Smarthome scenario: Nuki deurslot als onderdeel van je slimme huis

29 mei 2020 + 10 minuten 0 Reacties
Nuki deurslot scenario

We bespreken diverse voorbeelden van scenario's om je huis te automatiseren. In dit voorbeeld een scenario waarmee je het Nuki deurslot kunt integreren in je slimme huis.

Onlangs hebben we uitgebreid geschreven over wat scenario’s voor het smarthome precies zijn en hoe je ze kunt maken. Om wat dieper in de mogelijkheden te duiken bespreek ik een aantal voorbeelden van scenario’s die ik in mijn situatie gebruik, en wellicht geven ze je inspiratie voor eigen scenario’s. In dit voorbeeld kijken we naar scenario’s waarmee je een slim deurslot, in dit geval het Nuki Smart Lock 2.0, kunt integreren in je slimme huis.

Onze situatie

Elk smarthome is anders en iedereen gebruikt verschillende producten en diensten. Het is dus niet zo dat deze uitleg in alle gevallen één op één over te nemen. Het gaat dan ook om het tonen van mogelijkheden, die je vervolgens in je eigen systeem kunt implementeren. Wel werken de meeste systemen volgens hetzelfde principe: als dit, dan dat. Ik maak gebruik van de Homey smarthomehub waarmee we alle slimme apparaten in huis koppelen, al dan niet via externe diensten of apps zoals IFTTT. Kijk vooral naar de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met scenario’s, via online diensten, specifieke apps of complete hubs.

Wat heb je nodig?

In deze scenario’s, waarmee we het Nuki deurslot willen integreren in het slimme huis, hebben we vanzelfsprekend het deurslot zelf nodig. In dit geval inclusief Bridge aangezien we de Homey smarthomehub via de Bridge met het slot laten communiceren. In de basis heb je verder niets nodig, maar wil je het slot laten reageren op knoppen in huis of andere statussen of apparaten, dan moet je die vanzelfsprekend ook toevoegen aan de hub.

Lees ook onze Nuki Smart Lock 2.0 review.

De voorbereiding

Het Nuki deurslot communiceert via de Nuki Bridge met de Homey. Er is geen directe verbinding middels Z-Wave of Zigbee: de communicatie verloopt via je eigen netwerk. Kies je voor de Nuki-app van Homey zelf dan is er een actieve internetverbinding vereist. Er is echter ook een door de community ontwikkelde Nuki-app voor de Homey die lokaal, zonder werkende internetverbinding kan functioneren. Wij kiezen in onze situatie voor de community-app, mede omdat deze ook direct de status van het slot doorkrijgt en niet afhankelijk is van polling. Om het Nuki-slot te koppelen met Homey moet overigens wel een actieve internetverbinding aanwezig zijn. Je downloadt de app op de Homey, voegt een nieuw apparaat toe, kiest de Nuki Smart Lock-app en volgt de stappen. Binnen enkele minuten verschijnt er een icoontje van het Nuki deurslot in je apparatenoverzicht.

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit scenario is vrij simpel: we willen dat de werking van het slot zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt. Simpel gezegd: het slot moet met ons meedenken zodat we niet continu de Nuki-app hoeven te openen of het slot handmatig hoeven te bedienen. Dat hoeft overigens niet per se allemaal via Homey te verlopen. In de Nuki-app vind je ook tal van opties om het slot te laten werken aan de hand van jouw voorkeuren. We sommen de belangrijkste opties op:

  • Op basis van geofencing kun je het slot laten openen of sluiten zodra je in de buurt bent of juist weggaat. Deze Smart Unlock-functie zorgt er dus voor dat je het slot niet meer handmatig hoeft te bedienen. Je kunt zelf de radius rondom je huis instellen, waarna je een melding krijgt zodra je binnen die radius komt of de radius juist verlaat. Afhankelijk van je instellingen zal het slot vervolgens openen zodra er een bluetooth-verbinding tussen smartphone en slot gelegd kan worden.
  • Smart Notificaties en Smart Warnings gaan iets minder ver dan een Smart Unlock. Smart Notification geeft je een notificatie wanneer je in de buurt van het slot bent, waarna je handmatig het slot via de notificatie kunt ontgrendelen. Een Smart Warning is ook een notificatie maar dan met een waarschuwing dat de deur niet vergrendeld is terwijl je wel buiten de ingestelde radius bent.
  • Daarnaast kun je het slot ook standaard laten vergrendelen zodra deze is ontgrendeld en de deur geopend is. Wil je dat beetje extra veiligheid en houd je de deur liever standaard vergrendeld, dan kun je dit instellen voor zowel Auto Unlock als standaard ontgrendelingen. Op deze manier hoef je er niet meer bij na te denken of de deur nu wel of niet vergrendeld is.
  • Wil je meer mensen toegang geven tot je huis? Je kunt eenvoudig gezinsleden toegang geven tot de app zodat ze het slot handmatig of middels geofencing kunnen gebruiken. En de schoonmaakster of je schoonmoeder kun je eenmalig of op specifieke tijden toegang geven door via de app een uitnodiging te sturen.
  • Tot slot kun je ook de handmatige bediening van het Nuki deurslot nog iets automatiseren. Bijvoorbeeld met ‘Lock ‘n’ Go’. Deze functie zorgt ervoor dat het slot ontgrendeld wordt, je het huis kunt verlaten en dat het slot achter je meteen weer vergrendeld wordt.

Zoals je ziet heeft Nuki zelf al een hoop functies toegevoegd waarmee handmatige bediening beperkt wordt en het slot met je mee kan denken, maar toch kun je zelf met een smarthomehub nog wat verder gaan.

Het scenario op basis slaapstand of afwezigheid

Een eerste scenario waar we het Nuki deurslot voor gebruiken is het activeren van de slaapstand of de afwezigheidsmodus. We hebben in huis twee knoppen waarmee we de modus van het huis veranderen: de ene knop zet het huis in de slaapstand zodra we gaan slapen, en de andere zet het huis in afwezigheidsmodus zodra we weggaan. In beide gevallen willen we dat het slot automatisch vergrendeld wordt zodat we er geen omkijken meer naar hebben.

De eerste flow is voor de fysieke knop, waarmee de slaapmodus ingeschakeld wordt. We hebben ook een virtuele knop voor zowel de slaapmodus als de afwezigheidsmodus, dus we zorgen dat eerst de virtuele knop aangepast wordt (aan of uit).

De tweede flow is ervoor om de variabele ‘slaapstand’ naar ‘ja’ te zetten en vervolgens via Google Home iedereen welterusten te wensen.

De derde flow laten we reageren op de ‘slaapstand’ variabele. Staat deze op ‘ja’ dan worden verschillende acties uitgevoerd, waaronder het vergrendelen van de deur.

Het is mogelijk bovenstaande flows te combineren in twee flows, en je kunt zelfs zonder de variabele voor de slaapstand werken. Het is echter bij veel flows belangrijk een structuur aan te houden. Variabelen helpen je met het houden van overzicht en bovendien kun je met het gebruik van variabelen eenvoudig een sensor of knop vervangen, zonder al je flows te hoeven aanpassen. Nog een voordeel van de variabele is dat je deze eenvoudig in andere flows kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: de tuinverlichting hoeft ’s avonds niet aan te staan wanneer de variabele voor afwezigheid op ‘ja’ staat.

Het scenario voor de veiligheid

Dat alles 100 procent van de tijd perfect werkt is natuurlijk niet mogelijk en daarom bouwen we een extra veiligheidslaag in. Dit doen we simpelweg door na het veranderen van een bepaalde modus (variabele dus) een check uit te voeren. Je ziet bij de laatste flow hierboven al dat er een extra kaartje aan de ‘dan dat’ kolom is toegevoegd. Met dit kaartje starten we na 30 seconden de flow die de vergrendeling van de deur zal controleren.

Je kunt dit met of zonder variabele doen, maar zoals gezegd kiezen wij ervoor variabelen te gebruiken zodat we overzicht behouden en flexibel zijn in de inrichting van flows. We zorgen er dus eerst voor dat het vergrendelen en ontgrendelen van het Nuki deurslot een variabele aanpast. De variabele ‘voordeur vergrendeld’ wordt hiermee op ‘ja’ of ‘nee’ gezet.

Vervolgens kunnen we de controleflow maken, die we vanuit elke andere flow kunnen laten starten. Moet een bepaalde flow de deur vergrendelen of een modus voor het huis inschakelen? Start dan met een vertraging deze flow. De flow controleert na het starten of de deur vergrendeld is, en zo niet dan krijg je automatisch een notificatie.

Natuurlijk zijn er veel meer wegen die naar Rome leiden en is de manier waarop ik scenario’s maak niet per se de beste of juiste manier. Het is de manier die in mijn situatie en voor mijn wensen werkt. Kijk vooral naar je eigen wensen en voorwaarden, en bedenk voordat je van start gaat hoe het scenario moet gaan werken.

Veel meer mogelijkheden

De mogelijkheden om het slot verder te integreren in je smarthome zijn eindeloos, afhankelijk van de andere integraties die je met de smarthomehub kunt realiseren. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om het slot automatisch te laten ontgrendelen wanneer een specifieke smartphone verbinding maakt met het WiFi-netwerk (niet de meest veilige en risicovrije keuze overigens). Je zou ook een verborgen knop of zelfs een keypad bij de deur kunnen plaatsen die via de smarthomehub met het slot communiceren. Een flow zorgt er dan voor dat bij een specifiek aantal drukken op de knop of een specifieke code het slot wordt ontgrendeld. Andersom werkt het natuurlijk ook: wordt het slot ontgrendeld en is er niemand anders thuis, zet dan je favoriete muziek op. Of wordt het slot ontgrendeld en is het donker, zet dan de verlichting in de hal aan.

Overigens heeft de officiële Nuki-app van Homey nog wel een extra functie. De Nuki wordt namelijk geleverd met een magneetje dat je op het kozijn kunt plakken en waarmee het slot kan zien of de deur open of dicht is. Die informatie kun je vervolgens in flows gebruiken. Bijvoorbeeld: staat de deur langer dan vijf minuten open, stuur dan een notificatie. Of, staat de deur open terwijl de afwezigheidsmodus aanstaat, laat dan het alarm afgaan, stuur een notificatie of roep de camerabeelden op.

Meer informatie

Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.

Reacties (0)