De beste multiroom audiosystemen en standaarden van 2019 / 2020

28 december 2019 + 10 minuten 5 Reacties
formation-duo-bowers-new

In dit artikel zetten we de multiroom audiosystemen voor 2019 en 2020 onder elkaar. Met onder meer systemen van Bowers & Wilkins en Sonos.

Draadloze multiroom speakers met goede connectiviteit kunnen heel wat gebruiksgemak bieden – zeker in combinatie met streamingdiensten als Spotify, Google Music of Apple Music. We zetten de beste draadloze multiroom audiosystemen en standaarden van dit moment onder elkaar.

Multiroom audiosystemen vs multiroom standaarden

Voordat we de beste multiroom audiosystemen voor je onder elkaar zetten is het belangrijk onderscheid te maken tussen multiroom audiosystemen en multiroom standaarden. Onder de audiosystemen verstaan we luidsprekers of audiosystemen die (vaak) van hetzelfde merk zijn en binnen een gesloten ecosysteem een multiroom-oplossing bieden. Dit zijn systemen die een eigen netwerk opzetten en hiermee met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook multiroom-standaarden. Dit zijn zogenaamde protocollen waarmee gecommuniceerd kan worden tussen verschillende audiosystemen en luidsprekers. Een protocol is vaak niet merkafhankelijk, kan door meerdere systemen en producten gebruikt worden en maakt het mogelijk om audiosystemen of speakers van verschillende merken te combineren. Het een sluit het ander overigens niet uit: er zijn verschillende multiroom audiosystemen die ook ondersteuning bieden voor multiroom standaarden waardoor je zelf de keuze hebt wat je gebruikt.

De beste multiroom standaarden

Omdat de standaarden voor multiroomaudio steeds vaker ingezet worden en in de afgelopen jaren ook flink verbeterd zijn beginnen met een lijstje van de beste standaarden van dit moment. Middels deze standaarden, te vinden op luidsprekers en systemen van tal van merken, kun je zelf een multiroomsysteem creëren zonder dat je gebonden bent aan één specifiek merk of product.

Apple AirPlay 2

Misschien wel de meest bekende standaard voor het streamen van audio via WiFi is Airplay, ontwikkeld door Apple. Alle gebruikers van Apple-apparaten kunnen deze standaard gebruiken en inmiddels zijn we toe aan Airplay 2 waarmee een multiroom-functie is toegevoegd. Je kunt dus muziek vanaf je Apple-apparaat streamen naar meerdere kamers en/of speakers in huis die Airplay 2 ondersteunen. De laatste maanden zijn er tal van audiosystemen en luidsprekers op de markt gebracht die de standaard ondersteunen waardoor het aanbod groot is. Lees meer over Apple Airplay 2.

Chromecast

De tegenhanger van Airplay 2 is Chromecast, ontwikkeld door Google. In de basis zijn de twee standaarden vergelijkbaar: luidsprekers en audiosystemen kunnen met een smartphone, computer, Nest-speaker of Nest-display aangestuurd worden. Je kunt elk systeem of elke speaker die Chromecast ondersteunt gebruiken waardoor je ook merkonafhankelijk bent. Je hoeft ook niet per se een Android-toestel te hebben voor de bediening; een iPhone met de Google Home-app of een Nest-speaker of -display kunnen ook voor de bediening gebruikt worden. Lees meer over Google Chromecast.

DTS Play-Fi

Een wat minder bekende standaard die wel in opkomst is, is DTS Play-Fi. Deze standaard is te vinden op een relatief klein aantal producten maar wordt wel steeds vaker geïmplementeerd, met name door de echte audiofabrikanten. Ook met Play-Fi kun je audio streamen naar compatibele audiosystemen en luidsprekers in huis, en de bediening vindt plaats middels de door DTS ontwikkelde Play-Fi-app. Lees meer over DTS Play-Fi.

Waar moet je op letten?

Als je voor multiroomaudio gaat dan kun je op een aantal zaken letten. Ga je voor een gesloten multiroomsysteem of kies je een veelgebruikte standaard als basis? In principe sluit het een het ander gelukkig niet uit. Ons advies is om voor een mooi systeem te kiezen dat aan jouw wensen voldoet (qua audiokwaliteit, budget en design) om vervolgens te kijken of er ook breed gebruikte standaarden ondersteund worden.

Wil je spraakassistenten als Google Assistant en Amazon Alexa gebruiken? Ook dat is een variabele die de keuze kan beïnvloeden. Niet alle multiroom audiosystemen en luidsprekers komen met een microfoon waarmee een spraakassistent gebruikt kan worden. Duik hier eerst in voordat je tot aankoop overgaat.

Waar staat de muziek die jij graag luistert? Staat deze op een eigen NAS of maak je gebruik van één of meerdere specifieke streamingdiensten? Niet alle multiroom audiosystemen ondersteunen alle streamingdiensten en sommige multiroom audiosystemen geven je ook niet (eenvoudig) toegang tot lokale muziek. Zoek dus goed uit of jouw favoriete muziek eenvoudig afgespeeld kan worden op het systeem dat je voor ogen hebt.

En tot slot is het belangrijk om te kijken naar het ecosysteem waar jij je al in bevindt. Gebruik je vooral Apple-apparaten dan is Airplay 2 misschien wel een goede keuze, als extraatje van een gesloten multiroomsysteem of als basis wanneer je luidsprekers van verschillende merken voor ogen hebt. Ben je echter Android-gebruiker dan is Airplay 2 al geen optie en kun je beter voor Chromecast kiezen als je voor een standaard wilt gaan.

De beste multiroom audiosystemen

Nu we alle belangrijke tips en feiten behandeld hebben is het tijd voor een overzicht van de beste multiroom audiosystemen van 2019 / 2020. Hierin houden we geen specifieke volgorde aan en we kijken naar onder meer de reviews die wij de afgelopen gemaakt hebben van de verschillende systemen. Ook nemen we de prijsontwikkelingen en nieuwe productontwikkelingen mee.

Sonos (met IKEA)

Sonos is waarschijnlijk het merk met de meeste bekendheid en ook de meeste gebruikers. De Amerikaanse fabrikant biedt multiroom-producten van hoge kwaliteit, voorzien van een modern design en uitgerust met een uitgebreide en goed werkende app. Al jaren scoort Sonos goed op dit vlak en ook wij zijn nog steeds enthousiast over de producten die het merk uitbrengt. Dit jaar kwamen er zelfs betaalbare luidsprekers van IKEA bij, Symfonisk genaamd. Hiermee kun je voor weinig geld je Sonos-systeem nog verder uitbreiden. Het ecosysteem van Sonos is goed gevuld, gebruiksvriendelijk en voor elk budget is er wel iets. Daarbij worden Spotify Connect en Airplay 2 ondersteund, net als de belangrijkste streamingdiensten. Let wel; Android-gebruikers kunnen de TruePlay-functie voor automatische kalibratie niet gebruiken.

Lees ook onze reviews van IKEA Symfonisk, de nieuwe Sonos Move en de nieuwe versie van de Sonos Amp. Alle Sonos nieuwtjes en reviews vind je via ons Sonos-overzicht.

Bowers & Wilkins Formation

Speelt geld niet echt een rol en ga je voor de hoogste audiokwaliteit dan is het Formation multiroomsysteem van Bowers & Wilkins een serieuze optie. Hoogwaardige materialen, premium designs en vooral een hoge audiokwaliteit zijn de uitgangspunten van dit systeem. Een belangrijk pluspunt van Formation is dat het netwerk dat voor de luidsprekers opgezet wordt – en door Bowers & Wilkins zelf ontwikkeld is – zeer snel en zonder vertraging werkt. Daarbij kun je de kleine Formation Flex-luidsprekers ook als draadloze achterluidsprekers in een surround-opstelling met de Formation Bar soundbar gebruiken, en maakt de Formation Audio het mogelijk om ‘domme’ apparaten en audiosystemen te koppelen. Formation biedt echter geen muziekselectie en -bediening via de eigen app. Dit kan wel via Airplay 2, Spotify Connect, bluetooth en Roon.

Lees voor meer informatie over Formation onze reviews van de compacte Formation Wedge speaker en de Formation Bar en Sub als homecinema-systeem. Ook kun je terecht in ons Formation achtergrondartikel waarin we de belangrijkste eigenschappen van het systeem bespreken. Alle Formation nieuwtjes en reviews vind je via ons Formation-overzicht.

HEOS

HEOS is het multiroomsysteem van Sound United, dat weer het moederbedrijf is van onder meer Polk Audio, Marantz en Denon. Je vindt HEOS dan ook terug op tal van receivers, HEOS-speakers die de afgelopen jaren uitgebracht zijn en sinds kort ook op Denon-speakers (die op termijn de HEOS-speakers vervangen). HEOS werkt min of meer op dezelfde wijze als Sonos. HEOS-producten worden bediend met een specifieke app waarmee je muziek en audio van verschillende bronnen kan afspelen. Muziekbronnen kunnen ook komen van smartphones, tablets, pc’s, Macs en NAS-apparaten. Ook krijg je via de HEOS-app toegang tot de meest populaire muziekstreamingdiensten. HEOS ondersteunt Spotify Connect en daarbij bieden sommige HEOS-producten ondersteuning voor Chromecast en/of Airplay.

Lees ook onze review van de Denon HomeCinema HS2 met HEOS en een Denon receiver met HEOS. In ons HEOS achtergrondartikel lees je meer over de werking van het systeem. Alle HEOS nieuwtjes en reviews vind je via ons HEOS-overzicht.

Yamaha MusicCast

MusicCast is het platform van Yamaha. In termen van mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid is het wellicht het meest geavanceerd. Dat komt waarschijnlijk omdat MusicCast echt ingebakken zit in de Yamaha-producten. Het is niet software van derden die achteraf werd toegevoegd. Door de hoge mate van integratie kunnen dingen die elders onmogelijk zijn. Zo kun je audio via Bluetooth naar een MusicCast-receiver streamen en dan weer doorsturen naar een MusicCast-speaker. Ook het streamen van fysiek aangesloten bronnen naar andere zones gaat bijzonder vlot. Ook is er MusicCast Surround, een functie die aanwezig is op de meeste Yamaha AV-receivers vanaf 2018. Met deze functie kun je één of twee MusicCast-speakers gebruiken als draadloze rear-kanalen in een 5.1-opstelling. Het is ook mogelijk om een MusicCast-subwoofer draadloos aan te sluiten. Kortom, het is enorm flexibel. MusicCast bedien je via de MusicCast-app en zowel Airplay 2 (select aantal apparaten) als Spotify Connect worden ondersteund.

Meer over het platform van Yamaha lees je in onze review van de Yamaha MusicCast Bar 400 soundbar en onze vergelijking tussen de MusicCast 20 en Sonos One. Alle MusicCast nieuwtjes en reviews vind je via ons MusicCast-overzicht.

Bluesound (BluOS)

Wellicht het minst bekende multiroomsysteem uit dit rijtje is Bluesound. En eigenlijk bevindt Bluesound zich in het grijze gebied, want het is zowel een standaard als een audiosysteem. BluOS is de platformnaam van Bluesound, een merk met betere draadloze multiroomspeakers en soundbars. Het BluOS-platform is eveneens te vinden bij andere merken, hoofdzakelijk bedrijven die via de Lenbrook-holding gelinkt zijn aan Bluesound, waaronder NAD. Aangezien dit een multiroom-platform is, werk je gewoon via de Bluesound-app. Deze app gebruik je om muziek af te spelen vanaf streamingdiensten of eigen bestanden over het netwerk te selecteren. Ongewoon is dat DLNA-servers niet herkend worden; BluOS kan wel met SMB/AFP-shares om. Het is niet echt een probleem, maar werkt gewoon net iets anders. Je kunt een NAD-receiver combineren met Bluesound-speakers, maar deze kun je niet inzetten als surroundkanalen. BluOS ondersteunt alle grote streamingdiensten, AirPlay 2 en Spotify Connect.

Meer over BluOS lees je in onze review van de NAD M10 versterker. Alle Bluesound nieuwtjes en reviews vind je via ons BlueSound-overzicht.

Meer informatie

Meer tips en adviezen over draadloze speakers en multiroom-systemen vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste multiroomsystemen.

Reacties (5)