleiden. Naast de obligate ondersteuning voor Dolby Atmos en aardig wat streamingopties (waaronder Chromecast), zijn er zijn wel wat ongewonere aspecten aan dit toestel. De grote blikvanger is de aanwezigheid van een derde hoogtespeaker aan de bovenkant. Dit toestel levert dus 3.1.3. Dat is relatief uniek – en ook wel intrigerend, gegeven dat de nieuwste surroundformaten eigenlijk geen ondersteuning bieden voor een derde hoogtekanaal vooraan.

De LG SC9S is, zover we weten, bovendien de eerste soundbar met een IMAX Enhanced-label. En aangezien IMAX Enhanced DTS:X-geluid omvat, weten kenners meteen dat de soundbar naast Dolby Atmos dat rivaliserende formaat ondersteunt. Of dat echt belangrijk is, hangt af van welke soort content je graag consumeert. DTS is relevant voor gaming en liefhebbers van oudere films op Blu-ray, streamingdiensten zitten vooralsnog in het Dolby-kamp. Ook weer van de partij bij deze LG is een bijdrage van hifi-merk Meridian tijdens het ontwikkelen. De partnership tussen de Koreanen en het Britse bedrijf bestaat al jaren en leverde in het verleden mooie dingen op.

Toch is de SC9S niet bedoeld als een ultieme homecinema-oplossing. Het is eerder een compact toestel dat de vele kanalen van een Atmos-soundtrack terugbrengt naar 3.1.3. Volledige omhulling is dus niet meteen de bedoeling, al kun je wel investeren in extra draadloze speakers om hiervoor te zorgen. LG legt bij dit toestel met name de klemtoon op heldere dialogen die uit de mix treden en lijken uit het scherm te komen. Niet onterecht, want het is inderdaad belangrijk. De LG SC9S heeft een verkoopadviesprijs van 999 euro.

Wat 3,1.3-soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder), DTS:X (en ouder)
Streaming AirPlay 2, Alexa, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, 2 x HDMI, optisch
Extra's WOW Orchestra, voet voor compatibele tv’s, hi-resaudio
Afmetingen 97,5 x 6,3 x 12,5 cm (soundbar)

Innige samenwerking met de tv

Maar er is meer aan de hand. Een trend bij tv-fabrikanten is om soundbars sterker te integreren met nieuwe televisietoestellen. Noem het een stukje klantenbinding om mensen te overtuigen om zowel een tv-toestel als een soundbar van hetzelfde merk aan te schaffen. Het is ook een manier om de specifieke eigenschappen van een soundbar af te stemmen op die van tv’s uit een bepaalde generatie. Zo kun je op papier betere prestaties krijgen.

Bij de SC9S gaat LG onder de noemer ‘WOW Synergy’ nog een stapje verder. Naast integratie op gebied van geluidsfuncties vind je in de doos een bracket om de soundbar heel strak met een LG evo C2- of C3-model te verbinden. Er is dan amper afstand tussen de onderkant van het scherm en de soundbar te bespeuren. Het handige is dat de soundbar met dit hulpstuk achteraan de televisie wordt bevestigd. Je moet dus geen extra gaten in de muur boren als je tv en soundbar ophangt. Bij plaatsing op een meubel vervangt de bracket en soundbar de tv-voet. Montage is niet zo moeilijk, mede door een heel heldere video van LG die alles stap voor stap uitlegt. Het eindresultaat is iets heel strak; het ziet er veel meer als één subtiel geheel uit dan als je een willekeurige soundbar combineert met je toevallige tv-keuze.

Geen zin om een HDMI-kabel te leggen tussen de SC9S en een C3? Dan kun je zelfs optioneel de WowCast-adapter installeren. In dat geval verbinden soundbar en tv via WiFi met elkaar. Zonder lag, stelt LG. Dat scenario hebben we echter niet kunnen testen. Het lijkt wel een elegante manier om een muurgemonteerde tv naadloos met de soundbar te verbinden. Dit hebben we echter niet kunnen testen.

Onder de naam WOW Orchestra is er een nauwe samenwerking op vlak van audio tussen dit toestel en bepaalde LG-tv’s. Dit is een functie dat LG vorig jaar introduceerde op zijn tv’s en sommige soundbars. In het geval van de SC9S kun je er op rekenen bij een 2023 OLED van de types Z3, M3, G3, C3, B3 of A3, een OLED-tv uit modeljaar 2022 (Z2, G2, C2, CS, B2 of A2), of een QNED-toestel uit de reeksen 99, 95, 90, 85 of 80. Het WOW Interface, waarbij je de soundbarinstellingen op het scherm kunt aanpassen, is er bij bovenstaande toestellen en bij enkele andere types, waaronder de Nano 80 en 75.

Wanneer je de WOW Orchestra-modus kiest, komt er geluid uit de soundbar én de speakers van tv. Dat boden oudere televisies ook, het verschil is dat hier dat de twee speakergroepen samenwerken. De naam lijkt ons wel een brutale knipoog naar Samsung, die onder de noemer Q-Symphony iets gelijkaardig aanbiedt. Je aartsrivaal een steekje geven, dat mag wel, toch.

Niet al te groot

De SC9S is een compacte verschijning. Voor een topmodel is dat bijzonder, want de meeste high-end soundbars zijn ongeveer even breed als een 65-inch tv. Dat is hier zeker niet het geval. Zelfs bij een 55-inch scherm komt de 97,5-cm brede LG compact over. Als je hem met het bracket aan een LG evo hangt, krijg je zo wel iets heel strak. Ook als het geheel aan de muur hangt.

Sowieso kiest LG niet voor een schreeuwerig ontwerp. Qua design is er geopteerd voor een eerder sobere en uniforme afwerking. De SC9S komt daardoor over als een lichtjes futuristische balk, strak vormgegeven met talloze kleine gaatjes die de indruk geven dat de hele soundbar bedekt is met één groot luidsprekerrooster. Het is een minitrend bij soundbars om niet langer een volwaardig display te voorzien. Ook bij dit toestel is dat het geval; communiceren doet de soundbar enkel via oplichtende leds verstopt achter de voorkant. Er zijn twee andere opties als je toch meer wil instellen of informatie krijgen. De bijhorende LG Soundbar-app is heel helder opgevat en met een compatibele LG-tv krijg je een extra menu op het scherm te zien. Hierlangs kun je instellingen van de SC9S aanpassen of bijvoorbeeld een van de vele beschikbare geluidsmodi selecteren. Een slim display-vervanger dient zich aan als je op bepaalde knoppen drukt. Een vrouwenstem vertelt je dan onder meer welke audio-indeling er op dat moment geldt. “Dolby” of “PCM”, bijvoorbeeld. Spielerei? Een beetje, maar bij het testen soms handig om te controleren of audio in de juiste indeling werd aangeleverd.

Bij de SC9S wordt een draadloze subwoofer geleverd. Heel veel valt hier niet over te vertellen. Ook dit apparaat is niet extreem groot, en plaats je best vooraan bij het tv-toestel. Zoals wel meer topmodellen kun je deze soundbar verder uitbreiden met draadloze luidsprekers (SPQ8) die je achteraan je sofa plaatst.

Een extra middenspeaker

Als het gaat om techniek, springt vooral die derde up-firing-speaker in het oog. LG introduceerde deze technologie vorig jaar bij een aantal soundbars, waaronder de S90QY en de heel gelijkaardige S80QY. De extra speaker aan de bovenkant bij deze soundbars is wel bijzonder. Topmodellen die Atmos ondersteunen komen normaliter met twee luidsprekers bovenaan. Zij verzorgen de voorste hoogtekanalen (HFL en HFR) door geluid naar boven uit te stralen, zodat het richting de kijker van het plafond weerkaatst. De derde, middelste speaker bij de SC9S heeft eigenlijk een ander doel. De extra speaker vult het middenkanaal aan; de bedoeling is dat dialogen en stemmen die typisch in dat kanaal zitten uit het tv-scherm lijken te komen. Dit is ook wat high-end thuisbioscoopbouwers betrachten als ze centerspeakers achter een projectiescherm verstoppen. Het doet immers veel qua immersie als stemmen ook echt samenvallen met de lippen op de tv. Dat is ook echt iets waar de ontwerpers op mikten. Want naast die naar boven gerichte speaker is er ook een aparte centerspeaker in het midden van de voorkant. Dat verklaart meteen waarom er twee keer ‘3’ staat in het 3.1.3-label van de SC9S.

AI-modus

Het is een LG-traditie om op soundbars veel geluidsmodi te voorzien. En ook bij de SC9S heb je op dat vlak wel wat keuze. Persoonlijk vonden we de automatische AI Sound Pro Mode goed functioneren bij de meeste content, zowel qua films als bij games. Bij deze modus, net zoals bij de Cinema-modus, wordt er een van een HRTF-afgeleid algoritme toegepast om een derde geluidslaag tussen de gewone surroundlaag en de hoogtekanalen te creëren. Niet de Voice of God-optie van Auro3D dus, maar een extra tussenlaagje. Sommige van de andere geluidsmodi, met name Music, vinden we echt niet goed klinken.

Effectiever is de kalibratiefunctie, nog iets dat LG al langer aanbiedt op z’n soundbars – net als veel rivalen. In de meeste woonkamers is het dan ook iets heel nuttig. Akoestisch zijn vele kamers niet echt optimaal, met deze functie pak je sommige problemen aan. Het inregelen duurt niet lang, al moet je wel een minuut lang luide testtonen ondergaan. Dat is geen te hoge prijs, lijkt ons, want het resultaat is een strakke laag en meer definitie.

Grote streamingplatforms

Er is een eigen app die bij de SC9S hoort. Daarin zul je echter geen muziekspeler meer vinden, wat je bij oudere LG-soundbars wel nog had. Dit toestel zet volledig in op de grote streamingplaforms: Chromecast, AirPlay 2 en Alexa. Dat laatste is minder relevant voor de Benelux, aangezien de Amazon-assistent nog altijd geen Nederlands praat. In het Engels, Frans of Duits kun je dan wel weer verder en gewoon nummers afspelen door het te vragen.

Met Chromecast of AirPlay 2 kun je eigenlijk alle mogelijke muziek wel afspelen. Wat ons betreft is ook bij het streamen van muziek de Cinema-modus de beste. Bij het gloednieuwe ‘The Ballad of Darren’ van britpopiconen Blur kregen we enkel dan een vol geluid, bij Music was het wel heel erg dun en mager.

Een belangrijk pluspunt bij dit toestel is de aanwezigheid van twee HDMI-ingangen die HDMI 2.1-ondersteunen. Zelfs in 2023 blijft dit uitzonderlijk bij soundbars. Een PlayStation 5 of Xbox Series X aansluiten en kiezen voor 4K120 (of 8K/60, mocht je een 8K-tv bezitten) is dus mogelijk.

Drie niveaus van geluid

Hoewel we de SC9S ook hebben gebruikt met onze LG OLED55C9, hebben we de soundbar voornamelijk getest in combinatie met een 65-inch versie van OLED evo C3. Dit is een van de verschillende LG-tv’s uitgerust met de WOW Orchestra-functie. Handig bij het testen is dat je snel kunt schakelen tussen de klassieke HDMI-eARC-koppeling (enkel de soundbar speelt) of de WOW-modus (soundbar speelt met tv-speakers).

Als je niet over een compatibele LG-tv beschikt, kun je de SC9S natuurlijk ook gebruiken. Het werkt dan zoals elk andere soundbar. Eén marketingbelofte maakt het dan echt waar, merken we bij het bekijken van de seizoensfinale van ‘Secret Invision’ met de C9: stemmen komen heel sterk uit de mix en er is een heel sterke indruk dat in beeld geluidseffecten ook echt uit het scherm komen. De geweerschoten van de Russische bewakers richting de auto die op hun afbolt bijvoorbeeld. We kiezen voor de Cinema-geluidsmodus om de dynamische effecten te laten opvallen. De AI Sound Pro-modus is ook wel geslaagd, maar bij sommige video’s klinkt het voor ons dan net te nasaal.

En wat is het effect met WOW Orchestra bij de C3-tv? Om te beginnen valt het verschil enorm op. Dat is wel anders dan pakweg bij Q-Symphony, waar de overstap van solo-spelende soundbar naar soundbar plus tv-speakers betrekkelijk subtiel is. Hier zorgt het inschakelen van WOW Orchestra voor een aanzienlijke verandering.

Bij soundbars die minder luidsprekers bezitten dan vereist om alle surroundkanalen goed weer te geven, wordt vaak minder goed de beweging van geluidseffecten overgebracht. Dat lukt deze LG wel beter. Zo raast de Porsche bij de snelle openingsscène van ‘Bad Boys for Life’ nadrukkelijk van links naar rechts over het scherm, en worden de vele maneuvers bij de hectische race naar het ziekenhuis overtuigend overgebracht. Bij deze film valt het minder goed op, maar tijdens het uitgebreide eerste deel van ‘Spectre’ in Mexico valt goed op hoe relatief groot de SC9S in combinatie met WOW Orchestra een geluidsbeeld kan neerzettten. Het is een geweldig shot, schijnbaar in één keer opgenomen, waarbij Bond zich door de festiviteiten van Dia de Muertos een weg baant, en dan langs een hotelkamerraam hoog boven het feestgedruis over de daken loopt. Het altijd aanwezige feestgeluid verandert mooi mee van karakter en van positie, wat de LG-soundbar goed overbrengt. Ook de onvermijdelijke explosie heeft voldoende impact, al is er ook geen sprake van een dreun die tot in je lijf te voelen is.

Misschien is het wel de invloed van Meridian; de SC9S komt beheerst over, wat helpt bij betere muzikale prestaties maar actiescènes iets minder uit de verf laat komen. Prima voor ‘A Star is Born’, bij ‘V for Vendatta’ horen we het Britse parlement op de tonen van het 1812 Overture graag spectaculairder ontploffen. Het aparte is dat de SC9S in de gewone solomodus met dezelfde scène wel heftiger en indrukwekkender uit de hoek komt – maar ook iets minder expansief. WOW Orchestra creëert dus wel een groter geluidsbeeld aan de tv, je boet dan wel in qua bombastisch spektakelgehalte.

Conclusie

De SC9S is een interessant alternatief voor soundbars die getuned zijn om maximaal te knallen. Door de aanwezigheid van een derde hoogtespeaker creëert het een groots geluidsbeeld rond de televisie. Heb je een compatibele LG-tv, dan wordt dit effect nog groter.

8.0
LG SC9S product

Beoordeling
LG SC9S

Pluspunten
  • Heldere dialogenweergave
  • Compacte bouw
  • Uitbreidbaar met extra speakers
  • Heldere app
  • Groot geluidsbeeld rond tv
  • Integratie met selecte LG-tv’s
Minpunten
  • Sommige geluidsmodi klinken suboptimaal
  • WOW Orchestra werkt goed, maar drukt het spektakelgehalte.

Beoordeling LG SC9S

De SC9S is een interessant alternatief voor soundbars die getuned zijn om maximaal te knallen. Door de aanwezigheid van een derde hoogtespeaker creëert het een groots geluidsbeeld rond de televisie. Heb je een compatibele LG-tv, dan wordt dit effect nog groter.

Prijsvergelijker LG SC9S

Reacties (2)