Draadloos home cinema-systeem: de mogelijkheden, voor- en nadelen

04 maart 2022 6 Minuten 1 Reacties
Sony HT-A7000-3

Het merendeel van de home cinema-systemen die thuis staan is nog steeds voorzien van bekabeling maar steeds meer mensen willen draadloos gaan. Wat zijn hiervoor de mogelijkheden en zitten er ook nadelen aan een draadloze set-up met speakers? We zetten de mogelijkheden, voordelen en nadelen kort voor je onder elkaar.

Wat is een draadloos home cinema-systeem?

Je kunt een draadloos home cinema-systeem op verschillende manieren interpreteren, maar in dit artikel focussen we ons op draadloze luidsprekers. Het koppelen van de luidsprekers middels een kabel is voor velen immers vaak een groot struikelblok, met name als je ook luidsprekers achterin de kamer wilt zetten en zelfs luidsprekers op posities voor Dolby Atmos wilt plaatsen. En, het oog wil ook wat en dus zien we liefst zo min mogelijk kabels terug. Fabrikanten gebruiken de term ‘draadloos’ ook op verschillende manieren. In de meeste gevallen, met name bij alles-in-één sets of soundbars met draadloze speakers, gaat het om draadloze luidsprekers aan de achterzijde van de opstelling. Let wel dat draadloos in deze gevallen wel betekent dat er nog altijd een stroomkabel van de speaker naar het stopcontact moet, tenzij er een accu in de speaker zit.

De term ‘draadloos’ wordt echter ook gebruikt voor het versturen van video- en audiosignalen en het koppelen van componenten. Zo is er natuurlijk de draadloze WiFi-verbinding waarmee je apparatuur met het internet kunt verbinden. Ook Bluetooth is een populaire techniek waarmee audio draadloos verzonden kan worden, en Apple-gebruikers kennen AirPlay natuurlijk. Een overzicht van al deze mogelijkheden vind je in ons netwerk en streaming tip-archief.

Draadloze luidsprekers

Op het gebied van luidsprekers is draadloos helemaal niet zo draadloos als je misschien zou denken, en dat komt door de manier waarop luidsprekers functioneren. Een draadloze luidspreker moet namelijk alsnog van een signaal voorzien worden en daarbij voorzien worden van energie om dit signaal in geluid om te zetten.

Alles dat een luidspreker nodig heeft is het audiosignaal (elektrisch) en een versterker-element om dit audiosignaal om te zetten in geluid. Dit versterker-element moet daarbij aangestuurd worden middels een stroomvoorziening. In een home cinema-systeem dat bedraad is zit de versterker in je set (of je receiver/versterker) en wordt het audiosignaal plus de stroom die nodig is om geluid te produceren via de luidsprekerkabel verstuurd.

In een draadloze opstelling wordt het audiosignaal via een zogenaamde transmitter (of zender) vanaf de versterker/receiver van het home cinema-systeem of de soundbar naar de ‘draadloze’ luidsprekers verstuurd. Het audiosignaal wordt ontvangen door een ontvanger die in de draadloze luidsprekers zelf ingebouwd is. Om het geluid weer te kunnen geven is er vervolgens stroom nodig. Sommige luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, anderen worden aangesloten op een aparte versterker (vaak gecombineerd met de ontvanger voor het audiosignaal). Er moet dus een stroomkabel naar de luidsprekers of de versterker gelegd worden. Hieruit blijkt dus dat draadloos in de meeste gevallen niet zo draadloos als je zou denken. Je ontwijkt eigenlijk alleen de kabels die tussen de voorzijde en achterzijde van het systeem liggen.

Heeft een dergelijke draadloze oplossing nadelen? Niet per se. We kunnen zeggen dat in de high-end audiowereld draadloos vaak nog niet echt geaccepteerd en toegepast wordt omdat men dit kwalitatief ondergeschikt vindt aan bedraad. Nu zal dat voor het gemiddelde systeem absoluut geen hoorbaar verschil zijn, maar het advies is wel altijd; als bedraad kan en je hebt er geen problemen mee, dan koppel je alles bedraad. Draadloos is vandaag de dag echter een prima alternatief. Van storingen is nauwelijks meer sprake en als je bijvoorbeeld voor draadloze speakers bij je soundbar kiest ga je er absoluut niet op achteruit in kwaliteit. Sterker nog; met draadloze surroundspeakers voeg je een extra dimensie aan de ervaring toe.

Wel moet gezegd worden dat systemen die draadloze opties mogelijk maken je vaak beperken in het aantal en het soort luidsprekers dat draadloos gekoppeld kan worden. Zo kan een soundbar niet zomaar voorzien worden van vier extra, draadloze speakers. Het systeem is in de meeste gevallen ontwikkeld voor twee draadloze achterspeakers en dan ook alleen de geadviseerde speakers van het merk zelf.

WiSA voor draadloos geluid

Er zijn verschillende fabrikanten die vandaag de dag (eigen) technieken introduceren om luidsprekers draadloos aan een homecinema-systeem toe te voegen, maar de bekendste techniek is WiSA. WiSA heeft als doel de luidsprekerkabel te vervangen. Dit werkt simpelweg met een zender, als losse accessoire of ingebouwd in een tv of mediaspeler, en een ontvanger in de actieve luidsprekers. De zender kan zo alle audiosignalen, stereo of surround, draadloos naar een complete set speakers sturen.

WiSA is geschikt voor meer scenario’s dan de meeste rivalen. Veeleisende audioliefhebbers zullen in bijvoorbeeld tevreden zijn hoe audiodata verstuurd wordt: lossless en tot maximaal 96 kHz / 24-bit. De WiSA-standaard schaalt ook goed, van stereo tot 7.1- of 5.1.2-opstellingen. Het instellen is eenvoudig. Een WiSA-zender herkent automatisch de speakerconfiguratie in een ruimte en zal de audiostream die uit een bron komt opdelen in de verschillende kanalen. Elk kanaal wordt daarna naar de juiste luidspreker gestuurd. Enig nadeel van deze techniek is dat zowel de zender als de ontvanger volledig compatibel moeten zijn met WiSA en dat aanbod is nog niet heel groot. Meer weten? Lees dan verder in onderstaand artikel.

wisa-new
Lees ook

WiSA komt van de grond: Draadloos alternatief voor de luidsprekerkabel

Draadloze subwoofers

Een onderdeel van het home cinema-systeem dat tegenwoordig vaak draadloos is, is de subwoofer. Fabrikanten van met name soundbars leveren vandaag de dag vaak een subwoofer mee die draadloos verbinding kan maken met die soundbar. Subwoofers bevatten ook vaak een eigen versterker, zijn dus actief, en daardoor hebben ze alleen nog een kabel nodig voor de stroomtoevoer. Compleet draadloos is het dus niet maar je kunt de subwoofer wel op een zelf gekozen plek in de huiskamer plaatsen.

Monitor audio subwoofer
Lees ook

Tips voor het kiezen, kopen en plaatsen van een subwoofer

Kabels zijn nog altijd het beste?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je wensen en je systeem. Ga je all out voor een mooi homecinema-systeem met losse componenten en speakers, ga dan vooral bedraad. Waarschijnlijk denk je dan niet eens na over draadloos. Maar voor de meeste mensen die simpelweg wat extra’s willen toevoegen aan het geluid is draadloos een prima oplossing. Fabrikanten als LG, Sonos, Samsung en Sony bieden tal van soundbarsystemen aan die voorzien kunnen worden van draadloze speakers voor achter de luisterpositie. Wil je toch wat meer richting de pure hifi-speakers, dan kun je eens kijken naar WiSA. De investering is wat groter en de zoektocht wat lastiger, maar hiermee kun je hifi-kwaliteit zonder draden in huis halen.

Samsung HW-Q950T 3
Lees ook

De beste soundbars van dit moment – 2024 / 2025

Meer informatie

Meer informatie over het streamen van media en het draadloos aansluiten van je home cinema-systeem vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (1)