Bowers & Wilkins Formation: alles wat je moet weten over dit high-end multiroomsysteem

03 maart 2021 9 Minuten 3 Reacties
bowers-wilkins-formation-new

Begin 2019 introduceerde Bowers & Wilkins het Formation multiroomsysteem, waarmee high-end audio ook zonder kabels mogelijk gemaakt moet worden. Inmiddels hebben we de belangrijkste producten uit de Formation line-up getest en dus is het tijd voor een compleet overzicht.

Wat is Bowers & Wilkins Formation?

Bowers & Wilkins heeft zich als doel gesteld om met het Formation-systeem True Sound nu ook draadloos mogelijk te maken, in alle kamers in huis. De Britten hebben eerder al draadloze audiosystemen ontwikkeld, maar altijd met technieken en standaarden van anderen, die allemaal wel hun beperkingen hadden. Formation is in eigen huis ontwikkeld en moet draadloos streamen in hoge kwaliteit en zonder beperkingen mogelijk maken in een eigen ecosysteem; een platform waarop producten aangesloten kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren.

De Formation-producten bieden ondersteuning voor Apple AirPlay 2, Spotify Connect en Roon. Via Roon biedt het tevens ondersteuning voor high-res streamingdiensten als Tidal en Qobuz. Bediening vindt plaats vanuit de Formation-app. In deze app kun je speakers toevoegen, instellingen wijzigen en ook speakers in specifieke ruimten in huis plaatsen. Je kunt met de app muziek afspelen in één of meerdere ruimten, maar daarnaast beschikken alle Formation-producten over een Form-button om muziek naar de ruimte waar je staat te halen.

De line-up

De Formation line-up bestaat uit de Formation Wedge (compacte stereospeaker), de Formation Duo (een paar actieve stereospeakers), de Formation Bar (soundbar), de Formation Bass (subwoofer), de Formation Audio (hub waarop je bijvoorbeeld een platenspeler of cd-speler kunt aansluiten om deze onderdeel te maken van het Formation-systeem) en de Formation Flex (compacte speaker voor de kleinere ruimten of te gebruiken als surroundspeaker in een homecinema-opstelling). Al deze producten kunnen naadloos met elkaar samenspelen en in elke ruimte in huis geplaatst worden.

Advertentie

Bekijk de complete line-up van Bowers & Wilkins Formation.

Video-impressie

Begin 2019 waren we in Worthing aanwezig, waar we de complete Formation line-up hebben kunnen bekijken en luisteren. In onderstaande video laten we je de producten in de Formation line-up zien.

De techniek

Om True Sound draadloos mogelijk te maken heeft Bowers & Wilkins zelf de techniek voor de draadloze communicatie ontwikkeld.  In elk Formation-product zitten zes aparte radiozenders (plus een zevende voor Bluetooth). Twee van de zes dienen voor de communicatie met je draadloze router, twee opereren op 5 GHz om binnen een kamer of naar nabijgelegen ruimtes met een ander Formation-product te praten, en de twee resterende gebruiken kanalen rond 2,4 GHz om verder weg in de woning met andere Formation-producten gegevens uit te wisselen. In veel gevallen zal een Formation-product eerst trachten via 5 GHz te werken. Lukt dat niet, dan schakelt het pijlsnel over op 2,4 GHz. Die aanpak is veel ingewikkelder dan bij typische multiroom-producten. Synchronisatie is een belangrijk onderdeel voor multiroom; Bowers & Wilkins heeft ervoor gezorgd dat dit met een vertraging van maximaal 1-2 microseconde nagenoeg perfect is.

Lees meer over de techniek achter Bowers & Wilkins Formation.

De reviews

De afgelopen maanden hebben we de belangrijkste producten uit de Formation line-up aan een review onderworpen. Zo hebben we de Formation Duo stereospeakers getest, hebben we de Formation Wedge uitgebreid beluisterd en hebben we een complete surroundopstelling gecreëerd met de Formation Bar, Bass en Flex. Hieronder vind je de belangrijkste conclusies uit deze reviews.

Formation Bar, Bass en Flex

Bowers & Wilkins heeft met de Formation Bar, Bass en Flex een stijlvolle, premium oplossing voor diegenen die een surround-ervaring zonder gedoe en zonder kabels willen hebben. De filmervaring wordt naar een hoger niveau getild, met krachtige, diepe lage tonen en een naadloze surround-weergave, terwijl de muziekweergave menig andere soundbar doet verbleken. Het is niet te vergelijken met een stereo-opstelling, maar de soundbar laat je absoluut van je favoriete muziek genieten. Zowel de Bar als de Flex verzorgen een neutrale, open weergave met een goede balans. Zelfs als stereopaar biedt de Flex een fraaie oplossing om kleinere ruimten te vullen met een levendig en rijk geluid. Toch zijn er nog wel wat verbeterpunten te vinden. Qua hardware bieden de Formation-speakers alles dat je nodig hebt, al geven we wel de voorkeur aan HDMI ARC in plaats van optisch, maar de verbeterpunten zitten hem vooral in de software.

Lees verder in de volledige review.

Formation Wedge

Van een speaker van 999 euro mag je natuurlijk heel wat verwachten en gelukkig stelt de Bowers & Wilkins Formation Wedge niet teleur. Deze uniek vormgegeven en strak afgewerkte luidspreker is eenvoudig in het gebruik en biedt een audioweergave die op dit prijspunt niet snel geëvenaard wordt. De Wedge zorgt voor een zeer comfortabele luisterervaring met een relatief brede soundstage en doet zonder moeite recht aan je favoriete muziek. Het Formation-systeem maakt dat je eenvoudig kunt uitbreiden naar andere ruimten in huis en dankzij integratie van Roon, Spotify, AirPlay 2 en bluetooth moeiteloos muziek kunt streamen naar waar het gewenst is. In de toekomst komt daar directe integratie van diensten als Tidal bij. Minpuntjes of verbeterpunten zijn er echter ook, zoals het feit dat Roon (500 dollar!) vereist is om lokale muziek af te spelen en het ontbreken van een usb-poort. Al met al kunnen we alleen maar positief zijn over de Bowers & Wilkins Formation Wedge. Ben je op zoek naar een streamingspeaker die zich qua prestaties in de bovenste regionen van dit marktsegment bevindt en binnen een premium multiroom-systeem gebruikt kan worden, dan is de Formation Wedge een absolute aanrader.

Lees verder in de volledige review.

Formation Duo

De prijs van 3.999 euro (exclusief de standaarden voor 799 euro) maakt de doelgroep van de Formation Duo niet heel groot. Bowers & Wilkins richt zich dan ook voornamelijk op de hifi-liefhebbers die een draadloos multiroomsysteem zoeken maar niet willen inleveren op audiokwaliteit. Ook is de set interessant voor diegenen die al een tijdje met multiroom bezig zijn en toch een stapje hoger willen qua geluidskwaliteit. De Formation Duo is een subliem stereopaar in die Formation line-up en zal de audioliefhebber die zo min mogelijk kabels wil trekken zeker weten de bekoren. Op het gebied van multiroomaudio en actieve speakers slaat Bowers & Wilkins met deze set de spijker op zijn kop. Van het design moet je houden, maar de kans is groot dat je op de audioweergave snel verliefd wordt.

Lees verder in de volledige review.

Een nieuwe app

In onze reviews van het Formation-systeem zijn we zeer enthousiast over de hardware en audioweergave, maar op het gebied van software valt er nog wat te winnen voor Bowers & Wilkins. Gelukkig is daar aan gewerkt. Sterker nog: 2020 staat in het teken van het verbeteren van de app en de software voor de Formation-producten. Geen grote nieuwe hardware-aankondigingen maar een goed werkend systeem met optimaal gebruiksgemak.

In maart is dan ook een nieuwe en verbeterde versie van de Bowers & Wilkins Home-app gelanceerd. De Bowers & Wilkins Music-app is de app waar eigenaren van het Formation-systeem waarschijnlijk lang naar uitgekeken hebben. Deze app bevat namelijk integratie van Qobuz (inclusief hi-res, 24-bit 96kHz bestanden), Tidal, TuneIN en SoundCloud. Later worden er nog meer diensten aan de app toegevoegd. De Music-app verzamelt alle muziek uit de door jouw gekoppelde diensten en toont deze in een elegante en eenvoudige te bedienen interface. Hier kom je albums, losse nummers, afspeellijsten en radiostations tegen. Daarnaast biedt de app gepersonaliseerde suggesties voor muziek en is er een door Bowers & Wilkins geselecteerde afspeellijst.

Voorheen moesten eigenaren va een Bowers & Wilkins Formation audioproduct hun favoriete muziek streamen via Spotify (Connect), AirPlay 2 of Roon. De Home-app was met name gericht op de installatie van de speakers en was nog ver weg van een complete app waarmee al je favoriete muziek bediend kan worden. De Bowers & Wilkins Music-app brengt hier nu verandering in, voor zowel iOS- als Android-gebruikers. In eerste instantie wordt de app naast de bestaande Home-app gebruikt, waarmee nog steeds apparaten geïnstalleerd dienen te worden. Binnenkort wordt ook die functionaliteit overgeheveld naar de Music-app.

Conclusie

Speelt geld niet echt een rol en ga je voor de hoogste audiokwaliteit dan is het Formation multiroomsysteem van Bowers & Wilkins een serieuze optie. Hoogwaardige materialen, premium designs en vooral een hoge audiokwaliteit zijn de uitgangspunten van dit systeem. Een belangrijk pluspunt van Formation is dat het netwerk dat voor de luidsprekers opgezet wordt – en door Bowers & Wilkins zelf ontwikkeld is – zeer snel en zonder vertraging werkt. Daarbij kun je de kleine Formation Flex-luidsprekers ook als draadloze achterluidsprekers in een surround-opstelling met de Formation Bar soundbar gebruiken, en maakt de Formation Audio het mogelijk om ‘domme’ apparaten en audiosystemen te koppelen. Aan de software wordt gewerkt en binnenkort biedt Formation dan ook muziekselectie en -bediening via de eigen app. Daarnaast heb je de mogelijkheid om Airplay 2, Spotify Connect, bluetooth en Roon te gebruiken.

Reacties (3)