Aansluitingen van een av-receiver: alles dat je moet weten

26 januari 2024 7 Minuten 18 Reacties
Denon DRA-900H

Een av-receiver is voorzien van tientallen aansluitingen, met verschillende functies. In dit artikel leggen we je alles uit over deze aansluitingen voor zowel audio als video.

Eerder hebben we uitgebreid geschreven over wat een av-receiver precies is en waar je op moet letten als je er een koopt. Echter, een belangrijk onderdeel van de receiver willen we nog wat verder uitlichten; de aansluitingen. Een receiver is namelijk voorzien van tientallen aansluitingen, met verschillende functies. In dit artikel leggen we je daar alles over uit.

Aansluitingen op av-receivers

Av-receivers zijn, zoals je in ons eerdere artikel hebt kunnen lezen, een soort centrale hub voor je home cinema-systeem. Op deze apparaten kun je alle soorten inputs (bronnen) aansluiten en vaak ook meerdere outputs (weergave-apparaten) koppelen. De receiver is in staat om geluid richting de aangesloten luidsprekers te sturen en videomateriaal naar de aangesloten tv of projector te sturen. Daarnaast zien we tegenwoordig veel receivers die draadloos audio richting gekoppelde multiroomspeakers kunnen streamen.

Aansluitingen voor video (HDMI)

Sinds een jaar of tien is er op het gebied van video-aansluitingen op een receiver een hoop veranderd. Voorheen zagen we bijvoorbeeld met name composiet (het gele tulpkabeltje), component (RGB-kabel) en S-Video (ronde kabel met pinnetjes) terug. Dit zijn echter allemaal analoge aansluitingen en ze zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig zijn de meeste aansluitingen (er is vaak nog een klein aantal composiet- en component-aansluitingen aanwezig) vervangen voor één video-aansluiting; HDMI.

HDMI is inmiddels een algemeen geaccepteerde en gebruikte aansluiting voor het koppelen van digitale apparaten. De HDMI-kabel kan zowel audio als video in de hoogste kwaliteit doorsturen, en daarmee wordt het aantal benodigde kabels fors verminderd. Je kunt op de meeste receivers nagenoeg al je digitale bronnen kwijt want een gemiddelde van vijf HDMI-ingangen is ongeveer de standaard. Ga voordat je tot aankoop overgaat echter na welke apparaten je allemaal met je receiver wilt koppelen en zorg ervoor dat de receiver die je wilt over meer HDMI-poorten beschikt dan je nodig hebt. Je zult immers altijd zien dat je een nieuw apparaat koopt en deze vervolgens niet kwijt kunt. Heb je een tv en een projector of een tv en een tweede tv in een andere ruimte? Zorg dan dat de receiver beschikt over twee HDMI-uitgangen, waarvan er één gebruikt kan worden om het beeld naar een extra display te sturen.

Op het gebied van HDMI is het ook verstandig te kijken naar de versie van de aansluitingen. Op dit moment is HDMI 2.1 de nieuwste HDMI-versie en met deze versie zit je goed op het gebied van 4K/8K Ultra HD-content en is er volledige high dynamic range-ondersteuning. Deze content wordt door de receiver geaccepteerd en kan doorgestuurd worden naar een display. Ook is het van belang dat HDCP 2.2-ondersteuning aanwezig is waardoor het streamen van 4K-content mogelijk gemaakt wordt.

Audio-aansluitingen

Natuurlijk zijn er ook voldoende bronnen die je middels een audiokabel kunt aansluiten, bijvoorbeeld wanneer HDMI niet beschikbaar is of wanneer je de bron middels HDMI direct met de tv gekoppeld hebt. Om de audio richting de receiver, en uiteindelijk dus de speakers, te sturen, zijn er verschillende aansluitingen aanwezig; zowel analoog als digitaal.

De analoge RCA, of tulp, aansluiting is speciaal en alleen voor audio. Het is de meest bekende analoge audio-aansluiting, maar heeft zijn beperkingen. Het decoderen van het digitale signaal moet door de bron (de cd-speler bijvoorbeeld) gedaan worden en elk kanaal heeft zijn eigen tulpkabel nodig. Rood en wit staan voor links en rechts, stereo dus. Maar, je hebt ook vaak de beschikking over 7.1-kanaals analoge RCA-ingangen. Om deze ingangen op een receiver te gebruiken moet je dus 8 kabels (bij een 7.1-kanaals weergave) tussen de bron en de receiver leggen. Er zijn voorstanders van analoog (RCA) die beweren dat het geluid warmer en natuurlijker klinkt, maar er zijn ook genoeg mensen die digitaal de voorkeur geven.

Ook zijn er digitale aansluitingen speciaal voor audio, zoals digitaal coaxiaal en optisch. Deze aansluitingen geven een goede audiokwaliteit, zonder verlies van signaal, wat in analoge verbindingen wel kan gebeuren. Toch zit er wel degelijk verschil tussen audio via een HDMI-kabel en audio via een optische (toslink) of digitaal coaxiale kabel. Om te beginnen is een HDMI-kabel geschikt voor de doorgifte van zowel beeld als geluid, terwijl een optische of coaxiale kabel alleen audio kan doorsturen. Een HDMI-kabel is dus in principe de enige kabel die je nodig hebt om audio en video door te sturen en zelfs terug te ontvangen (middels HDMI eARC) van je tv. Beide kabels kunnen 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) doorsturen, maar houd er rekening mee dat optisch geen ondersteuning biedt voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat, te vinden op Blu-ray discs. Hiervoor is de bandbreedte te klein, een probleem dat HDMI niet heeft.

Luidsprekeraansluitingen

Als je alle bronnen gekoppeld hebt dan is het natuurlijk de bedoeling dat je de receiver aan het werk zet om de audio van deze bronnen richting te speakers te sturen. Hiervoor beschikt de receiver over een versterker en een aantal uitgangen voor luidsprekers. Deze zogenaamde luidsprekerterminals bevinden zich duidelijk gelabeld aan de achterzijde van de receiver. Zo zie je direct waarop een specifieke speaker aangesloten moet worden, bijvoorbeeld op de positie van links voor of de centerspeaker.

De meeste (home theatre) receivers beschikken over luidsprekeraansluitingen voor minimaal een 5.1-kanaals (vijf luidsprekers en een subwoofer) systeem, maar je kunt met een groter budget ook receivers vinden die 11.2-kanaals of nog grotere systemen ondersteunen. Het is allemaal afhankelijk van de luidsprekeropstelling die je voor ogen hebt. Daarnaast komen de duurdere receivers met extra luidsprekerterminals die bijvoorbeeld voor een tweede ruimte gebruikt kunnen worden. Deze extra terminals hebben vaak twee functies; of de hoogte-speakers in een Dolby Atmos-opstelling of extra speakers in een andere ruimte. Overigens wordt de subwoofer niet middels een eenvoudige luidsprekerkabel aangesloten. Hiervoor wordt een subwooferkabel (eigenlijk een gewone tulpkabel) gebruikt.

Meer aansluitingen

Met bovenstaande informatie hebben we de belangrijkste aansluitingen behandeld, maar dat is zeker nog niet alles. Zo beschikken steeds meer receivers over een ethernetpoort waardoor er een directe en bekabelde interverbinding mogelijk is. Voor integratie met (domotica-)installaties zijn vaak RS-232, Flasher Out, IR-ontvanger in, DC-Trigger en soortgelijke aansluitingen aanwezig. RS232 is bijvoorbeeld een directe communicatiepoort naar de microprocessor van het apparaat. Via deze verbinding kun je de componenten aansturen en statusinformatie krijgen zonder enig visueel contact te maken. En natuurlijk mogen we de aansluiting voor de FM/AM-antenne of een DAB-antenne niet vergeten.

Bedenk van te voren wat je wilt

Voordat je een receiver aanschaft is het verstandig om een overzicht te maken van alle apparaten die je wilt aansluiten op je nieuwe stereo- of homecinema-systeem, zoals ook de wat oudere cd-speler, platenspeler, spelcomputer, DVD/Blu-ray spelers, een tv decoder en wellicht een laptop/computer en een internetverbinding. Ook de uitgangen zijn van groot belang. Wil je in meerdere ruimtes beeld en/of geluid hebben? Gebruik je een 4K- of 8K-tv? Als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je gaan zoeken naar de perfecte receiver.

denon-avc-a110-3
Lees ook

De beste av-receivers en stereoversterkers met hdmi van dit moment – 2024 / 2025

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over audiosystemen, lcd led tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (18)