Review: Klipsch The Sevens – Amerikanen met veel pit

24 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Klipsch The Sevens

Klipsch kennen de meeste muziekliefhebbers van de grote hoornluidsprekers met een hoog rendement. Met The Sevens brengt het Amerikaanse merk zijn beproefde techniek en geluid naar actieve speakers die beter passen in minimalistische interieurs.

Na het openen van de fraai bedrukte omdoos, die met 23 kilo net onder het toegestane Arbogewicht blijft, wordt direct duidelijk dat Klipsch de zaken serieus aanpakt. In een perfect passende binnendoos zitten alle benodigde accessoires. De afneembare fronten zijn eveneens apart verpakt. De relatief kleine speakers, 41,6 x 20,7 x 27,7 centimeter, wegen maar liefst 10 kilo per stuk. Niet gek wanneer je bedenkt dat The Sevens actieve luidsprekers zijn, beide voorzien van een 100 watt versterker. De speaker is verkrijgbaar in echt walnootfineer of een zwarte afwerking. Kijkend naar de voorzijde maakt direct duidelijk dat het gaat om een Klipsch-speaker. De helft van het front wordt in beslag genomen door de gepatenteerde Tractrix-hoorn met daarin verbogen een 1” titanium tweeter. De hoorn moet zorgen voor een breed en hoog afstraalgedrag, waardoor een groot en levendig stereobeeld ontstaat. De 6,5” fibercomposiet woofer wordt ondersteund door een basreflexpoort aan de achterzijde. Kijkend naar de boven- en achterzijde van de The Seven leert men meer over de extra mogelijkheden. Klipsch noemt de The Sevens, net als de kleinere The Fives en grotere The Nines, ‘The most versatile speakers on the planet’. Laten we de opties eens onder de loep nemen om te kijken of deze bewering standhoudt.

Wat Actieve speakers 2 x 100 Watt
Inputs HDMI-ARC, line-in (met phono-modus), optisch, USB, 3,5 mm jack
Bluetooth Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, aptX en aptX HD)
Extra's Appbediening en remote
Afmetingen 41,5 x 20,6 x 27,2 cm
Gewicht 10 kg (per speaker)

Onder de loep

Om te beginnen bestaat een set The Sevens uit een master en een slave speaker. De master is voorzien van alle aansluitingen en wordt met slechts één dedicated kabel verbonden met de slave. Hiervoor levert Klipsch een speciale 4-pins kabel mee met een lengte van vier meter. Mocht deze lengte niet toereikend zijn dan is er nog een verlengkabel van twee meter in de doos met accessoires te vinden. Voordeel van deze kabel is dat alleen de master-unit verbonden hoeft te worden met het lichtnet, de slave krijgt stroom voor de ingebouwde versterker via deze dedicated kabel. Dit maakt plaatsen in de ruimte minder afhankelijk van een stopcontact in de buurt van de speaker. Om het geluid van uw televisie op te waarderen beschikken The Sevens over een HDMI ARC-ingang. Deze Klipsch-speakers zouden zodoende een prima alternatief voor een soundbar kunnen zijn. Een HDMI-kabel wordt standaard meegeleverd. Verder is voorzien in een 3,5 mm analoge mini-jack-ingang, USB en optische digitale ingangen.

Wat The Sevens extra speciaal maakt is de schakelbare analoge lijningang. De speaker is namelijk voorzien van een phonovoorversterker om een draaitafel met MM-element aan te sluiten. Een schakelaartje boven de ingang geeft je de keuze om de voorversterker wel of niet te gebruiken. Voor de nog immer groeiende groep vinyl-enthousiasten een waardevolle toevoeging die je bij actieve speakers niet vaak tegenkomt. Bluetooth 5.0 met aptX en aptX HD geeft je de mogelijkheid om draadloos muziek af te spelen. Een ethernet of wifi-optie ontbreekt, een bewuste keuze van Klipsch. Een betaalbare streamer of laptop aansluiten kan natuurlijk wel om van verschillende streamingdiensten gebruik te maken. Verder is er een lijnuitgang voor het aansluiten van een subwoofer, mocht je de laagweergave van de speakers nog extra willen ondersteunen. In de doos is verder nog een USB-kabel en een afstandsbediening te vinden. Over de gebruikte versterkertechniek vertelt Klipsch verder niet veel, behalve dat de ingebouwde versterkers speciaal ontwikkeld zijn voor deze speaker, en tweeter en woofer apart aangestuurd worden. Om de digitale signalen om te zetten naar analoog beschikken The Sevens over een 192 kHz / 24-bit DAC. Door de Klipsch Connect App te downloaden op een tablet of mobiele telefoon kun je via bluetooth verbinding maken met de speakers om bijvoorbeeld de equalizerpresets of laagweergave aan te passen aan de ruimte. De App kan eveneens dienstdoen als afstandsbediening voor het kiezen van een bron of het aanpassen van het volume. De master speaker is aan de bovenzijde voorzien van twee metalen draaiknoppen voor het kiezen van een bron en volume.

Set-up

Om The Sevens goed tot hun recht te laten komen plaats ik ze op mijn zestig centimeter hoge Sound Organisation-stands. Dit brengt de tweeter mooi op oorhoogte, hoewel het door de Tractrix-hoorn wat minder kritisch is met zijn goede horizontale en verticale spreiding. Dat Klipsch oog heeft voor detail blijkt uit het feit dat de onderzijde van de kast voorzien is van een dun laagje kurk. Dit zorgt ervoor dat de speaker niet verschuift en zowel de speaker als ondergrond niet beschadigen. Nadat de speakers een aantal dagen warmgedraaid hebben op zolder, verhuizen ze voor het serieuze werk naar de woonkamer. Daar vinden ze een plekje links en rechts van de televisie. Ongeveer drie meter uit elkaar en zo’n vijftig centimeter van de achterwand. Met een Inakustik Rhodos-interlink verbind ik de master speaker met de analoge uitgangen van mijn Bluesound Vault 2. Onze Ziggo Next-box koppel ik met een optische kabel zodat de speakers met de televisie kunnen gebruikt worden. Rest nog beide speakers met elkaar te verbinden en het netsnoer aan te sluiten. Na de Klipsch Connect App op mijn telefoon te hebben gezet kan het instellen van The Sevens een aanvang nemen. Na met de aan/uitschakelaar aan de achterzijde de speakers tot leven te „

hebben gewekt is het via Bluetooth verbinden met mijn telefoon snel klaar. In de app worden de speakers zichtbaar en kunnen verschillende instellingen gedaan worden. Zo kun je bijvoorbeeld de speakers een andere naam geven of aan een ruimte toewijzen. Verder is het mogelijk om aan te geven waar de speakers in de kamer staan. Afhankelijk van de plek in de ruimte wordt de laagweergave subtiel aangepast. Met Dynamic Bass EQ wordt de laagweergave aan het luistervolume aangepast, wat ervoor zorgt dat er onafhankelijk van het volume altijd een krachtige laagweergave gegarandeerd is. Naast een custom equalizermogelijkheid waarbij hoog, midden en laag aangepast kunnen worden zijn er ook drie presets beschikbaar. Te weten: ‘Vocal’, ‘Bass’ en ‘Rock’. Standaard staat de equalizer ingesteld op ‘Flat’.

De praktijk

Na alles te hebben aangesloten doe ik met wat bekende muziek nog kleine aanpassingen via de app en draai ik de speakers heel licht in om een mooi breed en diep stereobeeld te krijgen op de luisterpositie. De speakers hadden al wat uurtjes gespeeld op mijn thuiskantoor en zijn dus lekker los. Ik begin met het afspelen van muziek via Bluetooth vanaf mijn telefoon. Een aantal tracks gedownload van streamingdienst Tidal geven al een heel goed resultaat. Stemmen van onder andere Joe Jackson en Eva Cassidy zijn heel goed herkenbaar met karakter en nuance. Wanneer de muziek wat drukker wordt loop je qua weergave een beetje tegen grenzen aan, maar het blijft altijd goed beluisterbaar. Muziek vanaf mijn Vault2 naar de analoge ingang van The Sevens is een flinke sprong vooruit. ‘Miss Sarajevo’ uitgevoerd door George Michael laat zijn stem horen zonder dat de s- en t-klanken te veel aangezet zijn. De laagweergave is prima, mooi stevig en genuanceerd met de equalizerpreset op ‘Flat’. Best wel knap wanneer je bedenkt dat de speakers spelen in een ruimte van circa veertig vierkante meter. Wat verder in positieve zin opvalt is het diepe stereobeeld. De harp in ‘I Remember You’ klinkt heel realistisch waarbij de individuele snaren hoorbaar zijn. De stem van George staat recht in het midden los van de verschillende instrumenten en klinkt heel emotioneel en breekbaar. Jammer is dat de meegeleverde afstandsbediening wat slecht reageert, je moet echt heel goed richten op de ontvanger in de master speaker. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van de volumeregeling in de app, maar deze werkt helaas niet met kleine stapjes. Het doet uiteraard niets af aan de geluidskwaliteit maar hier zou Klipsch nog even wat aandacht aan kunnen besteden.

Een feestje

Snel door met muziek, One in de versie van Johnny Cash weet me altijd te raken. The Sevens stellen niet teleur, de warmte in zijn stem is precies zoals het moet zijn en de kwetsbaarheid druipt ervan af. De twee verschillende akoestische gitaren links en rechts in het stereobeeld zijn qua karakter prima van elkaar te onderscheiden, zelfs wanneer ze gelijktijdig spelen. Het hoog, midden en laag zijn keurig in balans, nergens wordt extra aandacht op gevestigd. Benieuwd of The Sevens eenzelfde live-beleving kunnen geven als de grote Klipsch-hoorns kies ik voor Bruce Springsteen’s live uitvoering van ‘Hungry Heart’. De intro, waarbij alleen het massaal aanwezige publiek zingt, wordt groots neergezet. Gezien het relatief bescheiden formaat van de speaker zeer goed. Het geluid reikt links en rechts ver buiten de kasten en is behoorlijk diep. Wanneer de band echt los gaat blijven de verschillende instrumenten als piano, Hammond-orgel en zelfs triangel los van elkaar te volgen en hebben ze allemaal een eigen plekje in het geluidsbeeld. De stem van Bruce klinkt rauw en vol karakter, precies zoals ik hem zelf al vele malen live gehoord heb. Wanneer Clarence Clemons de saxofoonsolo begint klinkt deze lekker fel en heel dynamisch. Een andere live-track waar ik geen genoeg van kan krijgen is ‘Gravity’ van John Mayer. De ambiance van de zaal is duidelijk hoorbaar en het aanwezige publiek klinkt niet als een brei, maar je hoort echt losse stemmen. Wederom is het stereobeeld heel diep, wat de livebeleving realistisch maakt. De bassdrum is krachtig en doortekend, totaal niet dun of klein. De bekkens klinken subtiel en voor een speaker uit deze prijsklasse behoorlijk gedetailleerd. Het gitaarspel van John is pittig en laat duidelijk de individuele snaren horen. Het middengebied is goed, wat resulteert in een fraaie weergave van John’s stem. Natuurlijk mag een track van de recent overleden Tina Turner niet ontbreken. ‘Undercover Agent for the Blues’ is een track waar veel in zit. Geen moeite voor The Sevens die hier wel raad mee weten. De sfeer wordt goed gevangen waarbij de stevige en strakke laagweergave een duit in het zakje doet. De blazers hebben pit zonder echt onaangenaam scherp te worden en het klinkt lekker dynamisch. De stem van Tina gaat van hoog naar laag en het zo kenmerkende heerlijke rauwe randje is volop aanwezig. De speakers beschikken over voldoende power om het volume op te schroeven en er een feestje van te maken.

Conclusie

Met deze The Sevens laat Klipsch zien en horen dat trouw blijven aan het oorspronkelijke levendige en live geluid prima te combineren is met hedendaagse techniek. Het retro uiterlijk is voor veel mensen een plus en de afwerking is prima. De aansluitmogelijkheden zijn ruim en de ingebouwde phonovoorversterker een echte toevoeging. De combinatie met mijn Pro-Ject T1-draaitafel leverde prima resultaten op. Televisiekijken met The Sevens is een flinke verbetering ten opzichte van de in platte schermen gebouwde speakers. De verstaanbaarheid van stemmen is beter en de laagweergave zorgt voor een leukere filmbeleving. Alles bij elkaar is een set The Sevens een relatief betaalbare alles-in-één-oplossing waar je jaren plezier van zult hebben!

8.0
Klipsch_Sevens_Grille on

Beoordeling
Klipsch The Sevens

Pluspunten
  • Eigenzinnig
  • Gebruiksvriendelijk
  • Geluidskwaliteit
Minpunten
  • Volumeregeling via app mist nuance

Beoordeling Klipsch The Sevens

Met deze The Sevens laat Klipsch zien en horen dat trouw blijven aan het oorspronkelijke levendige en live geluid prima te combineren is met hedendaagse techniek. Het retro uiterlijk is voor veel mensen een plus en de afwerking is prima. De aansluitmogelijkheden zijn ruim en de ingebouwde phonovoorversterker een echte toevoeging. De combinatie met mijn Pro-Ject T1-draaitafel leverde prima resultaten op. Televisiekijken met The Sevens is een flinke verbetering ten opzichte van de in platte schermen gebouwde speakers. De verstaanbaarheid van stemmen is beter en de laagweergave zorgt voor een leukere filmbeleving. Alles bij elkaar is een set The Sevens een relatief betaalbare alles-in-één-oplossing waar je jaren plezier van zult hebben!

Reacties (0)