HEOS 3.0 introduceert een aantrekkelijk thuisscherm en een betere zoekfunctie. De update bestaat uit twee delen: nieuwe firmware voor de apparaten en app-updates. Het is meteen beschikbaar, maar updaten duurt wel even. Het is de tweede belangrijke update die recent verscheen voor een groot streaming- en multiroomplatform; eerder kwam ook de langverwachte BluOS 4.0-update uit.
Speakers en audiotoestellen van onder meer Denon en Marantz ontvangen een grote update voor het ingebakken HEOS-platform met HEOS 3.0.
Een eigen thuis voor muziek
Een speerpunt bij de HEOS 3.0-update is een aantrekkelijk Thuis-scherm. Deze verzamelt verschillende bronnen van muziek en kan door de gebruiker worden aangepast. Zo kun je ervoor kiezen om favoriete radiostations bovenaan te plaatsen of een streamingdienst snel toegankelijk te maken. Zaken die niet relevant zijn kun je dan weer verbergen.
De muziekcontent wordt daarbij met grote albumhoezen en logo’s getoond, waardoor de app meteen veel moderner en aanlokkelijker overkomt. Een aanhoudende kritiek op de nu oude HEOS-app was altijd dat het wel heel sober presenteerde, zeker vergeleken met de rijke interfaces van streamingdiensten als Spotify of Qobuz of met andere streamingoplossingen. Dat lijkt nu wel aangepakt. Als je in het aanbod van een streamingdienst duikt, blijft de presentatie van albums en playlists wel zoals voorheen. Op een groter tabletscherm blijft dat sober.
Met het nieuwe thuisscherm kun je bovendien sneller bij de fysieke ingangen op een toestel. Dat is wel handig bij onder andere AV-receivers. Bij die toestellen stream je soms muziek, maar wil je misschien de audio van een aangesloten cd-speler of het tv-geluid naar een andere speaker sturen. Het lijkt echter niet mogelijk om een specifieke ingang op het Thuis-scherm te plaatsen.
Een uitgebreide zoekfunctie
De tweede grote vernieuwing is een zoekfunctie die over alle gekoppelde diensten en mediaservers zoekt. Zoekresultaten worden per muziekbron getoond, waarbij je nog verder kunt filteren op bijvoorbeeld artiesten of podcasts. De zoekopdracht beperken tot een bepaalde bron is ook mogelijk.
Nieuwe navigatie
Om de nieuwe functies te ondersteunen is de algemene indeling van de app aangepast. HEOS werkte altijd met drie grote iconen onderaan die je brachten naar de Ruimtes (de verschillende apparaten), Muziek (alle bronnen) en Now Playing. Dit wordt nu herschikt naar het thuisscherm, Ruimtes en Zoek. Wat er nu speelt, zie je in een balkje er net boven. De nieuwe navigatie moet het eenvoudiger maken om muziek op te sporen, aldus de ontwerpers.
Een woordje uitleg
Bij de AV-receivers speelt Denon (en Marantz) de Setup Assistant uit, waarbij je uitgebreid uitleg krijgt tijdens het instellen van een apparaat. Dat onderscheidt de producten van de twee merken van hun rivalen. Die aanpak schemert ook door in HEOS 3.0. Op verschillende punten krijg je een helder gepresenteerde uitleg over een functie, bijvoorbeeld als je in de app voor het eerst op een USB-input tikt.
Update was nodig
Bij z’n introductie in 2014 was HEOS het antwoord van Denon en zustermerk Marantz op Sonos. Er zijn veel gelijkenissen tussen Sonos en HEOS, waaronder dat je via de HEOS-app ondersteunde audiotoestellen en draadloze speakers bedient en kunt koppelen. Muziek afspelen kan via ingebakken streamingdiensten of via internetradio. HEOS pakte wel meteen uit met een ruimere ondersteuning voor eigen bestanden, door meer formaten en hi-resaudio afspeelbaar te maken. De app liet ook makkelijk toe om audio van ingangen naar andere zones te sturen.
In de afgelopen tien jaar zijn er vooral achter de schermen veel updates geweest. Dat was onder meer nodig om de stabiliteit te behouden terwijl HEOS in steeds meer apparaten werd ingebouwd. Zo is HEOS een vast ingrediënt geworden bij versterkers en AV-receivers van Denon en Marantz, is er een lijn draadloze speakers opgedoken onder de noemer Denon Home en is HEOS geïntegreerd in producten van de merken Definitive Technology en Polk. De interface van HEOS bleef echter al die jaren onveranderd, op een kleine update na die het mogelijk maakte om de interface in het wit te tonen. Dat zorgde inmiddels voor een sobere gebruikservaring – wat voor een vast minpuntje bij reviews zorgde.
Naast bovenstaande grote veranderingen zegt Masimo, het moederbedrijf achter Denon en HEOS, dat er achter de schermen gesleuteld werd aan veel zaken: “Er zijn verbeteringen op het gebied van de toegang tot apparaten, de draadloze surround-technologie, de inlogbeveiliging, het afspelen, de in-app besturingselementen, de audiosynchronisatie en de in-app berichtgeving.”
De HEOS 3.0-update zou op alle bestaande HEOS-producten beschikbaar moeten zijn. Dat lijkt anekdotisch te kloppen. Wij zagen het simultaan op een nieuwe Denon AVC-A1H en Marantz Stereo 70s binnenrollen, maar ook op een zeer oude HEOS 1-speaker en een Denon CEOL N10-systeem van enkele jaren geleden.
Reacties (12)