Review: Klipsch Flexus Core 200 – Van solo naar volledig surround

07 december 2024 + 10 minuten 2 Reacties
Klipsch Flexus Core 200

De nieuwe Flexus Core 200-soundbar van Klipsch is een 3.1.2-soundbar met Atmos-geluid om een avondje Netflix meeslepender te maken. Tuning door Onkyo én de flexibiliteit om tegen een bereikbare prijs een heel surroundsysteem te bouwen zijn de opvallend eigenschappen van deze goedkope soundbar.

Er zijn heel wat soundbars met prijskaartjes rond 1.000 euro die een ultieme Dolby Atmos-ervaring beloven. Die topmodellen kun je desgewenst uitbreiden met een subwoofer en/of draadloze luidsprekers, wat de totale kostprijs nog hoger drijft. De Sonos Arc Ultra is het bekendste voorbeeld van die categorie. Er zijn nog duurdere modellen, zoals Samsungs HW-Q990D, waarbij meteen al die extra’s worden geleverd. Maar dan spreek je over iets dat een adviesprijs draagt van 1.500 euro…

Met de Flexus-soundbars probeert Klipsch het anders aan te pakken. Door het prijskaartje vriendelijker te houden en kopers de flexibiliteit te geven om op een later moment uit te breiden, willen ze de Atmos-ervaring toegankelijker maken. De nadruk ligt bovendien op beter tv-geluid, wat helemaal past bij de home theatre-wortels van het merk Klipsch. Muziek beluisteren kan, maar qua streaming is het aanbod beperkt tot Bluetooth. WiFi-streaming vind je niet op deze betaalbare soundbar. Ten slotte haalt Klipsch via z’n moederbedrijf nog wat extra kennis in huis bij Onkyo. Onder het motto “Amerikaanse sound, Japanse precisie” zou de Flexus Core 200 die we hier testen op geluidsvlak iets apart moeten aanbieden. Kortom, deze soundbar van 499 euro doet het net weer anders dan de rest.

Wat 3.1.2 soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder)
Streaming Bluetooth
Ingangen HDMI-eARC, optisch, USB-C
Extra's sub-uitgang, uitbreidbaar met draadloze sub en rears
Afmetingen 111,8 x 7,8 x 12,6 cm (soundbar)
Gewicht 8,5 kg

Voor elk kanaal een driver

Momenteel zijn er twee Flexus Core-soundbars, waarbij ‘Core’ aangeeft dat ze alleenstaand kunnen gebruikt worden. Maar ook dat ze basis kunnen vormen van een surroundsysteem met aparte subwoofer en draadloze achterspeakers. Die kun je samen met de soundbar kopen of later aanschaffen.

In deze review nemen we de Flexus Core 200 onder de loep, momenteel de grootste van de twee Klipsch-soundbars. Voor 499 euro krijg je een 3.1.2-soundbar die echt beschikt over de benodigde speakers om geluidseffecten hoog in de kamer te plaatsen. Dat is een belangrijk technisch verschil met goedkopere Atmos-soundbars die pogen dit te doen met minder drivers en via software. Die aanpak levert zelden een geslaagde surroundweergave op.

In deze review worden zowel de prestaties van de losse soundbar als de combinatie met de optionele subwoofer en draadloze speakers bekeken. Het gaat dan concreet om de Flexus Sub 100 (349 euro) en de Flexus Surr 100-set met twee draadloze speakers (299 euro). In beide gevallen gaat het om apparaten met een bescheiden voetafdruk. Dat is slim gezien, want veel mensen willen (met name) geen gigantisch basmonster in huis. Zo’n kleinere sub is dan toch sneller welkom in een modale woonkamer. En zelfs een 10-inch woofer kan een mooie portie bas toevoegen.

Ook de Flexus Surr 100-speakers zijn echt heel klein. Iets groter dan een blikje frisdrank, dat wel, maar niet echt veel meer. Dat maakt de plaatsing op een vensterbank of leuning van de bank mogelijk. Wil je een permanentere oplossing? Er is schroefdraad achteraan voorzien voor montage op de muur of een statief. Elke Flexus Surr 100-speaker bevat een 3-inch driver en vereist een stopcontact.

Officieel zijn de Sub 100 en de Surr 100 je enige optie. Maar even googelen leert dat er ook een grotere Sub 200 (met 12-inch woofer) en Surr 200-speakers aan zitten te komen. Vooral die laatste zijn interessant. Elke Surr 100 verspreidt enkel het geluid van één kanaal, maar bij de Surr 200 komt daar een hoogtekanaal bij. Hiermee vervolledig je het Dolby Atmos-plaatje naar 5.1.4. – met de Surr 100 zit je aan 5.1.2. Wanneer die Surr 200 opduikt, weten we nog niet. Maar in de app zien we alvast een (niet-actieve) volumeregeling voor de achterste hoogtekanalen, dus het zal niet ver in de toekomst zijn. Een grotere Flexus Core 300 staat eveneens op de planning, heeft Klipsch zelf al bevestigd. Het wordt dan de eerste soundbar met het Dirac-kamerkalibratiesysteem ingebouwd.

Authentiek design

Hoewel het design van de Flexus Core 200 geen bakens verlegt, geeft Klipsch er wel een authentieke draai aan. Het grootste deel van de bovenkant is bijvoorbeeld uit een donker hout, een fraaie finish die heel hard doet denken aan de speakers van het Amerikaanse merk. Heel origineel en onderscheidend, het is subtiel anders dan de typische afwerking in kunststof die je op dit prijspunt ontmoet.

Ook op technisch vlak zijn er knipogen naar het Klipsch-erfgoed. Als er zo één ding is waarvoor het bijna tachtig jaar oude bedrijf voor bekend staat, dan is het wel het gebruik van hoornspeakers. Een hoorn en een soundbar gaan meestal niet goed samen vanwege de afmetingen, maar een kleinere hoornvorm is wel toegepast rond de tweeters van het middenkanaal.

De vele drivers in dit toestel zie je echter niet. De voorkant is bedekt met een donker textiel dat langs zacht afgeronde hoeken doorloopt naar de zijkant. Knap afgewerkt voor de prijs, denken we dan. Helemaal verrassend de eerste keer dat je het toestel opstart? Achter het textiel bevindt zich rechts een scherm dat “Hallo” in grote retro dot-matrix letters laat verschijnen. Ook volumeveranderingen tonen op dezelfde manier.

Zoals veel soundbars met bovenliggende speakers is de Flexus Core 200 betrekkelijk diep. Een tiental of meer centimeters voor het scherm plaatsen is dus aan te raden. Z’n hoogte van ongeveer 7,5 cm laat plaatsing bij de meeste tv’s toe. Ook grotere modellen met klein voeten, waar de onderrand wel heel dicht bij het meubel komt. Het blijft wel een aanrader om dit vooraf te checken. Qua breedte is de Klipsch-soundbar optisch afgestemd op een 55-inch tv, maar je kunt het natuurlijk probleemloos bij een groter of kleiner scherm plaatsen.

De juiste app

De soundbar instellen en bedienen kan via een app. Niet Klipsch Connect, maar wel Klipsch Connect Plus. Belangrijk om dat in de gaten te houden, want het is makkelijk je te vergissen en dan zit je staren naar een app die maar blijft zoeken naar een compatibel apparaat. Connect Plus dus, beschikbaar voor Android en iOS. Heel complex is de app niet. Dat is positief bedoeld, want door de belangrijkste zaken toegankelijk te maken via het hoofdscherm blijft de bediening eenvoudig.

Klipsch Connect Plus

Een van de zaken die je hier vindt is een equalizer. Standaard staat het ingesteld op ‘flat’, maar bij Klipsch betekent dat zeker niet een neutraal of saai geluid. Zelfs in deze modus tonen de spierballen, wat meteen actiefilms levendig neerzet. Wil je toch meer of anders, dan zijn er presets of kun je zelf tunen via de equalizer. Daarnaast heb je twee geluidsmodi (Music en Movie) die in de app wel wat dieper begraven zijn. Via de meegeleverde mini-remote verander je ze echter met een druk op de knop.

In de Connect Plus-app vind je extra uitleg, bijvoorbeeld over wat veranderingen in de equalizer juist opleveren. Ook het eventuele instellen van de sub en achterspeakers wordt goed uitgelegd. Dat maakt het configureren van de Flexus Core 200 nog makkelijker dan het al is. Doordat er geen WiFi-streaming aan boord is, valt er sowieso niet echt veel in te stellen.

Uitbreiden is makkelijk

Klipsch heeft het makkelijk gemaakt om een subwoofer en surroundspeakers toe te voegen. Incluis via een ongebruikelijke optie: je kunt een sub bekabeld aansluiten. Draadloos kan ook, wat opnieuw iets anders dan normaal verloopt. Bij in de doos van de apart aan te schaffen Sub 100 zit een USB-zender die je achteraan insteekt bij een USB-poort van soundbar. Een gelijkaardige zender krijg je ook bij de Flexus Surr 100-speakers. Ga je voor subwoofer én draadloze luidsprekers, dan gebruik je de adapter bij de Surr-speakers. Nadat je de USB-adapter aanbrengt, zal de soundbar normaliter automatisch verbinden met de sub en de surroundspeakers. Dat lukte bij ons altijd zonder problemen, maar er is een handmatige procedure als die nodig zou zijn.

Een kalibratiesysteem bezit de Flexus Core 200 niet, dat is iets voor duurdere producten. Wel heb je in de app fijnmazige controls om de volumeniveaus van de verschillende kanalen in te stellen. Positief, want hiermee krijg je iets krachtig in handen om de Flexus Core 200 en extra apparaten te finetunen voor jouw woonkamer. Onder Channel Levels vind je afzonderlijke volumeregelingen voor de hoogtespeakers op de soundbars, voor de subwoofer(s) en voor de achterspeakers.

Gecontroleerd cinemageluid

Een goede test voor een soundbar met aparte speakers is ‘Gravity’. Zelfs als je ‘maar’ de reguliere 7.1-versie als bronmateriaal gebruikt; de Dolby Atmos-versie van Gravity is moeilijk te vinden. Aangezien het afspeelt in een baan om de aarde, werd er bij deze film gekozen voor een atypisch geluidsdesign. Bij de lange inleiding, als de astronauten rond de space shuttle aan het werk zijn, hoor je heel wat dialogen van ver links, rechts en zelfs achter je. Dat is ongewoon, meestal wordt alle belangrijke spraakinformatie gecentraliseerd in het middenkanaal, centraal op het beeld gericht. Met enkel de Flex Core 200 mis je die rijkdom wel wat, net zoals bij alle alleenstaande soundbars. Met de Flexus Surr 100-speakers werd deze scene natuurlijk veel overtuigender. De country & westernmuziek in de achtergrond speelde echt achter ons af, terwijl de stem van mission control soms uit onverwachte hoeken weerklonk, naargelang hoe de astronauten rondzweven. Regisseur Alfonso Cuarón heeft goed nagedacht over hoe een realistisch beeld te schetsen van leven in de ruimte, en met deze Klipsch-opstelling kunnen we daar ook echt van genieten.

Met enkel de Flexus Core 200-soundbar wordt de spanningsboog van Gravity geslaagd overgebracht, mede door de kwaliteit van de spraakweergave en het betere detailniveau. Het is niet een enorm geluidsbeeld dat vooraan gecreëerd wordt, maar is wel enorm rijker en grootser dan de tv-speakers op onze 65-inch LG OLED65C25-tv.

Het toevoegen van de Flexus Surr 100-speakers tilde de ervaring meteen naar een hoger niveau. Het helpt dat die kleine luidsprekers met enkele 3-inch driver een grote portie detail leveren, wat niet altijd het geval is bij dergelijke extra toestellen. Hierdoor werd het dramatische moment wanneer Mission Control een noodsituatie aankondigt, het ruimtetuig geraakt wordt door brokstukken en alles begint te tollen heel overtuigend overkwam. De chaos met vele radiostemmen rondom en het snelle ronddraaien waarbij geluidseffecten heel vlug van één kanaal naar het volgende kanaal bewegen verwerkte de Klipsch effectief. Midden in de actie, zo voelt het aan, vooral nadat we de achterspeakers wat luider hadden gezet. De kwaliteit van die rearspeakers toont zich bovendien als Sandra Bullock weg wordt geslingerd. De radiostem van George Clooney komt helder uit deze speakers en ze nemen ook naadloos de spraak van Bullock over als de camera verschuift van op haar gelaat gericht naar een eerstepersoonperspectief, en weer naar derde persoon. Gravity is wel eerder spannend dan spectaculair, en dat laatste is het terrein waar de Klipsch zich écht thuis voelt. De crashes en explosies van ‘The Fall Guy’, de Ryan Gosling-remake van de Glen A. Larson-reeks uit de jaren tachtig, zet deze soundbar in Movie-modus geweldig maar niet té overdreven neer. Dat stukje controle onderscheidt de Flexus Core 200 van andere middenklassers, die vaak wollige bassen blazen en coherentie verliezen als het begint te knallen.

Volle, duidelijke spraak

Een sterk punt is de aanlevering van dialogen en spraak. Dat gebeurt betrekkelijk natuurlijk en vol, met dank aan een toegewijd centerkanaal. Zo’n aparte speaker voor het middenkanaal is eigenlijk een must voor een soundbar, maar het ontbreekt in het instapsegment wel eens. Hier dus niet en daar plukt de Flexus Core 200 de vruchten van. Standaard wordt spraak niet echt benadrukt; verstaanbaarheid en integratie met de rest van de soundstage is goed, al mocht er net iets meer sprankel zijn bij sommige stemmen. De Dialog Modus met z’n drie standen licht stemmen verder uit de mix, wat in Low vrij subtiel gebeurt maar in High zo expliciet dat het wel heel uitdrukkelijk is. Kan handig zijn bij gehoorproblemen of een tv-programma met echt slechte audio. De aanwezigheid van het centerkanaal is een belangrijk verschilpunt met de 100-euro goedkopere Flexus Core 100-soundbar, naast hoogtespeakers. Hoewel we die goedkopere Klipsch niet hebben gehoord, durven we wel stellen dat de opstap naar de Core 200 hierdoor wellicht een aanrader is.

Hoewel de Klipsch-soundbar niet echt veel muziekfuncties heeft, klinkt het naar soundbarnormen helemaal niet slecht bij het afspelen van een playlist via Apple Music op de LG-tv. De slide gitaar in ‘Pleasure and Pain’ van Ben Harper bijvoorbeeld, komt levensecht over en de zang heeft wel wat karakter. Genoeg om de pakkende emotie in de a capella ‘Me and A Gun’ van Tori Amos in de kamer neer te zetten. Een strakke beat en goed afgelijnde percussie maken ‘Adem’ van Tourist LeMC meeslepend om naar te luisteren, popmuziek verwerkt de Klipsch prima. Al mocht het gerap in het Antwerpse dialect net iets meer uit de mix treden, de soundbar behoudt wel goed de controle als de volumeknop bij dit nummer wordt opengedraaid. Een mooi resultaat voor een soundbar van deze prijs. Een enorme soundstage en stereo-ervaring, daar moet je niet op rekenen, maar enkele typische tekortkomingen van soundbars worden wel ontweken. Het is een aanrader om bij het beluisteren van muziek voor die Music-modus te kiezen. Misschien komt het dan eerst wat droog over, maar eigenlijk is het zo wel meer in balans.

Conclusie

Muziek doet de Klipsch niet slecht, maar de meeste indruk maakt de Flexus Core 200 bij grote producties en actiefilms. Je moet misschien even met de bass-instelling spelen om het juiste evenwicht te vinden voor je kamer, maar echt lang moet je daar niet mee bezig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Bij heel wat goedkopere soundbars lukt het gewoonweg nooit. De beste surroundervaring krijg je met de sub en de achterspeakers erbij. Toch is het de solo Flexus Core 200 dat nog het meest indruk maakt, want voor z’n 500 euro speelt het op een niveau van een duurder product. Dat maakt het een sterke fundering voor een volledig surroundsysteem.

9.0
Klipsch Flexus Core 200 product

Beoordeling
Klipsch Flexus Core 200

Pluspunten
  • Heel goede prestaties voor het prijspunt
  • Uitbreiden naar surround is niet duur en effectief
  • Centerkanaal voor dialoogweergave
  • Makkelijk in te stellen
Minpunten
  • DTS-ondersteuning ontbreekt
  • De klank uit de doos kun je best finetunen
  • Wachten op de betere Surr 200-speakers

Beoordeling Klipsch Flexus Core 200

Muziek doet de Klipsch niet slecht, maar de meeste indruk maakt de Flexus Core 200 bij grote producties en actiefilms. Je moet misschien even met de bass-instelling spelen om het juiste evenwicht te vinden voor je kamer, maar echt lang moet je daar niet mee bezig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Bij heel wat goedkopere soundbars lukt het gewoonweg nooit. De beste surroundervaring krijg je met de sub en de achterspeakers erbij. Toch is het de solo Flexus Core 200 dat nog het meest indruk maakt, want voor z’n 500 euro speelt het op een niveau van een duurder product. Dat maakt het een sterke fundering voor een volledig surroundsysteem.

Prijsvergelijker Klipsch Flexus Core 200

Reacties (2)