IFA 2016 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van home cinema?

07 september 2016 6 Minuten 1 Reacties
IFA-2016

In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van home cinema.

IFA 2016 zit er weer op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van home cinema te bekijken, waaronder nieuwe televisies, luidsprekers, hoofdtelefoons, mediaspelers en soundbars. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2016

We hadden het van te voren al een beetje verwacht maar de IFA viel dit jaar op het gebied van tv een beetje tegen. Voorgaande jaren toonden diverse fabrikanten nieuwe modellen en Philips had zelfs de traditie om een compleet nieuwe line-up aan te kondigen. Dit jaar was het voornamelijk stil op het gebied van tv, met een paar (mooie) uitzonderingen, waaronder de eerste oled tv van Philips.

Voor de rest was het met name high-res audio dat de klok sloeg, zowel op het gebied van hoofdtelefoon als op het gebied van (draagbare) luidsprekers. Ook Dolby Atmos was een veelgehoorde term, alleen dan voor soundbarsystemen. Op het gebied van Ultra HD Blu-ray hadden we veel nieuws verwacht maar ook hier liet maar één fabrikant van zich horen. Kortom, het lijkt allemaal wat meer verspreid te worden over het jaar en fabrikanten lijken eerst te willen zien hoe de eerste generatie Ultra HD tv’s met HDR het doen voordat er snel nieuwe modellen geïntroduceerd worden.

Advertentie

Ultra HD en HDR

Natuurlijk stonden Ultra HD en HDR (high dynamic range) ook dit jaar centraal tijdens IFA. Alle grote fabrikanten hadden de in januari gepresenteerde tv’s meegenomen en toonden middels diverse demonstraties wat de mogelijkheden van HDR en Ultra HD zijn. Maar, echt iets nieuws of enerverends hebben we op dit vlak niet gezien.

Samsung maakte tijdens IFA erg duidelijk vol in te zetten op quantum dots, de techniek waarmee betere kleuren weergegeven kunnen worden. De Koreaanse fabrikant presenteerde de onbetaalbare KS9800 SUHD tv (opnieuw) en gaf verder diverse demonstraties van de quantum dot-techniek. Opvallend was dat Samsung aangaf nooit meer met een oled tv te komen.

Concurrent LG had vanzelfsprekend honderden oled tv’s bij en maakte zelfs een complete oled-tunnel. Het Koreaanse bedrijf toonde de kwaliteiten van oled maar introduceerde niks nieuws. Philips deed dat wel, met de eerste oled tv van het bedrijf. En deze oled tv is ook de eerste oled tv die voorzien is van Ambilight én de eerste oled tv die op Android draait (lees ook onze hands-on review). Van Panasonic hadden we een nieuwe oled tv verwacht maar de Japanse fabrikant lijkt eerst de kat uit de boom te willen kijken. Panasonic toonde wel een prototype oled tv en gaf aan ergens volgend jaar een nieuw model te introduceren. Ook wat onbekendere merken, waaronder Skyworth en Grundig, toonden hun eerste oled tv’s, allen gebaseerd op een oled-paneel van LG.

Sony had ook geen nieuwe televisies bij maar toonde wel de in juli aangekondigde ZD9-serie. Deze premium lcd led tv’s beschikken over een nieuw backlight waarmeer dieper zwart weergegeven moet wordne. Opvallend nieuws is dat Toshiba en Sharp terug naar Europa komen, de merknamen althans. Tv’s met de logo’s van deze merken worden nieuw leven ingeblazen.

Overigens was op het gebied van projectoren wel veel interessants te melden. Onder meer Epson, JVC en Sony introduceerden projectoren die beelden in 4K Ultra HD kunnen projecteren.

Ultra HD Blu-ray

Panasonic was helaas de enige fabrikant die een Ultra HD Blu-ray speler introduceerde; de DMP-UB700. Dit model moet iets goedkoper worden dan de vorig jaar geïntroduceerde DMP-UB900. We hadden ook van Samsung nieuws verwacht maar daar bleef het stil.

Sony liet een prototype Ultra HD Blu-ray speler zien maar gaf aan later deze maand pas met aankondigingen te komen. De Japanse fabrikant zou van plan zijn twee modellen te introduceren. Of zou het misschien een PlayStation met 4K-speler zijn?

Audio

High-res audio was overal terug te vinden. Nagenoeg elke fabrikant introduceerde nieuwe speakers of hoofdtelefoons die ondersteuning voor hoge resolutie audio bieden. Onder meer Harman Kardon, Sony, Philips, LG en JBL introduceerden speakers en/of hoofdtelefoons met ondersteuning voor hoge resolutie audio.

Op het gebied van hoofdtelefoons gebeurt dit jaar overigens veel. Grote fabrikanten als Onkyo, Bowers & Wilkins, Philips, Sony en Denon vestigen de aandacht op deze productgroep. Kleinere bedrijven als Teufel en Libratone doen mee in de strijd om de beste, mooiste en meest comfortabele hoofdtelefoon. Features als draadloze verbindingen en active noise canceling spelen hierin een belangrijke rol.

Dolby Atmos was ook dit jaar van de partij en drie fabrikanten lieten zien dit audioformaat op een eenvoudige manier naar de huiskamer te willen brengen. Een echte Dolby Atmos-opstelling bestaat uit elf speakers maar Samsung, Philips en Yamaha lieten soundbars met Dolby Atmos zien. Deze soundbars sturen de audio via een groot aantal kleine speakers de ruimten in en zorgen via reflecties op muur en plafond voor een (soort van) Dolby Atmos-effect. Samsung is de enige die echter ook kiest voor fysieke (draadloze) luidsprekers voor achterin de kamer. Harman Kardon en JBL introduceerden nieuwe soundbar-systemen zonder Dolby Atmos.

Advertentie

Meer ontwikkelingen

Naast dat het opviel dat er maar weinig nieuwe televisies geïntroduceerd werden zagen we ook een aantal andere interessante ontwikkelingen. Zo lijkt Harman Kardon inmiddels dé keuze voor tv-fabrikanten die een betere audiokwaliteit op hun tv willen. Onder meer LG, Philips, Grundig en Sharp maken gebruik van de technieken en speakers van het bedrijf.

Ook Google Cast was overal aanwezig. Het streamingplatform van Google zit in veel nieuwe producten verwerkt, waaronder luidsprekers, soundbars en receivers. Met Google Cast kunnen nagenoeg alle grote streamingdiensten en je eigen lokale media vanaf een smartphone of tablet naar een ontvanger (tv, speaker, soundbar, etc.) gestuurd worden.

Verslag IFA 2016

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2016 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2016 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van tablets, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl, en WearablesMagazine.nl.

Reacties (1)