Review: Jabra Elite 8 Active – Sportieve oortjes kunnen alles aan

08 oktober 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Jabra Elite 8 Active
FWD award

In deze review gaan we aan de slag met de Jabra Elite 8 Active. Deze nieuwe draadloze oordopjes van Jabra kunnen tegen een stootje en zijn daarmee bestand tegen vrijwel alle omstandigheden waar de actieve sporter mee te maken krijgt.

Bij Jabra denk je waarschijnlijk aan headsets voor tijdens het videobellen. In de vele kantoortuinen en callcenters van ons land zitten veel mensen met een headset van Jabra op het hoofd of vinden we een speakerphone in de vergaderruimtes. Het merk maakt echter ook al jaren koptelefoon en oortjes voor muziekliefhebbers. In deze review gaan we aan de slag met de Jabra Elite 8 Active. Dit setje draadloze oortjes is voor de sportieve gebruiker en kan tegen een stootje.

Dit is de Jabra Elite 8 Active

Wat kun je nog anders doen in een verzadigde markt boordevol setjes met draadloze oordopjes? Nou, MIL-STD-810H-gecertificeerd bijvoorbeeld, de Amerikaanse standaard voor robuuste elektronica waar dit product negen duurzaamheidstests heeft ondergaan. Deze oordopjes zijn bestand tegen extreme omstandigheden als (zout) water, hoge luchtvochtigheid, stof, zweet en hoge temperaturen, terwijl ze ook tegen een stootje kunnen. Je hoeft dus niet erg voorzichtig met deze oortjes om te gaan en kunt ze gebruiken in iedere omstandigheid, ook dankzij een IP68-rating. Ze kunnen zelfs 1,5 meter onder water overleven. Dit zijn de sterkste oordopjes ter wereld volgens Jabra en daar lijkt ook niks aan gelogen.

De Jabra Elite 8 Active ondersteunt Dolby Audio, beschikt over Adaptive Hybrid Active Noise Cancellation (ANC) en HearThrough-technologie. De oortjes hebbben 6-microfoon gesprekstechnologie met windruisbeschermend gaas, 6mm luidsprekers en gaan acht uur mee op een enkele lading. Samen met de oplaadcase spreken we over 32 uur muziek luisteren met ANC aan of 56 uur met ANC uit. Er is ondersteuning voor de standaard SBC en AAC, maar ook voor de nog niet zo bekende Bluetooth LE LC3- en LC3 Plus-codecs dat middels een firmware-update wordt gebracht. Hiermee heb je dezelfde audiokwaliteit als SBC, maar dan met een lagere bitrate. Met een gelijke bitrate kan de audiokwaliteit nog verder verbeterd worden. Google Fast Pair is ook aanwezig, net als je favoriete stemassistent. De oortjes zijn ontworpen voor de actieve gebruiker. Dankzij Jabra ShakeGrip (rubberachtig materiaal) blijven deze compacte oortjes ook tijdens het sporten goed in je oren zitten. Je kunt kiezen uit de kleuren karamel, marineblauw, grijs en zwart. De verkoopadviesprijs is 199,95 euro.

Design en comfort

Wat direct opvalt is hoe compact de oplaadcase is van de Jabra Elite 8 Active. Je kunt deze oortjes moeiteloos overal mee naartoe nemen. Goed om te weten overigens: de oplaadcase is niet zo stevig als de oortjes zelf en beschikt over een lagere IP-rating. Klappen we de oplaadcase open dan zien we twee kleine en compacte oortjes zitten. Wat direct opvalt is Jabra ShakeGrip, een soort rubberen laagje om de buitenkant van de oortjes. Het voelt fijn aan en het zorgt ervoor dat ze goed in je oren blijven zitten. Onder de platte zijkant vinden we een fysieke drukknop bij beide oortjes. De oortjes zien er vooral heel stevig uit en dat zijn ze natuurlijk ook.

De Jabra Elite 8 Active zijn gelukkig ook zeer comfortabel om te dragen. Ondanks dat ze zo klein vallen ze zelfs met de grootste hoofdzwaaien niet uit je oren. Hardlopen of fitnessen is dan ook geen enkel probleem met de Jabra Elite 8 Active. In de doos worden verschillende dopjes (eargels) meegeleverd, dus je kunt het geheel altijd passend maken aan de vorm van je oren. De Jabra Elite 8 Active zitten zeer comfortabel en vallen niet uit. Je voelt ze eigenlijk nauwelijks zitten. Toch de twee belangrijkste eigenschappen waar een setje sportieve oortjes aan moet voldoen.

Ook handig: de oplaadcase is niet alleen via de usb-c-aansluiting op te laden, maar ook draadloos.

Jabra Elite 8 Active

Bediening

Het verbinden van de oortjes met je smartphone is een fluitje van een cent dankzij Google Fast Pair. Open het doosje, haal de oortjes eruit en je smartphone geeft al aan of je verbinding wil maken. Dat is alles. Zoals hierboven al even ter sprake kwam beschikken de oortjes over een fysieke knop onder het rubberen laagje. Je ziet de knop dus niet, maar het zit er wel. En in beide oortjes. Het zijn fijne drukknoppen die lekker stevig klikken. Standaard zijn ze ingesteld voor muziek pauzeren of starten, volgende en vorige nummer (rechts) en wisselen tussen ANC en HearThrough (links). Ben je hier niet tevreden mee? Dan kun je de functies heel gemakkelijk wisselen in de Jabra Sound+-app. Goed om te weten is dat je niet het volume kunt wijzigen op de oortjes zelf, dat zien we toch niet vaak en is eigenlijk wel een beetje jammer. Wellicht was dit een noodzakelijk offer voor de titel ‘World’s toughest earbuds’.

Zoals we ook zien bij veel andere merken heeft ook Jabra een eigen app voor draadloze oordopjes. Waar veel apps nogal karig zijn qua opties, daar is de Jabra Sound+-app lekker uitgebreid. En ook echt van meerwaarde. Vanaf de beginpagina van de app heb je toegang tot Sound Modes (ANC, HearThrough, Off), Dolby Spatial Sound (aan of uit), Music Equalizer (kies uit presets of maak er zelf één) en Soundscapes. En deze laatste is wel aardig, want hiermee wordt het een soort White Noise-speaker. Er staan allemaal geluiden in om je te helpen concentreren, ontspannen, of juist helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Kies uit White Noise-geluiden, Nature of Comfort. Iedere categorie heeft verschillende geluiden beschikbaar en dit is wat mij betreft een erg leuke meerwaarde bij deze oortjes.

Bij de instellingen van de app kun je daarnaast erg veel aanpassen. Niet alleen kun je de fysieke knoppen aanpassen van de oortjes, maar ook functies als HearThrough of muziek aan of uit bij een binnenkomend telefoontje, het geluid bij gesprekken, Spotify Tap (twee keer links klikken om direct muziek van Spotify af te spelen zonder de app te openen). Je kunt de hele set naar wens aanpassen zodat de oortjes op iedere situatie reageren zoals jij dat wenst.

En over gesprekken gesproken. Jabra is niet voor niets groot in kantoorheadsets en speakerphones. Dit zijn zeer fijne draadloze oortjes op het gebied van telefoneren en alles komt kraakhelder binnen bij jou en bij je gesprekspartner.

Noise cancelling

Noise cancelling bij draadloze oortjes is altijd een beetje een ondergeschoven kindje. Toegegeven, het is ook lastig met zo’n kleine behuizing om dat middels verschillende microfoons allemaal goed voor elkaar te krijgen in vergelijking met een veel grotere over-ear koptelefoon. Toch heeft Jabra de geluidsdemping redelijk goed voor elkaar bij de Jabra Elite 8 Active, alhoewel niet zo goed als bij de Jabra Elite 10 die we volgende week gaan testen op fwd.nl.

De Jabra Elite 8 Active dempt zeker een flink aantal decibel en achtergrondruis in het openbaar vervoer wordt zeker naar de achtergrond gebracht. Een drukke kantoortuin wellicht wat minder, daar zijn deze oortjes net niet stil genoeg voor. Toch, als we ze vergelijken met veel andere merken doen ze het goed en behoren ze qua noise cancelling wel tot de bovenkant van de markt. De echt positieve uitschieter is HearThrough-technologie. Het geluid van buiten komt kraakhelder binnen bij deze modus en je kunt met één druk op het linkeroortje wisselen tussen ANC aan en HearThrough.

Muziek luisteren

We hebben in het verleden wel vaker draadloze oordopjes getest die gericht waren op de actieve gebruiker. Een nadeel vaak is dat je toch wel wat inlevert op geluidskwaliteit ten opzichte van oortjes die echt puur gericht zijn op muziek. De Jabra Elite 8 Active heeft kleinere 6mm drivers en de geluidskwaliteit is daarmee ook een slagje minder dan bij de Jabra Elite 10. De pure muziekliefhebber is beter af met dat model, kunnen we nu alvast verklappen van onze review van dit model van volgende week. Het is echter niet eerlijk om op deze manier te kijken naar deze draadloze oordopjes. De Jabra Elite 8 Active is echt voor de actieveling. Daarom is het veel beter om ze te vergelijken met andere actieve oortjes, zoals de Yamaha TW-ES5A of de Teufel Airy Sports TWS. En dan blijkt dat de Jabra Elite 8 Active toch echt wel goed scoort op de geluidskwaliteit en van deze drie de beste keuze is.

Wat opvalt aan de oortjes is hoe helder ze klinken. Het geluid is vrij neutraal en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Moeten we toch iets aanwijzen, dan is het vooral het midden en hoog dat opvalt. De bas, wellicht door de kleinere 6mm drivers, komt niet bij ieder nummer even goed tot z’n recht. De echt brede soundstage mist daarnaast ook. Je hebt niet het idee dat je omringt wordt door het geluid. Via de app heb je zelf de equalizer tot je beschikking om het geluid naar wens aan te passen en daar valt absoluut een stukje winst bij te behalen. Tegenover echte oortjes voor muziek leggen ze het af, maar vergeleken met andere draadloze oordopjes voor sporters behoort dit model tot de bovenste regionen van de markt. Je hebt én die stevigheid en comfort én daarnaast ook nog een meer dan behoorlijke geluidskwaliteit tot je beschikking. Daardoor is de stevige adviesprijs van 199,95 euro wat ons betreft meer dan gerechtvaardigd.

De Dolby Audio is een geinige extra, maar heeft wat mij betreft niet echt meerwaarde. Je kunt het aanzetten bij muziek, maar in plaats van ruimtelijker klinkt het dan voornamelijk bedompter, alsof het geluid van veel verder weg komt. Voor stereogeluid gaat de kwaliteit dus in ieder geval achteruit. Hoe zit het dan bij andere vormen van entertainment? Beter gelukkig, want de soundstage is daadwerkelijk een stukje groter bij je favoriete film of serie, maar verwacht er niet teveel van. Voor nu is het vooral een geinige extra.

Conclusie

De Jabra Elite 8 Active zijn zeer fijne draadloze oordopjes. Ze zitten comfortabel in je oren, ze kunnen tegen water, zweet, stof én tegen een stootje en de muziekkwaliteit is meer dan voldoende om een aanschaf te overwegen. Tijdens het hardlopen of mee in de sportschool, je zult geen spijt krijgen van deze aankoop. De echte muziekliefhebber zoekt wellicht liever even verder. Dan stellen we echt wat meer eisen aan de geluidskwaliteit dat door de kleinere 6mm drivers soms toch net iets te dun klinkt, alhoewel het qua detail wel goed zit. De zeer goede app met equalizer en soundscapes, de uitstekende microfoons en het draadloos opladen maakt echter veel goed. Vergeleken met andere draadloze oordopjes die echt ontworpen zijn voor tijdens het sporten kunnen we de Jabra Elite 8 Active echter meer dan aanraden.

8.0
Jabra Elite 8 Active-product
FWD award

Beoordeling
Jabra Elite 8 Active

Pluspunten
  • Kunnen tegen een stootje
  • Zeer comfortabel in de oren
  • Goed detail in de muziek
  • Draadloos opladen
  • Zeer geschikt om mee te bellen
  • Uitstekende app met equalizer
Minpunten
  • Mist net een beetje die brede soundstage
  • Geen volumeknoppen op de oortjes

Beoordeling Jabra Elite 8 Active

De Jabra Elite 8 Active zijn zeer fijne draadloze oordopjes. Ze zitten comfortabel in je oren, ze kunnen tegen water, zweet, stof én tegen een stootje en de muziekkwaliteit is meer dan voldoende om een aanschaf te overwegen. Tijdens het hardlopen of mee in de sportschool, je zult geen spijt krijgen van deze aankoop. De echte muziekliefhebber zoekt wellicht liever even verder. Dan stellen we echt wat meer eisen aan de geluidskwaliteit dat door de kleinere 6mm drivers soms toch net iets te dun klinkt, alhoewel het qua detail wel goed zit. De zeer goede app met equalizer en soundscapes, de uitstekende microfoons en het draadloos opladen maakt echter veel goed. Vergeleken met andere draadloze oordopjes die echt ontworpen zijn voor tijdens het sporten kunnen we de Jabra Elite 8 Active echter meer dan aanraden.

Prijsvergelijker Jabra Elite 8 Active

Reacties (1)