Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Marmitek Smart Me – uitgebreid, toegankelijk en ook ietwat duur

30 mei 2020 + 10 minuten 0 Reacties
marmitek-smart-me-new-1

Het Nederlandse bedrijf Marmitek heeft onlangs zijn eigen smarthomeplatform gelanceerd, genaamd Marmitek Smart Me. Het systeem is gebaseerd op het Tuya-platform, waardoor je een hoop verschillende producten met elkaar kunt combineren. Hoe bevalt deze iteratie van dat platform?

 

Het Nederlandse bedrijf Marmitek, onderdeel van Vogel, heeft onlangs zijn eigen smarthomeplatform gelanceerd, genaamd Marmitek Smart Me. Het systeem is gebaseerd op het Tuya-platform, waardoor je een hoop verschillende producten met elkaar kunt combineren. Hoe bevalt deze iteratie van dat platform?

Een smarthome opzetten en beheren kan voor sommige mensen, die niet zo tech savvy zijn, best een lastige klus zijn. De interesse is er, maar waar moet je nou beginnen? Meestal raden we aan bij een slimme lamp, slimme speaker of misschien wel een slimme deurbel te beginnen en vanuit daar uit te bouwen. Maar soms is het handig als je meteen voor een vast systeem of eigen platform kiest. In het verleden hebben we vaker naar dergelijke systemen gekeken, zoals KlikAanKlikUit, LSC Smart Connect, Fibaro en onlangs ook nog Woox.

Tuya Smart als basis

De vier genoemde partijen hebben gemeen dat dit smarthomeplatformen zijn, weliswaar van verschillende gradaties. Echter, LSC Smart Connect, Woox en Smart Me hebben nog iets gemeen: ze draaien op hetzelfde platform genaamd Tuya Smart. Dit is een Chinees systeem dat het mogelijk maakt een eigen smarthomeomgeving aan te maken. Fabrikanten kunnen zelf allerlei soorten smarthomeapparaten laten maken en die met het internet verbinden. Dat gaat via Internet of Things, dat ook wel wordt aangeduid met de afkorting IoT.

De verschillende producten die we hieronder behandelen van Marmitek sluit je allemaal aan via je wifinetwerk. Er is dus geen aparte hub, zoals dat bij KlikAanKlikUit en Fibaro wel het geval is. Dat heeft z’n voor- en nadelen. Ook is er ondersteuning voor Amazon Alexa, Siri en Google Assistent, waardoor stembediening mogelijk is. Het grote verschil tussen de verschillende fabrikanten die gebruikmaken van Tuya zit hem vaak in de type producten die aangeboden worden, evenals de interface en mogelijkheden van de applicatie.

Omdat Tuya het onderliggende platform is, is het mogelijk producten van verschillende fabrikanten toe te voegen aan een app. Op moment van schrijven hebben we bijvoorbeeld nog de spullen van Woox op de redactie liggen. Met een extra installatiestap konden we bijvoorbeeld de stekkerblok moeiteloos integreren in de opstelling van Smart Me. Hoe dat precies werkt, verschilt per product. Want je moet hem terugbrengen naar de koppelmodus en dat werkt per fabrikant anders. Maar het werkt wel — dat is belangrijk om te weten.

Marmitek Smart Me: de producten

In deze review kijken we naar een aantal producten van Marmitek Smart Me. Zo testen we onder meer verschillende lampen, twee soorten power plugs (slimme stopcontacten), de bewegingssensor, deur/raamsensor en twee verschillende camera’s. Binnen de app kunnen we hier een compleet smarthomesysteem van maken. De producten werken op zichzelf natuurlijk, maar kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden. Is Marmitek Smart Me een goed systeem om mee te beginnen wanneer je overweegt een smarthome op te zetten?

De producten an sich zijn van goede kwaliteit, maar niet altijd bijzonder. Dat is niet gek. Het Tuya Smart-platform biedt voor elke fabrikant dezelfde middelen aan en er zijn weinig unieke eigenschappen te implementeren op het gebied van hardware. Tijdens onze testperiode zijn we geen hardwareproblemen tegenkomen, behalve met de raam/deursensor. Voor de rest mag je ervan uitgaan dat alle producten werken zoals geadverteerd. Ze zijn vaak net wel iets duurder dan bijvoorbeeld Woox, dat is iets om mee te nemen.

Uniek aan Smart me zijn bijvoorbeeld de filamentlampen. Dit is de oude gloeilamp, maar dan opnieuw uitgevonden. Andere fabrikanten, zoals Innr, hebben ook dergelijke lampen uitgebracht. Die lampen kun je bijvoorbeeld koppelen aan je Philips Hue-bridge, en opnemen in dat netwerk. Omdat de filamentlampen van Marmitek Smart Me direct aan wifi gekoppeld worden, kan dat hier helaas niet. Uiteraard werken ze wel volledig met je Smart Me-netwerk, waardoor er toch veel mogelijkheden zijn als we kijken naar de software.

Applicatie van Marmitek Smart Me

Software is een belangrijk onderdeel van de ervaring van het platform en in veel gevallen het middel om je te onderscheiden. Nu doet Smart Me dat al qua hardware door bijvoorbeeld die filamentlampen aan te bieden, maar we zien ook softwarefuncties die we bijvoorbeeld niet bij Woox tegengekomen zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk producten te groeperen, waardoor ze met één druk op de knop bediend kunnen worden. Denk dan aan je lampen in de woonkamer of op één verdieping: met een simpele tap op het touchscreen, gaan ze allemaal aan.

En dan werkt ook nog eens heel simpel. Je selecteert een product voor in de groep, druk rechts bovenin op bewerken (dat potloodje) en kiest voor de optie groep aanmaken. Nu kies je de resterende producten uit en klaar is Kees. Je kunt alleen producten binnen dezelfde categorie laten samenkomen. Dus lampen bij de lampen en slimme stopcontacten en stekkers bij de stopcontacten en stekkers. En ja, de groepeerfunctie werkt ook met producten buiten het Smart Me-portfolio, ook al bieden die apps de mogelijkheid niet aan.

De groepeerfunctie is een belangrijk verschil. Het zorgt namelijk voor extreem veel gemak, terwijl je toegang krijgt tot meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld lampen en stekkerblokken uitschakelen met één druk op de knop. Ook kun je groepen onderdeel laten zijn van geautomatiseerde processen, waardoor je dus niet eens meer op die knop hoeft te drukken. Komt er iemand langs een bewegingssensor, dan kunnen er bijvoorbeeld meerdere lampen aanspringen. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar ook niet heel beperkt.

Het aanmaken van geautomatiseerde processen (Scenario’s genoemd in de app) werkt zoals je dat ook gewend bent van diensten als IFTTT, Yonomi en soortgelijke, ingebouwde mogelijkheden. Je kiest eerst een conditie (de trigger), zoals een handmatige bediening, het weer (waaronder zonsondergang en -opgang), de tijd of een productstatus. Vervolgens kies je de activiteit (de uitkomst). Dat kan het bedienen van een product zijn, maar ook het activeren van een scenario, versturen van een notificatie of activeren van een vertraging.

Het is een simpel doch uitgebreid systeem. De eerste keer moet je even goed kijken, maar als het een keer gedaan hebt spreken de opties voor zich. Dat is in de basis de kracht van het Tuya Smart-platform, maar de vraag is natuurlijk in dit soort gevallen hoe goed fabrikanten daarmee omgaan. In onze ervaring doet Marmitek Smart Me dat stukken beter dan bijvoorbeeld Woox (nogmaals: het systeem dat we hier nog geïnstalleerd hebben), omdat er meer mogelijkheden en een groter assortiment producten beschikbaar is.

Een ander verschil is de cameraweergave. We hebben zowel een binnen- als buitencamera opgestuurd gekregen. De live beelden van die camera’s kunnen we gemakkelijk in één overzicht zien door op het camera-icoontje te tappen, rechts bovenin het thuisscherm. Vanuit daar kunnen we het beeld in een volledig scherm bekijken en krijgen we toegang tot de functies van de camera’s. Camera’s zijn overigens ook op te nemen in Scenario’s. Je kunt bijvoorbeeld lampen laten aangaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt.

Wel of geen hub?

Voordat we naar de individuele producten kijken van het merk, willen we benadrukken dat Marmitek Smart Me werkt zonder smarthomehub. Je koppelt de lampen dus direct aan je wifinetwerk. Dit heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je geen extra kastje hebt, het nadeel is dat je wifinetwerk zo heel druk en onoverzichtelijk wordt (zeker als je je netwerk beheert middels een app voor je meshnetwerk). Meestal gaat koppelen ook gemakkelijker met zo’n hub, al hebben we daar nu weinig last van gehad.

Power SI en Power SE (slimme stopcontacten)

De eerste producten waar we naar kijken zijn de slimme stopcontacten: de Marmitek Smart Me Power SI en Power SE. Beide stopcontacten hebben veel overeenkomsten. Ze zijn gelukkig handmatig in en uit te schakelen, waardoor je dus niet aan de app overgeleverd bent. Ze ondersteunen timers en Scenario’s en alleen wifi op 2,4 GHz. Ook kunnen ze allebei een maximaal vermogen van 3450 watt aan. Helaas zijn beide stopcontacten niet compact genoeg om er twee van naast elkaar te kunnen plaatsen.

De Power SE is een simpel stopcontact met simpele mogelijkheden en werkt zoals je dat mag verwachten. De Power SI is al wat uitgebreider. Naast een slim stopcontact zien we ook twee usb-poorten zitten. Hier kun je dus apparaten met een usb-kabel op aansluiten. Opvallend is dat je de usb-poorten niet kunt uitschakelen. Verder is er een energiemeter aanwezig in de Power SI. Hiermee kun je zien hoeveel energie je verbruikt met het gekoppelde apparaat. Ook kun je dit meenemen in een Scenario: gaat een apparaat aan, dan kun je een notificatie krijgen.

View ME en View MO (camera’s)

De twee camera’s van Marmitek Smart Me hebben eenzelfde basis. Ze nemen video’s op in 1080p en beschikken over bewegingsdetectie, twee-wegaudio, nachtzicht en een sleuf voor een micro-sd-kaart. Je kunt video’s en foto’s opslaan op je mobiele apparaat, maar ook op een micro-sd-kaart (later komt er nog cloudopslag, die niet verplicht is). Het nachtzicht van binnencamera View ME kan tot tien meter in het donker zien, terwijl buitencamera View MO tot vijftien meter kan kijken. Daarnaast is die camera gelukkig spatwaterdicht.

De beeldkwaliteit is goed te noemen. De beelden ogen een beetje soms onscherp, maar je maakt goed onderscheid tussen mensen, objecten en dieren. De live beelden zijn soms wat schokkerig, maar bieden wel voldoende kleur en een mooie kijkhoek. Vooral voor de buitencamera is dat handig. De kwaliteit van de ingebouwde speaker is goed; je kunt elkaar prima verstaan. Via de app kun je digitaal inzoomen, maar dat is eigenlijk zelden aan te raden. De kwaliteit holt namelijk achteruit, net zoals bij de meeste beveiligingscamera’s.

Een opvallend aspect is de manier waarop de camera met de app omgaat. Wanneer je namelijk in je eigen overzicht de camera opent en dus één camera per keer bekijkt, dan krijg je toegang tot een veel betere beeldkwaliteit. Dit geldt voor de binnen- en buitencamera. De beelden ogen hier stukken scherpen, meer kleurrijk en gedetailleerder dan wanneer je het overzicht (met al je camera’s in en om je huis) bekijkt. Waarom dit precies zo is, is ons ook een raadsel. Maar dat maakt het overzichtsscherm in elk geval minder interessant.

Zes verschillende soorten lampen

Het pakket van Marmitek bevat alle soorten lampen die het merk aanbiedt. We hebben de Glow MO, Glow SE, Glow MI, Glow LI, Glow XLI en de Glow XLI getest. We hebben ook de inbouwspotjes opgestuurd gekregen (de Glow XSO), maar die hebben we helaas niet kunnen testen. Desondanks verwachten we daar geen vreemde dingen van, zeggen we op basis van de ervaring met de andere lampen. De Glow MO en Glow XSO zijn in staat zestien miljoen kleuren en zowel warme en koele tinten wit weer te geven in huis.

We hebben niet alle zestien miljoen kleuren getest natuurlijk, maar over het algemeen zijn we te spreken over de kwaliteit van alle lampen. De Glow MO heeft een maximaal lumen van 806, terwijl de SE en XSO 380 behalen en de overige lampen 650 lumen hebben. De Glow SE is een E14-lamp, terwijl de rest, op het spotje na, een E27-aansluiting heeft. De Glow SE is een kaarsvormige lamp die alleen warme en koele wittinten ondersteunt. De overige lampen zijn allemaal filamentlampen en hebben alleen een warme, witte gloed.

Je kunt de lampen groeperen zoals je wil. Het maakt niet uit wat voor soort lamp het is. Je kunt ze laten reageren op sensoren of de camera’s en kunt ze op vaste momenten laten aanspringen. Dat kan op een vast tijdstip of bijvoorbeeld wanneer de zon ondergaat. In vergelijking met Philips Hue is dat toch een stuk minder fijn. Daar waar Hue de lampen een half uur van tevoren zachtjes aan kan laten gaan, kan Marmitek Smart Me dat niet. Dat resulteert lang in een donkere kamer waarbij de lampen dus in één keer aanspringen.

Helemaal eerlijk is het niet om dit systeem te vergelijken met Philips Hue, voornamelijk vanwege het prijsverschil. Dat systeem is namelijk veel meer doorontwikkeld dan Smart Me. Maar als je soortgelijke functionaliteit aanbiedt, dan maakt iedereen snel zo’n vergelijking. Bovendien biedt Philips Hue ook steeds meer soorten lampen en producten aan, waardoor de vergelijking op papier dus niet misstaat. Hoewel veel functies dus overeen komen en het systeem an sich werkt, merken we dus dat er ruimte is voor verbetering.

Sense SE en Sense SI (bewegingssensoren)

Dan hebben we nog de twee bewegingssensoren uit het pakket. Dit zijn de Sense SE (de bewegingssensor) en de Sense SI (de raam/deursensor). Beide producten kunnen op eenzelfde manier gebruikt worden, maar dan in andere situaties. Je hangt de deur/raamsensor natuurlijk op bij een deur of raam. Vervolgens kun je instellen wat er gebeurt wanneer er beweging gedetecteerd wordt (wanneer een raam of deur dus opengaat). Je kunt lampen laten aangaan of een notificatie ontvangen, dat soort dingen.

Opvallend aan de deur/raamsensor is dat die op een specifieke manier gebruikt moet worden. Het systeem werkt op één manier. Plaats je bijvoorbeeld het kleine magneetje aan de verkeerde kan van de sensor, dan wordt er dus geen beweging vastgelegd en werkt het systeem niet. Dat is iets dat tijdens uitproberen niet zo opviel, maar eenmaal geïnstalleerd duidelijk naar voren kwam. Let er dus goed op hoe je de sensoren ophangt, want dat voorkomt een hoop irritatie en vraagtekens. Uiteindelijk werkt de sensor gelukkig wel.

De losse bewegingssensor werkt zonder deuren of ramen, natuurlijk. Je plaats hem op een plek waar het belangrijk is dat je beweging meet. Dit kan voor beveiligingsdoeleinden zijn, maar ook bijvoorbeeld om ergens snel een lamp aan te laten springen. Dat laatste hebben we ingesteld voor de keuken. Helaas is het zo dat het ruim zes seconden duurt voordat de lamp aanspringt met dit systeem. Soms ging de lamp pas aan wanneer we uit de keuken waren. Dat heeft dus weinig nut, maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden beschikbaar.

Marmitek Smart Me – conclusie

Het moge duidelijk zijn dat Marmitek meer werk gestoken heeft in zijn eigen smarthomeplatform dan bijvoorbeeld Woox of LSC Smart Connect gedaan heeft. Al die platformen draaien op Tuya Smart en hebben dus veel overeenkomsten. Smart Me is één van de uitgebreide Tuya-systemen die we tot nu toe getest hebben, zonder dat er ingeleverd wordt op toegankelijkheid. Helaas is het wel zo dat de prijzen van de producten structureel wat hoger liggen dan van soortgelijke fabrikanten, maar je betaalt natuurlijk ook voor de appontwikkeling.

We zeiden het net al, bij onze ervaringen over de lampen: het werkt, maar er is ruimte voor verbetering. Die conclusie trekken we nu door naar heel het systeem. Marmitek Smart Me werkt, maar er is duidelijk ruimte voor verbetering. Dat wil niet zeggen dat het slecht is. Het is uitgebreid en toegankelijk en de app biedt meer opties dan we tot nu toe bij andere Tuya-platformen tegengekomen zijn. Laten we hopen dat Marmitek in de toekomst meer opties toevoegt aan de app en enkele onderdelen van producten verbetert.

8.0
Marmitek-Smart-Me-770×450

Beoordeling
Marmitek Smart Me

Pluspunten
  • Uitgebreid en toegankelijk systeem
  • App is overzichtelijk en uitgebreid
  • Fysieke knoppen op slimme stopcontacten
  • Installeren is zo gepiept
  • Breed assortiment
Minpunten
  • Bewegingssensor is traag
  • Usb-poorten niet op afstand uit te schakelen
  • Lampen gaan niet geleidelijk aan
  • Camera-overzicht heeft mindere beeldkwaliteit
  • Duurder dan soortgelijke systemen

Beoordeling Marmitek Smart Me

Het moge duidelijk zijn dat Marmitek meer werk gestoken heeft in zijn eigen smarthomeplatform dan bijvoorbeeld Woox of LSC Smart Connect gedaan heeft. Al die platformen draaien op Tuya Smart en hebben dus veel overeenkomsten. Smart Me is één van de uitgebreide Tuya-systemen die we tot nu toe getest hebben, zonder dat er ingeleverd wordt op toegankelijkheid. Helaas is het wel zo dat de prijzen van de producten structureel wat hoger liggen dan van soortgelijke fabrikanten, maar je betaalt natuurlijk ook voor de appontwikkeling.

Prijsvergelijker Marmitek Smart Me

Reacties (0)