Google Assistant: wat is het en hoe werkt het?

26 mei 2016 6 Minuten 2 Reacties
google-assistant-retina

In dit artikel kijken we naar Google Assistant: in feite een verlenging van Google Now, die je op een aantal producten, waaronder Google Home, zult tegenkomen. Wat is het en hoe werkt het?

Google Assistant: wat is het?

Google Assistant is Google nieuwe poging een virtuele assistent neer te zetten. Assistant wordt omschreven als een verlengstuk of zelfs een upgrade van Google Now, de slimme software die je nu al op Android-tablets en -smartphones kunt gebruiken. Sinds Apple Siri introduceerde in 2011, is er een nieuwe strijd losgebarsten onder grote technologiebedrijven. Siri kan iOS-bezitters helpen met allerlei dagelijkse taken (alarm, weer, sport, et cetera) en kan een gebruiker persoonlijk benaderen. Google Now kan dit momenteel nog niet.

Maar in tegenstelling tot Siri, kan Google Now wel veel meer doen met de data en apps op je smart device. Now mag dan niet zo persoonlijk zijn als Siri, de app is wel stukken uitgebreider dan zijn concurrent en is diep verbonden binnen Android. In 2014 introduceerde Amazon, de online winkelketen maar ook groot techbedrijf, de Amazon Echo. Dat is een Bluetooth-speaker voor in huis, die verbonden is met Alexa, de persoonlijke, digitale assistent van het bedrijf. Met die assistent is het mogelijk allerlei taken uit te voeren.

Zo kan Alexa een Uber of een pizza bestellen en verschillende apparaten in huis aansturen, mits die verbonden zijn met hetzelfde netwerk. Ook kun je vragen stellen die ze kan beantwoorden, in een (redelijk) goedlopend gesprek. De Echo is daarom zo’n enorm product geworden, dat Amazon niet in staat is de productie op peil te houden, waardoor de voorraad steeds leegloopt. Ook heeft het bedrijf al twee nieuwe varianten op de markt uitgebracht – en dat moet Google gezien hebben. Daarom kondigde het bedrijf tijdens I/O 2016 Google Home aan.

Google legt uit dat de assistent binnen Google Home in staat is een gesprek met je te voeren. Assistant begrijpt wat je bedoelt en helpt je met de dagelijkse dingen die jij belangrijk vindt. Zo kan Google Assistant helpen bij het kopen van kaartjes voor de film en op basis van die informatie nog een leuk tentje uitzoeken om van tevoren te eten. Dat kan vanuit huis, maar ook onderweg – je wordt zelfs voorzien van navigatie, als je dat nodig acht. De assistent werkt dus op meerdere apparaten, waarvan Google Home een belangrijke wordt.

Google Assistant: hoe werkt het?

Het belangrijkste aan de assistent is dat je er een gesprek mee kunt voeren. Dat houdt in dat je een vraag kunt stellen en vervolgens meer vragen op basis van die antwoorden kunt stellen. Google Assistant is in staat het gesprek te volgen, de context te achterhalen en op basis van die informatie een hoorbare reactie te geven. Momenteel is duidelijk dat we de assistent in elk geval in twee producten gaan tegenkomen. Het eerdergenoemde Google Home, de Bluetooth-speaker, en een nieuwe chatapplicatie die het bedrijf heeft aangekondigd: Allo.

Google Home

Google Home is de slimme speaker van Google die je kunt gebruiken als centraal punt voor je smart home. Je kunt de speaker gebruiken om je entertainmentapparaten mee te bedienen, alledaagse taken mee te managen en dingen aan te vragen waar je het antwoord op wil weten. Home kan al die dingen doen doordat de speaker wordt geleverd met Assistant. Vanwege de jarenlange ervaring van Google met zijn zoekmachine, is de assistent slim genoeg om de context te bepalen van een vraag, zodat je snel de juiste antwoorden zult ontvangen.

Wanneer je bijvoorbeeld vraagt ‘wat er vanavond draait’, dan zal Google Home een lijst met films opnoemen die nu in de bioscopen draaien. Als je daarna aangeeft dat je ‘de kinderen meeneemt’, dan zullen er films opgenoemd worden die voor kinderen geschikt zijn. Geef je daarna aan dat je bijvoorbeeld The Jungle Book ‘wil zien’, dan koopt Assistant de kaartjes voor je. Vraag je aan het apparaat of de film eigenlijk wel goed is, dan krijg je recensies, cijfers en zelfs een trailer voorgeschoteld – op dit moment lijkt niets te gek voor de speaker.

Allo

Allo is een nieuwe chatapplicatie van Google. Het wordt een complete ervaring, waarin je kunt chatten met je vrienden en met bots en gebruik kunt maken van emoji, stickers en meer. Dankzij de integratie van Google Assistant kan de ervaring interactief worden, in de vorm van de bots, zoals je die bijvoorbeeld ook in Facebook Messenger kan terugvinden. Je kunt een vraag stellen door hem in te spreken of uit te typen en als je niet tevreden bent met het antwoord, kun je ook hier vervolgvragen stellen. Ook kun je de bot specifieke taken geven.

Third-party integraties

Google Home en Google Assistant kunnen dus een centraal punt worden in je smart home. Dat gaat verder dan het zetten van een alarm of het bijhouden van een boodschappenlijst. De speaker ondersteunt namelijk de meest populaire smart home-netwerken, waardoor je ook je deuren, lampen en bijvoorbeeld ramen kunt bedienen vanuit één punt (zelfs Google Nest). Google moet er nog wel voor zorgen dat er afspraken worden gemaakt met grote fabrikanten, leveranciers en meer, om er voor te zorgen dat de assistent echt nut heeft.

Google Assistant: wanneer kan ik die gebruiken?

Google heeft bekendgemaakt dat Google Assistant ergens ‘in de zomer’ wordt uitgebracht, maar heeft verder geen harde releasedatum vrijgegeven. Ook is het nog niet duidelijk of Assistant nou Google Now gaat vervangen of dat Now blijft bestaan (en wordt geïntegreerd in Assistant) en weten we nog niet welke producten, netwerken en diensten worden ondersteund. Ter vergelijking: Amazon heeft momenteel deals gesloten met onder meer Uber, Dominos, Philips, Belkin, IFTTT en meer, waardoor je de speaker ook echt vaak gebruikt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (2)