Nieuwe HDMI 2.0 standaard met hogere frame rates 4K-video

05 september 2013 1 Minuut 2 Reacties
HDMI-kabel

De organisatie achter de HDMI-standaard, het HDMI Forum, heeft deze week tijdens IFA 2013 de nieuwe en langverwachte HDMI 2.0 standaard gepresenteerd.

De nieuwste versie maakt onder meer het doorsturen van 4K-video met hoge frame rates mogelijk.

We wachten al een tijdje op HDMI 2.0, met name omdat we hiervan afhankelijk zijn voor de 4K Ultra HD revolutie. Veel 4K-content zal in de nabije toekomst namelijk met een frame rate van 50 of 60Hz aangeboden worden wat de tv’s die tot deze week gelanceerd zijn niet ondersteunen. Deze beschikken namelijk over HDMI 1.4a wat 4K-content met maximaal 24Hz ondersteunt.

Met HDMI 2.0 krijgen we dus toegang tot 4K-content met hogere frame rates als 50Hz en 60Hz met 24bit-kleurdiepte, wat met name voor diegenen die veel games spelen of hun computer aansluiten op tv zeer welkom is. Daarnaast biedt de nieuwe standaard een maximale doorvoersnelheid van 18Gbit/s, is het mogelijk om twee videostreams tegelijkertijd te versturen naar meerdere kijkers op hetzelfde scherm en wordt in de nieuwe standaard de specificatie voor de weergave van cinema-scope 21:9 beeld vastgelegd.

Advertentie

Ook qua audio zijn er een aantal nieuwigheden geïntroduceerd. Zo kan met HDMI 2.0 een audiotrack met maximaal 32 audiokanalen doorgestuurd worden, is de HDMI-CEC functie verbeterd en moet de lip-sync-functie automatisch ingeschakeld worden.

Hoewel fabrikanten hun hardware, waaronder tv’s en mediaspelers, moeten voorzien van een upgrade (software en/of hardware) zijn volgens het HDMI Forum de huidige High Speed HDMI kabels ook voor de HDMI 2.0 standaard te gebruiken. Panasonic is één van de eerste fabrikanten die een tv heeft uitgerust met de HDMI 2.0 standaard en Sony is één van de fabrikanten die heeft aangegeven dat de reeds gelanceerde 4K Ultra HD tv’s een update krijgen waarmee ondersteuning voor HDMI 2.0 geboden wordt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Bart

Bart
21 december 2013 om 20:49

hallo,

ik zoek een HDMI kabel voor mijn Asus PB278Q monitor.
de specs:

reactietijd: 5ms
27 inch
resolutie: 2560×1440
60Hz

ik zou graag willen weten of ik hiervoor een HDMI 2.0 kabel nodig heb. en zo ja waar kan ik die kabels kopen?

ik hoor graag van jullie

groeten Bart

Inloggen


22 december 2013 om 23:09

Zie de reactie in ze vraag en antwoord sectie.

Inloggen