Review: Ikea Symfonisk Picture Frame E1913 – het zingende schilderij

11 juli 2021 + 10 minuten 2 Reacties
ikea-sonos-symfonisk-schilderijlijstspeaker-1

In deze review testen we het Ikea Symfonisk Picture Frame, een kunstwerk aan de muur dat ook dienst doet als luidspreker, gemaakt door Sonos.

Neen, de titel bij deze review verwijst niet naar het laatste Suske & Wiske-album, wél naar een nieuw en toch wel aparte draadloze speaker die voortvloeit uit de samenwerking tussen Sonos en IKEA. De nieuwste Symfonisk Picture Frame-speaker vermomt zich als kunstwerk dat je aan de muur hangt. En toch komt er best veel muziek uit.

Ikea Symfonisk Picture Frame E1913

De Symfonisk Picture Frame is de nieuwste toevoeging aan het Symfonisk-assortiment van Ikea. En wat voor een toevoeging, want dit toestel lijkt op geen enkele manier op een klassieke draadloze speaker. Zoals de naam aangeeft is dit een muurspeaker, ontworpen om op te hangen én vermomd als een kunstwerk. Mensen die op bezoek komen zullen het zien hangen en niet meteen als speaker herkennen. Tenzij hun oog valt op de stroomdraad, natuurlijk. Het idee is niet helemaal nieuw, want er zijn al jaren merken die muur- of inbouwspeakers aanbieden met een doek waarop je een foto kunt laten afdrukken. Monitor Audio doet dat bijvoorbeeld met zijn SoundFrame-speakers. Maar dat zijn toch wel een andere type producten: passief (dus aparte versterker nodig), gemaakt om in te bouwen en een hogere prijsklasse. Het intrigerende aan de IKEA Symfonisk Picture Frame is dat het een complete draadloze speaker is – mét uitgebreide streamingopties en multiroommogelijkheden. En dat voor 179 euro.

Er liggen twee kleurversies van de Symfonisk Picture Frame in de IKEA, telkens met hetzelfde lijnenspelkunst van Jennifer Idrizi maar dan op een zwarte of witte achtergrond. Je kunt deze standaardkunst vervangen door een van twaalf extra hoezen die vanaf september te koop zijn. Het aanbod is heel divers, gaande van natuurthema’s tot dingen die meer richting popart neigen. Het prijsetiket dat op deze extra panelen prijkt varieert van 15 tot 23 euro.

Op z’n eentje of als uitbreiding

Net zoals bij de voorgaande Symfonisk-lamp en -boekenplankspeaker is de Picture Frame samen met Sonos ontworpen. Eigenlijk is het ook een Sonos, want de Ikea-versies kun je thuis broederlijk naast ‘echte’ Sonos-toestellen installeren en bedienen. Je gebruikt gewoon dezelfde app. Het is dus perfect bruikbaar als uitbreiding bij je bestaande Sonos-spullen, bijvoorbeeld om muziek te brengen naar je eetkamer. Je kunt zelfs twee van deze kunstige speakers achter je hangen in de woonkamer en gebruiken als achterste kanalen bij een Sonos-soundbar zoals de Arc of Beam. Het is trouwens ook mogelijk om twee Picture Frames op te hangen en in te stellen als stereopaar; voor het beste effect voorzie je best wel een meter of twee, drie tussen de twee kunstwerken. Als het gaat om functionaliteit is deze Symfonisk gewoon een Sonos-speaker. Je hebt exact dezelfde mogelijkheden en functies als bij de (duurdere) Sonos-producten. Zoals we al opmerkten bij de eerdere Symfonisk-tests, zijn we heel blij dat IKEA en Sonos hiervoor kozen. Het maakt onder meer dat je bij het beluisteren van muziek niet opeens stoot op iets dat niet wil werken. Bovendien zijn de Symfonisk-speakers relatief goedkoop, waardoor je voor een lage prijs je Sonos-systeem kunt uitbreiden. En toch ook niet onbelangrijk: IKEA weet alles over interieurs en decoratie, waardoor die Symfonisk-speakers net anders zijn dat wat de ontwerpers van een audiobedrijf uit hun mouw kunnen schudden.

In deze review zal wel vaker doorklinken dat we de Symfonisk Picture Frame bekijken als deel van een groter Sonos-systeem. Dat hoeft echter niet. Je kunt ook gewoon één van deze IKEA-speakers aanschaffen en helemaal op zijn eentje gebruiken. Als je op een later moment een tweede Symfonisk- of Sonos-speaker in een andere kamer wil toevoegen, dan kan dat. De Sonos-app biedt op dit vlak een uitstekende ervaring. Zaken aanpassen, speakers toevoegen of toestellen groeperen zodat ze synchroon spelen is heel eenvoudig. Je kunt ook rekenen op voldoende uitleg, ook in het Nederlands.

Geen kleintje

Waar de Symfonisk-boekenplankspeaker een compact ding is dat je onopvallend aan de muur kunt monteren, is de Picture Frame meteen heel wat groter. Dat past ook bij het concept; een kunstwerk is iets dat gezien wil worden. Met afmetingen van 41 x 57 cm gaat dat ook gebeuren. Als de speaker ophangt, wordt je gezichtsveld volledig ingenomen door het ontwerp op de hoes die over de speaker heen ligt. Logo’s van IKEA of Sonos komen er niet aan te pas, gelukkig. Enkel op de witte of zwarte rand rondom bespeur je die zaken, in een heel onopvallende opdruk.

De rand van de kunstige speaker is slechts een centimeter dik, maar toch komt hij ongeveer zes centimeter van de muur af. Plat aan de wand hangen doet het dus niet, echt storend is dat echter niet. Dat komt omdat er aan de achterkant zich nog een iets kleinere doos bevindt. Deze bevat de elektronica dat de speaker aandrijft en een klankkast om diepere bassen mogelijk te maken. De fysica zegt nu eenmaal dat je geen bastonen kunt opwekken met een kleine behuizing. Hier ontdekken we ook iets heel Ikeaans: een praktische nis waarin je het teveel aan stroomdraad kunt oprollen. Zo loopt er enkel een strakke draad naar het stopcontact, zonder een losse kabellus die half op de vloer ligt te slingeren.

Die pragmatische Zweedse insteek maakt dat er gedacht is aan alles wat nodig is om de Symfonisk makkelijk op te hangen. Je moet enkel een soort haak met twee schroeven aan de muur bevestigen en de speaker daarop laten bengelen. Op de achterkant is een passende opening voorzien – en dat twee keer. Zo kun je de speaker in portret- of landschapsoriëntatie ophangen.

Het is eveneens mogelijk om de speaker tegen de muur te plaatsen en bijvoorbeeld op een meubel te laten rusten. Je moet dan gewoon twee meegeleverde antislipvoetjes bevestigen. Ook dat kan in de twee oriëntaties.

Ten slotte levert IKEA een klein riempje mee zodat je de Symfonisk gekanteld kunt gebruiken. We vinden deze toepassing wat mysterieus, het enige scenario dat wij kunnen verzinnen is dat je de speaker op een hoge kast wilt plaatsen en dus schuin naar beneden wil laten wijzen.

Vertrouwde Sonos-ervaring

Hoe je de Symfonisk Picture Frame instelt? Of je al Symfonisk- of Sonos-producten in huis hebt of dit je eerste speaker is, de procedure blijft hetzelfde. Steek de speaker in het stopcontact en installeer de Sonos-app op je smartphone of tablet (iOS of Android). Daarna open je gewoon de app en zal je de nieuwe luidspreker vrijwel zeker automatisch zien verschijnen. Mocht dat toch niet gebeuren, dan kun je in de app ook handmatig de instelprocedure starten. Hoe dan ook, in enkele heldere stappen heb je de speaker ingesteld. Wat je daarna ook nog moet doen is aangeven waar je muziek gaat halen. Dat kunnen eigen bestanden zijn, een streamingdienst of internetradio.

Ongetwijfeld een van de grootste troeven van Sonos (en dus ook Symfonisk) is dat de bijhorende app goed in elkaar steekt en alle mogelijke muziekdiensten ondersteunt. Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music, Qobuz, Tidal… het is maar een greep uit het aanbod. Je stelt het in en daarna kun je via de Sonos-app gewoon alle mogelijke playlists en tracks opzoeken. Ook zaken als de gepersonaliseerde radiostations van Apple Music of de mixes van Spotify zie je in de Sonos-app verschijnen.

Je hebt zelfs twee manieren om naar internetradio te luisteren, incluis de nationale en lokale zenders: via TuneIn of via Sonos Radio. Die laatste biedt ook streams aan die gecureerd worden door artiesten, net zoals Apple Music dat doet. Onder meer LCD Soundsystem, Brittanny Howard en Thom Yorke hebben bij Sonos Radio eigen stations die we al uren hebben beluisterd. Sonos Radio kun je trouwens gratis of betalend beluisteren. De kostprijs om kosteloos te luisteren is soms irritante reclame te beluisteren.

Streamen kan ook anders

Het wordt vaak vergeten, maar omdat nieuwe Sonos-speakers AirPlay 2-compatibel zijn hoef je niet per se de Sonos-app te gebruiken om muziek af te spelen. Je kunt de Symfonisk Picture Frame ook instellen via de WiFi-instellingen van je iPhone of iPad, en muziek streamen via de AirPlay-functie op je mobiel apparaat van Apple. Dat kan ook vanaf je Mac. Het is gewoon een extra optie voor wie geen zin heeft in een nieuwe app.

Als je enige muziekbron Spotify is, is die Sonos-app eveneens geen must (behalve om de speaker in te stellen). Ja, je kunt Spotify binnen de Sonos-app bedienen, maar de Symfonisk Picture Frame verschijnt ook als speaker binnen de Spotify-app zelf. Als je dat gewoon bent, kun je het dus blijven gebruiken.

De Symfonisk Picture Frame is een echte WiFi-speaker. In tegenstelling tot Sonos’ draagbare speakers (de Move en de Roam) is er geen Bluetooth aan boord. Het voordeel van WiFi is dan weer wel dat je muziek kunt beluisteren zonder dat de accu van je smartphone leegloopt of dat de muziek stopt omdat je even naar de kelder stapt om een fles wijn te halen. En andere gezinsleden kunnen gewoon inspringen en een track toevoegen. Ervaring leert dat een Sonos-systeem goed kan tegen meerdere gebruikers die elk op hun mobiel toestel tegelijkertijd muziek zoeken en afspelen in verschillende kamers.

Breed de kamer in

Zoals gebruikelijk gaat het testtoestel na afloop van de review terug naar de fabrikant. We hebben dus gekozen om de Picture Frame niet op te hangen, maar tegen een muur te plaatsen in onze ruime keuken en eetplek van 35 m2. Geen makkelijke ruimte qua akoestiek, want heel hoog en met een reflecterende tegelvloer. Een grote array van akoestische tegels houdt de ruimte gelukkig wat onder controle. Toch houdt de IKEA-speaker zich hier sterk, vooral nadat we de Trueplay-functie via een iPad op de speaker loslieten. We waren wel verbaasd dat dit niet kon met een gloednieuwe iPad Air en we dus een ouder model uit een lade moesten plukken. Blijkbaar is Sonos nog niet toe aan het ondersteunen van de nieuwste Apple-tablets.

De eerste indruk is meteen goed. We gebruiken de Picture Frame voor iets onconventioneel: bij het bekijken van een Netflix-stream tijdens het koken – het was een lang recept – spelen we de audio via de Symfonisk af. Vooropgesteld dat je de koppeling tussen iPad en speaker eerst legt én dan pas de video start, verloopt de synchronisatie perfect. Het is misschien wat dof, maar eigenlijk niet slecht. Dialogen zijn goed verstaanbaar, ook als we door de ruimte lopen, en er is voldoende openheid in het geluidsbeeld dat je ook detail meekrijgt. Wanneer we daarna overschakelen op een rockplaylist in Spotify blijven we positief. Er is een verrassende basextensie – we hadden niet veel verwacht, dus: yeah! – en het is niet echt wollig.

We zijn wel benieuwd wat nu eigenlijk de weergevers zijn van dit toestel. Dat onderzoeken is niet bepaald lastig: de hoes is opgespannen op een eigen frame en is makkelijk te verwijderen. Heel complexe zaken hadden we niet verwacht – gegeven het prijspunt – maar de speaker zit toch wat slimmer in elkaar dan je zou verwachten. De dometweeter is bijvoorbeeld verzonken met een akoestische lens er boven gemonteerd, wat bijdraagt aan minder felle klanken en een goede verspreiding. En dat is wel belangrijk voor iets als dat op een muur hangt, misschien niet zo ver van je af. Die brede uitstraling hebben de ontwerpers wel goed geregeld. Onder een hoek van negentig graden (dus horizontaal 45° naar elke kant) krijg je nog alle detail mee, maar zelfs als we er helemaal naast zaten terwijl we op een laptop tikten was de ervaring nog heel acceptabel. Dat maakt de Picture Frame wel heel geschikt om bijvoorbeeld aan een eettafel te hangen, want alle gasten zullen de muziek op degelijke wijze horen. Ook nabij een kookeiland mag hij hangen. Terwijl je rondloopt in de keuken blijft de muziek gedetailleerd klinken.

We zien boven de tweeter een niet al te grote driver, met in de bovenhoek een opening van een baspoort. Het is dankzij dit en het grotere volume van de doos achterop de speaker dat die bassen toch meer impact bezitten dan verwacht. Ok, het is geen diepe subbas dat uit de Ikea-speaker rolt, maar zeker ook geen fletse bedoening. Voor background-listening is dit prima.

Conclusie Ikea Symfonisk Picture Frame

Net als bij vorige Symfonisk-speakers kunnen we enkel vaststellen dat je veel krijgt voor een bedrag dat niet echt hoog te noemen is. Dit is gewoonweg een volledige WiFi-speaker met AirPlay 2, kamercorrectie en een gebruiksvriendelijke app, en dat voor 179 euro. Als het gaat om geluidskwaliteit presteert de Picture Frame beter dan je voor die prijs zou verwachten. Door zijn omvang heeft het bijvoorbeeld betere bassen dan menige inbouwspeakers of minuscule Bluetooth-toestellen. Muziek komt er misschien wat dof en ondynamisch uit, maar als je een playlist in de achtergrond laat afspelen tijdens een etentje ga je daar niet om malen. De Picture Frame straalt zijn hits ook breed uit, wat bijdraagt aan een gezellige, kamervullende weergave. Als je een iPad of iPhone in huis hebt, neem dan zeker de tijd om Trueplay in te stellen.

Eén bedenking die we hebben is bij het kunstaspect. Ja, er komen een aantal aparte hoezen zodat je de speaker een ander ontwerp cadeau kunt doen. Daar zitten wel wat leuke dingen bij. Maar het blijft massaproductiekunst, net zoals de gewone muurdecoratie van IKEA waarvan de origine onmiddellijk te bepalen is. Als deze speaker echt succesvol wordt, gaat het echt herkenbaar worden als een speaker van de Zweedse meubelfabrikant. Dat is altijd zo, uiteraard, maar net omdat dit een object is dat aandacht trekt kan dat misschien wel op termijn tegensteken. Hopelijk voorziet IKEA regelmatig nieuwe designs en – fingers crossed – duiken er een paar entrepreneurs op die gepersonaliseerde of custom hoezen aanbieden.

8.0
Review- Ikea Symfonisk Picture Frame 4

Beoordeling
Ikea Symfonisk Picture Frame

Pluspunten
  • Verwisselbare kunstdesigns
  • Kan op plaatsen waar losse speakers niet passen
  • Volledige Sonos-compatibel
  • Trueplay
  • Scherpe prijs voor geleverde kwaliteit
Minpunten
  • Geen TruePlay met Android
  • Kunst is nogal ‘meh’
  • Niet om loeihard muziek af te spelen

Beoordeling Ikea Symfonisk Picture Frame

Net als bij vorige Symfonisk-speakers kunnen we enkel vaststellen dat je veel krijgt voor een bedrag dat niet echt hoog te noemen is. Dit is gewoonweg een volledige WiFi-speaker met AirPlay 2, kamercorrectie en een gebruiksvriendelijke app, en dat voor 179 euro. Als het gaat om geluidskwaliteit presteert de Picture Frame beter dan je voor die prijs zou verwachten. Door zijn omvang heeft het bijvoorbeeld betere bassen dan menige inbouwspeakers of minuscule Bluetooth-toestellen. Muziek komt er misschien wat dof en ondynamisch uit, maar als je een playlist in de achtergrond laat afspelen tijdens een etentje ga je daar niet om malen. De Picture Frame straalt zijn hits ook breed uit, wat bijdraagt aan een gezellige, kamervullende weergave. Als je een iPad of iPhone in huis hebt, neem dan zeker de tijd om Trueplay in te stellen.

De enige bedenking die we hebben is bij het kunstaspect. Ja, er komen een aantal aparte hoezen zodat je de speaker een ander ontwerp cadeau kunt doen. Daar zitten wel wat leuke dingen bij. Maar het blijft massaproductiekunst, net zoals de gewone muurdecoratie van IKEA waarvan de origine onmiddellijk te herkennen is. Als deze speaker echt succesvol wordt, gaat het echt herkenbaar worden als een speaker van de Zweedse meubelfabrikant. Dat is altijd zo, uiteraard, maar net omdat dit een object is dat aandacht trekt kan dat misschien wel op termijn tegensteken. Hopelijk voorziet IKEA regelmatig nieuwe designs en – fingers crossed – duiken er een paar entrepreneurs op die gepersonaliseerde of custom hoezen aanbieden.

Reacties (2)