Review: JBL Tour One M3 hoofdtelefoon

12 april 2025 + 10 minuten 0 Reacties
JBL review Tour One M3 3
FWD award

JBL heeft begin dit jaar de Tour ONE M3 hoofdtelefoon gepresenteerd. Deze koptelefoon is uitgerust met een JBL SMART Tx-audiozender en is voorzien van lossless audio, Hi-Res Bluetooth en True Adaptive Noise Cancelling 2.0. In deze review testen we dit nieuwe topmodel van JBL.

De JBL Tour One M3 is de opvolger van de Tour One M2 die we vorig jaar aan de tand gevoeld hebben. Het nieuwe model komt met verschillende verbeteringen en nieuwigheden, waarvan de Smart Tx transmitter de meest opvallende is. Ook brengt JBL de koptelefoon uit in nieuwe kleuren.

Wat is de JBL Tour One M3?

De JBL Tour One M3 is een over-ear hoofdtelefoon, ontworpen met 40mm Mica Dome-drivers en ondersteunt Hi-Res Bluetooth en bedrade USB-C-verbindingen. Personalisatie wordt verder uitgediept dankzij JBL Personi-Fi 3.0 en iedere luisteraar kan een op maat gemaakt hoorprofiel creëren door deel te nemen aan een hoortest in de JBL Headphones-app. Het vernieuwde algoritme en de opgefriste UX maken Personi-Fi 3.0 volgens de fabrikant accurater.

JBL True Adaptive Noise Cancelling 2.0 op de JBL Tour One M3 creëert een reactieve luisterervaring door zich in real-time aan te passen aan geluid van buitenaf. De koptelefoon maakt gebruik van een geavanceerd systeem dat uit acht microfoons bestaat om volledig te kunnen focussen op het blokkeren van afleidingen. Voor luisteraars die zich bewust willen blijven van hun omgeving kunnen de Ambient Aware en Talkthru-modi naar wens worden aangepast in de JBL Headphones-app.

De optioneel meegeleverde Smart Tx is een kleine draadloze audiotransmitter met touchscreen, die je in staat stelt om te verbinden met elke USB-C of analoge audiobron, zoals een inflight-entertainmentsysteem, computer, tablet of televisie. De directe draadloze verbinding tussen de transmitter en de headphones verbetert volgens JBL niet alleen stabiliteit, maar vermindert ook vertraging in dataoverdracht. De audiozender biedt ook volledige controle over de functies van de koptelefoon en biedt je controle over het afspelen van muziek, gespreksbeheer, EQ-instellingen en de mogelijkheid om elke audiobron uit te zenden naar een onbeperkt aantal apparaten met Auracast. ​​De JBL Tour One M3 is ook verkrijgbaar zonder de Smart Tx Audio Transmitter.

De JBL Tour One M3 biedt tot 70 uur afspeeltijd en door de koptelefoon vijf minuten op te laden kun je vijf uur extra vooruit. Daarnaast beschikt de Smart Tx transmitter over een ingebouwde accu met een batterijduur van 18 uur, welke gebruikt wordt bij een analoge koppeling. De JBL Tour One M3 met JBL SMART Tx heeft een adviesprijs van €399.99 en wordt op 15 april 2025 verwacht. De koptelefoon is verkrijgbaar in de kleuren Black, Mocha en Blue. De JBL Tour One M3 zonder JBL Smart Tx wordt eveneens op 15 april 2025 verwacht, in dezelfde kleuren, met een adviesprijs van €349.99.

Design

De JBL Tour One M3 is een over-ear hoofdtelefoon, wat simpelweg betekent dat de oorkussens over de oren vallen en je compleet afgesloten wordt van de buitenwereld. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in de kleuren Black, Mocha en Blue kleur, waarbij alleen de blauwe variant ook wat gouden/mocha elementen heeft. Het geheel is tot een compact pakketje op te vouwen en kan in de meegeleverde case opgeborgen worden. JBL heeft de hoofdtelefoon voorzien van een fraai design met strakke afwerking en vooral ook een stevig aanvoelend design, ondanks het gebruik van alleen maar lichtgewicht plastic. Het aantal knoppen is beperkt tot drie; volume, aan/uit/bluetooth en ANC. De overige bediening vindt plaats via aanrakingen op de oorschelp, via de app of de Smart Tx.

De kussens zijn groot genoeg om over het gemiddelde oor te vallen en voelen zeer comfortabel aan. De hoofdtelefoon is eenvoudig te verstellen, is met een gewicht van 278 gram vrij licht en ook de hoofdband voelt comfortabel genoeg aan om ook na langere luistertijd niet te gaan storen. Alles bij elkaar is de Tour One M3 een comfortabele hoofdtelefoon voor de langere luistersessies.

Gebruik

Hoofdtelefoon

De basisbediening van de JBL Tour One M3 is te vinden op de oorschelpen van de hoofdtelefoon, met drie knoppen en gebaren (of tikken) op de oorschelpen.

Die gebaren zijn via de JBL Headphones-app zelf in te stellen, maar in de basis kun je met een, twee of drie tikken op het oor onder meer de muziek pauzeren, het volgende of vorige nummer kiezen en een gesprek aannemen. Ook de ANC-knop is aan te passen, door Ambient Aware of TalkThru aan de knop toe te voegen.

Smart Tx

Het belangrijkste onderdeel van het Smart Tx kastje is natuurlijk dat je hier andere bronnen fysiek op kunt aansluiten, met een van de meegeleverde kabels. Dat werkt prima en spreekt voor zich, maar het scherm van dit kastje (en de vorm van het kastje) komen ons bekend voor. We hebben eerder namelijk JBL oortjes getest die in een laadcase komen die er bijna hetzelfde uitziet. Het gebruik is ook nog eens te vergelijken. Met het scherm op de Smart Tx kun je namelijk je hoofdtelefoon en de muziekweergave geheel draadloos bedienen, ook als er geen bron fysiek aangesloten is.

Zo kun je bladeren door je muziek, het volume aanpassen, ANC-functies aan- of uitzetten, de batterijstatus bekijken en Auracast activeren om via bluetooth naar meerdere devices te streamen. Ook kun je de achtergrond van het scherm voorzien van een eigen foto. Vooral op plekken waar je je smartphone even niet bij de hand hebt (waar is dat echter nog tegenwoordig?) is dit een leuke en handige accessoire. Wellicht voor in de trein of het vliegtuig.

Headphones-app

De Headphones-app is niet bijzonder veel veranderd sinds onze review van de Tour One M2. Het is nog steeds de plek waar je de hoofdtelefoon volledig naar wens kunt instellen en personaliseren. Dat is ook de kracht van JBL: de grote hoeveelheid opties en extra’s. Je moet er even je weg in vinden en niet alle opties zijn voor iedereen interessant, maar er zit zeker wat tussen waardoor de hoofdtelefoon net wat beter bij jouw gebruik past.

Zo kun je via de app schakelen tussen ANC (actieve ruisonderdrukking), Ambient Aware (omgevingsgeluid is hoorbaar) en TalkThru (helder geluid om een gesprek te voeren). ANC is verder aan te passen voor Adaptive ANC (de hoofdtelefoon past het ANC-niveau aan door te luisteren naar de omgeving) en lekkagecompensatie (of er geluid weglekt doordat de oren niet goed afgesloten zijn). Personi-Fi is een andere interessante functie voor personalisatie, waar we verderop in de review samen met ANC wat meer bij stilstaan.

In de app zien we verder een equalizer met verschillende presets terug, maar je kunt de equalizer ook volledig naar eigen wens instellen. Spatial 360-geluid (Spatial Sound) is een feature van JBL zelf waarmee films, games en muziek wat ruimtelijker klinken. Gecombineerd met head tracking blijven geluiden in de ruimte hangen, waardoor je een nog realistischer gevoel bij de weergave krijgt, met name bij films en games. Voor muziek is het echter iets teveel van het goede; stereo klinkt stukken beter in onze optiek. De Gebaren-optie geeft je de mogelijkheid de gebaren op de oorschelp deels aan te passen en Smart Talk is een handige functie waarmee de hoofdtelefoon herkent dat je praat en snel de TalkThru-functie activeert totdat je gesprek afgelopen is. Kijk je veel films en series, dan is Smart Audio & Video interessant. De hoofdtelefoon schakelt dan automatisch tussen presets voor audio en video, wat voor video het voordeel heeft dat er nauwelijks tot geen lipsynchronisatieproblemen ontstaan.

SilentNow is een functie waarmee je een stille bubbel (zonder geluid) kunt creëren wanneer je wat rust zoekt en Siri of Alexa kunnen geactiveerd worden als je ook spraakbediening wilt gebruiken. Tot slot kun je de hoofdtelefoon automatisch laten uitschakelen na een bepaalde periode en met VoiceAware kun je instellen hoe luid je je eigen stem hoort tijdens gesprekken. Ik heb nog niet eens alle opties en functies besproken, maar zoals je kunt lezen zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om de hoofdtelefoon en het gebruik ervan volledig naar eigen wens af te stellen.

ANC en Personi-Fi

JBL heeft de Active Noise Cancelling verbeterd (2.0) en ook Personi-Fi een update gegeven (3.0). Er zijn geen schrikbarend grote verschillen waar te nemen maar alle verbeteringen zijn natuurlijk welkom, en bovendien deed JBL het op deze vlakken al zeer behoorlijk met de vorige generatie.

Kijkend naar True Adaptive Noise Cancelling 2.0 met maar liefst acht microfoons weet JBL je goed en comfortabel van de buitenwereld af te sluiten en storende omgevingsgeluiden worden nagenoeg perfect weggefilterd. De Tour One M3 is zeer geschikt om jouw eigen rustige bubbel in de drukke stad, het vliegtuig of in de trein te creëren. De Adaptive-functie van ANC is ook ideaal want hiermee hoef je niet steeds in niveau voor ANC te schakelen. De hoofdtelefoon past zelf het niveau van ANC aan door te luisteren naar de omgeving. Soms duurt dit een paar seconden, bijvoorbeeld wanneer je uit een rustige trein op het drukke perron stapt, maar de Tour One M3 past zich hier moeiteloos op aan. Hetzelfde geldt voor de lekkagecompensatie, waarmee automatisch gecontroleerd wordt of er geluid ‘weglekt’ door een mindere aansluiting van het oorkussen.

Ambient Aware is een fijne optie wanneer je bijvoorbeeld wandelt en de omgeving in de gaten wilt kunnen houden, of wanneer je op de fiets door het verkeer rijdt. Omgevingsgeluiden worden duidelijk genoeg doorgelaten waardoor je zowel van muziek kunt genieten als de omgeving meekrijgt. TalkThru is een handige functie voor die momenten dat je even een kort gesprek wilt voeren. Dit kan door de functie handmatig te activeren of door de hoofdtelefoon automatisch te laten herkennen wanneer je praat.

Met Personi-Fi wordt de audioweergave (equalizer) aangepast aan je gehoorgang en gehoor. Dit doet het systeem door je vragen te stellen over je geslacht, leeftijd en luisterervaring, waarmee een basisprofiel wordt opgesteld. Daarna worden er voor elk oor negen tonen (van laag naar hoog) afgespeeld en dien je in de app een knop los te laten zodra je de toon niet meer hoort. Over de functie waren we in twee jaar terug niet geheel tevreden, met name omdat de testtonen altijd hoorbaar waren en het effect dus niet merkbaar was. Met sinds de Tour Pro 3 en nu de Tour One M3 werkt dit een stuk beter en krijgen we ook een geloofwaardige uitslag waarbij met name de hele hoge tonen niet meer goed hoorbaar zijn en dus versterkt moeten worden. Ook na een nieuwe test kwam er een vergelijkbaar resultaat uit, plus het actief laten van de analyse geeft deze keer een (licht) merkbare verbetering in de audioweergave.

Overigens moet gezegd worden dat functies als Spatial Sound en Personi-Fi alleen werken wanneer je hi-res audio uitschakelt. Beide zaken zijn dus niet te combineren.

Accu

Ook over de accuduur van de JBL Tour One M3 kunnen we niets anders dan heel enthousiast zijn. Zonder ANC halen we er met gemak een uur of 18 uit, en met ANC ingeschakeld komen we tot een uur of 12.

Audiokwaliteit JBL Tour One M3

De JBL Tour One M3 is uitgerust met twee mica domedrivers die een aardig volume kunnen produceren, en naar mate het volume omhoog gaat komt ook de muziek meer tot leven. De hoofdtelefoon biedt een vrij beperkte soundstage maar zorgt wel voor een dynamische weergave met een goede balans. Natuurlijk is het grotendeels afhankelijk van de presets en instellingen die je kiest. Voor deze test hebben we vrijwel alle features die de audiokwaliteit beïnvloeden dan ook uitgeschakeld.

Hoewel de Tour One M3 aardig wat volume kan creëren zonder te oversturen, details netjes kan weergeven, warm klinkt en ook in het laag voldoende kracht heeft blijft het allemaal net wat aan de vlakke kant. Kijkend naar het prijspunt verwachten we toch iets meer openheid, dynamiek en diepte in de weergave. De audioweergave is relatief gesloten voor een model in deze prijsklasse, maar aan de andere kant overtuigt JBL wel met een hele cleane, warme en krachtige soundstage. Je kunt de vocalen iets verder naar voren trekken met de Spatial Sound-optie maar tegelijkertijd verlies je hiermee wat detail. De overall meest levendige weergave bereik je met dit soort opties uitgeschakeld en een equalizer-preset naar keuze.

De weergave van de lage tonen heeft JBL zoals altijd wel goed onder de knie. Deze worden met voldoende punch en kracht weergegeven, zonder te overheersen of overdrijven. De vocalen en andere middentonen zijn goed gebalanceerd, helder en transparant, en voorzien van aardig wat energie en veel detail. Ook met de hoge tonen houdt de Tour One M3 perfect de controle waardoor ze sprankelend en nooit te hard of scherp weergegeven worden. Het totaalplaatje is goed gebalanceerd, gecontroleerd en transparant. Het enige dat we gezien het prijssegment van deze hoofdtelefoon een beetje missen is de bredere, dynamischere en diepere soundstage waardoor het geheel nog meer tot leven komt.

Conclusie

De JBL Tour One M3 is een hoofdtelefoon met een strak, modern en fraai design, in drie aantrekkelijke kleurstellingen. De hoofdtelefoon komt met een grote verscheidenheid aan opties en instellingen om het gebruik en de weergave naar eigen wens in te stellen. Ook de Smart Tx accessoire is een welkome toevoeging voor diegenen die vaker een fysieke verbinding de voorkeur geven (of wanneer het niet anders kan) en biedt de mogelijkheid de muziek te bedienen en te streamen naar Auracast-compatibele apparaten. Active Noise Cancelling werkt heel goed, en Personi-Fi laat je de weergave naar jouw gehoor afstemmen. Ook qua gebruiksgemak en draagcomfort scoort de Tour One M3 hoog. De enige verbetering in onze optiek zit hem in de audioweergave. Die is voor deze prijsklasse simpelweg iets vlak. Het ontbreekt aan wat dynamiek, levendigheid en diepte. Dat gezegd hebbende is de audioweergave zeker een dikke voldoende, met een lekkere punch in de lage regionen, heldere details, warme vocalen en overtuigende transparantie.

8.5
JBL Tour ONE M3_Group
FWD award

Beoordeling
JBL Tour One M3

Pluspunten
  • Lichtgewicht
  • Comfortabel
  • Gebruiksgemak
  • Lange accuduur
  • Tal van opties en instellingen
  • Smart Tx case
  • Goede noise cancelling
Minpunten
  • Audioweergave is wat vlak

Beoordeling JBL Tour One M3

De JBL Tour One M3 is een hoofdtelefoon met een strak, modern en fraai design, in drie aantrekkelijke kleurstellingen. De hoofdtelefoon komt met een grote verscheidenheid aan opties en instellingen om het gebruik en de weergave naar eigen wens in te stellen. Ook de Smart Tx accessoire is een welkome toevoeging voor diegenen die vaker een fysieke verbinding de voorkeur geven (of wanneer het niet anders kan) en biedt de mogelijkheid de muziek te bedienen en te streamen naar Auracast-compatibele apparaten. Active Noise Cancelling werkt heel goed, en Personi-Fi laat je de weergave naar jouw gehoor afstemmen. Ook qua gebruiksgemak en draagcomfort scoort de Tour One M3 hoog. De enige verbetering in onze optiek zit hem in de audioweergave. Die is voor deze prijsklasse simpelweg iets vlak en 'saai'. Het ontbreekt aan wat dynamiek, levendigheid en diepte. Dat gezegd hebbende is de audioweergave zeker een dikke voldoende, met een lekkere punch in de lage regionen, heldere details, warme vocalen en overtuigende transparantie.

Reacties (0)