Hij kan zich nog herinneren dat zijn vader aan hem vroeg wat hij voor zijn verjaardag wilde. “Een gitaar met een bandje, antwoordde ik. Op mijn verjaardag werd met een kleine versterker erbij Wig Wam Bam van The Sweet gedraaid. Die stond ik na te doen. Ik was zes, zeven jaar oud.”
Muziek is zijn grote passie. Vijfvoudig wereldkampioen darten Raymond van Barneveld blikt terug. "Dat begon al toen ik een klein jongetje was. De jaren zeventig en tachtig hebben mijn voorkeur." En zo praat hij graag over zijn Devialet speakers: "Wat dat betreft heb ik altijd het beste willen hebben."
Videoclips
De ouders van Raymond van Barneveld waren muzikaal. “Ze beschikten over een gigantisch grote platencollectie. Ik keek naar AVRO’s Toppop met Ad Visser. Dan gingen ze van nummer veertig naar één en dan was ik verziekt als mijn favoriete nummertje er niet bij zat. Halverwege de jaren tachtig kwamen de videoclips. Sky Channel was in Nederland. De hele dag stond de televisie aan. Geweldige tijden waren dat.”
Alles meegemaakt
“Ik zat iedere vrijdagmiddag voor de radio met mijn Technics cassettedeck muziek op te nemen. Was geïrriteerd als er doorheen werd gepraat. Liep het bandje vast, moest ik met een potloodje aan de gang om het te herstellen. Bandjes werden cd’s. Ik kopieerde ze voor iedereen om mij heen. Daarna kwam de minidisc, gevolgd door mp3. Ik heb alles meegemaakt. Kan me nog herinneren dat ik de eerste dap-speler had. Kon ik duizenden liedjes op kwijt.”
Beeld weer verdwenen
Investeren in allerlei apparatuur is hem door de jaren heen dus niet vreemd. “Er is een tijd geweest dat ik gewoon postbode was. Moest ik het hebben van een salaris van 2500 gulden netto per maand.” Totdat vanuit financieel opzicht een betere tijd aanbreekt door zijn succesvolle carrière in de dartsport. Zo spendeert hij veel geld aan autoradio’s. Geeft daar tegenwoordig weinig meer om, vooral omdat hij relatief weinig kilometers maakt. “Moet ik daarvoor een dure installatie in mijn auto laten inbouwen? Ik heb hier al zoveel geld mee weggegooid. Zoals bij Digitenne. Voor die ene keer dat je scherp beeld had? Dan reed ik bij Utrecht en was het prima. Tien minuten verderop was het beeld weer verdwenen.”
Sony ‘minded’
Raymond maakte het hele videotijdperk bewust mee. Was altijd Sony ‘minded’. “Mijn vader was in het bezit van een Betamax-videorecorder. Anderen uit mijn omgeving hadden recorders van VHS en Video 2000. Het nadeel van Betamax was dat ik vriendjes geen banden kon uitlenen. Voordeel was dat als ik naar een videotheek ging, ik vaak mazzel had dat de dagfilms op Betamax te huur waren.”
Thuisbioscoop
Kocht daarna zowel Blu-ray- als hd-dvd schijfjes. “Ik verdiende lekker en ging naar Ro-Disc op de Mariniersweg in Rotterdam. Stond ik daar films te stapelen.” Nu is hij geabonneerd op Netflix, Amazon en Videoland. ‘Ik heb al zóveel aan films en series gezien. Ging vroeger meteen naar de bioscoop als er nieuwe titels uitkwamen.’ In zijn huidige thuisbioscoop, ingericht op de bovenste verdieping van zijn huis, heeft hij de beschikking over een Optoma 4K beamer en speakers van Epos. De inrichting deed hij samen met zijn kameraad Leen Spaans: “Die weet alles van high end en is onwijs handig.”
Via Wifi
Bezuinigde niet op de aanschaf van versterkers. “Met een cd-speler van Sony. Later kon je alles via wifi streamen, bleek mijn versterker er niet geschikt voor te zijn. Moest er weer een andere worden gekocht. Had ik er eentje voor een flink bedrag waar niks mee kon. En ik ben niet iemand die alles uit gaat zitten zoeken. Vervolgens kocht ik er eentje die veel goedkoper was. En daar kon ik wel mee lezen en schrijven.”
Eerste minidisc-speler
Volgens Raymond zijn er heel weinig speciaalzaken overgebleven waar ze daadwerkelijk weten hoe alles werkt. ‘Vroeger had je Olie & Olie Quality Sellers aan de Rijswijkseweg. Dan liep je door de dozen en over de hoofden. Dat was af en aan bij die gasten, joh. Mijn looproute als postbode ging over de Rijswijkseweg. Ik liep er regelmatig even naar binnen. Ik heb daar mijn eerste minidisc-speler gekocht.”
Shop van Devialet
Tijdens een rondje winkelen komt Raymond in Westfield London, waar een shop van Devialet is gevestigd. “En ik zag speakers staan. Uitgevoerd in brons, zilver en goud. Ik heb vier stuks van goud genomen. Wat je hoort is bizar. Echt niet normaal. In Nederland werd mij geadviseerd om een abonnement op TIDAL te nemen om te kunnen streamen. Want dat is één op één. Lossless audio. In mp3 is alles tien keer verkleind. Ik ben lid van Apple Music en had Spotify. Op een gegeven moment is dat een beetje teveel van het goede. Je kan alles wel hebben.”
Op een Apple manier
De installatie van zijn Devialet-speakers verliep voorspoedig. “Je pakt ze op een Apple-manier uit. Door ze neer te zetten, je hand erop te houden, wat wordt gevolgd door een klik. Dat heb ik bij alle vier gedaan. Ze werken ook op mijn televisie. Ik vind dat er een hoogwaardig geluid uitkomt. Bij sommige muzieknummers zie ik die dingen trillen. Te absurd voor woorden. Ze zeggen dat het een van de beste speakers ter wereld zijn. Er zijn mensen die vinden ze oerlelijk, zoals een kameraad van mij. Eveneens audiofiel. Je hoeft ze niet op die standaards te zetten als je dat niet wilt.”
Live muziek
Weet precies waar zijn muzikale voorkeuren liggen. “Train vind ik goed. Evenals Keane, Toto, Kensington, Meat Loaf, Queen, Maroon 5. The Weeknd heeft twee of drie nummers erbij zitten die aardig zijn.’ Ondanks dat hij grote menigten het liefst uit de weg gaat (‘Zet mij lekker voor mijn teeveetje, dan hoef ik niet door honderd man heen als ik naar de toilet of naar de koelkast moet’), heeft hij menig concert bezocht, zoals die van The Beach Boys, Rod Stewart, Frankie Valli, The Four Seasons, Céline Dion en Lionel Richie. Ondertussen blijft Raymond kritisch: ‘Toch vind ik live muziek vaak tegenvallen. Er komt een ander geluid uit.”
Reacties (0)