Hands-on: eerste ervaringen met de Panasonic TX-65CZ950 oled tv

04 september 2015 4 Minuten 1 Reacties
Panasonic-TX-65CZ950-oled-tv-4

Wij hebben de Panasonic TX-65CZ950 oled tv met 4K Ultra HD-resolutie even van dichtbij bekeken en delen in dit artikel onze eerste indruk.

Eerder deze week liet Panasonic van zich horen met de aankondiging van zijn eerste oled tv. Panasonic is hiermee de tweede fabrikant, na Samsung, die de concurrentie met LG probeert aan te gaan. Het Japanse bedrijf maakt echter wel gebruik van een LG-paneel maar belooft qua beeldkwaliteit beter te zijn dan de Koreaanse concurrent. Wij hebben de Panasonic TX-65CZ950 even van dichtbij bekeken en delen in dit artikel onze eerste indruk.

Panasonic laat al een paar jaar prototype oled tv’s zien tijdens beurzen als IFA maar nooit kwam er een model voor consumenten van de band rollen. Tot deze week want de TX-65CZ950 is de eerste oled tv van het Japanse bedrijf. Panasonic produceert het paneel voor deze tv echter niet zelf, daar is LG nog steeds de partij voor. Het Koreaanse bedrijf is heer en meester op dit vlak maar Panasonic belooft dat de tv dankzij verschillende technieken een betere beeldkwaliteit biedt dan de oled tv’s van LG. Als je meer wilt weten over deze technieken, de specificaties en de mogelijkheden van de TX-65CZ950 verwijzen we je naar het introductie-artikel.

Panasonic TX-65CZ950 oled tv

De Panasonic TX-65CZ950 is zoals de naam al doet vermoeden een tv met een formaat van 65-inch. Een nogal groot formaat maar Panasonic zet dan ook in op de premiummarkt, waar nog marge op producten behaald kan worden. Het paneel is zoals gezegd van LG en maakt dus gebruik van de WRGB-techniek waarbij een extra witte subpixel aan de rode, groene en blauwe subpixels toegevoegd is. Het paneel is een gebogen versie, zoals we die ook op tv’s van LG terugzien, iets dat meer een kwestie van smaak qua aantrekkelijkheid. Voor ons geldt nog steeds de regel dat een gebogen scherm nadelig is voor de kijkhoeken dus we hadden graag een flatscreen gezien.

Qua uiterlijk heeft Panasonic veel aandacht aan de oled tv besteed. Het model ziet er bijzonder strak en high-end uit, met zelfs een speciale ‘stoffen’ (Alcantara) afwerking voor de achterzijde. Deze achterzijde is echter opvallend omdat de tv in eerste instantie heel slank lijkt. Het frame is op het dunste punt namelijk maar zo’n 6 millimeter dik. Achterop zit echter nog een deel dat een stuk dikker is, maar goed, dat zal niet opvallend als de tv tegen de muur staat of aan de muur hangt. Om de behuizing van de tv loopt een metalen rand die de tv een premium look geeft. De voet is van metaal en oogt zowel stijlvol als minimalistisch.

Hoewel de beeldkwaliteit van een tv in een beurshal zeer lastig te beoordelen moesten we toch even controleren of Panasonic de verwachtingen na al die beloften waar kan maken. Gelukkig was er ook een mogelijkheid de TX-65CZ950 in het donker te bekijken, naast een paar oudere lcd led tv’s. Hier viel direct op dat Panasonic niet lijkt te overdrijven. De tv weet een indrukwekkend plaatje voor te schotelen, met name wanneer het aankomt op kleuren die van het scherm spatten, diepe zwartwaarden en vooral ook details in donkere delen van het scherm. De 4K-resolutie werkt perfect samen met het oled-paneel waardoor je dynamische en levensechte plaatjes te zien krijgt. Helaas hebben we geen HDR-content kunnen zien maar kijkend naar wat we al gezien hebben op andere modellen zal dit alleen maar meer uit de tv halen.

Wat betreft het geluid heeft Panasonic ervoor gekozen om de speakers in het deel van de behuizing onder het scherm te verwerken. Hier zien we een groot aantal kleine gaatjes terug, waarachter de speakers zich bevinden. Een fraaie oplossing waarmee het geluid toch richting de gebruiker gestuurd wordt.

Maar, voordat we gaan roepen dat we hier met de beste tv op de markt te maken hebben moeten we hem natuurlijk in een normale situatie kunnen beoordelen. Daarbij weten we de prijs nog niet zeker maar de verwachting is dat deze rond de 10.000 euro zal liggen.

Prijs en beschikbaarheid

De oled tv van Panasonic moet in oktober van dit jaar op de markt verschijnen. Er komt voorlopig alleen een 65-inch versie op de markt en die gaat waarschijnlijk zo’n 10.000 euro kosten.

Reacties (1)