Review: Harman Kardon Enchant 900 – Compacte soundbar met hippe looks

12 juli 2025 + 10 minuten 0 Reacties
Harman Kardon Enchant 900 – 1100-1

De Enchant 900-soundbar van Harman Kardon belooft echte omhulling voor filmgeluid dankzij de MultiBeam-technologie en aparte drivers voor Atmos-geluid. En dat verpakt in een hippe en toch compacte behuizing en met veel streamingopties. Maar zijn er ook minpunten?

De soundbars van Harman Kardon lijken altijd in de schaduw van die van zustermerk JBL te staan. Dat is spijtig, want zoals we al zagen bij de voorgaande Citation-reeks legt Harman Kardon heel eigen klemtonen. Op vlak van design bijvoorbeeld. Dit voorjaar bracht Harman Kardon twee nieuwe Dolby Atmos-soundbars uit, de Enchant 1100 en de Enchant 900. Die typenaam werd vroeger wel eens gebruikt voor ‘domme’ soundbars, maar nu hangt het op soundbars die stiekem de opvolgers van de Harman Kardons gewaardeerde Citation-producten zijn. Dat wil zeggen: het zijn soundbars met veel streamingopties, ondersteuning voor Dolby Atmos, en klaar voor multiroomgebruik via Chromecast of AirPlay 2. De Citation-familie omvatte meer dan soundbars en dat is ook hier het geval. Je kunt ook Enchant Speaker kopen die je als Sonos Era 100-alternatief los kun gebruiken of als achterspeaker kunt toevoegen aan een Enchant-soundbar. Een Enchant-subwoofer is dan weer beschikbaar als je een soundbar (of een paar Enchant Speakers) wil voorzien van betere, diepere bassen.

In deze review zoomen we in op de Enchant 900, een compactere soundbar die voor 499 euro in de winkel ligt. Het is de opvolger van de Citation MultiBeam 700, een toestel dat bij een eerdere test heel goed werd bevonden. Een nieuwigheid is dat je de Enchant 900 desgewenst kunt uitbreiden met een subwoofer of twee draadloze speakers die je achter de sofa parkeert. Dat kan ook op een later moment, maar hoeft ook niet per se. In deze review kijken we vooral naar de standalone gebruik, maar voegen we ook de Enchant Sub en Enchant Speakers toe in een latere fase.

Wat 5.1.2 soundbar
Formaten Dolby Atmos (en ouder)
Streaming Harman Kardon One-app, AirPlay 2, Bluetooth (SBC en AAC), Chromecast, Spotify Connect, Tidal Connect, UPnP
Ingangen HDMI-eARC, HDMI, optisch, USB (enkel voor service)
Extra's Uitbreidbaar met sub en extra speakers, kalibratiefunctie, Moment-functie
Afmetingen 87 x 6,5 x 13 cm (soundbar)
Gewicht 3,5 kg

Eigen speakers voor de hoogtekanalen

De Enchant 900 is niet extreem duur, maar biedt vrij veel. Het is om te beginnen aan 87 cm heel wat minder breed dan de grote soundbars die vaak in de kijker staan. Die vlaggenschepen passen niet altijd op een kleiner meubel of bij een kleinere tv, deze Harman Kardon wel. Zet je hem toch dan bij een 55-inch of groter scherm, dan is er ook geen probleem. Het is nu ook niet een miniding, zoals pakweg de Sonos Beam. Het is ook voorzien van relatief veel ingangen, waaronder een extra HDMI-ingang.

De Enchant 900 biedt Dolby Atmos-geluid, waarbij twee aparte speakers bovenaan zijn aangebracht om een driedimensionaal karakter te geven aan filmgeluid. Je zet hem dus best een centimeter of 10-20 voor het scherm. De aparte hoogtespeakers zijn een sterk punt, want bij goedkopere soundbars zijn er zelden aparte drivers voor die hoogtekanalen. Er wordt dan eerder met een beperkt aantal drivers gewerkt en softwarevirtualisatie die het allemaal moet compenseren. Dat werkt zeker niet zo goed als toegewijde drivers per kanaal. Speakers zitten er genoeg in dit toestel: negen.

Afgeronde vorm

Dat er zoveel techniek aanwezig is, valt helemaal niet op. De Enchant 900 heeft een hip en zacht uiterlijk. Het is meer een buis dan een balk, met rondingen die het geheel minder opvallend maken. Daar zorgt ook de bijna volledige bedekking met een textiel voor. Helaas enkel in het zwart; vroeger was er ook een hippe lichtgrijze optie. Het materiaal toont stof wel sterk. De Enchant 900 oogt dus subtiel elegant, maar het heeft ook iets cool. Zoals bij wel meer soundbars zit de display verstopt aan de voorkant, je ziet het pas als er iets verandert, zoals het volumeniveau of de ingang. Dan duiken er plots vrij grote, witte tekens op in een dot-matrix stijl. Het touchscreen van de Citation-soundbars is er dus niet meer bij, maar deze aanpak is veel nuttiger. Je wordt bovendien niet afgeleid door een scherm (of ledjes) tijdens het tv-kijken in een verduisterde kamer.

De zijkanten van de Enchant 900 zijn niet plat, maar hebben een holle hoornvorm. Hier zit aan elke kant een aparte driver die een grote rol speelt in het groots klinkende karakter van deze soundbar. Het spreekt voor zich dat je het toestel dus best vrij op een meubel zet (of ophangt), zodat die openingen niet belemmerd worden.

Harman Kardon heeft z’n best gedaan om de Enchant 900 minder belastend voor het milieu te maken. Een groot deel van de gebruikte materialen zijn gerecycleerd, incluis 100 procent van het aluminium en het polyestergaren, en 85 procent van de kunststof. Niet iedereen vindt dit belangrijk, maar eigenlijk is het wel een belangrijke stap.

MultiBeam

Harman Kardon past in deze soundbar hun MultiBeam-technologie toe, die heel effectief is in het ruim uitstralen van geluid in een kamer. Over de prestaties lees je verderop meer, maar een conclusie kan er al gedeeld worden: de Enchant 900 klinkt veel grootser dan z’n beperkte formaat laat uitschijnen.

Voor optimale werking van MultiBeam en om eventuele akoestische problemen aan te pakken, voer je wel best de kalibratie uit via de Harman Kardon One-app. Een regelrechte aanrader, want het is heel effectief; de helderheid en evenwicht verbeterde na de meting aanzienlijk. Omdat de meeste woonkamers qua akoestiek minder geschikt zijn voor spectaculaire soundtracks waarin veel gebeurt, met name geluidseffecten met diepe tonen, is een functie die deze problemen aanpakt altijd wel welkom. De kalibratie gebeurt via een microfoon in de soundbar, wat het een bijna-automatisch proces maakt. Wel gek: de kalibratiefunctie werkt enkel met de Enchant 900. Voeg je een sub toe, dan werkt het niet meer. Nochtans is zo’n complexere opstelling net een moment waarop je nog meer hebt aan zo’n functie. Doe je er een paar Enchant Speakers bij, dan duikt de kalibratiefunctie weer op. Maar opnieuw zonder de sub te betrekken, wat wel nuttig zou zijn.

Meer moet er niet zijn

De soundbar bedienen kan via de meegeleverde stijlvolle remote of de Harman One-app. Beide zijn intuïtief in het gebruik. Harman Kardon kiest er in elk geval voor om de gebruiker niet te overvallen met veel instellingen. Bij sommige soundbars kun je elk kanaalpaar afzonderlijk afregelen, dat heb je hier minder. Dat je de hoogtekanalen op Low, Mid of High kunt instellen is wel handig, zo kun je beter rekening houden met de plafondhoogte. Als je extra speakers of een sub aansluit, dan kun je wel hun niveaus afregelen.

In tegenstelling tot veel soundbars bezit de Enchant 900 geen specifieke audiomodus voor muziek. Noch voor andere soorten content, zoals sportuitzendingen of gaming. Je kunt wel aan de slag met een equalizer in de Harman One-app. Een dialoogverbeteraar is er ook niet, noch een nachtmodus. Heel sec dus allemaal, maar of dat echt een lacune is? Denk het niet.

Moment is een vrij mysterieuze knop op de remote. Als je erop drukt, begint de soundbar opeens bosgeluiden af te spelen. Verrassend, en een regenbui, de branding van de zee of stadsgeluiden zijn ook mogelijk. Afhankelijk van wat je instelt in de app. Iets als deze Moment-functie zijn we op een soundbar nog nooit tegengekomen, wel bij sommige in-ears. Het lijkt bedoeld om je te helpen mediteren of tot rust te komen. Kan geen kwaad, maar is altijd weer even onverwacht als iemand per ongeluk op die remoteknop drukt.

Heel wat muziekopties

Als het gaat om het afspelen van muziek heeft de Enchant 900 wel wat te bieden. Via AirPlay 2 of Chromecast kun je makkelijk iets op de soundbar afspelen vanaf je Apple- dan wel Android-telefoon of -tablet. Zoals de meeste soundbars, is ook Spotify Connect beschikbaar. Je kunt de soundbar dus rechtstreeks in de Spotify-app bedienen. De Connect-tegenhanger van Tidal is weer wat zeldzamer, maar ook bij de Enchant 900 present. Ten slotte is er Bluetooth, incluis ondersteuning voor AAC. Roon Ready is de Enchant 900 (voorlopig) niet, de Enchant 1100 kun je wel aansturen via de audiofiele software.

Daar stopt het echter niet. In de Harman One-app vind je naast instellingen ook ingebakken streamingdiensten. Wat hier interessant is, is dat de app bij Tidal en Amazon Music tracks in Dolby Atmos-formaat ondersteunt. Een zeldzaamheid én je hebt niet zoveel andere manieren om Atmos-muziek af te spelen, dus dat is wel een plus. Bij de ondersteunde diensten vind je verder onder meer Qobuz en TuneIn-internetradio.

Ondanks het gebrek van een specifieke muziekmodus brengt de Enchant 900 de meeste nummers wel op een fijne manier. Enkel via Bluetooth hadden we soms de indruk dat het wat dun klonk, via een andere streamingoptie was het wat voller. Maar hoewel de soundbar bij filmcontent voldoende body kon geven aan soundtracks, miste bij stereo-content soms het echt genuanceerde laag. Dit uiteraard zonder die Enchant Sub. Mét de subwoofer erbij hebben nummers een diepere basis, maar de slomere prestaties van die subwoofer was dan weer een minpunt.

Voedt de soundbar echter muziek in Dolby Atmos-formaat en het maakt echt indruk. Via de Tidal-optie in de app speelde ik onder meer ‘Hedwig’s Theme’ af, in de opvoering door John Williams en de Berlin Philharmoniker. De celesta dat in het begint voor een magische toets zorgt, klonk naar soundbarnormen authentiek en zweefde ook mooi in de lucht. Bij het orkest wat later was het vooral detail en de schaal waarmee de Enchant 900 scoorde, de pauken en hoorns klonken net niet diep en pakkend. Maar al bij al wél een mooie prestatie, zeker rekening houdend met de beperkingen van een soundbar.

Omhulling en detail als de beste

Officieel vermeld Harman Kardon enkel Dolby Atmos (en oudere Dolby-formaten) als ondersteunde surroundformaat. En inderdaad, als we een Zidoo Neo S-mediaspeler op de HDMI-ingang aansluiten, dan weigeren testvideo’s met DTS-geluid een kik te geven als we ze bekijken. Is dit een groot probleem? Niet echt als je voornamelijk kijkt via de apps van streamingdiensten op je tv. Die bieden nagenoeg allemaal Dolby Atmos of Dolby Digital 5.1-geluid. Video met DTS-geluid kom je enkel tegen als je oude dvd’s of Blu-rays bekijkt, Ultra HD Blu-rays zijn in negen van de tien gevallen voorzien van Atmos-geluid. De Enchant 900 is zeker niet de enige die daarom enkel Dolby-formaten ondersteunt.

De ‘Never Enough For Me’-opvoering door Rebecca Fergusson (enfin, zij zingt niet echt) in ‘The Greatest Showman’ brengt de Enchant 900 met een overtuigend theatergevoel. Het voelt groots aan, zoals het hoort. De hoge noten tijdens het zingen worden zuiver aangeleverd, ook als het volumeniveau pittig hoog wordt gebracht. Elke soundbar zal bij een heel hoog volume op de rem gaan staan, hier is voor een meer geleidelijke aanpak gekozen waardoor het geluid niet opeens vervormd of ruimtelijkheid instort. Omgekeerd is de Harman Kardon goed in balans als je weer wat stiller luistert. En dat is al even ongewoon.

Het is best een geslaagde prestatie, al mist het orkest wel z’n bombastische karakter. De scene behoudt z’n emotionele impact wel, maar met een dieper laag zou het nog meer zijn. Hetzelfde bij de zwart-witte arena-scène uit ‘Dune: Part Two’. De soundbar brengt treffelijk het gejuich en geroep van het publiek over, je krijgt echt de sfeer van het gebeuren mee, ook later bij het vuurwerk dat hoog boven de tv uitkwam. Wat er hier en onder meer bij ‘Day Another Die’ in de Noorse bossen opviel is dat je wel een heel omhullende ervaring krijgt, zonder dat alles per se accuraat is geplaatst. Daarvoor moet je toch bij een groter apparaat zijn. Specifiek bij gaming zal deze soundbar best wel prima zijn voor gametitels met sfeervolle soundtracks, als je echt positionele geluidsinformatie nodig hebt (zoals bij online battle royal-titels) mis je met enkel de Enchant 900 mogelijk het nodige. De stap naar twee Enchants Speakers is dan een aanrader. Het is natuurlijk een relatieve tekortkoming; wie echt competitief gamet, gebruikt wellicht toch een headset.

Een stapje hoger

Op zichzelf is de Enchant 900 voor een 500-euro soundbar vooral indrukwekkend goed qua het creëren van een groot geluidsbeeld rond de tv. In een kleinere woonkamer indrukwekkend, en zeker iets waarmee de Harman Kardon boven het maaiveld steekt. Je kunt nog een stap verder gaan en een Enchant Sub en/of een paar Enchant Speakers toevoegen. Die producten passen eveneens bij de dubbel zo dure Enchant 1100. Bij die grote soundbar is de prijsverhouding tussen soundbar en extra apparaten niet zo extreem, hier spreek je toch over een forsere stap. Voor een Enchant Sub betaal je bijvoorbeeld 399 euro, terwijl een paar Enchant Speakers je 460 euro zal kosten. Dat zijn wel forse extra bestendingen bij een soundbar van 500 euro. Het moet wel opgemerkt worden dat je voor die bedragen producten krijgt met dezelfde bouwkwaliteit en afwerking als de Enchant 900 zelf. Hierdoor eindig je met een systeem dat mooier in de woonkamer staat dan sommige rivalen. De Enchant Speakers zijn bovendien echte Atmos-speakers, incluis een apart hoogtekanaal, die je los kunt gebruiken om muziek in Atmos-formaat af te spelen. Ze zijn daarmee de eerst echte uitdagers van de Era 300 van Sonos.

Eerst met enkel de Enchant Sub erbij. Dat regelen gaat heel snel via de app, al moet je wel eerst de Sub zelf met de WiFi verbinden. Een referentiescène om dan te spelen is de race uit ‘Ready Player One’, dat begint met een loeiharde knal van een brug en dan je overspoelt met explosies, crashende auto’s en nog veel meer geluidseffecten. Die totale anarchie brengt de Enchant 900 wel over, met relatief veel fijn detail. De goudstukken die rollen over grond als een racer crasht of het schakelen, die zijn prima aanwezig. De baseffecten zijn ook present, maar zelfs op niveau -1 eerder dominant en wollig. Er is wel wat contrast tussen de soundbar en de subwoofer, ze vullen elkaar niet mooi aan. Dit trouwens met een opstelling zoals het hoort, heel dicht naast het scherm. De vinnigheid van de Enchant 900 wordt niet geëvenaard door de Enchant Sub, die er wel perfect in slaagt om de ruimte te vullen met denderende bassen. Bij het afspelen van ‘Unfinished Sympathy’ checkte ik even wat er echt uit die Sub kwam. Zoals wel vaker bij soundbar-subs zaten er nog behoorlijk wat hogere frequenties bij (wat je merkt als de sub ver weg van het scherm staat) maar was het laag hier ook heel ongedefinieerd. Dat had wel beter gemogen. Zonder de Enchant Sub echter, lijkt het nummer van Massive Attack wel echt veel impact te missen.

Opnieuw ‘Ready Player One, nu met een volledige 5.1.4-opstelling door er een Enchant Speakers aan toe te voegen. Hier blijft de opmerking dat het laag teleurstelt door z’n wolligheid, maar de twee rearspeakers zijn wél heel effectief om een surroundbubbel te creëren. Dat elke Enchant Speaker ontworpen is om ook los te functioneren is waarschijnlijk de reden waarom ze best krachtig zijn (en relatief groot). Hier is de integratie met de soundbar heel goed, en word je heel geslaagd in de actie geplaatst.

Conclusie

De Enchant 900 is een soundbar die veel pluspunten bezit. Zeker als je kijkt naar de prijs, want je krijgt voor dat bedrag een heel elegante soundbar die knapper oogt dan de meeste rivalen. Het is ook zeer goed in het creëren van een groot én gedetailleerd geluidsbeeld rond de tv. De stap vanaf tv-speakers zal in de meeste gevallen als immens worden ervaren. Qua streamingopties krijg je wat en ingewikkeld is deze Harman Kardon ook niet qua bediening.

Aan dit prijspunt heb je niet vaak de optie om verder uit te breiden met een subwoofer en/of extra speakers voor achteraan. In verhouding met de soundbar zijn het wel een relatief kostelijke upgrades, al krijg je er wel mooi afgewerkte producten voor in de plaats. De Enchant Sub is qua prestaties wat teleurstellend, maar voegt wel veel bassen toe. Vooral liefhebbers van spectaculaire actie- en SF-films gaan het smaken. De Enchant Speakers bieden een duidelijkere meerwaarde en helpen om een fraaie surroundervaring te bieden.

8.5

Beoordeling
Harman Kardon Enchant 900

Pluspunten
  • Kalibratiefunctie
  • MultiBeam-technologie levert goede omhulling
  • Klein formaat, maar wel met veel drivers
  • Veel gerecycleerde materialen
  • Klinkt heel groots en gedetailleerd voor een klein toestel
  • Prijs/kwaliteit
  • Goede streamingopties
Minpunten
  • Geen DTS:X
  • Uitbreiden met speakers en sub is betrekkelijk duur
  • Enchant Sub stelt teleur
  • Vrijstaande plaatsing is cruciaal

Beoordeling Harman Kardon Enchant 900

De Enchant 900 is een soundbar die veel pluspunten bezit. Zeker als je kijkt naar de prijs, want je krijgt voor dat bedrag een heel elegante soundbar die knapper oogt dan de meeste rivalen. Het is ook zeer goed in het creëren van een groot én gedetailleerd geluidsbeeld rond de tv. De stap vanaf tv-speakers zal in de meeste gevallen als immens worden ervaren. Qua streamingopties krijg je wat en ingewikkeld is deze Harman Kardon ook niet qua bediening.

Aan dit prijspunt heb je niet vaak de optie om verder uit te breiden met een subwoofer en/of extra speakers voor achteraan. In verhouding met de soundbar zijn het wel een relatief kostelijke upgrades, al krijg je er wel mooi afgewerkte producten voor in de plaats. De Enchant Sub is qua prestaties wat teleurstellend, maar voegt wel veel bassen toe. Vooral liefhebbers van spectaculaire actie- en SF-films gaan het smaken. De Enchant Speakers bieden een duidelijkere meerwaarde en helpen om een fraaie surroundervaring te bieden.

Reacties (0)