CES 2014: Wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

28 december 2013 7 Minuten 0 Reacties
CES-2014

2013 zit er al bijna weer op en dat betekent dat we ons kunnen gaan opmaken voor 2014. Volgend jaar gaat meteen goed van start voor de home cinema-fans, met CES 2014. Tijdens deze elektronicabeurs presenteren alle grote elektronicafabrikanten hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

2013 is een mooi jaar geweest voor de liefhebbers van home cinema, met onder meer de introductie van de hoge 4K Ultra HD resolutie, de komst van de eerste oled tv’s, nieuwe technieken voor het streamen van audio en video, en natuurlijk het steeds slimmer worden van home cinema apparatuur. De verwachting is dat we tijdens CES 2014 vooral ook op deze gebieden belangrijke nieuwe ontwikkelingen gaan zien.

Lcd en plasma

Lcd en plasma zijn twee technieken die we al een tijdje kennen maar volgend jaar zal er in ieder geval op het gebied van plasma het een en ander veranderen. De belangrijkste verandering is dat Panasonic besloten heeft te stoppen met de ontwikkeling en de productie van plasma tv’s. Het Japanse bedrijf brengt dus helaas geen nieuwe plasma tv’s mee naar CES 2014. Samsung en LG blijven wel plasma tv’s ontwikkelen maar alleen Samsung zal zich nog focussen op het hogere segment.

Op het gebied van lcd kunnen we kleine innovaties verwachten. De verwachting is dat alle lcd tv’s die tijdens CES 2014 gelanceerd worden beschikken over led achtergrondverlichting, op zich niets nieuws. Voor de high-end modellen zal echter de refresh-rate van het paneel verhoogd worden. Zo komt Samsung met een lcd tv die over een paneel met een 240Hz refresh rate beschikt. Daarbij worden de meeste nieuwe tv’s waarschijnlijk uitgerust met 3D-weergave, en wordt met name gebruik gemaakt van de passieve 3D techniek.

Advertentie

4K Ultra HD

Eén van de trends van 2013 was 4K Ultra HD, de hoge resolutie die we op steeds meer high-end modellen terugzien. De verwachting is dat alle grote fabrikanten tijdens CES 2014 nieuwe 4K Ultra HD tv’s aan het publiek tonen en ook met modellen komen die voor de gemiddelde consument betaalbaar zijn. Zo verwachten we 4K Ultra HD tv’s met een prijskaartje vanaf 2.500 euro. Ook zijn er kleinere en Chinese fabrikanten die op deze ontwikkelingen inspringen en goedkope 4K Ultra HD tv’s zullen lanceren.

Natuurlijk mogen ook de prototypen niet ontbreken aangezien elke fabrikant wil laten zien wat er mogelijk is. Zo heeft zowel Samsung als LG reeds aangekondigd een 105-inch 4K Ultra HD tv met gebogen display en een 21:9 beeldformaat te tonen tijdens CES 2014. Deze modellen verschijnen echter niet op korte termijn op de markt.

Naast de hardware zal er ook aandacht besteed worden aan de software en de content voor tv’s met deze hoge resolutie. Er zijn al verschillende platformen aangekondigd, waaronder Sony’s 4K Video Unlimited en Odemax van RED. Daarnaast heeft Panasonic een gedeelte van het Viera Connect platform ingericht voor het streamen van 4K-content en heeft Netflix laten weten in 2014 te beginnen met het streamen van films en series in 4K-resolutie. Eén groot platform voor 4K-content is er nog niet maar mogelijk gaan we tijdens CES 2014 samenwerkingen op dit gebied zien.

Oled tv’s

Niet alleen 4K Ultra HD was een trend in 2013, ook oled was een belangrijke ontwikkeling. Het grote nadeel van oled is echter dat er momenteel maar twee fabrikanten zijn die oled tv’s op de markt gebracht hebben en dat de prijzen van meer dan 7.000 euro niet door de gemiddelde consument te betalen zijn. Gelukkig lijkt 2014 het jaar te worden dat oled goedkoper wordt, in meerdere beeldformaten gebruikt wordt en door meer fabrikanten op de markt gebracht wordt. LG is al begonnen met drastische prijsverlagingen voor haar oled tv, nieuwe productietechnieken moeten voor lagere prijzen gaan zorgen, en de eerste Chinese fabrikanten hebben goedkope oled tv’s aangekondigd.

Gebogen tv’s?

Het is wat ons betreft meer design dan functie maar het gebogen scherm lijkt aan te slaan bij fabrikanten. Zowel Samsung als LG heeft reeds een oled tv met gebogen display gelanceerd, Sony heeft een lcd tv met gebogen scherm getoond en zowel Samsung als LG zal tijdens CES 2014 een gebogen 4K Ultra HD tv met 21:9 beeldverhouding tonen. Of deze trend zich ook voort zal zetten bij andere nieuwe tv’s is de vraag, maar het lijkt een mooi argument voor fabrikanten om een premium prijskaartje te verantwoorden.

Smart tv’s

Op het gebied van Smart tv staan er een aantal interessante ontwikkelingen om de hoek. Zo vormen onder meer LG en Panasonic de AllSeen Alliance, een groep bedrijven die samen gebruik gaan maken van één standaard voor het koppelen van apparatuur in huis aan apparatuur in het home cinema systeem. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat je Smart tv kan communiceren met huishoudelijke apparaten als je wasmachine en koffiezetapparaat. Ook Samsung heeft op dit gebied al van zich laten horen en wil middels eigen software ontwikkelaars de mogelijkheid geven om apparatuur te laten communiceren met een Samsung Smart tv.

Daarnaast zal de manier waarop we onze Smart tv’s bedienen wederom verbeterd worden. Diverse fabrikanten hebben al aangegeven meer in te gaan zetten op de ontwikkeling van geavanceerde apps voor mobiele apparaten, maar ook het bedienen van je tv middels spraak en bewegingen is aan verandering onderhevig. Zo heeft Samsung reeds aangekondigd volgend jaar bediening middels vingerbewegingen mogelijk te maken.

3D

In 2013 hebben we op het gebied van 3D helaas maar weinig bijzonder nieuws voorbij zien komen. Er zijn een aantal bedrijven die (nog steeds) bezig zijn met de ontwikkeling van bril-vrij 3D maar de kwaliteit hiervan laat in de meeste gevallen nog te wensen over. Tijdens CES 2014 gaan we wel nieuwe bril-vrije 3D tv’s zien maar of deze betaalbaar zijn, goede kijkhoeken hebben en kwaliteit bieden is nog maar de vraag. Lees meer over CES 2014 en de verwachtingen op het gebied van 3D.

Audio

Natuurlijk trekken de tv’s en de technieken voor tv’s de meeste aandacht tijdens een beurs als CES 2014 maar ook op het gebied van audio wordt vaak veel nieuws gepresenteerd. Het is echter zo dat fabrikanten hier van te voren weinig aandacht aan besteden en dus is het gissen wat we precies kunnen verwachten. Natuurlijk zijn er een aantal duidelijke trends waar te nemen die we ook tijdens CES 2014 terug gaan zien. Zo komen veel fabrikanten waarschijnlijk met nieuwe soundbar home cinema systemen, staat draadloze streaming centraal en zien steeds meer fabrikanten de voordelen van een alles-in-één luidspreker waar de tv op geplaatst kan worden. LG is de enige fabrikant die al een deel van de nieuwe line-up getoond heeft.

Al het CES 2014 nieuws

Kortom, er staat een hoop te gebeuren tijdens CES 2014. Wil je alles op de voet volgen dan raden we je aan Homecinema Magazine vanaf 6 januari dagelijks in te gaten te houden. We publiceren alle nieuwtjes op het gebied van home cinema zo snel mogelijk en houden je op de hoogte via onder meer onze nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Advertentie

Volg 3DTV Magazine voor het laatste nieuws omtrent 3D technieken en producten, en Tablets Magazine voor al het nieuws omtrent tablets.

Reacties (0)