Review: JBL Live Buds 3 vs. Jabra Elite 10 Gen 2

28 juli 2024 + 10 minuten 0 Reacties
JBL Live Buds 3 en Jabra Elite 10 Gen 2
FWD award

In deze 'Battle of the Smart Cases' bekijken we twee setjes draadloze oortjes met een zogenaamde Smart Case, oftewel een oplaadcase met slimme functies. We testen de JBL Live Buds 3 en de Jabra Elite 10 Gen 2 en zien dat beide fabrikanten een andere kijk hebben op een slimme oplaadcase.

In een oververzadigde markt, hoe kun je dan nog uniek zijn met draadloze oortjes? JBL en Jabra hebben hier een antwoord op, want beide bedrijven komen met een zogenaamde Smart Case, een oplaadcase voor je draadloze oortjes met slimme functies. Beide bedrijven doen dat echter op een andere manier, want de JBL Live Buds 3 heeft een Smart Charging Case met een display, terwijl de Jabra Elite 10 Gen 2 je de oplaadcase juist laat verbinden met domme apparaten om deze ‘slim’ te maken, oftewel te voorzien van een bluetoothmogelijkheid. In deze spannende rechtstreekse battle gaan we uitvoerig met beide setjes oortjes aan de slag en gaan we ze met elkaar vergelijken.

JBL Live Buds 3 versus Jabra Elite 10 Gen 2

JBL brengt de slimme oplaadcase met display van de JBL Tour Pro 2 naar de goedkopere Live-serie met de JBL Live Buds 3. De oortjes beschikken over een 10mm dynamische driver met een frequentiebereik van 20 Hz – 40 kHz,  True Adaptive Noise Cancelling, draadloos opladen, ondersteuning voor Bluetooth 5.3 LE met Hi-Res Audio middels LDAC, IP55 en diverse extra mogelijkheden via de JBL Headphones-app. De JBL Live Buds 3 is onderdeel van de JBL Live TWS 3-serie. Je kunt deze oortjes in drie verschillende vormen krijgen. Wij hebben de Buds, maar je hebt ook de Beam en Flex. De Flex zijn traditionele (harde) oordoppen met steeltje. De Beam zijn steeltjes met zachte siliconen oortjes en de Buds zijn de moderne en veel kleinere oortjes die meer in je oor verdwijnen. We hebben de Beam en Flex niet getest, maar naar het schijnt zitten de Buds wel het beste in je oren en geven daarbij het beste geluid, omdat ze goed afdichten. Je kunt kiezen uit de kleuren paars, blauw, zilver en zwart. De prijs van de JBL Live TWS 3-serie bedraagt 199,99 euro.

Jabra bracht onlangs de Jabra Elite 10 Gen 2 en de Jabra Elite 8 Active Gen 2 uit. Grotendeels identiek aan de eerste generatie van vorig jaar, maar dan met een LE Audio Smart Case waarmee je een dom apparaat ‘slim’ kunt maken. Hang de oplaadcase bekabeld aan je spelcomputer, loopband in de sportschool of het in-flight entertainmentsysteem in het vliegtuig en je kunt gewoon deze draadloze oortjes gebruiken inclusief ANC. De oortjes ondersteunen verder LC3 via de oplaadcase en SBC, AAC via de oortjes zelf. Een update naar LC3 en LC3Plus voor de oortjes moet eind 2024 nog komen (daarover later meer). Jabra Advanced ANC, Natural HearThrough, zes microfoons, IP57 en een app met equalizer maakt deze oortjes helemaal af. Volgens Jabra heeft deze tweede generatie ook diverse verbeteringen aan boord met betrekking tot Dolby Audio, ANC, Natural Hearthrough en meer ten opzichte van de eerste generatie.

We zagen eigenlijk nauwelijks verschil tussen de eerste generatie en tweede generatie oortjes, dus we hebben Jabra om een reactie gevraagd. Er is gebruikgemaakt van een chipset met meer rekenkracht, aanpassingen aan de drivers en upgrades op het lagere softwareniveau. Welke chipset dat precies is wisten we niet te achterhalen, maar de eerste en tweede generatie van de Jabra Elite 10 en Elite 8 Active zijn dus weldegelijk verschillend. Daarnaast is het goed om te weten dat dit de laatste draadloze oortjes van Jabra zijn. Het merk gaat zich meer op de kantooromgeving richten, wat eigenlijk de corebusiness van het bedrijf is. Software-updates blijven echter gewoon komen.

We richten ons in deze vergelijking voornamelijk op de Jabra Elite 10 Gen 2 en laten de meer sportgeoriënteerde Jabra Elite 8 Active Gen 2 wat meer buiten beschouwing. Beide oortjes zijn qua functies identiek, alleen heeft de Elite 8 Active Gen 2 kleinere drivers (6mm i.p.v. 10 mm), geen Dolby Atmos en Dolby Head Tracking maar alleen Dolby Audio, een iets minder presterende ANC, maar zijn ze wel MIL-STD-810H-gecertificeerd en daardoor beter bestand tegen extreme omstandigheden dan de Elite 10 Gen 2. Samen met IP68 kunnen deze oortjes alles aan. De Jabra Elite 8 Active Gen 2 is vanaf juni 2024 verkrijgbaar voor 229 euro in Navy en Black en in nieuwe kleuren als Coral en Olive. De Elite 10 Gen 2 is ook vanaf deze maand verkrijgbaar in de kleuren Titanium Black, Gloss Black, Cocoa en de twee nieuwe kleuren Denim en Soft White voor 279 euro.

Design en bouwkwaliteit

Beide setjes oortjes zien er op het eerste gezicht heel degelijk uit. De oplaadcase van Jabra is wel veel kleiner dan die van JBL, dat scheelt bijna de helft en deze gooi je dus makkelijker in je broekzak. Ook zijn de oortjes met IP57 van Jabra beter bestand tegen water dan de IP55 van JBL. Het display maakt de JBL case daarnaast flink bulky. Kijken we naar de oortjes, dan zijn de Jabra Elite 10 Gen 2 voorzien van een zacht rubberen laagje tegenover het harde plastic van JBL. Beide oortjes scoren een ruime voldoende, maar de Jabra Elite 10 Gen 2 zien er wel wat luxer uit met een fraaier design, fijnere materialen en een bouwkwaliteit die meer tegen een stootje lijkt te kunnen.

Winnaar: Jabra

Comfort

Jabra staat op eenzame hoogte als het op comfort aankomt. Het merk heeft 62.000 oren gescand voor de Jabra Elite 10 Gen 2 en uiteindelijk is dit ontwerp er uitgerold dat bij nagenoeg iedereen goed zal passen. De oortjes hebben een halfopen ontwerp met ovalen eargels die simpelweg perfect in het oor zitten. Je voelt ze eigenlijk niet in het oor zitten, ook na uren dragen niet.

De JBL Live Buds 3 zijn wat lastiger in het oor aan te brengen en blijven ook net niet zo goed zitten als de Jabra’s. Beide merken leveren verschillende maten eargels/tips mee, maar bij JBL zit ik blijkbaar net tussen twee maten in. Het is lastig om echt een goede seal te krijgen, dus het is even blijven draaien en drukken totdat ze goed zitten. Zitten ze eenmaal goed, dan zijn ze best wel comfortabel, ook na langere tijd, maar zo comfortabel als de Jabra Elite 10 Gen 2 gaat het niet worden.

Winnaar: Jabra

Bediening

Jabra wint dit met twee vingers in de neus. Geen touchknoppen zoals bij de JBL-oortjes (waar je makkelijk een keer te vaak of te weinig drukt), maar gewoon fysieke knoppen. Gewoon één keer, twee keer of drie keer indrukken of ingedrukt houden en je kunt je volledige oortjes bedienen. Dat werkt echt perfect. De touchbediening bij JBL werkt veel beter dan geveeg over steeltjes zoals we wel eens bij andere merken zien, maar echt fysieke knoppen werken wat mij betreft altijd. Beide merken laten je de bediening instellen via de app.

Winnaar: Jabra

ANC en Transparancy

Welke oortjes blokken het geluid het beste middels de Active Noise Cancelling? Die van JBL valt een klein beetje tegen in vergelijking met die van Jabra. We testen de ANC middels een radio op de achtergrond, geluid in de auto, geluid tijdens een wandeling en geluid in de trein. In alle gevallen blokt de Jabra Elite 10 Gen 2 het geluid beter dan de JBL Live Buds 3. De Natural Hearhrough (Transparancy) van Jabra haalt ook het geluid natuurlijker naar binnen dan de oortjes van JBL. Niet helemaal eerlijk waarschijnlijk, want hetzelfde verhaal zien we ook bij het bellen.

Winnaar: Jabra

Bellen

Het is wellicht een beetje een ongelijke strijd. Jabra is namelijk vooral bekend om de kantoortoepassingen op het gebied van headsets en vergaderen. Het merk is dan ook volop aanwezig in vrijwel ieder kantoor met headsets, speakerphones en conferentie-apparatuur. Dezelfde gesprekstechnologie heeft het Deense merk ook gebruikt voor de Jabra Elite 10 Gen 2 en Jabra Elite 8 Active Gen 2, waardoor je echt kraakhelder geluid bij gesprekken hebt. Ondanks dat JBL dit ook vrij goed op orde heeft wint het merk het niet van de spraakervaring van Jabra.

Winnaar: Jabra

Batterijduur

Tot nu toe wint Jabra alle categorieën, maar het wordt nu langzamerhand een ander verhaal. JBL gaat er met de winst vandoor op het gebied van de batterij. Zet je ANC aan, dan gaan de JBL Live Buds 3 acht uur mee op een enkele lading en in totaal 32 uur met de oplaadcase erbij. Bij ANC uit spreken we zelfs over 10 uur op een enkele lading en in totaal 40 uur via de oplaadcase. Aan deze autonomie kan Jabra niet tippen, want met ANC aan kun je zes uur doen op een enkele lading en tot 27 uur met de oplaadcase en met ANC uit is dit acht uur op een enkele lading tot 36 uur met de oplaadcase. Fijn is wel dat beide setjes oordoppen ook draadloos op te laden zijn, naast bekabeld via een usb-c-aansluiting.

Winnaar: JBL

Audiocodecs

Voor de audiocodecs moeten we even teruggrijpen naar de eerste generatie van de Jabra Elite 10 en Elite 8 Active. Vorig jaar hebben we beide oortjes uitgebreid kunnen testen en heeft Jabra ons de belofte gedaan dat Hi-Res Audio middels LC3 en LC3+ (vooral die laatste is interessant) toegevoegd gaat worden. We zijn inmiddels bijna tien maanden verder en we wachten nog steeds. Nu is daar ineens de tweede generatie en wordt er helemaal niet meer gesproken over Hi-Res Audio, maar vind je op de website alleen maar SBC en AAC als audiocodecs. Hoog tijd voor ons om contact op te nemen met Jabra en te vragen hoe dit nu precies zit.

Wat blijkt nu, volgens Jabra is het nog altijd in ontwikkeling. De oortjes zijn geschikt voor LE-audio, inclusief de LC3- en LC3+-codecs. Vanwege de hoge complexiteit, neemt het voltooien van de testen en de softwareontwikkeling nog wat tijd in beslag. Jabra is hier momenteel druk mee bezig en de ondersteuning van de LC3-codecs voor de oordopjes staat gepland voor een toekomstige firmware-update. Dit geldt zowel voor de eerste als de tweede generatie van deze oortjes. Laten we hopen dat Jabra deze belofte na kan komen. De update staat gepland voor het vierde kwartaal van 2024. Enigszins opmerkelijk is dan wel dat de oplaadcase wel LC3 kan gebruiken bij lancering. De oortjes zelf doen dat nu nog niet.

Het zorgt er wel voor dat je nu enkel SBC en AAC ter beschikking hebt op de Jabra Elite 10 Gen 2 en Jabra Elite 8 Active Gen 2. JBL doet daar een schepje bovenop en ondersteunt ook direct bij lancering LDAC. Dit zet je makkelijk in de app aan waarna je direct Hi-Res Audio middels de LDAC-audiocodec tot je beschikking hebt. JBL wint dus vrij gemakkelijk op het gebied van audiocodecs.

Winnaar: JBL

App

Beide merken bieden een app en dat is voor dergelijke oortjes vaak een must. Zo hebben we vaak op z’n minst een equalizer nodig om het geluid naar wens te kunnen aanpassen, alhoewel enkele goede geluidspresets ook al veel doen. Beide apps voorzien in deze mogelijkheid, maar JBL biedt veel meer opties. In de JBL Headphones-app regel je niet alleen Ambient Sound (ANC, Ambient Aware, TalkThru), maar kun je ook het ANC-niveau regelen, de bediening instellen, je ideale pasvorm vinden (wordt gemeten), kun je het geluid personaliseren met Personi-Fi (een persoonlijk geluidsprofiel aan de hand van een soort gehoortest), Spatial Sound, geluidsinstellingen (waaronder audio met hoge resolutie), steminstellingen en de Smart Charging Case-instellingen waar je onder andere de helderheid van het display, berichtmeldingen, een eigen achtergrond en functie-snelkoppelingen kunt kiezen. De app is ontzettend uitgebreid en een voorbeeld van hoe een dergelijke app voor oortjes moet zijn.

De app van Jabra heet de Jabra Sound+. Deze is simpeler en biedt minder opties, maar zit wel goed in elkaar. Op het thuisscherm kies je tussen de Sound Modes Active Noise Cancelling, HearThrough of Off. Je kiest makkelijk de Spatial Sound en eventuele headtracking, je hebt een vijfbandsequalizer en geluidspresets en je hebt Soundscapes waarmee je White Noise kunt afspelen. Op het volgende tabblad vind je de specifiekere instellingen als de bediening, Spotify Tap en instellingen bij het bellen. De app van JBL is echter wel een stuk uitgebreider en biedt veel meer opties, dat geeft de doorslag. De Jabra’s winnen het wel met de handige notificatieoverlay, waar je snel kunt wisselen tussen de Sound Modes en Spatial Sound.

Winnaar: JBL

Equalizer

Het is de moeite waard om ook even de equalizers in beide apps met elkaar te vergelijken. Beide apps bieden een mogelijkheid om het geluid naar wens aan te passen middels een equalizer. Die van JBL is alleen veel beter. De JBL Headphones-app heeft een 10-bands equalizer en laat je het geluid dus best ver finetunen. Standaard heb je ook geluidspresets beschikbaar voor Jazz, Vocal, Bass, Club, Studio en Extreme Bass. Het is ongelofelijk hoeveel impact de equalizer in de JBL Headphones-app heeft op het geluid. Je verandert er het complete geluidsbeeld door en we hebben nog niet eerder een app met equalizer gezien bij draadloze oortjes die zoveel impact weet te maken en het geluid zo compleet kan veranderen. Alsof je iedere keer compleet andere oortjes draagt. Een groot compliment voor JBL wat betreft de equalizer! Bij de Jabra Sound+-app heb je een vijfbandsequalizer, dus sowieso al minder mogelijkheden om het geluid naar wens aan te passen, en eventuele wijzigingen maken sowieso veel minder impact dan bij JBL. Het lijkt toch allemaal meer op elkaar, ook al is het geluid in de basis bij beide oortjes al erg goed.

Winnaar: JBL

Ruimtelijk audio

Bij de eerste generatie van Jabra hoorde je direct een echo zodra je ruimtelijk audio inschakelde. Dat is er dit keer volledig uit en het is nu een volwaardige optie geworden. De geluidskwaliteit bij ruimtelijke audio is bij de Jabra Elite 10 Gen 2 echt met stappen vooruit gegaan. Het effect is vaak echter te verwaarlozen, want het bronapparaat en ook de ondersteunende content is erg belangrijk en daar schort het vaak nog wel aan. Bij Jabra klinkt het soms wat kunstmatig en bij stereocontent zet je het schuifje liever helemaal uit. Bij Atmos-content (bijvoorbeeld bij muziekstreamingdienst Tidal) verschilt het echt per album en zelfs per nummer of het van meerwaarde is. Persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van en is dit een functie die ik nauwelijks gebruik. De JBL Live Buds 3 vallen qua ruimtelijke audio echt tegen en zit meer op het niveau van de eerste generatie van de Jabra-oortjes. Je hoort een echo, het klinkt schel en via de instellingen van de app wordt het echt niet beter. Is ruimtelijke audio voor jou doorslaggevend? Dan ben je bij Jabra aan het juiste adres.

Winnaar: Jabra

Geluid

De oortjes bieden twee compleet verschillende geluidsbeelden. De JBL Live Buds 3 hebben die echte Harman-tuning. Een boost in het laag en hoog, terwijl het midden iets is teruggedraaid. De meeste mensen vinden deze tuning het prettigst voor de oren. Daarnaast zijn de JBL Live Buds 3 erg dynamisch en warm. Vooral de dynamiek valt op. Scheurende gitaren gieren door je oren terwijl je een stevige beat haast kunt voelen. De soundstage is wat kleiner bij JBL dan bij de Jabra’s, die echt een stukje ruimtelijker klinken. De tuning is echt compleet anders, want de Jabra Elite 10 zijn veel gebalanceerder, wat vooral de audiofiel meer zal aanspreken. De oortjes klinken erg helder, laten details beter naar voren komen, maar missen dat stukje dynamiek van de JBL’s.

Ondanks dat ze een ander geluidsprofiel hebben zijn dit allebei fantastisch klinkende oortjes, zij het net iets voor een andere doelgroep. De mainstreamluisteraar zal waarschijnlijk voor de JBL Live Buds 3 kiezen, terwijl de audiofiel eerder naar de Jabra’s zal grijpen. Het is dus ook moeilijk kiezen, maar we geven het punt toch aan JBL, omdat het merk gelijk al Hi-Res Audio middels LDAC ondersteunt bij lancering, daar waar Jabra inmiddels al bijna een jaar aan aan het stuntelen is om LC3 en LC3Plus naar zowel de eerste generatie als naar deze tweede generatie te brengen. Vierde kwartaal 2024 moet het dan eindelijk komen en daar gaan we Jabra ook echt aan houden.

(Nipte) winnaar: JBL

Prijs

We hoeven niet om de prijs heen te draaien, want hier wint JBL. De JBL Live Buds 3 hebben een adviesprijs van 199 euro. De Jabra Elite 10 Gen 2 gaat voor maar liefst 279 euro over de toonbank. Pakken we dan voor de prijs even de Jabra Elite 8 Active Gen 2 erbij? Met een prijs van 229 euro voor de Jabra Elite 8 Active Gen 2 is ook hier de JBL met een adviesprijs van 199 euro aantrekkelijker.

Winnaar: JBL

Smart Charging Case

Waar de oortjes echt uniek in zijn is de Smart Case. Wel hebben beide fabrikanten een ander beeld van een slimme oplaadcase en dat maakt vergelijken wellicht ietwat lastig. De Jabra Elite 10 Gen 2 (en de Elite 8 Active Gen 2 ook) heeft een zogenaamde LE Audio Smart Case. De oplaadcase heeft een eigen chipset met ondersteuning voor Bluetooth Low Energy met de bijbehorende LC3 audiocodec. Met het meegeleverde kabeltje (met usb-c en audiojack) kun je ieder ‘dom’ apparaat met één van beide aansluitingen ‘slim’ maken. Sluit de oplaadcase met kabeltje aan op het in-flight entertainmentsysteem van een vliegtuig en je kunt de Jabra-oortjes gebruiken, inclusief de ANC, in het vliegtuig. Neem de oortjes mee naar de sportschool en sluit ze aan op de loopband of fietstrainer. Het werkt ook op je spelcomputer. Zonder dat je iets in hoeft te stellen sluit je de oplaadcase met het kabeltje aan op je Nintendo Switch, pakt de oortjes uit de oplaadcase, drukt op het knopje op de oplaadcase en je hebt direct toegang tot ruimtelijke audio op de spelcomputer dat door de lage latentie echt fantastisch werkt. We hebben het ook even op de Xbox Series X geprobeerd en ook daar werkt het fantastisch. Ik zou er niet mee gaan multiplayeren, maar voor singleplayergames werkt het meer dan voldoende. Je kunt dus ieder ‘dom’ apparaat waar geluid uit kan komen met een usb-c- of audiojack-aansluiting slim maken en via je oortjes streamen. Apart is wel dat de oplaadcase LC3 ondersteunt, daar waar de oortjes zelf dit (nog) niet doen. Let wel dat je dus altijd het kabeltje mee moet nemen als je de oplaadcase ergens aan wilt sluiten, want die past niet opgeborgen in de oplaadcase.

JBL pakt het volledig anders aan. Hier geen LE Audio Smart Case zoals bij Jabra, maar een Smart Charging Case. In dit geval heeft de oplaadcase een display. Niet alleen krijg je hierop notificaties binnen van je smartphone, ook werkt het als remote voor de oortjes. Je kan niet alleen het nummer of het volume wijzigen, maar hebt zelfs toegang tot Ambient Sound, ANC, Spatial Sound, de equalizer, Voice Aware en diverse andere instellingen. Eigenlijk kun je de oortjes hier volledig mee bedienen. Je kunt zelfs een eigen foto als wallpaper op de achtergrond zetten en het display als zaklamp gebruiken (fel wit licht op het display). De notificaties vanaf je smartphone verschijnen mijns inziens wel een beetje te kort in beeld, waardoor het snel handelen is om je WhatsApp-berichten te kunnen lezen. De helderheid van het display is ook niet fantastisch, want in de felle buitenlucht kunnen we helemaal niks zien. De Smart Charging Case is een echte remote met extra’s voor je JBL Live Buds 3.

Beide slimme oplaadcases hebben dus een andere functie en zijn toch een beetje niche, maar wel handig. Echter wel alleen in specifieke situaties, dus kijk goed wat je precies nodig hebt. Ga je vaak naar de sportschool of op reis met het vliegtuig? Dan heeft de Jabra een streepje voor, ook voor gamers. Gebruik je de oplaadcase als een verlengstuk van je smartphone? Dan is de JBL weer handiger voor je. We kunnen er dus alleen maar een gelijkspel van maken.

Winnaar: Gelijkspel

Conclusie

Het is een ontzettend spannende strijd geworden tussen de JBL Live Buds 3 en de Jabra Elite 10 Gen 2. Tellen we alle punten bij elkaar op dan komen we precies op een gelijkspel uit. Dat is ook zeer terecht, want dit zijn in beide gevallen echt één van de betere draadloze oortjes op de markt. Kies voor de JBL als je een wat warmer en dynamisch geluid wil horen. Ga je voor iets meer detail en helderheid? Dan kom je bij de Jabra Elite 10 Gen 2  uit. En zoek je echte sportoortjes? Kies dan de Jabra Elite 8 Active Gen 2. De Smart Cases van beide merken zijn een beetje niche, maar kunnen van meerwaarde zijn in sommige gevallen. Qua geluid zit het bij JBL en Jabra in ieder geval meer dan goed. We belonen de geteste oortjes dan ook niet voor niets met een FWD Excellent Award.

9.0
JBL Live Buds 3 en Jabra Elite 10 Gen 2 product
FWD award

Beoordeling
JBL Live Buds 3 vs. Jabra Elite 10 Gen 2

Pluspunten
  • Warm en zeer dynamisch geluid (JBL)
  • LDAC-ondersteuning aanwezig (JBL)
  • Helder geluid met veel detail (Jabra)
  • Ruimtelijk audio flink verbeterd (Jabra)
  • Aantrekkelijke prijs (JBL)
  • Perfecte bediening (Jabra)
  • Uitstekende pasvorm (Jabra)
  • ANC goed in orde (Jabra)
  • JBL Headphones app is fantastisch (JBL)
  • JBL Equalizer zeer veel impact (JBL)
Minpunten
  • Nog altijd wachten op Hi-Res Audio (Jabra)
  • Jabra Sound+ app beetje karige qua opties (Jabra)
  • Batterij duidelijk minder dan bij JBL (Jabra)
  • Ruimtelijke audio moet beter (JBL)
  • Touchbediening gaat soms fout (JBL)
  • ANC kan beter (JBL)

Beoordeling JBL Live Buds 3 vs. Jabra Elite 10 Gen 2

Het is een ontzettend spannende strijd geworden tussen de JBL Live Buds 3 en de Jabra Elite 10 Gen 2. Tellen we alle punten bij elkaar op dan komen we precies op een gelijkspel uit. Dat is ook zeer terecht, want dit zijn in beide gevallen echt één van de betere draadloze oortjes op de markt. Kies voor de JBL als je een wat warmer en dynamisch geluid wil horen. Ga je voor iets meer detail en helderheid? Dan kom je bij de Jabra Elite 10 Gen 2  uit. En zoek je echte sportoortjes? Kies dan de Jabra Elite 8 Active Gen 2. De Smart Cases van beide merken zijn een beetje niche, maar kunnen van meerwaarde zijn in sommige gevallen. Qua geluid zit het bij JBL en Jabra in ieder geval meer dan goed. We belonen de geteste oortjes dan ook niet voor niets met een FWD Excellent Award.

Reacties (0)