Eerste actieve speakers van Q Acoustics gelanceerd

03 november 2020 3 Minuten 0 Reacties
Q Acoustics Q Active 200

Het Britse Q Acoustics heeft een sterke reputatie opgebouwd met goede speakers die niet veel kosten. De laatste jaren probeert het ook door te breken met high-end luidsprekers, zoals de EISA-winnende Concept 500. Nu doen de Britten ook hun intrede in het actieve segment, met draadloze designspeakers met uitgebreide streamingopties.

De nieuwe Q Active-familie van Q Acoustics verschijnt in de komende maanden. Het aanbod bestaat uit twee modellen: de Q Active 200 en de Q Active 400. Het eerste is een staanderspeaker die stilaan de winkels bereikt, de Q Active 400 is een vloerstaander die in het voorjaar te koop zal zijn. Zoals de naam aangeeft, zijn dit actieve speakers. Alle elektronica zit mee in de speakers, die op hun beurt draadloos verbinden met een meegeleverde Control Hub. Alles wordt lossless in 96 kHz/24-bit overgedragen. Q Acoustics volgt dus het recept van merken als Dali (zie in dit nummer ook de test van de Oberon 1C) en niet de aanpak van een merk als KEF of Klipsch (waar alle aansluitingen op een van de speakers staan).

Hoger segment

Q Acoustics sluit zich met de nieuwe luidsprekerfamilie aan bij een ruimere trend. Veel hifi-fabrikanten geloven dat er een grote groep consumenten is die wel betere audio willen maar geen zin hebben in de traditionele aanpak waarbij je verschillende toestellen aanschaft en bekabeld aansluit op een set speakers. Actieve speakers met streaming ingebouwd zijn vanuit dat perspectief heel wat interessanter. Er komen minder apparaten in de woonkamer te staan. Bovendien kan de versterking in een actieve speaker geoptimaliseerd worden, zodat de drivers beter worden aangestuurd.

De Q Active-lijn concurreert vanwege de prijs en het ontwerp ook eerder met de actieve producten van Dali en KEF, niet met Sonos of Harman Kardon. De Q Active 200 kost 1.999 euro voor een pakket bestaande uit twee speakers en een hub. De Q Active 400 moet nog een definitief prijskaartje krijgen, maar zal wellicht rond 4.000 euro kosten, opnieuw met de Control Hub erbij. Multiroom-functionaliteit staat ook op de planning.

Streaming en draaitafels

Aan streamingopties geen gebrek. In principe komen er twee versies van de hub: eentje met ondersteuning voor stembediening via Google Assistant en eentje met Alexa. Beide in één apparaat integreren mag niet van de twee rivalen, aldus Q Acoustics. Wellicht zal je in de Benelux ook eerder de Google Assistant-versie tegenkomen. Qua streaming bieden beide versies hetzelfde, behalve dat de Google-versie ook Chromecast bezit. Daarnaast kun je rekenen op AirPlay 2, DLNA/UPnP, Spotify Connect, Bluetooth en Roon-compatibiliteit.

De hub is qua ingangen even weelderig uitgerust. Er is een HDMI-eARC-ingang, een optische aansluiting en – dit is ongewoon – een phono-ingang voor een draaitafel met een MM-cartridge.

Trendsettend design

Met de opmerkelijke Concept 500 en Concept 300 toonde Q Acoustics zich bereid om op designvlak buiten de lijntjes te kleuren. Dat is bij de nieuwe Q Active-lijn niet anders. De nieuwe actieve speakers zijn overduidelijk geïnspireerd op de twee Concept-topmodellen. Vooral bij de Q Active 200 valt dat echt op. Een blikvanger bij deze compacte luidsprekers is de optionele slanke driepoot-stand (450 euro/set) die we herkennen van de aparte tensegrity-stand van de Concept 300.

De Q Active-speakers zien er ook heel bijzonder uit. Het bezit BMR-drivers die assymmetrisch zijn opgesteld. De twee speakers zijn dus elkanders spiegelbeeld. Je mag zelf experimenteren met welke je links of rechts plaatst, naargelang je woonkamer en hoe ver je van de speakers zit.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)