Review: Denon AVR-4310 Receiver

28 februari 2010 9 Minuten 0 Reacties
AVR-4310_groot

De AVR-4310 is één van de topmodellen AV receivers van Denon en dit voel, merk en zie je al wanneer je de doos open maakt. Het is een robuust en indrukwekkend bakbeest dat meteen al je aandacht opeist. Deze receiver vraagt erom om meteen aangesloten te worden en zijn krachten te tonen, maar het is een receiver welke niet alleen bekend staat om zijn kracht maar ook als middelpunt van je complete thuisnetwerk.


Uiterlijk

Zoals al omschreven is de AVR-4310 een indrukwekkend apparaat. Hij ziet er groot, robuust en solide uit en weegt ook nog eens meer dan 20 kilogram. Als je hem in je handen hebt voel je de kwaliteit. Maar groot en robuust betekent niet perse lelijk. Deze receiver staat zeer goed in menig huiskamer en straalt absoluut die high-end kwaliteit uit. De knoppen op het front paneel zijn mooi weggewerkt achter een klep, zodat alleen de meest gebruikte knoppen in het zicht zitten. Naast de input selector, de volume regelaar en de stand-by knop, kun je het apparaat ook in zijn geheel uitzetten met de off/on knop.


Aansluitingen
De AVR-4310 is een geavanceerde 7.1 AV receiver voor het hogere segment home cinema systemen. Qua aansluitingen zit je dus ook zeker goed. Naast zes HDMI ingangen, waarvan één op het front paneel, en twee HDMI uitgangen (simultaan), is deze receiver voorzien van een netwerk (ethernet, DLNA) aansluiting voor verbinding met je eigen thuisnetwerk en PC, en ook voorzien van de Denon Link voor een jitter-vrije overdracht via HDMI.

Verder bevat de AVR-4310 nog een aantal geavanceerde aansluitmogelijkheden zoals netwerk audio en foto streaming, USB poorten aan de voorkant en achterkant (met iPod Direct Connect functie), en multi-room ondersteuning.


Set-up
De set-up van de AVR-4310 kan op twee verschillende manieren. De eerste mogelijkheid is om met een set-up microfoon het gehele systeem automatisch te laten instellen. Deze microfoon plaats je op een aantal luister posities en het systeem, wat gebruik maakt van Audyssey technologie, zal de luidspreker afstanden, levels, cross-over frequenties, etc. automatisch voor je inregelen. De automatische set-up duurt ongeveer 10 minuten en zorgt dat het complete geluid wordt afgestemd op de luisteromgeving waardoor je in optimale kwaliteit van de audio kunt genieten.
Een tweede mogelijkheid is om deze automatische inregeling te laten schieten en zelfs de receiver in te stellen. Natuurlijk is dit vooral weggelegd voor de gevorderde gebruiker en zal voor de meesten onder ons de automatische instelling voldoen.

Mocht je na de automatische set-up voldaan te hebben nog instellingen willen wijzigen heeft Denon een zeer uitgebreid en mooi vormgegeven GUI (Graphical User Interface)  menu geïnstalleerd op de AVR-4310. Dit menu loodst je door de meeste instellingen eenvoudig heen, maar door de soms wat lastige structuur kun je wel eens verdwalen. Over het algemeen kun je in dit menu alles afstellen zoals jij dit wilt, zonder veel moeilijke capriolen uit te halen.


Bedieningsgemak
Dit brengt ons ook gelijk bij het bedieningsgemak. Bij elke instelling staat kort omschreven wat deze inhoudt, dus veel kun je hier ook niet fout doen. Je kunt soms de weg wel kwijtraken in het menu, maar als gemiddelde consument hoef je het menu ook niet diep in. Alle belangrijke instellingen zijn één of twee klikken weg. Met behulp van overzichtelijke icons vind je gelukkig ook snel weer de weg terug.

Ook de afstandsbediening heeft een duidelijke lay-out, maar het mooiste is dat de (primaire) afstandsbediening een touch screen gedeelte heeft wat zich aan de geselecteerde bron aanpast. Wanneer je bijvoorbeeld ‘DVD’ selecteert verschijnen er in het blauwe touch gedeelte speciale opties voor deze bron, zoals play, pauze en stop. Natuurlijk kun je de afstandsbediening naar eigen inzicht aanpassen en koppelen aan andere AV apparatuur. Hiervoor is de afstandsbediening met de meest gebruikte knoppen voor afspeelapparatuur uitgerust en kun je de afstandsbediening functies van andere apparaten snel aanleren. Dit bespaart weer een extra afstandsbediening op de salontafel en maakt van de AVR-4310 een zeer compleet middelpunt van je home cinema systeem.


Features
Met betrekking tot de features is de AVR-4310 zeer compleet uitgerust. Door middel van de meest geavanceerde features kun je het meeste uit je geluid, beeld en netwerk halen. Zo is de AVR-4310 uitgerust met Audyssey DSX surround technologie waarmee je extra surround kanalen kunt toevoegen daar waar ze de meeste impact hebben waardoor een meer omringende en realistische soundstage wordt gecreëerd. Met Audyssey DSX kun je kiezen voor extra Front Wide of Front Height kanalen. Daarnaast bevat de receiver ook Audyssey’s MultEQ XT, Dynamic Volume en Dynamic EQ features.

Met de ethernet aansluiting en DLNA certificatie kun je gemakkelijk verbinding maken met een thuisnetwerk en foto’s streamen vanaf je PC. Ook een iPhone/iPod of USB stick kan moeiteloos aangesloten worden om zo mediabestanden af te spelen. We hebben zelf een iPhone aan het front paneel gehangen en konden moeiteloos uit de iTunes muziek bibliotheek kiezen via het OSD (On Screen Display).

Naar bovenstaande features ondersteunt de AVR-4310 natuurlijk de meeste gangbare HD audioformaten en bevat hij de beste beeld- en audiobewerkinsgtechnieken om de home cinema ervaring zo perfect mogelijk te maken.


Kwaliteit

Met 130 Watt per kanaal aan pure kracht waren de verwachtingen hoog gespannen. Zeker aangezien we een vijftal CM serie B&W luidsprekers hadden staan die nogal wat vragen van een receiver en niet te ruw behandelt willen worden. Helaas hebben we de Audyssey DSX (Height en Wide channels) niet kunnen testen, maar zelfs zonder deze nieuwe surround mogelijkheden klonk de AVR-4310 verbazingwekkend goed.
Voor de eerste testfase hebben we de CD ’19’ van Adele gebruikt, waarop veel akoestische nummers staan en we een mooi idee van detail kunnen krijgen. Zonder zelf een aantal instellingen aangepast te hebben en de receiver volledig afgeregeld te hebben was de audio al bijna perfect. Na wat juiste settings doorgevoerd te hebben werd het alleen maar beter. Ongelooflijk hoe helder en met een grote hoeveelheid finesse de verschillende klanken weergegeven worden. Zelfs bij een hoog volume en een volle soundtrack kun je alles van elkaar onderscheiden en worden hoge tonen niet scherp en lage tonen niet dof.
De film die we voor de review gebruikt hebben is 1408, een horrorfilm met redelijk wat soundeffecten en een volle soundtrack. De Denon kon hier moeiteloos mee omgaan. Elk detail werd, zelfs in drukke en overvolle scenes, perfect weergegeven. De receiver had absoluut geen moeite om verschillende elementen van elkaar te onderscheiden. Ook dialogen klonken zeer helder en krachtig waar nodig. De dynamiek van de audio was zeer divers en de Denon gaf elke scene of eigenlijk elk geluid precies die klank mee die het verdiende.
Ook hebben we een tweetal games op de PlayStation 3 getest, Guitar Hero 5 en Call of Duty. Bij beide spellen komt de wereld, van zowel muziek als shooter, om je heen tot leven. Vooral bij games profiteer je echt van de gedetailleerde en realistische weergave van de AVR-4310.

Niet alleen de audio was beter dan verwacht, maar ook de video mogelijkheden bliezen ons omver. De HD weergave was absoluut goed, maar het was de SD naar HD conversie die ons deed verbazen. Zelden hebben we een conversie gezien die zo soepel en goed verloopt. SD materiaal van DVD wordt zonder moeite weergegeven. Ruis en artifacts, welke we toch vaker dan gewild terug zien, komen nagenoeg niet voor.


Conclusie

De AVR-4310 is ongetwijfeld een grootse en indrukwekkende AV receiver met een strak design, ongelooflijk veel features en de mogelijkheid om soundtracks van films als een ware bioscoop ervaring weer te geven. Zelfs een stapje verder is mogelijk met de Audyssey DSX features. Ook is de receiver klaar voor de toekomst. Alle moderne aansluitingen en mogelijkheden kun je erop terug vinden en via de ethernet aansluiting is de receiver gemakkelijk te upgraden. Niet alleen is het een krachtige receiver, maar ook een middelpunt van je thuisnetwerk, zeker door het gemak waarmee je mediabestanden kunt streamen.

Een nadeel van de AVR-4310 is de prijs van 1.999 euro. Het is natuurlijk een zeer solide receiver met ontzettend veel mogelijkheden, features en kwaliteiten, maar veel van deze elementen kun je ook krijgen op ietwat goedkopere receivers, zoals de high-end modellen van Onkyo. Natuurlijk zit er wel verschil tussen beiden, want met Denon krijg je net dat beetje meer finesse en detail, terwijl Onkyo meer bekend staat om de spierbundels en het vermogen. Daarnaast moet gezegd worden dat het after sales (service) traject van Denon zeer hoge ogen gooit, wat natuurlijk ook in de prijs verwerkt zit.

Alles bij elkaar opgeteld is de AVR-4310 een superieur middelpunt voor elk home cinema systeem. Natuurlijk is het voor een beginnend home cinema gebruiker een veel te duur en ingewikkeld apparaat en ook heb je de betere luidsprekers nodig om het maximale uit de receiver te halen. Wanneer je klaar bent voor een top-end home cinema ervaring  en de receiver gaat gebruiken als middelpunt voor je complete thuisnetwerk dan is dit het moment om voor de AVR4310 te gaan.

Reacties (0)