Review: Dali Oberon 1C – Kleine muziekspeakers die goed bij je tv passen

21 oktober 2020 + 10 minuten 1 Reacties
Review Dali Oberon 1C 5
FWD award

Draadloze luidsprekers met streaming én die je rechtstreeks op je tv kunt aansluiten. Heel veel opties heb je op dat vlak niet, maar met de Oberon 1C brengt het Deense Dali wel een totaaloplossing die gunstig genoeg geprijsd is om een echt alternatief voor de soundbar te zijn.

Dali Oberon 1C

De Oberon 1C’s zijn de laatste actieve luidsprekers van Dali, het Deense merk dat in hifi-middens tot een grote naam is uitgegroeid. Die bekendheid verkreeg het voornamelijk met zijn degelijke passieve speakers, dus luidsprekers die je aansluit op een aparte versterker. De Oberon 1C’s zijn echter actieve modellen. Alle elektronica zit in mee in de luidspreker zodat je geen extra versterker nodig hebt. Het enige vereiste snoer is de stroomdraad, er komt geen luidsprekerkabel aan te pas. Omdat de 1C’s bovendien behoorlijk compact zijn, krijg je zo een muzieksysteem dat weinig plaats inneemt maar toch een betere kwaliteit biedt. De grote troef op vlak van muziekweergave zit in het feit dat je werkt met een stereo-opstelling met twee aparte luidsprekers. Die biedt een realistischer geluidsbeeld dan de meeste soundbars.

Maar waarom beginnen we bij dit ogenschijnlijk rasecht hifi-product over soundbars? Dat heeft allemaal te maken met de bijhorende Sound Hub Compact die Dali tegelijkertijd uitbrengt. Dit bescheiden kastje is de zender die een set Oberon 1C-speakers draadloos van audio voorziet. Het kan meerdere dingen, maar wat vooral opvalt is dat er een HDMI-ARC-poort voorzien is. De Sound Hub Compact is bovendien klein genoeg om achter een muurgemonteerde televisie te plaatsen. De som van twee Oberon 1C-speakers en de Sound Hub Compact is dus een interieurvriendelijk, onopvallend geluidssysteem voor muziek en tv-geluid, met een totale kostprijs van net geen 1.300 euro.

Naast de kleine Oberon 1C presenteert Dali ook de grotere Oberon 7C-vloerstaander en de Oberon On-Wall C. Die laatste kun je op de muur hangen. Ook boeiend, want de speaker is niet heel groot en je kunt zo in een kleinere ruimte toch een grotere afstand creëren tussen de speaker en je luisterplek. Dat zorgt voor een grotere soundstage waarop muziek zich afspeelt. Vertrekkende vanuit onze ervaring met de on-wall Rubicon LCR-speakers in onze testruimte, kunnen we ook stellen dat je met muurspeakers een mooie opstelling aan een tv-scherm kunt maken.

Oberon 1C vertrouwd recept

De Oberon 1C-boekenplankspeaker en de andere actieve Oberons slaan twee bruggen naar voorgaande Dali-producten. Om te beginnen zijn het niet de eerste actieve, draadloze luidsprekers van de Denen. Dali bracht eerst twee duurdere actieve lijnen uit, de Callisto C en de high-end Rubicon C. Dat zijn luidsprekers die hoger geprijsd zijn: Callisto begint aan 1.200 euro/stuk, Rubicon C aan 2.000 euro/stuk. Voor het grote publiek zijn de Oberon C-speakers heel wat bereikbaarder. De Oberon 1C die we hier bekijken, kost 499 euro per stuk, de grote Oberon 7C 849 euro per speaker. Die lagere prijs is prettig, terwijl je dankzij die duurdere modellen weet ook dat je niet ongewild deelneemt aan bètatesting van totaal nieuwe producten. Het is beproefde technologie.

De tweede brug met het Dali-verleden is hoe de Oberon 1C zich verhoudt met de klassieke passieve luidsprekers van Dali. De ‘gewone’ Oberon-speakers bestaan al enkele jaren en behoren tot de succesvolste producten van het merk. We hebben ze ook al eerder getest in een surroundopstelling. De Dali 1C en 7C zijn direct verwant aan hun passieve evenknieën, zowel qua design als qua geluid. Je hebt dus de keuze: passieve Oberon-speakers plus je eigen elektronica of de actieve Oberon C die eigenlijk verder niets nodig hebben. Als je kostentechnisch zit te vergelijken, is het belangrijk om daarbij altijd naar het totale prijskaartje te kijken. Bij de passieve Oberons moet je nog de andere toestellen tellen, bij de actieve versies enkel de Sound Hub.

Keuze uit twee Hubs

Het is wel relevant om te weten dat er ook een grotere Sound Hub bestaat naast de nieuwe Sound Hub Compact. Dit forse en mooier afgewerkt toestel kost 699 euro. Dat is een aanzienlijk hoger bedrag dan de 299 euro van de Sound Hub Compact, maar het kan ook meer. Beide Hubs zijn compatibel met alle actieve Dali-speakers. Je kunt de Oberon 1C dus ook met de grote Sound Hub gebruiken of pakweg de luxueuze Rubicon C-speakers met de Sound Hub Compact huwen.

Het belangrijkste verschil tussen de twee hubs is dat de grote Sound Hub via uitbreidingskaarten extra mogelijkheden kan ontvangen. Op dit moment is er zo één kaart beschikbaar, de NPM-1. Steek deze achteraan in de Sound Hub en je krijgt heel wat streamingopties erbij, met BluOS als belangrijkste. De NPM-1 maakt de aangesloten actieve speakers beschikbaar binnen de BluOS-app. Het is een uitstekende app die toegang geeft tot enorm veel streamingdiensten en je eigen muziekbestanden over het netwerk laat afspelen. Bovendien kun je de actieve Dali-speakers dan combineren met Bluesound-speakers en NAD-toestellen elders in huis. BluOS is in die zin een echte concurrent voor Sonos, maar dan met een bredere keuze qua toestellen en met de optie om er echt high-end apparaten en speakers bij te betrekken.

Het koppelen aan een Sound Hub is in elk geval makkelijk gemaakt. Je drukt op een connectknop op de hub en op elke speaker doe je hetzelfde. Door op hetzelfde knop meermaals te drukken, geef je aan op welke positie een bepaalde luidspreker hoort. Bij een stereo-opstelling is dat eenvoudig: links of rechts.

Welke wordt het?

Het bestaan van de twee Sound Hub-modellen stelt je wel voor een keuze: vind je een HDMI-ingang belangrijker dan streaming via WiFi, of niet? Want wat er (nog) niet is voor de Sound Hub, is een kaart met een HDMI-aansluiting. De grote hub bezit wel allerlei andere ingangen (waaronder een optische waarmee je ook een koppeling met een televisie kunt leggen).

De Sound Hub Compact van zijn kant heeft wél HDMI, maar geen BluOS aan boord. Streamen kan, maar dan enkel via Bluetooth. Dankzij de ondersteuning voor de betere aptX HD-codec valt de kwaliteit zeer goed mee, maar je mist wel zaken als multiroom-ondersteuning en de intuïtieve BluOS-app. En het is misschien niet de streamingoptie waar iedereen aan denkt, maar steeds meer televisies komen met apps van muziekdiensten of streamingtechnologieën. De nieuwere LG-tv die wij in de woonkamer hebben staan bijvoorbeeld, komt met Airplay en heeft een Spotify-app. Android TV-toestellen hebben Chromecast ingebakken. Zo kun je dus ook liedjes aan de Sound Hub Compact aanleveren. De kleinere hub heeft verder nog twee optische ingangen en een aux-ingang, zodat je bijvoorbeeld een platenspeler kunt aansluiten.

Momenteel moet je dus een harde keuze maken. Hoe zit dat in de toekomst? De Sound Hub Compact zal wellicht nooit BluOS-compatibel worden, maar we achten het wel waarschijnlijk dat er ooit een HDMI-uitbreiding komt voor de grote Sound Hub. Een reden om dat te geloven heet ‘surround’. Informeel werd ons altijd verteld dat het Dali-systeem technisch klaar is om met meer dan twee speakers te werken. Dat de stap naar 5.1 er ziet aan te komen, wordt ook bevestigd als we op de achterkant van de Oberon 1C kijken. De knop waarmee je de positie van de speaker aanduidt, is voorzien op vijf locaties (links-center-rechts-achteraan links-achteraan rechts). Logischerwijze betekent dit dat Dali vroeg of laat met de ontbrekende elementen voor een draadloze surroundopstelling gaat komen, namelijk een centerspeaker en een subwoofer. We hebben echter geen informatie over wanneer dit zou gebeuren.

Stijlvolle, kleine speakers

De Oberon 1C is een zeer kleine 2-wegsspeaker, 27,4 x 16,2 x 23,4 cm groot. Echt een subtiele verschijning, vooral als je gaat voor een van de twee lichtere kleuruitvoeringen. Baanbrekend design moet je hier echter niet zoeken. Het zijn echt klassiek vormgegeven luidsprekers. Een rechthoekige doos, kortom. Een heel contrast met de bolle, futuristischere KEF LS50 Wireless die normaliter een vaste plaats in de woonkamer heeft.

Gelukkig heb je wel wat keuze qua kleuren. Er is een volledig witte 1C, maar nog hipper is de Light Oak-editie die lichte fineer combineert met een witte voorkant. Ga je toch liever voor een donkere tint, dan kun je kiezen uit een volledig zwarte uitvoering of een donker walnoot die alweer pronkt met een duotone-afwerking waarbij een houtfineer gecombineerd wordt met een zwarte voorkant. Bij alle versies zorgt de donkerrode driverconus van de woofer voor een specialere uitstraling. Dit zijn overigens dezelfde afwerkingen als bij de gewone Oberon, en voor de prijs oogt het design best mooi en kwalitatief. Negeer voor een keer de meegeleverde luidsprekerroosters niet, want Dali heeft er iets bijzonders van gemaakt. In plaats van een klassiek zwart stofje krijg je een grille uit een hip stofje gewoven met een lichter en donker draadje. Bij de lichte uitvoeringen van de 1C is de rooster lichtgrijs, bij de twee donkere edities donkergrijs. Niet wereldschokkend allemaal, maar maakt deze speakers net iets modieuzer en moderner. De Oberon 1C ademt hierdoor ook iets Scandinavisch uit.

De Oberon 1C zijn voldoende compact om op een kleiner tv-meubel te staan. Achteraan is ook het nodige voorzien zodat je ze snel kunt ophangen. Zelfs de voedingskabel zit in een nis, zodat plat tegen de muur monteren of plaatsen geen probleem mag zijn. Voor muurmontage is die On-Wall-versie misschien wel beter geschikt.

Het valt ons wel op dat Dali hier kiest voor een kleine boekenplankspeaker, terwijl de Callisto 2C en Rubicon 2C – de high-end alternatieven – een stukje forser zijn. Wellicht wil de fabrikant hiermee een publiek aanspreken die echt een compacte oplossing verkiest en wou Dali de prijs voldoende laag houden. Het betekent wel dat je een grote sprong kunt verwachten qua laagweergave als je springt van de Oberon 1C naar de volwassen 7C.

Warm en gezellig voor muziek

Nina Simone mag al jaren dood zijn, er blijven nog regelmatig nieuwe releases van de zangeres opduiken. Vaak verzamelaars van ouder werk of van live-registraties die al dan niet de moeite waard zijn. Recent kwam daar ‘New World Coming’ bij, niet een essentiële toevoeging aan haar oeuvre, maar wel met enkele knappe tracks. De opener is een remix van darkDark, en meteen een mooie demonstratie van waar de Oberon 1C in uitblinkt. Om te beginnen zijn we geen klein beetje verrast hoe aanwezig de beats in dit nummer zijn. Uit een compactere speaker krijg je meestal niet zo’n laag-extensie. Tegelijkertijd is het laag ook niet enorm detailrijk, maar dat mag je ook niet verwachten. Het bederft de pret ook helemaal niet, al helemaal niet als we de prachtige stem van Simone prachtig gepresenteerd krijgen bij de volgende track (met de ellelange titel ‘I Wish I Know How It Would Feel to Be Free’). Haar muziek is qua inhoud niet altijd feel-good, verre van, maar toch doet altijd het veel plezier om Nina Simone zo te horen. Haar werk, net als pakweg ‘Long in the Tooth’ van big band jazzhelden The Budos Band, is natuurlijk wel spek voor de bek voor de kleine Dali’s. Het zijn speakers met een zekere warmte en een laid-back karakter, met vocals die meeslepend gepresenteerd wordt. Je gaat misschien niet alle details opgediend krijgen, maar je gaat daar niet per se om malen. Op dit punt waren we aan het streamen vanaf onze Huawei P30 (met aptx HD) en via Qobuz, toen we realiseerden dat we via de televisie muziek konden afspelen. Onze LG OLED55C9 is immers Spotify Connect-compatibel. Even naar het Budos Band-album grijpen via Spotify leverde meteen een weergave die een stukje frisser was. Het iconische – of toch voor Belgen – ‘Vive ma liberté’ van Arno rolde behoorlijk groots uit deze kleine speakers.

Dit experiment bevestigd iets dat we al vaker gemerkt hebben: Bluetooth met aptX HD is zeker niet slecht, maar we vinden toch de alternatieven vaak beter. Los van hoe je streamt, je gaat bij het beluisteren van popmuziek met de 1C behoorlijk gelukkig worden. Zowel voor achtergrondmuziek als bij het iets kritischer luisteren bieden ze het nodige luisterplezier.

Verrassend veel body

Na Nina Simone is de stap naar ‘A Star is Born’ (gestreamd via Apple TV+ op de LG-tv) is snel gezet. Wat je ook van Lady Gaga vindt, je kan moeilijk ontkennen dat ze echt wel kan zingen. Niet overtuigd? In deze film wordt het al na tien minuten aangetoond, als Stefani Joanne Angelina Germanotta een wel heel mooie versie van ‘La vie en rose’ brengt. Op de Oberon 1C klinkt het helemaal zoals het moet, overtuigend en oorvriendelijk. Als je tv-kijkt met het geluid via de Dali’s ga je aanvankelijk vooral opkijken van de body die er aanwezig is, maar het eigenlijk de goede weergave van de vocals die hier overtuigen.

Actiefilms zijn wel een stukje uitdagender, vooral op de momenten dat er weer iets de lucht in vliegt. Onze keuze voor deze sessie: ‘Fast ’n Furious 7’, een echt knaller, al was het maar omdat je een scène hebt waarin iedereen met zijn eigen auto uit een vrachtvliegtuig rijdt – op een paar duizend meter hoogte. Langs een kant presteert de Oberon 1C niets minder dan indrukwekkend. Actieve speakers zoals deze hebben het voordeel dat ze dankzij een DSP-chip echt het onderste uit de kan kunnen halen qua prestaties. Dali heeft zijn huiswerk op dit vlak echt wel gemaakt, waardoor je het volume heel ver kunt opendraaien zonder dat de speakers gestressed klinken of opeens frequenties missen. Dat is al iets waarmee veel soundbars het wat moeilijker hebben. Denk eraan: dit zijn eigenlijk heel kleine luidsprekers. Wel is er een limiet qua bombast. Als het echt hectisch wordt qua actie, zoals bij na die aparte parachutesprong van Doms team, mocht het misschien iets meer zijn. Maar bij die Scandi-detectivereeks of films waarin perfect gechoreografeerde autoachtervolgingen niet een ding zijn, ga je niet op je honger blijven zitten. In elk geval, als Dali inderdaad ooit een actieve subwoofer uitbrengt, gaan de overtuigende spektakellovers meteen een scheut bombast kunnen toevoegen. Zonder ze te hebben gehoord, vermoeden we dat ook een set Oberon 7C’s de actieliefhebber zeker voldoening gaan schenken.

De brede uitstraling die typisch is voor Dali blijkt hier ook een voordeel, want je krijgt een uitgesmeerde soundstage waardoor je de indruk krijgt naar een geïntegreerde L-Center-R-opstelling te luisteren. Een beetje ten nadele van positionering van effecten misschien, maar het blijft overtuigend – en vele malen beter dan de (ook niet onverdienstelijke) tv-speakers van de LG C9. Als Jason Statham met zijn auto recht de voorkant van Vin Diesels kar ramt, hoor je wel brekende glaseffecten die links en rechts uit het scherm komen vliegen. Zo is kijken naar FF7 al heel wat meeslepender. ‘Mad Max’ – de nieuwere uitvoering, niet de Mel Gibson-klassieker – heeft een intro die elke surroundreviewer van buiten kent, omdat audiomerken het al jaren bovenhalen op demonstraties. Wat merken we hier? De groezelige stem van Max is zoals het hoort en actie-effecten komen heftig binnen. Dat kleinere geluidseffecten (zoals de lopende hagedis) soms wat verdwijnen doet geen zeer. De sfeer zit er goed in, met dank aan de body van het laag en de brede soundstage.

Conclusie Dali Oberon 1C

De Oberon 1C met de Sound Hub Compact biedt een eenvoudige manier om je woonkamer uit te rusten met een hoogstaand muzieksysteem dat eigenlijk ook tv-geluid degelijk weergeeft. Een groot pluspunt bij deze speakers is dat je alles heel onopvallend kunt wegwerken. De Sound Hub Compact stop je probleemloos achter een tv of in een meubel weg. De streamingmogelijkheden zijn relatief beperkt, maar je hebt veel aansluitingen en het werkt naadloos samen met een televisie. Als je echt wil streamen en multiroom nodig hebt, heb je nog de optie van de duurdere Sound Hub.

Voor muziek luisteren en tv-series zijn de Dali-speakers behoorlijk overtuigend. Je merkt dat Dali veel ervaring heeft qua muziekweergave, want de Oberon 1C levert een evenwichtigere muzikale weergave dan de meeste draadloze speakers van mainstream-merken. Dat is ook een pluspunt bij films; je voelt zelden de nood om tijdens het kijken naar de remote te grijpen om het volume bij te regelen. Sterk zijn ook de dialogenweergave en een klank die nooit dun klinkt, ook niet als je stil luistert. Voor sfeervolle films en spannende tv-reeksen op Netflix is deze set dan ook een aanrader.

9.0
Review Dali Oberon 1C 7
FWD award

Beoordeling
Dali Oberon 1C

Pluspunten
  • Prima prijs- kwaliteitverhouding
  • Soundhub laat zich makkelijk verstoppen
  • Kleine speakers die fraai in een interieur passen
  • Mooi in balans, ook als je stil luistert
  • Eenvoudig om op te stellen
Minpunten
  • WiFi-streaming via BluOS vereist duurdere Sound Huba
  • Wachten op surroundoptie

Beoordeling Dali Oberon 1C

De Oberon 1C met de Sound Hub Compact biedt een eenvoudige manier om je woonkamer uit te rusten met een hoogstaand muzieksysteem dat eigenlijk ook tv-geluid degelijk weergeeft. Een groot pluspunt bij deze speakers is dat je alles heel onopvallend kunt wegwerken. De Sound Hub Compact stop je probleemloos achter een tv of in een meubel weg. De streamingmogelijkheden zijn relatief beperkt, maar je hebt veel aansluitingen en het werkt naadloos samen met een televisie. Als je echt wil streamen en multiroom nodig hebt, heb je nog de optie van de duurdere Sound Hub.

Voor muziek luisteren en tv-series zijn de Dali-speakers behoorlijk overtuigend. Je merkt dat Dali veel ervaring heeft qua muziekweergave, want de Oberon 1C levert een evenwichtigere muzikale weergave dan de meeste draadloze speakers van mainstream-merken. Dat is ook een pluspunt bij films; je voelt zelden de nood om tijdens het kijken naar de remote te grijpen om het volume bij te regelen. Sterk zijn ook de dialogenweergave en een klank die nooit dun klinkt, ook niet als je stil luistert. Voor sfeervolle films en spannende tv-reeksen op Netflix is deze set dan ook een aanrader.

Prijsvergelijker Dali Oberon 1C

Reacties (1)