Review: Sony NX700 LCD/LED TV

14 mei 2010 + 10 minuten 0 Reacties
Sony-NX700

De NX700 en de NX800 zijn de nieuwe design series van Sony, met een unieke aluminium standaard. We kijken in deze review naar de NX700, welke nagenoeg gelijk is aan de NX800, afgezien van het 200Hz circuit (100Hz op de NX700). De NX700 bevat wel de Internet TV service, Edge Lit LED verlichting, het Deep Black panel en het nieuwe Monolithic design.

Bekijk hier de video van de nieuwe Sony LX, HX en NX 2010 TV modellen.

De NX700 is een lid van de Presence serie met het nieuwe strakke Sony design. De TV ziet er zeer elegant uit maar wat schuilt er achter dat mooie frame? Is de beeldkwaliteit overtuigend? En is de Internet TV feature echt iets waard? FlatPanelsHD heeft de 46NX700 aan een grondige review onderworpen.

Het glazen frontstuk is één stuk glas die zowel het scherm als het frame herbergt. Het is zeer elegant en de overgang van frame naar scherm is subtiel gemaakt. De NX700 heeft een basis standaard die erg traditioneel is, maar je kunt ook de optionele aluminium standaard aanschaffen die hieronder staat weergegeven.

Dit artikel is met toestemming gebaseerd op content van www.flatpanelshd.com


De aluminium standaard is op zichzelf geen echte luidspreker, maar de standaard projecteert het geluid van de speakers aan de onderkant van de NX700. Verder zijn alle inputs aan de achterkant te vinden en wijzen ze naar de zijkant van het scherm, wat ideaal is wanneer je de TV aan de muur hangt. Ondanks dat de NX700 Edge Lit LED verlichting heeft is het niet de meeste dunne TV op de markt.

Functionaliteit

In dit gedeelte behandelen we Bravia Internet TV, calibratie opties en ander functies. Maar, eerst kijken we naar de afstandsbediening. Deze is nieuw ontworpen voor de 2010 series en is nogal aan de grote kant. Aan de andere kant ziet de afstandsbediening er modern uit, maar zijn er teveel buttons aanwezig. Aan de bovenkant kun je met een knop blauwe achtergrondverlichting in de knoppen aanzetten. Voor een wat mooier aanzicht kun je de remote omdraaien voor een elegantere look. De afstandsbediening is erg licht en voelt om deze reden ook wat goedkoop aan. De user interface (beeldmenu) kun je oproepen door middel van de Home button en de NX700 heeft het zelfde x-bar (Xcross) menu als de PlayStation 3.

Bravia Internet TV

Allereerst moet je de TV instellen om verbinding te maken met het internet. Je kunt hiervoor de ingebouwde draadloos verbinding gebruiken of simpelweg een kabel aansluiten. Na de verbinding ingesteld te hebben moet je de TV opnieuw opstarten. Als er dan nog geen verbinding gemaakt kan worden is het aan te raden de stekker er even helemaal uit te halen. Dit zou moeten werken. Als je op de Home knop drukt en video selecteert kun je onder andere toegang krijgen tot onderstaande diensten (in dit voorbeeld Deense diensten).

  • YouTube
  • Style.com
  • Howcast.com
  • ON Networks
  • eHow.com
  • Podcasts (connect to different podcasts of your choice)
  • Vidocast.com

Daarnaast zul je ook toegang krijgen tot locale diensten. De video functie is goed, maar de beeldkwaliteit is niet indrukwekkend. Je kunt ook toegang krijgen tot je YouTube kanalen. Naast de video widgets kun je via de NX700 ook toegang krijgen tot andere Internet widgets, zoals;

  • Flickr
  • Weather
  • Yahoo! Finance
  • Yahoo! Widget Gallery
  • Yahoo! News
  • Twitter

Als je bijvoorbeeld Twitter geactiveerd hebt zal de widget op het scherm verschijnen wanneer je op de Internet Widget knop op de afstandsbediening drukt. Een coole feature is de ‘last seen’ (recent bekeken) functie. Door op de ‘hart’ knop te drukken kun je diensten en clips terugkijken die je recent bekeken hebt. De navigatie is snel en simpel, maar de laadtijd laat nog wat te wensen over.

Kalibratie opties

In beeld instellingen menu kun je de volgende functies aanpassen: Backlight, contrast, helderheid, kleur, scherpte, ruis reductie, film modus, etc. Je kunt ook kiezen uit Standaard, Levendig (Dynamisch) en Custom (persoonlijk) presets, als ook de Theatre modus die geactiveerd kan worden via de oranje knop op de afstandsbediening.

In het menu met geavanceerde instellingen kun je nog verder gaan met het perfectioneren van het beeld met functies als de contrast enhancer, gamma, automatische licht aanpassing, live kleuren en de witbalans. Na de professionele kalibratie was het energieverbruik van de NX700 84 Watt, wat redelijk goed is in vergelijking met de meeste andere Edge Lit LCD TV’s. Na de kalibratie verbruikte de TV minder energie dan met de standaard instellingen. Dit komt omdat de meeste parameters tijdens de kalibratie omlaag gezet worden. Zie hieronder de meest optimale instellingen voor de 46NX700.

Kalibratie settings

Voor de kalibratie was het lastig om de NX700 een accuraat plaatje te laten weergeven. Nu is dat voor een product dat net uit de doos komt normaal. Alles is net te licht of net te donker. De Theatre modus gaf vers uit de doos nog de beste beeld instellingen. Onderstaande instellingen zijn de waarden na de kalibratie en geven de meest optimale beeldkwaliteit.

Na kalibratie
Picture mode: Custom
Backlight 1-2
Contrast 90
Brightness: 50
Colour: 50
Hue: 0
Sharpness: 0
Colour temperature Warm2
Noise reduction Off
Mpeg noise reduction Off
Motionflow Standard / Off
Film-mode Auto 1/Auto 2
Black corrector Off
Adv. Contrast Enhancer Off
Gamma -1
Auto Light Limiter Off
Clear White Off
Live Colour Off
R Gain 0
G Gain -7
B Gain 0
R Bias +3
G Bias -1
B Bias +1
Light Sensor Off

De meeste settings zijn overgenomen, of als startpunt gebruikt, uit de Theatre modus. Sommige opties die je hierboven ziet kun je terugvinden in het Eco menu. Let ook op dat je een andere modus dan de Theatre modus gebruikt voor de kalibratie. Elke keer dat de NX700 opstart wordt de Theatre modus namelijk gedeactiveerd.

Beeldkwaliteit van de NX700

Laten we het nu hebben over hoe de NX700 het in de praktijk doet. Als eerste valt op dat de reflecties vanuit de omgeving zeer irritant zijn. Ze zijn zelfs erger dan op sommige plasma TV’s. Dit is niet typisch voor een LCD TV, maar komt door het zeer reflectieve glazen frontpaneel van het Monolithic design. Niet alleen licht wordt gereflecteerd, maar ook objecten.

Na de kalibratie was het nog steeds lastig om de kleuren perfect te krijgen. De donkere kleuren bleven een lichte rode tint houden en ook de midden tonen weken soms wat af. Sommigen van de meest heldere kleurtonen waren te helder en gradaties in de donkere kleuren waren niet perfect. De Theatre modus is de beste modus voor een accurate weergave van kleuren, maar zeker niet perfect.

SD content ziet er goed uit en de Bravia Engine 3 doet goede zaken met het behouden van details. De-interlacing en het afspelen van video content is niet super. Hier en daar is er wat ruis te zien en hapert het beeld. Aan de andere kant heeft het 100Hz systeem zeker een toegevoegde waarde met betrekking tot de SD beeldkwaliteit.

HD materiaal ziet er op de NX700 zeer indrukwekkend uit. Het beeld is gedetailleerd en zeer rijk aan contrast. De zwart waarden springen er zeker uit, wat voor een LCD TV vaak toch nog een probleem is. 1080p24 content is geen probleem voor de NX700 en wordt zonder judder (motion blur/haperingen) afgespeeld.

De response tijd van LCD TV’s is altijd al trager geweest dan bij plasma schermen waardoor je soms wat onscherpte (blurring) krijgt gedurende snelle beelden of dat frames wat uitgesmeerd (trailing) worden het beeld. De nieuwste techniek van LCD fabrikanten om dit tegen te gaan is de scanning backlight techniek. Helaas heeft Sony deze techniek niet in de NX700 verwerkt waardoor deze op sommige momenten nog wel last heeft de hiervoor benoemde problemen.

Het 100Hz MotionFlow systeem geeft vloeiendere beelden weer, zonder pseudo-beeld effect dat we op andere 100Hz TV’s tegengekomen zijn. Wel is het beter om het MotionFlow systeem voor 24Hz (Blu-ray) materiaal uit te zetten, maar voor SD materiaal is het een hele verlichting, zeker voor sport. Het MotionFlow 100Hz systeem bevestigt weer dat Sony toch de beste 100/200Hz systemen heeft.

Om het samen te vatten heeft de NX700 veel van dezelfde eigenschappen als de oudere W5500 serie. Het is geen hele grote verbetering qua beeldkwaliteit. Natuurlijk hebben het glossy frontpaneel en het Deep Black panel wel invloed op de beeldkwaliteit, maar de W5500 was ook al niet slecht. Het glossy frontpaneel betekent niet perse dat de beeldkwaliteit verbeterd wordt, het verandert de beeldkwaliteit alleen.

Kijkhoeken

De kijkhoeken zijn redelijk, maar niet overtuigend. De kleuren veranderen wanneer de kijkhoek verandert en ook het contrast wordt verminderd. Overdag worden de zwart waarden verminderd in verschillende kijkhoeken door de reflecties en de speciale coating, maar als je er recht voor zit heeft de NX700 zelfs overdag goede zwart waarden.


Audio kwaliteit

De audio kwaliteit is eigenlijk gewoon slecht te noemen. Er is helemaal geen bass in de audio terug te vinden en de middentonen zijn ook erg zwak. De stemmen zijn helder, maar worden te scherp wanneer je het volume verder open draait. De audio kwaliteit is zelfs slechter te noemen dan bij de 2009 modellen. Als je muziek wilt luisteren of een goede film wilt kijken heb je echt een apart surround systeem nodig.

Conclusie

De Sony NX700 is een zeer elegante TV en het nieuwe Monolithic design is weer een hele vernieuwing van Sony. De materiaalkeuze is een mooie en goede, maar het draait natuurlijk om het plaatje. Wanneer het op de beeldkwaliteit aankomt is de NX700 in principe een W5500, maar dan met Edge Lit LED verlichting (wat overigens geen invloed heeft op de beeldkwaliteit). Er zijn geen overtuigende, grote verbeteringen zichtbaar, dus je kunt uitgaan van een redelijk goede SD kwaliteit en een goede HD kwaliteit. De zwart waarden zijn goed, maar niet perfect en de kleurweergave is overtuigend.
We zien wel wat schaduw detail issues en het glazen frontpaneel zorgt voor zeer veel reflecties, zowel overdag als in de avond.
De Internet Video feature is de beste die we tot nu toe gezien hebben en beter dan de internet (video) portals van de LG PK950 en de Panasonic G20. Daarnaast was de Widget ondersteuning zeer sterk verbeterd ten opzichte van de 2009 modellen en ook de inputs/outputs wijzen nu naar de zijkant in plaats van naar de achterkant.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de NX700 een redelijk goede TV is, maar dat deze TV absoluut geen concurrentie is voor de beste TV’s op de markt. De beeldkwaliteit is goed, maar je moet ook weten dat je wat extra betaalt voor het design en dat je waarschijnlijk eenzelfde beeldkwaliteit krijgt op de nieuwe EX serie modellen van Sony.

Bekijk hier de video van de nieuwe Sony LX, HX en NX 2010 TV modellen.

Bron: FlatpanelsHD

Reacties (0)