Apple toont iOS 8 voor iPad en iPhone: Wat is er nieuw?

02 juni 2014 + 10 minuten 3 Reacties
Apple-iOS-8

Apple heeft iOS 8 voor de iPhone en iPad gepresenteerd, met onder meer verbeterde synchronisatie tussen Mac en iPad, en de nieuwe Health-app.

Zojuist is heeft Tim Cook het podium van het Mosconi Centre in San Francisco verlaten en daarmee kwam een eind aan de jaarlijkse Keynote-presentatie. Ook dit jaar was er veel te zien en bespreken, en samen met Craigh Federighi en anderen wist Tim Cook het publiek toch weer een kleine twee uur te boeien. De Keynote-presentatie was live te volgen en zodra Apple deze beschikbaar maakt voor download zullen we dat natuurlijk ook delen hier op Tablets Magazine.

iOS 8 en OSX Yosemite, diepere samenwerking en integratie

Natuurlijk beperken we ons hier vooral tot het nieuws dat in direct verband staat met de iPad, Apple’s tablet. Toch is het wel goed om te delen dat Apple een vrij grote (visuele) refresh heeft aangekondigd voor de Mac computer, en dat naast die resfresh ook een paar functies aangekondigd zijn die zowel voor iOS als OS X belangrijk zijn.

iCloud Drive, Mail Drive en foto’s

iCloud Drive is een dienst die zich het makkelijkste laat vergelijken met Dropbox. Zichtbaar in de vorm van mappen in de finder (verkenner op de Mac) en via een iCloud File picker-app op iOS krijgen gebruikers straks eindelijk wat meer zicht in hun bestanden die in de ‘cloud’ leven. Natuurlijk waren en er al een hele hoop mogelijkheden om bestanden in de iCloud te bewaren, het inzichtelijk maken waar de data precies was bleek echter steeds een probleem. Apps krijgen nu hun eigen map binnen iCloud Drive en dus kan je straks zien dat een bestand aangemaakt is door (bijvoorbeeld) Foldify. De opgeslagen bestanden (PDF schema’s in dit voorbeeld) vind je dus straks terug in de iCloud Drive in de map “Foldify”. En die map met de PDF-bestanden is straks aan te roepen vanaf zowel je eigen Mac als van andere iOS-apparaten.

De iCloud Drive krijgt ook een synchronisatie functie waardoor het spiegelen van bestanden en data tussen de verschillende aangesloten apparaten mogelijk blijft. In het verlengde hiervan komt Apple ook met Mail Drive, een dienst die de iCloud Drive gebruikt om pijnloos grote bestanden te kunnen delen via e-mail of berichten.

Apple verbreedt ook de mogelijkheden van iCloud als het gaat om het werken met foto’s. Apple wil gebruikers toegang geven tot al hun foto’s op all hun apparaten. Simpel gezegd, lastiger uit te leggen. Ook hier is het weer het makkelijkste om het als een grote synchronisatie functie te zien, iets dat de meeste gebruikers al wel kennen van de Photostream. Apple komt op dit gebied ook met verbeteringen op het gebied van foto-bewerking en search. Vanaf begin volgend jaar komt een speciale Mac-app op de markt. Ook werkt Apple aan een web-element zodat Windows/Android-gebruikers ook bij hun iOS foto’s kunnen.

Continuity

Iets dat op zichzelf misschien heel klein lijkt maar grote impact kan gaan hebben op het dagelijks gebruik van iOS-apparatuur is continuity, continuïteit in het Nederlands. Dit is de verzamelnaam die Apple heeft gekozen aan de verbeteringen die het samenwerken tussen de verschillen Apple-apparaten beter maken. Straks kan je een website opzoeken op je Mac en via een simpele swipe openen en “verder gebruiken” op je iPad (een soort nieuwe stap in integratie van cloud-tabs). Ook is het mogelijk om een mail te starten op je iPhone en terwijl je dan naar je computer loopt met een ‘enkele’ klik de mail over te nemen op je Macbook en het toetsenbord te gebruiken om de mail af te tikken. Tot slot geeft Apple de mogelijkheid om de internetverbinding van de iPhone te gebruiken op de momenten dat het thuisnetwerk (WiFi) onverhoopt niet werkt. Natuurlijk is het nog maar de vraag hoe data-aanbieders zich gaan schikken in deze wens van Apple.

Een belangrijk onderdeel van de verbetering komt in de vorm van ondersteuning van Airdrop tussen iOS en Mac, wat voorheen nog ongelijk was. De communicatie tussen een Mac en iOS-device verloopt vanaf iOS 8 dus vlekkeloos.

Delen met familie

Het is straks mogelijk om aan te geven welke Apple ID’s van je (naaste) familie zijn en met wie je bepaalde data wilt delen. Zo wordt het makkelijker om gedeelde foto-albums bij te houden en locaties met elkaar te delen. Voor kinderen die een betaalmogelijkheid van de ouder gebruiken komt er een “vraag toestemming voor aankoop” optie, die ouders dan via hun eigen Apple ID (en dus iOS apparaat) kunnen beantwoorden. Een aankoop die gedaan wordt met het zelfde betaalmiddel maar onder de familie-accounts valt kan daarna kosteloos gedeeld worden onderling. Een kind kan dus een app kopen op eigen Apple ID die daarna ook door de ouders (of andere kinderen) gebruikt kan worden. Op dit moment lijkt deze functie beperkt te worden tot 6 gezinsleden.

iOS 8 verbeteringen

Bovenstaande vernieuwingen staan natuurlijk in strakke verbinding met OS X, maar Apple heeft vandaag ook al kort een hoop kleine verbeteringen laten zien die ‘puur’ iOS 8 zijn.

Notificatie center straks met widgets

Apple heeft vandaag laten weten dat het mogelijk gaat worden voor developers om widgets te ontwikkelen voor het notificatie center in iOS. Als voorbeeld was er natuurlijk weer het obligate sports score voorbeeldje te zien. Maar met de creativiteit van developers valt niet te spotten dus het interessant om te zien wat van deze mogelijkheid gaat komen.

Interactieve notificaties

Notificaties binnen iOS 8 zijn straks voor een groot deel direct te beantwoorden. Zo moet het mogelijk worden om direct te reageren. Dit kan zowel in de notificaties die als banner (boven) in iOS verschijnen als notificaties die op het lock-screen staan.

Verbeteringen voor e-mail en berichten

Apple heeft verschillende verbeteringen getoond van zowel de berichten-als e-mail-applicaties op iOS. Berichten gaat steeds meer dezelfde featureset als WhatsApp krijgen en heeft straks mogelijkheden als:

  • Onderwerp voor de groeptopic
  • Aanwezigheidsstatus
  • Notificatie onderdrukking
  • Locatie-deling (voor bepaalde of onbepaalde tijd)

Bij de mail-app leek de focus vooral te liggen op handig gebruik van swipes en mag je straks allerlei nieuwe swipes gaan uitvogelen om snel berichten te beantwoorden, verwijderen, flaggen en meer. Ook is er een betere herkenning van data en tijd in de app verwerkt, zodat het via een integratie direct afspraken in te plannen zijn in de agenda. Hoe het met Nederlandse ondersteuning is op dit moment nog niet duidelijk.

Spotlight en Siri

Dat zoekbalkje dat je krijgt als je naar beneden swiped binnen iOS heet Spotlight en krijgt binnen iOS 8 ook weer de nodige verbeteringen. Straks is het mogelijk te zoeken naar App Store-apps, muziek en boeken. Ook is er betere integratie met Wikipedia die in een soort kaart-interface informatie laat zien. Hetzelfde geldt voor films en restaurants.

Siri heeft soortgelijke verbeteringen gekregen. Siri kan straks ook muziek herkennen (denk aan Shazam) en je kan de digitale assistent gebruiken om aankopen te doen in de iTunes Store. Apple ondersteunt in iOS 8 ook 22 nieuwe talen voor dictatie (dus niet per se de volledige Siri ervaring). Of hier Nederlands bij gaat horen ligt in de lijn der verwachting maar is nog niet helemaal zeker.

Nieuw in iOS 8

Naast het voortborduren op bestaande mogelijkheden en functies heeft Apple vandaag ook een paar nieuwe zaken voor iOS 8 (en developers) aangekondigd. Het is lastig de impact van deze nieuwigheden in dit verzamelartikel duidelijk te maken maar natuurlijk weerhoudt dit ons niet om ze wel even te noemen.

Extensibility

Dit is een van de meest interessante nieuwe mogelijkheden binnen iOS, als je het mij vraagt. Het wordt straks mogelijk voor apps om via een soort actiemenu met elkaar te integreren (en praten tot op zekere hoogte). Een paar simpele voorbeelden:

  • In Safari kan de vertaaldienst van Bing via een actie gebruikt worden
  • In een foto-app kan een filter van een andere app gebruikt worden

De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos en hoewel het nu nog wat abstract overkomt is dit een van de zaken die we zo snel mogelijk beter gaan beschrijven en tonen.

Zelf je toetsenbord kiezen

Apple heeft niet alleen verbeteringen aan hun eigen toetsenbord aangekondigd maar gaat ook toestaan aan gebruikers om zelf hun toetsenbord van keuze te installeren. Dit is een extreme verandering voor Apple en tot nu toe echt voorbehouden aan Android-gebruikers. Het Swype-toetsenbord is vast en zeker bij de meeste lezers bekend, en straks dus ook te installeren in iOS 8. De verbeteringen van Apple zelf hebben vooral te maken met de voorspellende mogelijkheden van het toetsenbord, maar voor het Nederlands lijkt daar maar weinig winst behaald te zijn.

HealthKit en HomeKit

Dit zijn verzamelplekken (apps) voor gezondheid en huis-automatiseringssystemen. Apple geeft developers een paar gestandaardiseerde communicatie mogelijkheden (API’s) zodat er op een centrale plek data verzameld kan worden en inzichtelijk gemaakt kan worden voor de gebruiker. Voor gezondheid betekent dit bijvoorbeeld dat een app als Runkeeper (na toestemming) beschikbare data over het gewicht van de gebruiker kan correleren met de hardloopsessie-data en de hoogte van hartslag.

De HomeKit werkt hetzelfde en via de gestandaardiseerde communicatie is het straks mogelijk om verschillende “smart” zaken in je huis vanuit één app te besturen. In theorie kan dit erg ver gaan en door het samengroepen van verschillende handigheden en de Siri integratie is het in theorie het volgende mogelijk:

Trigger het systeem met je stem en roep “Hey Siri, I’m going to bed. Please make ready for the night”. De lichten in de tuin gaan dan uit, de gordijnen dicht, de lampen binnen dimmen zodat je nog wel veilig de trap op kan en natuurlijk gaan de deuren op het nachtslot. De mogelijkheden zijn natuurlijk wel volkomen afhankelijk van de accessories en integraties die de gebruiker heeft gekocht/geïnstalleerd in huis.

En meer, heel veel meer

Bovenstaande is een korte introductie van een groot deel van de nieuwigheden in iOS 8. Natuurlijk zijn er een hele boel andere verbeteringen en vernieuwingen genoemd door Apple. Zo zijn er verschillende nieuwe API’s beschikbaar gekomen voor developers en heeft Apple zelfs een volkomen nieuwe programmeertaal gelanceerd! Ook is het straks voor developers mogelijk apps samen te bundelen en met korting te verkopen aan gebruikers (handig voor bijvoorbeeld een iPhone- en iPad-versie combinatie).

iOS 8 downloaden

Momenteel is de beta-versie van iOS 8 alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. Apple zal de uiteindelijke versie in de herfst van dit jaar beschikbaar stellen voor bezitters van iPhones en iPads. De nieuwe iOS-versie wordt gelanceerd voor alle iOS-apparaten vanaf de iPhone 4s en iPad 2. Ook de 5e generatie iPod Touch wordt voorzien van iOS 8.

Binnenkort meer

In dit artikel vond je een overzicht en korte bespreking van de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen in iOS 8. Natuurlijk gaan wij de komende tijd de verschillende onderdelen verder onderzoeken en bekijken om dat vervolgens ik verschillen in-depth artikelen met jullie te delen. Voor nu kan je natuurlijk ook de reactiemogelijkheid onder dit artikel gebruiken om vragen te stellen, we zullen ons best doen die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Reacties (3)