Review: Harman Kardon Citation One – in veel opzichten fantastisch

29 juni 2019 + 10 minuten 25 Reacties
Citation One

De Harman Kardon Citation One is de kleinste speaker binnen de Citation-serie. Kan deze slimme speaker met Google Assistent de concurrentie aan met de Google Home-speakers of de LG WK7?

De komst van de Nederlandse Google Assistent betekent niet dat je afhankelijk bent van Google’s eigen Home-speakers. Ook andere fabrikanten kunnen met de slimme assistent aan de slag. Eerder las je al de review van de LG WK7-speaker, terwijl ook Harman Kardon al voorbij is gekomen in de review van de Citation 100, 300 en 500. Het bedrijf heeft echter ook een directe concurrent voor de Google Home en de LG WK7 op de markt gebracht met de Citation One.

Wat is het?

De Harman Kardon Citation One is een slimme speaker met Nederlandstalige Google Assistent. Dit betekent dat je dezelfde functies tot je beschikking hebt als op de normale Google Home-speakers. Je kunt dus niet alleen muziek luisteren, maar ook vragen stellen aan de slimme assistent of je smarthome ermee bedienen. De Citation One is verkrijgbaar in het grijs of in het zwart en kost 199 euro.

Het apparaat is voorzien van één 20 mm tweeter en één 89 mm woofer met een output power van 40W RMS. Je kunt bluetooth-audio streamen naar deze luidspreker, maar deze ook aansluiten op je eigen wifinetwerk en streamen met Google Chromecast. Wanneer je kiest voor deze laatste optie, dan is de speaker te bedienen met Google Home en de Google Assistent.

Design van de Citation One

De Citation One is een cylinder met een platte bovenkant. Net zoals bij de grotere broers uit de Citation-serie heeft ook de Citation One een mooi stofje van de Deense stoffenmaker Kvadrat. De gebruikte stof is niet egaal van kleur, maar heeft verschillende kleuren grijs of zwart er doorheen geweven, afhankelijk van je gekozen kleur. Deze gemengde stof van Kvadrat is volgens Harman Kardon ook vuilafstotend en vlamvertragend. Waarom dat laatste belangrijk is om te benoemen weet ik niet, maar deze luxe stof van Kvadrat geeft de speaker een ontzettend mooi uiterlijk. Luxe en toch tijdloos, wat binnen vrijwel ieder interieur goed zal passen. Wat mij betreft heeft de Citation One qua design dan ook al zeker een streepje voor op de directe concurrenten.

Bovenop vind je fysieke touch-knoppen die prima hun ding doen. Zo kun je het volume fysiek instellen, is er een knop voor bluetooth (4.2) en een knop om de microfoon uit te schakelen. Tevens is er een grotere ronde knop aan de bovenkant om direct met de Google Assistent te praten. Zo hoef je geen ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’ te zeggen. Ook vinden we de twee far-field microfoons bovenop. De afmetingen bedragen 140 mm x 188 mm x 140 mm, waarmee de Citation One een stukje groter is dan de Google Home-speakers. Andere aansluitingen ontbreken overigens. Je kunt dus geen andere audio-apparaten fysiek aansluiten of de Citation One als tv-speaker gebruiken. Wel vind je onderop een usb-c-aansluiting voor het geval er zich problemen voordoen en is er een fysieke resetknop aanwezig.

Bediening via Google Home

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de LG WK7 heeft de Citation One geen eigen app. Je bedient deze slimme speaker dus volledig vanuit de Google Home-app. Onderscheid is er dus eigenlijk niet ten opzichte van een Google Home-speaker, want de installatie en bediening werken precies hetzelfde. Steek de stekker in het stopcontact, wacht totdat die is opgestart en via de Google Home-app zal de speaker automatisch herkend worden. Je kunt deze speaker onderdeel laten uitmaken van eventuele andere speakers via een multiroom-opstelling, waarbij je zelf gemakkelijk groepen kunt aanmaken via de Google Home-app. Heb je zowel Google Home-speakers, een LG WK7 en ook een Citation One? Geen enkel probleem, creëer een groep en alle speakers met Google Assistant of een Chromecast-compatibel apparaat werken samen.

De speaker is dus Chromecast-compatibel, wat betekent dat je gemakkelijk muziek vanuit Spotify, Deezer, Google Play Music en vele andere muziekstreamingdiensten kunt gebruiken. En met Google Assistant aan boord vangen de microfoons gemakkelijk al je vragen of commando’s op, om ze vervolgens snel uit te voeren. Over de Nederlandstalige Google Assistent kunnen we kort zijn. In de review van de LG WK7 gaf collega Wesley al aan dat we nog veel functies vanuit de Engelstalige assistent missen. Alhoewel de Nederlandse Google Assistent inmiddels weer een stukje slimmer is geworden, is dit ook nu nog steeds het geval. Wil je dus meer uit het slimme gedeelte van deze speaker halen? Dan is het wellicht handiger om de Engelse taal te gebruiken. Dat is echter iets waar Harman Kardon niets aan kan doen, maar waar Google zelf mee aan de slag moet gaan. Net als op de Google Home-speakers kun je gemakkelijk van taal wisselen via de Google Home-app.

Geluid

Het geluid is, zoals we van Harman Kardon mogen verwachten, een flink stukje beter ten opzichte van de Google Home-speakers. Toch zijn er wel verbeterpunten te noemen, te beginnen met het ontbreken van de mogelijkheid om het geluid in te stellen. De Google Home-app heeft een simpele equalizer om de bas en treble in te stellen voor de eigen Google Home-speakers, maar voor Google Assistant-speakers van andere fabrikanten is deze optie er niet. LG loste dit met de WK7-speaker op door een eigen companion-app uit te brengen. Bij de release van de Citation One gaven veel gebruikers aan dat de bas te aanwezig is. Op een lager volume is dit niet storend, maar zodra je het volume op begint te voeren wandelt de Citation One na verloop van tijd letterlijk van de kast af. Een equalizer zou dit kunnen oplossen doordat je dan kunt instellen dat de bas wat minder aanwezig moet zijn. Al sinds het begin van dit jaar kondigde Harman Kardon op de eigen website aan dat men werkte aan een app met equalizer. Tot op heden is deze app helaas nog altijd niet verschenen.

Dat wil echter helemaal niet zeggen dat het geluid slecht is. Integendeel. Over het algemeen produceert de speaker een zeer helder geluid. De diepe bas zorgt er ook voor dat het lijkt alsof je een veel grotere speaker in huis hebt staan. Ik heb ook de gewone Google Home-speaker in mijn bezit en de Citation One stijgt toch echt ver boven Google’s eigen speakers uit. Niet alleen qua volume (de Citation One kan echt behoorlijk luid), maar ook qua geluidskwaliteit. De Citation One weet een middelgrote ruimte goed te vullen met het geluid. De erg aanwezige bas is niet storend bij genres als dance of rap, maar wil je genieten van de klassiekers van weleer, dan komt dat niet helemaal tot z’n recht met de huidige afstelling van het geluid.

De Citation One heeft een verkoopadviesprijs van 199 euro. Ondanks de te aanwezige bas lijkt het erop alsof we hier met een duurdere speaker te maken hebben en dat is zeker een pluspunt. De hifi-liefhebber zal er ongetwijfeld wat op aan te merken hebben, maar voor de prijs heeft de Citation One gewoon een goed geluidsprofiel, waarbij de lage tonen weliswaar overheersen, maar de hoge tonen en middentonen zeker niet wegvallen. In potentie heeft Harman Kardon met de Citation One de beste slimme speaker met Google Assistent voor minder dan 200 euro in huis, maar de te aanwezige bas zorgt ervoor dat het in de basis net niet helemaal goed zit. Het is aan Harman Kardon om die equalizer uit te brengen, want op dit moment is de Citation One meer een party-speaker met Google Assistent aan boord. Leuk voor een feestje, minder leuk wanneer je je favoriete stukje klassieke muziek aanzet.

Microfoons en ruis

Alhoewel de Citation One net zo goed werkt met de Google Assistent als andere speakers, zijn de ingebouwde far-field microfoons van iets mindere kwaliteit in vergelijking met de Google Home-speakers. Het komt soms voor dat de Google Assistent niet geactiveerd wordt bij een ‘Hey Google’ of ‘Ok Google’. Heel dramatisch is het nu ook weer niet, maar je stem wordt gemakkelijker opgepikt bij de Google Home-speakers. Iets meer in de richting van de Citation One praten helpt hierbij goed. Het voordeel is wel dat er minder snel valse commando’s worden gegeven, wanneer de assistent denkt dat je een commando geeft, maar eigenlijk op het geluid van de televisie reageert.

Een ander minpuntje is dat de speaker last heeft van ruis. Dit hoor je niet wanneer je muziek afspeelt, maar juist als er niets wordt afgespeeld. Leg je oor tegen de Citation One aan en je hoort een klein beetje ruis. Je hoort het niet meer wanneer je je oor op dertig centimeter afstand houdt, maar dit lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.

Conclusie

De Harman Kardon Citation One is in potentie één van de beste Google Assistent-speakers tot 200 euro. Het design is fantastisch, het geluid blijft ook op hoger volume erg helder en weet een middelgrote kamer goed te vullen met geluid. Het is dan ook jammer dat de bas te aanwezig is. Op hogere volumes wandelt de Citation One door de bas gewoon van de kast af. De beloofde equalizer van Harman Kardon blijft tot nu toe nog altijd afwezig.

Google Assistent werkt prima op de Citation One, maar het is jammer dat de microfoons je stem niet altijd goed herkennen. Daarnaast komt er een klein beetje ruis uit de luidspreker wanneer deze geen muziek afspeelt. Je hoort het niet van een afstandje, maar dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Laten we hopen dat de app met equalizer snel op de markt wordt gebracht, want dan kunnen we pas echt genieten van de hoge kwaliteit die Harman Kardon met de Citation One op de markt heeft gebracht.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Schitterend design
  • Rijk geluidsprofiel
  • Google Assistent

Minpunten
  • Bas te aanwezig

  • (Nog) geen equalizer beschikbaar
  • Ruis bij stilte


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (13)

Frans

Frans
29 juni 2019 om 16:31

Gaan we nu gewoon weer terug naar mono geluid. Ik ben hier geen liefhebber van.
Eerst stereo dan surround geluid nu weer mono.

Inloggen
Timmy

Timmy
30 juni 2019 om 21:44

Besturingssysteem is ook klote, altans als je Android gebruiker bent kan het oké zijn….anders is het zwaar bagger.

Inloggen
Nash

Nash
05 juli 2019 om 22:19

Volgens HK kan je de loudness uitzetten, voor degene die de bass te overheersend vinden.

Inloggen
Bob

Bob
13 augustus 2019 om 16:55

Hoe kan je loudness uitzetten?
Ik zou dat best graag willen

Inloggen
Kirsten Mundt

Kirsten Mundt
02 september 2019 om 19:56

Hoi, ik hoop iemand kan mij helpen. Ik heb de citation one gekocht, geïnstalleerd – werkte prima. Dan wou ik het toch op een andere plek zetten – en ook daar werkte het. Vrouw zijnde vond ik de 1ste plek dan toch beter – dus – hup terug met de Citation…. groen licht voor wifi, spraak assistent reageert na behoren, MAAR verbinding via bluetooth lukt gewoon weg niet! Ik heb dat ding gereset, opnieuw ingesteld en zo verder en elke keer krijg ik te horen dat mijn ipad / iphone niet kunnen connecteren…. wat doe ik fout? Wat heb ik niet gezien/ juist gedaan? Help please

Inloggen
Steven

Steven
28 oktober 2019 om 17:18

Bij de Citation Mark II is de bass naar beneden geschroeft. Ruis is er met updates uitgehaald.

Inloggen
Steven

Steven
28 oktober 2019 om 17:19

*Citation ONE Mark II

Inloggen
Jan kodde

Jan kodde
03 november 2019 om 07:25

Ik heb er 2 aangeschaft en ze dienen als vervanging van mijn gewone stereo installatie
Dus met elkaar verbonden als hifi set
Werkt zeer goed ,en het geluid is geweldig

Inloggen
Luuk

Luuk
30 december 2019 om 15:45

Ik heb er ook 2 aangeschaft en werkt super.
Heb er ook mijn verlichting en tv aan gekoppeld.
Zeker een aanrader (citation one duo).

Inloggen
Ik

Ik
04 maart 2020 om 12:09

Vraag ..
Als ik de citation om een radiozender geeft “het” netjes antwoord maar geen radiozender.
Via de gsm zet ik de zender op de citation aan.
Daarna weer uitzetten en opnieuw vragen en dan werkt het weer, raar .

Inloggen
myrthe c

myrthe c
22 juni 2020 om 08:15

is het mogelijk om deze speakers aan ieder merk tv te koppelen ?

Inloggen
Ton

Ton
12 december 2019 om 21:52

Bijzonder slecht product. Constant problemen met het niet kunnen vinden van wifi netwerk. Waardeloos, advies beslist niet kopen.

Inloggen
Jos

Jos
13 maart 2020 om 15:41

Vraag ..
Als ik de citation om een radiozende vraag,geeft “het” netjes antwoord maar geen radiozender.
Via de gsm zet ik de zender op de citation aan.
Daarna weer uitzetten en opnieuw vragen en dan werkt het weer, raar .

Inloggen
SystemII

SystemII
06 juni 2020 om 19:29

Is dat nou geen voorbarige conclusie Ton? Ik heb hem tegen jouw advies in toch gekocht en sinds drie dagen deze speakers in m’n bezit en ik moet je eerlijk zeggen, de installatie was compleet kinderspel. De Citation One MkII doet zelf de installatie. Geduld is een schone zaak en dat staat ook op m’n scherm tijdens de installatie 🙂 en dat is dus ook zo.

Inloggen
SystemII

SystemII
23 juni 2020 om 07:17

Ik heb ze nu zo’n twee weken ik huis. Wat ik veel tegenkom is dat het geluid van de ene speaker naar de ander zweeft met name als er in de “internetradio modus” een telefoongesprek gevoerd wordt. Het geluid gaat van links naar rechts en dat is absoluut geen gehoor.

Heeft iemand anders hier ook last van en het eventueel opgelost?

Inloggen
bjorn

bjorn
18 december 2019 om 14:20

kun je ook meldingen zoals whatsapp of instagram ontvangen?

Inloggen
SystemII

SystemII
06 juni 2020 om 19:32

Er zit toch geen beeldscherm op? Dus dat lijkt me zinloos.

Inloggen
Luuk

Luuk
30 december 2019 om 15:47

Ik heb er ook 2 aangeschaft en werkt super.
Heb er ook mijn verlichting en tv aan gekoppeld.
Zeker een aanrader (citation one duo).

Inloggen
SystemII

SystemII
06 juni 2020 om 19:30

Verklaar je nader LUUK…hoe heb je je TV er aan gekoppeld?

Inloggen
Consument

Consument
29 februari 2020 om 13:35

Veelzijdig apparaat, goed geluid.

Maar…. de bluetooth had toch zeker wel op 5.0 mogen zitten.
De huidige 4.2 is ver beneden peil.
Je kunt bv geen geluid via de tv via bluetooth naar de speakers zenden.
De vertraging is dan dusdanig groot, dat daardoor het geluid niet meer synchroon met het beeld loopt.

Inloggen
Claudiq

Claudiq
05 augustus 2020 om 17:23

Hoe krijg ik het gekoppeld met de xbox kan op pauze zetten en weer aan zetten de film alleen hoe streamt hij het geluid van de xbox

Inloggen
Consument

Consument
29 februari 2020 om 13:36

Veelzijdig apparaat, goed geluid.

Maar…. de bluetooth had toch zeker wel op 5.0 mogen zitten.
De huidige 4.2 is ver beneden peil.
Je kunt bv geen geluid via de tv via bluetooth naar de speakers zenden.
De vertraging is dan dusdanig groot, dat daardoor het geluid niet meer synchroon met het beeld.loopt.

Inloggen
Jos

Jos
25 maart 2020 om 21:15

Zodra ik de one een instructie/opdracht geeft herhaalt ze het heel mooi bijv. Radio 10 ….2 á 3 seconden muziek dan direct op pauzeren raar wat doe ik fout?

Inloggen
SystemII

SystemII
23 juni 2020 om 07:18

Ik heb ze nu zo’n twee weken ik huis. Wat ik veel tegenkom is dat het geluid van de ene speaker naar de ander zweeft met name als er in de “internetradio modus” een telefoongesprek gevoerd wordt. Het geluid gaat van links naar rechts en dat is absoluut geen gehoor.

Heeft iemand anders hier ook last van en het eventueel opgelost?

Inloggen
Jos

Jos
05 augustus 2020 om 17:44

Microfoon was defect nieuwe gehad van de winkel

Inloggen