Vorige maand hebben we uitgebreid gekeken naar de OLED55C6V, één van de nieuwe oled tv’s die LG dit jaar naar Nederland gebracht heeft. Er zijn echter ook nieuwe topmodellen oled tv’s verschenen, in de vorm van de E6V- en G6V-serie. In deze review kijken we naar het 65-inch topmodel in de E6V-serie; de OLED65E6V. Dit model is voorzien van alle premium features, waaronder HDR, 4K Ultra HD, webOS, een soundbar en 3D-weergave.
LG OLED65E6V – specificaties
LG heeft dit jaar weer een groot aantal tv’s gelanceerd, waaronder diverse modellen met een oled-display. We weten inmiddels wat oled ons te bieden heeft; diepere zwartwaarden, een hoog contrast, laag energieverbruik en kleuren die van het scherm spatten. De E6V-serie bestaat uit twee topmodellen, met een formaat van 55-inch en 65-inch. In tegenstelling tot de eerder geteste C6V-serie komen deze oled tv’s met een flatscreen.
De modellen in de E6V-serie zijn voorzien van nagenoeg alle features die je op een premium tv mag verwachten. Zo is de hoge 4K Ultra HD-resolutie aanwezig, is er ondersteuning voor HDR (high dynamic range), kan 3D-content weergegeven worden middels de passieve 3D-techniek, is de tv voorzien van een eigen soundbar van Harman Kardon en is het oled-paneel op één stuk glas geplaatst wat de tv een chique uiterlijk geeft. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste features en functies van de LG E6V-serie.
Specificaties
- Oled-paneel
- Flatscreen
- 4K Ultra HD-resolutie
- ‘Infinite Contrast’
- HDR (Dolby Vision en HDR10)
- Ultra Luminance
- 99% DCI-P3 kleurbereik
- 600 nits helderheid
- Passief 3D
- WebOS 3.0
- Magic Remote
- USB opnamen
- HEVC en VP9 codecs
- Dubbele tuner
- 2.2-kanaals Harman Kardon speakers (40 Watt)
- Ingebouwde subwoofer (20 Watt)
- Wireless Sound Sync
- WiFi ac en Bluetooth
- Modellen:
- 55-inch (OLED55E6V)
- 65-inch (OLED65E6V)
De E6V oled tv-serie komt qua specificaties grotendeels overeen met de G6V-serie maar beschikt over een iets ander design en een minder geavanceerd audiosysteem. De 55-inch OLED65E6V heeft een adviesprijs van 3.999 euro meegekregen. De 65-inch OLED65E6V kost 5.999 euro. Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2016 LG oled en lcd led tv line-up.
Review apparatuur
Voor deze review maken gebruik van onder meer de Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray speler, de Denon AVR-X7200 receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.
LG OLED65E6V – design
Dat we met een topmodel oled tv te maken hebben blijkt wel uit het design. De C6V-serie was wat simpel en voorzien van veel plastic, dit model is grotendeels van glas en oogt een stuk eleganter. De OLED65E6V is ongelooflijk dun, zelfs dunner dan de iPhone die we in handen hadden. De glasplaat zorgt voor een premium uitstraling maar tegelijkertijd ook voor stevigheid voor het flinterdunne oled-paneel.
De voorzijde is nagenoeg compleet zwart, met een doorzichtige glazen rand die rondom het scherm loopt. Rondom het oled-paneel zien we een dun frame, de bezel, waardoor het beeld dus niet precies naar alle hoeken loopt. Onder de tv zien we over de hele lengte van het scherm een soundbar terug, voorzien van een chique grill met zilveren horizontale lijnen. Door de smalle voet kan de tv op elk kastje staan maar door de brede soundbar oogt een even brede (of bredere) kast wat mooier. De voet schuift precies in deze soundbar en valt dus bijna niet op. Aan de voorzijde is een klein stuk van de platte en zilverkleurige voet zichtbaar.
Aan de achterzijde van de tv zien we de nog altijd benodigde elektronica terug, verstopt in een dikker gedeelte richting de voet. LG heeft er nog altijd niet voor gekozen een aparte box voor de elektronica en aansluitingen mee te leveren, iets dat we toch graag teruggezien hadden. Een nadeel van de elektronica achter de tv is dat de tv altijd een paar centimeter van de muur komt te hangen. Maar, afgezien van dit is de OLED65E6V een zeer chique ogende tv, gemaakt van premium materialen en voorzien van een fraaie soundbar.
Aansluitingen
Op de achterzijde van de OLED65E6V zien we ook de aansluitingen terug. De tv komt met vier hdmi-poorten die naar de zijkant wijzen, twee usb 2.0-poorten aan de zijkant en nog een usb 3.0-poort aan de zijkant. Naar achteren wijzen onder meer aansluitingen voor composiet en component terug, plus connecties voor ethernet en optisch digitaal.
Afstandsbediening
De LG OLED65E6V komt twee afstandsbedieningen; een normale (Premium) Magic Remote en een kleine versie van de Magic Remote. Beide accessoires zijn voorzien van een zilverkleurige afwerking en komen mede hierdoor iets chiquer over dan de afstandsbediening die bij de C6V-serie zat. Het gewicht van de grote afstandsbediening ligt ook wat hoger en de knoppen zijn net wat stugger. De algemene look and feel is zeer goed te noemen; de accessoire ligt comfortabel in de hand en maakt de bediening van de tv net iets fijner. Wij houden in ieder geval wel van een afstandsbediening met een lekker gewicht en voldoende knoppen om snel overal te komen. De kleine versie voelt een stuk lichter en goedkoper aan, deze hebben we niet gebruikt.
LG houdt overigens vast aan de ‘pointer’ waardoor je naar elementen op het scherm kunt wijzen in plaats van de pijltjestoetsen te gebruiken. In onze optiek is dit een prima werkend systeem waardoor je ook nog eens sneller door menu’s kunt bladeren en teksten kunt invoeren. Er is ook een scrollwheel aanwezig waardoor je wat sneller kunt scrollen. Het scrollwheel en de pointer zijn niet aanwezig op de kleine afstandsbediening. Mocht je liever je smartphone gebruiken dan kun je aan de slag met de TV Plus remote-app voor Android en iOS.
LG OLED65E6V – gebruiksgemak
Qua gebruiksgemak verschillen de topmodellen van LG dit jaar niet van elkaar, afgezien natuurlijk van de hierboven genoemde afstandsbediening. De interface ziet er op alle modellen hetzelfde uit en laat op ons een goede indruk achter. Ten opzichte van vorig jaar zijn wat kleuren gewijzigd en zijn wat menu-items van plek veranderd maar over het algemeen is webOS nog datgene wat we kennen van eerdere modellen.
We kunnen echter alleen maar positief zijn over de interface van LG. De OLED65E6V beschikt over software die zonder haperingen werkt, overzichtelijk is en er strak en modern uitziet. Het is simplistisch waardoor je direct weet waar je zijn moet. Het enige kleine minpunt is dat de persoon die verantwoordelijk is voor de vertalingen naar het Nederlands hier en daar heeft zitten slapen, maar ach.
Bij het voor het eerst opstarten van de tv komt je de bekende vogel van webOS tegen. Deze loodst je door de belangrijkste instellingen, waaronder het koppelen met het netwerk en het zoeken naar tv-kanalen. Ook is er een handige Picture Wizard aanwezig om het beeld (deels) naar eigen wens in te stellen, maar dat is iets dat we liever zelf doen.
Alles bij elkaar genomen is het gebruiksgemak van LG’s webOS tv’s zeer goed te noemen. De software is snel en stabiel, er is voldoende overzicht en structuur, de vormgeving is strak en modern, de set-up is eenvoudig en alle toepassingen zijn via de taakbalk onderin het scherm snel toegankelijk.
LG OLED65E6V – features
WebOS
WebOS 3.0, dat is de nieuwste versie van het smart tv-platform dat we op de 2016-modellen terugvinden. Er is zoals gezegd niet heel veel veranderd, maar datgene dat veranderd is heeft duidelijk toegevoegde waarde. LG heeft het platform tot de basis weten de beperken en daardoor het gebruiksgemak verhoogd.
Het belangrijkste onderdeel van WebOS is nog altijd de waaier onderin, waarin je applicaties, inputs, favoriete kanalen, de tv-gids, de live tv-kanalen en instellingen kunt zien. Je kunt door de balk heen bladeren en zo menu’s openen of bronnen starten. Houdt je de home-knop ingedrukt dan verschijnt er een waaier met de geschiedenis. Wanneer je naar links navigeert in de waaier kom je bij de meest gebruikte kanalen/bronnen (maximaal 20). Daarbij kun je de tegels in de waaier zelf aanpassen en de volgorde veranderen. Alle mogelijkheden die de tv biedt worden middels deze taakbalk weergegeven waardoor je altijd weer waar je moet zijn en geen menu’s hoeft in te duiken. Het gebruiksgemak staat dus voorop. Overigens heb je als je het scrollwheel aanraakt rechts bovenin nog wat snelkoppelingen die verschijnen, waardoor je onder meer de beeldmodus kunt aanpassen, de geluidsmodus kunt wijzigen of direct naar alle instellingen kunt gaan.
LG heeft een eigen App Store waar je applicaties kunt vinden die nog niet op de tv geïnstalleerd staan. Op het eerste gezicht staat er voldoende geïnstalleerd en kun je ook in deze app store nog voldoende leuke apps vinden. Voor Nederlanders is het belangrijk om te weten dat de meest populaire apps aanwezig zijn, waaronder Netflix, NPO, RTL XL, YouTube, Videoland en Pathé Thuis.
Smart functies
WebOS is niet het enige ‘smart’ onderdeel van de LG OLED65E6V. De tv beschikt daarnaast over diverse opties om content uit je netwerk weer te geven, bijvoorbeeld door middels DLNA media te streamen vanaf een pc of NAS, of door je tablet of smartphone te spiegelen middels Miracast. Ook is het mogelijk vanuit een aantal apps op je smartphone video’s op tv te laten weergeven (onder meer Netflix en Youtube) en kun je twee beelden uit verschillende bronnen naast elkaar weergeven op de tv. De tv is voorzien van een eigen mediaspeler met fraaie interface waardoor je soepel kunt bladeren door bestanden die in je thuisnetwerk te vinden zijn. Wanneer je liever een fysieke usb-stick aansluit is dat ook mogelijk en de tv biedt ondersteuning voor een groot aantal digitale bestandsformaten.
LG OLED65E6V – beeldkwaliteit
Het mag duidelijk zijn dat we op nagenoeg elk valk met een high-end tv te maken hebben maar als dit ergens maximaal tot uiting moet komen dan is het wel de beeldkwaliteit. De LG OLED65E6V komt ook wat dit betreft op papier over als een premium model. Zo beschikt de oled tv over de hoge 4K Ultra HD-resolutie met ondersteuning voor HDR (HDR10 en Dolby Vision), passieve 3D-weergave met twee meegeleverde 3D-brillen, Infinite Contrast, 99% DCI-P3 kleurbereik en Ultra Luminance,
Belangrijkste instellingen
Als je een premium tv aanschaft dan wil je natuurlijk het maximale uit de beeldweergave halen. Het advies dat wij bij dit soort bedragen vaak geven is het professioneel laten kalibreren van je tv. Dit kost je tussen de 100 en 300 euro maar dan heb je wel een expert die precies weet hoe je het maximale uit je beeld haalt. Als je dat niet wilt dan kun je met wat kleine aanpassingen een zeer goede weergave uit je scherm halen. In onze reviews houden we dit aan zodat iedereen met de instellingen voor een optimale beeldkwaliteit aan de slag kan.
Let wel; het is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door. Hoewel het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit;
Algemeen | Geavanceerd | Beeldopties |
Beeldmodus: Expert (donkere kamer) | Dynamisch Contrast: Uit
Kleurbereik: Normaal Rand verbeteren: Uit Kleurfilter: Uit Gamma: 2.4 Witbalans: Warm2 |
Ruis reduceren: Uit
Zwartniveau: Laag
Motion Eye Care: Uit TruMotion: Uit (of aangepast) |
Zoals aangegeven zijn veel van de instellingen afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat, maar als je een donkere ruimte hebt en vooral in de avond tv kijkt dan zijn dit de instellingen waarmee je al veel uit je scherm haalt. Bij een aantal instellingen leggen we uit waarom we hiervoor gekozen hebben en wat ze doen. Overigens gelden voor HDR-content andere instellingen, waarover later meer.
Als je het beeld op een makkelijke manier naar eigen wens wilt afstellen dan kun je aan de slag met de LG Picture Wizard. Deze functie geeft je in een par simpele stappen de mogelijkheid zaken als contrast en helderheid aan te passen. Daarnaast (en dat raden wij aan) kun je één van de beeldmodi die LG al voor je aangemaakt heeft kiezen. Vanuit de doos biedt de Expert (donkere kamer)-modus de beste beeldkwaliteit maar je kunt zelf nog met de instellingen aan de slag.
De Expert (donkere kamer)-modus geeft vanuit de doos de beste beeldkwaliteit voor ruimten die verduisterd zijn en voor momenten wanneer je in de avond tv kijkt. Deze modus zorgt ervoor dat de tv zelf zo min mogelijk doet, om het beeld zo puur mogelijk weer te geven. Zo staan diverse opties voor ruisverminderen en het optimaliseren van snelle bewegingen uit. Ons advies is om al die extra opties ook met rust te laten, we willen het beeld zo puur mogelijk krijgen, zonder dat de tv daar extra scherpte of extra kleur aan toevoegt. Al deze opties introduceren vaak meer nadelen dan dat ze voordelen bieden.
Een optie die we nog even willen uitlichten is de TruMotion-optie. Het doel van deze functie is het vloeiender laten verlopen van snel bewegende beelden en objecten. Deze optie laat inderdaad beelden zeer vloeiend lopen, maar het nadeel hiervan is dat beelden verre van natuurlijk overkomen en vaak zelfs een soap opera-effect meekrijgen. Ook worden hierdoor artefacts geïntroduceerd. We raden dan ook af deze optie te gebruiken, maar mocht je toch wat haperende of minder vloeiende beelden tegenkomen dan is de ‘aangepast’ instelling de beste keuze. Speel dan wat met de blur- en judder-opties (2 of 3) zodat beelden net wat vloeiender ogen.
Algemeen
Nu we de instellingen behandeld hebben kunnen we door naar datgene waar het echt om draait; de kwaliteit van het beeld. Allereerst kijken we naar de algemene eigenschappen van het paneel, waaronder hoe uniform het beeld is, hoe diep de zwartwaarden zijn en of er duidelijke sprake is van problemen als banding of halo-effecten. Kijkend naar de algemene ervaring met oled en de ervaringen met de LG OLED55C6V moet de OLED65E6V hier met vlag en wimpel voor slagen.
En, gelukkig is dat ook het geval. De oled tv weet een indrukwekkend uniforme weergave voor te schotelen. Zwart is compleet en diep zwart, zonder problemen als lichtvlekken, dode pixels zijn niet waar te nemen en wit is intens en helder wit. De weergave is bijzonder strak en nauwkeurig, bij compleet egale beelden maar ook wanneer we een licht object op een donkere achtergrond tonen. Van een lichte waas rondom het lichte object (iets dat we bij lcd vaak zien) is geen sprake en bij elk testbeeld was duidelijk te merken dat oled het qua algemene eigenschappen van nagenoeg elke lcd tv wint. Dit alles is natuurlijk met name te danken aan het feit dat een oled-paneel bestaat uit lichtgevende pixels en dus problemen die door achtergrondverlichting veroorzaakt worden niet heeft.
De weergave van echt diep zwart is een onderdeel waar wij als filmfans heel blij van worden. De OLED65E6V weet zelfs met zeer dynamische en felle objecten tegen een strak donkere achtergrond het diepe zwart vast te houden en de helderheid en kleuren van het lichte object van het scherm te laten springen. Toch is het nog niet helemaal perfect want de gradaties in grijstinten en details in donkere delen van het scherm kunnen nog wat beter. Dit is een bekend probleem van oled en op dit vlak winnen de premium lcd tv’s het nog. Het is geen groot probleem, maar zet een high-end model lcd tv tegenover deze oled tv en je zult zien dat er op het lcd-model net iets meer subtiele details in de extreem donkere delen van het beeld verschijnen. Wanneer je de helderheid van het oled-paneel wat opschroeft om de details tevoorschijn te toveren kunnen er wat blok- en artefacten verschijnen.
Afgezien van bovenstaande minpuntje is het contrast indrukwekkend hoog en gecombineerd met een natuurlijke en nauwkeurige kleurweergave resulteert dit in een levendig en dynamisch plaatje. Kleuren spatten van het scherm zonder overdreven te worden of zonder bepaalde tinten te laten ondersneeuwen. Op het gebied van motion-handling, het opvangen van snel bewegende beelden of objecten, presteert de LG OLED65E6V iets beter dan zijn goedkopere en kleinere broertje. Bij de C6V-serie hadden we soms wat last van judder-effecten maar de E6V-modellen reduceren dat tot een minimum. Het is echter maar net hoe gevoelig je ervoor bent en als je het storend vindt dan kun je nog met de judder- en blur-instellingen (op 2 of 3) van de TruMotion-optie aan de slag. Het advies is echter om deze optie niet te gebruiken wanneer je naar filmcontent kijkt.
Van image retention, oftewel het inbranden van het oled-paneel, is tijdens onze review geen sprake geweest. We hebben diverse statische beelden een tijdje laten staan maar langer dan een seconde of twee is het beeld vervolgens niet zichtbaar. LG heeft ook een aantal technieken ingebouwd om inbranden te voorkomen, waaronder het dimmen van het scherm bij eenzelfde statisch beeld en het ‘wassen’ van het paneel in standby-stand.
SD- en HD-content
Mocht je nog veel naar standaard resolutie-content kijken dan heb je met de OLED65E6V in ieder geval een tv in huis die er een prima kijkbaar plaatje van kan maken. Natuurlijk is de bron van matige kwaliteit (qua resolutie, kleur, etc.) maar door de goede processor en verwerkingstechnieken wordt een beeld met minimale artefacten en ruis weergegeven. Schoon en scherp kunnen we het niet noemen maar beelden verlopen vloeiend en strak, en zijn zelfs dynamisch te noemen. Wel is het bij dit soort content verstandig om de TruMotion-optie te gebruiken, om net dat extra beetje scherpte in bewegingen te behouden.
De stap naar hd-content is een grote; hier kan de tv echt wat indrukwekkends van maken. Neem een Blu-ray van bijvoorbeeld Gravity of Avatar en de OLED65E6V geeft je middels de zeer goede scaler een plaatje dat dichtbij 4K Ultra HD komt. Beelden worden overtuigend scherp weergegeven, met veel diepte, natuurlijke kleuren en subtiele details. Dat wat niet in het bronmateriaal zit kan vanzelfsprekend niet getoond worden maar toch laat de tv niet duidelijk merken dat je met materiaal dat over een lagere resolutie beschikt te maken hebt. Dat komt niet alleen door een goede upscaler; zoals we al vaker benoemd hebben is het de combinatie van een extreem hoog contrast, diep zwart en goede beeldverwerkingstechnieken die een plaatje extra scherp en dynamisch laat ogen.
4K Ultra HD-content
Zetten we die scaler even uit door native 4K-materiaal aan te bieden dan wordt pas ‘volledig’ gebruik gemaakt van de Ultra HD-resolutie. En met volledig bedoelen we hier niet het aantal pixels maar de extra subtiele details die in het bronmateriaal aanwezig zijn en dus door die hoge resolutie pas echt tot hun recht komen. Dit resulteert in net wat strakkere dunnen lijnen, subtiele details in gezichten, zichtbare kleine objecten ver in de achtergrond, strakke sterren in de verte op een donkere hemel, etc, etc. Het geeft een plaatje net dat beetje extra diepte en leven, waardoor je weer wat meer in de film gezogen wordt.
Nu is bovenstaande alinea met name gebaseerd op Ultra HD-content van een schijfje. We hebben natuurlijk ook content via Netflix bekeken (de serie Marco Polo) en hoewel de scherpte net zo indrukwekkend is, de subtiele details ook aanwezig zijn en het extreem grote kleurbereik voor een dynamische weergave zorgt, is het het streamen op zich dat ons minder bevalt. Er blijft bij streamingdiensten toch nog sprake van artefacten en ruis die door compressie veroorzaakt worden. Storend is het niet, aanwezig is het wel.
3D-content
Hoewel steeds meer fabrikanten 3D-weergave uit hun tv’s halen zijn er toch nog aardig wat consumenten die graag naar 3D-materiaal kijken. LG gelooft nog in de techniek, niet in de laatste plaats omdat de eigen passieve 3D-techniek vrij goedkoop is om te integreren. De OLED65E6V beschikt dan ook over passieve 3D-weergave en komt met twee 3D-brillen. De conclusie voor wat betreft de 3D-weergave kunnen we eigenlijk een op een uit de review van de C6V-serie overnemen: De tv weet een crosstalk- en flikker-vrij plaatje weer te geven, met voldoende resolutie voor een haarscherpe weergave. Daarbij is de kleurweergave strak en levendig, is het 3D-effect overtuigend en ligt de helderheid hoog genoeg voor een comfortabele 3D-ervaring. Al met al wellicht de beste 3D-ervaring die we tot op heden gehad hebben.
HDR
Met alle nieuwe termen en technieken wordt het steeds lastiger om een tv op één specifiek onderdeel te beoordelen. Eigenlijk moeten we het totaalplaatje zien en daar is HDR (High Dynamic Range) een belangrijk onderdeel van. Het is namelijk de combinatie van 4K Ultra HD, een breder kleurenspectrum en HDR die voor de ultieme kijkervaring moet zorgen. In relatief nieuw onderdeel van onze reviews is dan ook de HDR-weergave, inclusief de hoge resolutie en het bredere kleurenspectrum.
Simpel gezegd komt HDR er op neer dat de tv een hoger contrast met meer kleurgradaties, diepere zwartwaarden en intensere wittinten heeft. Een helder gele zon spat van het scherm af, en een intens witte maand steekt af tegen een diep zwarte hemel. Om HDR weer te kunnen geven moeten tv’s over een hogere (piek) helderheid beschikken. LG’s OLEDO65E6V komt met een maximale helderheid van zo’n 600 nits en dat is wat lager dan de duizenden nits van de lcd topmodellen. Toch zou dat volgens LG grotendeels gecompenseerd moeten worden door het extreem diepe zwart (het hoge contrast dus). HDR-content is op dit moment nog niet breed beschikbaar maar Netflix biedt al een aantal films en series in HDR aan en ook beschikken de meeste Ultra HD Blu-ray discs over HDR-weergave. LG biedt met de oled-modellen ondersteuning voor twee HDR-standaarden; HDR10 en Dolby Vision.
Om HDR-materiaal zo optimaal mogelijk weer te geven moet de tv zijn instellingen aanpassen, onder meer voor een hogere helderheid. Veel van de instellingen worden automatisch aangepast zodra er HDR-content herkend wordt. Toch moet je ook zelf wat aanpassingen doorvoeren. Zorg sowieso dat je in de algemene instellingen de optie HDMI Ultra HD Deep Colour voor de HDMI-input waarop de Ultra HD Blu-ray speler is aangesloten geactiveerd is. Bij de weergave van HDR10 krijg je de de keuze uit drie modi, waarvan HDR Standaard (gebruiker) de beste optie met de beste kleurweergave is. Vervolgens zie je dat OLED en het contrast op maximaal gezet zijn om optimaal van HDR gebruik te maken. Verder gebruiken we veel van de hierboven genoemde instellingen, alleen staat Kleurbereik op Breed en staat Gamma automatisch op 2.2. Bij Dolby Vision-content (we gebruiken het door Dolby aangeraden Movie Dark ‘User’) staat ‘Oled lampje’ automatisch wat lager ingesteld maar dit heeft te maken van de eisen van Dolby en de verwerking van de HDR-data. De tv herkent zelf welke HDR-content aangeboden wordt en kiest zelf de beste instellingen hiervoor, maar loop ze altijd even na, zeker wat de extra beeldverwerkingstechnieken betreft.
Dat gezegd hebbende is HDR een verhaal dat de filmbeleving inderdaad een stuk intenser maakt. Allereerst hebben we The Martian in 4K Ultra HD en HDR10 bekeken. Zowel qua scherpte en nauwkeurigheid als kleurweergave en dynamiek brengt het een film een hele stap verder. Puur kijkend naar de helderheid is de stap minder groot, zeker als we het tegenover een premium lcd tv met een hogere helderheid zetten. Dat komt vooral omdat ook met SDR-materiaal al een hoog contrast behaald wordt op de oled tv. En diep zwart is waar een oled tv zich mee onderscheidt, en waar een lcd tv op achterblijft. High-end lcd tv’s met HDR bevatten net wat meer ‘punch’ door die hogere helderheid, maar intens witte objecten komen toch ook op LG’s oled tv’s nog altijd wat verder naar voren en spatten van het scherm. Van diep zwart tot intens wit in één beeld geeft extra diepte en is dus een toegevoegde waarde voor de filmbeleving.
Net als de C6V-modellen hebben de E6V-modellen bij HDR10-materiaal soms last van ‘clipping’, waardoor een helder object gaat overheersen en de vorm wegvalt. Details in bijvoorbeeld een intens heldere zon of maan vallen daardoor weg en ook strakke lijnen verdwijnen. Dit hebben we bij premium lcd tv, waaronder de Samsung KS9500, niet gezien. Daar bleven de details, texturen en lijnen duidelijk zichtbaar. Maar, op momenten dat clipping geen issue is zien we dat de oled tv weer het voortouw neemt met dank aan de oled-pixels die zelf licht geven en dus preciezer te werk kunnen gaan. Een heldere maan op een donkere achtergrond is dan ook zeer nauwkeurig en strak weergegeven.
Wanneer we overschakelen naar Dolby Vision-content is dat minpunt direct verdwenen. Dolby Vision werkt met dynamische metadata waardoor per scene de optimale weergave bepaald kan worden. Er is simpel gezegd meer controle over de helderheid van de objecten die op het scherm verschijnen en daardoor is de kans op clipping kleiner. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen HDR10 en Dolby Vision. Voor de rest is de HDR-ervaring net zo indrukwekkend en zeker wanneer je vaak in een donkere omgeving films kijkt zal de lagere (piek) helderheid van een oled tv je niet in de weg zitten. HDR zorgt voor een realistischere en levendigere weergave, zoals we het met onze eigen ogen zouden zien, inclusief de subtiele details in donkere delen van het scherm, de vele kleurgradaties en de haarscherpe weergave.
Gaming
Op het gebied van gaming is de LG OLED65E6V een prima keuze. De tv heeft een input lag van rond de 35ms en dat is gewoon goed te noemen. Met de input lag wordt aangeduid hoe lang de tv er over doet om een actie die met een controller uitgevoerd wordt op het scherm weer te geven, iets dat met name belangrijk is voor de intensieve gamers die bijvoorbeeld shooters spelen.
Reflecties en kijkhoeken
Op het gebied van reflecties wint de OLED65E6V het van de modellen in de C6V-serie. Het gebogen scherm zorgt in onze optiek toch voor meer uitgesmeerde reflecties dan een flatscreen paneel. De tv komt met een prima coating die reflecties minimaliseert maar lampen achterin de kamer of invallend zonlicht blijven zichtbaar. De reflecties zijn echter minder irritant aanwezig dan op sommige lcd tv’s die we getest hebben en dus mogen we dit een positief punt noemen. Qua kijkhoek wint oled het ook van alles dat we tot op heden gezien hebben. Vanuit nagenoeg alle (normale) hoeken is het beeld zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies te bekijken. Iedereen in de kamer kan van een optimaal plaatje genieten. Kleuren blijven van het scherm spatten en de helderheid blijft op niveau.
LG OLED65E6V – audiokwaliteit
LG heeft de OLED65E6V voorzien van een soundbar, een 2.2-kanaals audiosysteem dat door Harman Kardon ontwikkeld is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het is een flinke verbetering ten opzichte van de standaard speakers die we tegenwoordig in flatscreen tv’s vinden. De soundbar heeft een redelijk groot bereik en weet zelfs een overtuigend stereo-effect neer te zetten. Hoge tonen worden helder en strak weergegeven, dialogen klinken warm en duidelijk, en zelfs de lage tonen zijn overtuigend genoeg aanwezig voor een simpel tv-programma of een serie. Een echt surround-effect of een indrukwekkende filmervaring weet ook deze soundbar echter niet te creëren, iets dat gezien het formaat en de mogelijkheden ook wat teveel gevraagd is. Er zijn diverse instellingsmogelijkheden voor een gepersonaliseerde audioweergave, zelfs wat betreft de vertraging (plus en min).
Toch denken we dat de meeste mensen die een premium tv als deze kopen een extern audiosysteem voor de optimale beleving hebben staan en dan is het jammer dat de soundbar niet te verwijderen is. Het oogt mooi maar als je al een extern systeem hebt oogt alleen een strak en minimalistisch paneel in onze optiek nog mooier. Een minpunt kunnen we het niet noemen maar een suggestie voor de volgende generatie wel.
LG OLED65E6V – conclusie
Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen; met de LG OLED65E6V heb je één van de beste, zo niet de beste, tv’s van dit moment in handen. In vergelijking met de al indrukwekkende OLED55C6V wint de OLED65E6V het op het gebied van beeldverwerking (met name motion), het design, de audio en het platte scherm. Genoeg dus om een al heel goede tv een uitmuntende tv te maken. Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten? Jawel. Zo zien we bij HDR10-content nog clipping-issues terug, is de weergave van details in schaduwen nog voor verbetering vatbaar en kan de motion-handling nog verder geperfectioneerd worden. Maar, op elk ander vlak laat de tv de concurrentie ver achter zich. Voor een premium prijs krijg je een premium tv met een hoogwaardige beeldkwaliteit, voldoende smart-functies, gebruiksvriendelijke software en een high-end design. Wederom een echte aanrader dus, zeker als je optimaal van de nieuwste technieken en standaarden wilt genieten.
Beoordeling
- Diep zwart en hoog contrast
- Gebruiksvriendelijke software
- Dynamische en natuurlijke kleuren
Clipping met HDR10-content
- Soms verlies detail in schaduwen en highlights
- Prijzig
Reacties (16)