Audio Beoordeling 8.5

Review: Denon Home 150, 250 en 350 – nieuwe serie draadloze wifi-speakers

09 mei 2020 + 10 minuten 21 Reacties
Denon-Home-250-en-350

Denon brengt drie nieuwe draadloze wifi-speakers uit onder de Denon Home-serie. In deze review kijken we naar de drie verschillende modellen, namelijk de Denon Home 150, Denon Home 250 en Denon Home 350.

Twee weken geleden gingen we aan de slag met de Denon DHT-S716H soundbar, gecombineerd met de DSW-1H subwoofer en de Home 150-speakers. Dit keer gaan we aan de slag met de volledige Denon Home-serie. Naast de al eerder genoemde Home 150-speaker vallen ook de Denon Home 250 en de Denon Home 350 onder deze serie draadloze wifi-speakers.

Wat is de Denon Home serie?

De Denon Home-speakers zijn de opvolger van de HEOS-speakers en bestaat uit de Denon Home 150, Denon Home 250 en de Denon Home 350. Alledrie de modellen kunnen als stand-alone speakers gebruikt worden, of samen in een multiroom-opstelling worden gebruikt. De bediening vindt plaats via de HEOS-app op je smartphone, waarmee je toegang hebt tot muziek uit je eigen netwerk en streamingdiensten.

De Denon Home 150 is de kleinste speaker en is qua formaat vergelijkbaar met de Sonos One en de Harman Kardon Citation One. Deze mono-speaker heeft twee ingebouwde klasse D Power Amplifiers, twee drivers, een 1×25 mm tweeter en een 1×89 mm woofer en kent de afmetingen van 120x187x120 (BxHxD). Bovenop het kleine zuiltje zijn er drie Quick Select-knoppen die je zelf kunt programmeren. Een Denon Home 150 heeft een verkoopadviesprijs van 249 euro.

Advertentie

De Denon Home 250 is het middelgrote model binnen de serie. Deze draadloze stereo wifi-speaker heeft vier ingebouwde klasse D Power Amplifiers, vier drivers (+ passive radiator), 2×19 mm tweeters en 2x 100 mm woofers met een 133mm passive radiator.  De Denon Home 250 kent de afmetingen 295x216x120 (BxHxD) en weegt 3,7 kilogram. De Denon Home 250 heeft een verkoopadviesprijs van 499 euro.

Tot slot de Denon Home 350. Dit grootste model binnen de Home-serie is tevens een draadloze stereo-speaker en heeft zes ingebouwde klasse D Power Amplifiers, 6 drivers, een 2×19 mm tweeter en 2x 165mm woofer. Mid-range beschikt dit model over 2×50 mm. De afmetingen bedragen 380x225x180 (BxHxD) en het apparaat weegt 6,3 kilogram. De Denon Home 350 heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro.

Installatie en de HEOS-app

Voor het installeren van de Denon Home-serie heb je de HEOS-app nodig. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android. De installatie is relatief eenvoudig. Je steekt de stekker van de speaker in het stopcontact, er gaat een lampje knipperen en via de HEOS-app kun je zoeken en de speaker verder instellen. Je drukt op de fysieke connect-knop en vult je wifi-wachtwoord in en je bent klaar. Wil je liever niet via wifi, dan kun je ook een fysieke internetkabel aansluiten. De installatieprocedure is relatief eenvoudig, maar zoals ook bij de review van de Denon DHT-S716H soundbar naar voren kwam is de app een beetje omslachtig en toe aan een opfrisbeurt.

In de basis beschikt de app over drie tabbladen. Het eerste tabblad ‘Ruimtes’ laat je al je aangesloten apparaten zien. Het tweede tabblad ‘Muziek’ is voor alle muziekdiensten zoals Spotify, Deezer, SoundCloud en TuneIn en content vanaf je telefoon, usb of muziekservers. Het derde tabblad is voor de geluidsinstellingen. Wil je echter dieper de geluidsinstellingen induiken, dan moet je weer terug naar het tabblad Muziek en dan linksboven op het tandwieltje klikken. Hier vind je onder andere een equalizer om het geluid verder naar wens af te stellen en de aanraakbediening en status van de LED-lampjes verder aanpassen. Het werkt wat omslachtig en is even zoeken, maar kun je eenmaal je weg in de app vinden dan is het goed om te weten dat je veel verschillende instellingsmogelijkheden hebt.

Muziekdiensten en multiroom

Muziekdiensten zijn volledig geïntegreerd voor alle drie de Home-speakers. Denk aan Spotify, Napster, Tidal, TuneIn, Deezer, AirPlay 2 en ook wifi en Bluetooth worden ondersteund. Ook bestanden in hoge resolutie zoals 192kHz/24-bit, FLAC-, WAV-, ALAC en DSD 2.8/5.6MHz worden ondersteund. En uiteraard zorgt HEOS Built-in ervoor dat je de Denon Home-speakers niet alleen met elkaar, maar ook met soundbars, netwerkspelers en AV-receivers kunt koppelen voor een multiroom-ervaring. Hiervoor sleep je de aangesloten apparaten simpelweg over elkaar heen in de HEOS-app, zodat muziek synchroon afgespeeld wordt. Je hoeft overigens de HEOS-app niet te gebruiken. Heb je Spotify, dan kun je direct kiezen voor Spotify Connect en de Denon-speakers gebruiken. Ook kun je Apple Music gebruiken via Airplay 2.

Stijlvol design past bij deze tijd

Alle drie de speakers zijn voorzien van een luxe stof, waarbij de stof van de Denon Home 150 wat minder fijn geweven is in vergelijking met de twee grotere modellen. Twee kleuren zijn beschikbaar, namelijk zwart of wit. Waar de Denon Home 250 en Home 350 voornamelijk de breedte ingaan als rechthoek met ronde hoeken, daar is de Denon Home 150 een klein zuiltje. Het design is echter volledig op elkaar afgestemd, waardoor ze perfect bij elkaar passen. De speakers zien er smaakvol en wellicht minimalistisch uit, wat zorgt voor een moderne uitstraling.

Hierbij moet gezegd worden dat de witte variant niet helemaal wit is, maar eerder lichtgrijs. De speakers hebben aansprekende designs, waarbij ze in de meeste interieurs zeker niet zullen misstaan. De speakers hebben ook fysieke ingangen achterop. Zo is er een usb-poort en een aux-ingang en ook kun je een netwerkkabel aansluiten als je wifi-verbinding niet stabiel genoeg is. Problemen met wifi heb ik echter niet gehad in combinatie met deze speakers.

Alle speakers hebben oplichtende knoppen aan de bovenkant. Beweeg je je hand vlak boven de speaker, dan lichten de knoppen op. Hier kun je onder andere muziek afspelen en pauzeren, maar ook de Quick Select-knoppen gebruiken. Zo kun je direct wisselen tussen je favoriete radiozender of bijvoorbeeld een specifieke afspeellijst. Ook de stijlvolle glazen plaat aan de bovenkant valt op, wat een extra dimensie aan de klasse van deze speakers geeft.

Hoe klinken de Denon Home-speakers?

Het mag geen verrassing heten dat de geluidskwaliteit omhoog gaat naarmate je een grotere Denon Home-speaker neemt. De Denon Home 150 weet ondanks het kleinere formaat toch te verrassen. De bas is minder op de voorgrond aanwezig in vergelijking met een Sonos One of Harman Kardon Citation One, maar dat is in dit geval alleen maar positief. Muziek klinkt natuurgetrouwer, waardoor details niet overschaduwd worden door een te aanwezige bas. Het klinkt iets meer gebalanceerd. Een enkele Denon Home 150 weet geen woonkamer goed te vullen qua geluid, daarvoor is de speaker simpelweg te klein. Op een hoog volume klinkt het dan al snel te geforceerd. Het is meer een speaker voor de kleinere ruimte of erbij, bijvoorbeeld in een surround-opstelling. Wil je toch een Home 150 in een grotere ruimte gebruiken, dan raden we een tweede Denon Home 150-speaker aan voor een stereo-opstelling. Qua prijs kom je dan echter ook uit op een enkele Denon Home 250-speaker.

De Denon Home 250 is het tussenmodel in de serie. En de stap van de Denon Home 150 naar de 250 is toch kleiner dan van de 250 naar de 350. Toegegeven, de geluidskwaliteit van de Denon Home 250 is beter dan van de 150, maar het verschil is niet zo groot als je zou verwachten. Daarnaast missen we een beetje de volwassen klank die we verwachten bij een dergelijk formaat speaker. Dit lijkt met name door de lage tonen te komen, die wat achterblijven ten opzichte van wat je zou verwachten bij een dergelijk model. Het klinkt wat doffer en wat geslotener, waardoor de balans een stuk minder wordt. De speaker weet midden en hoge tonen wel beter neer te zetten dan zijn kleinere broer, maar we kunnen toch concluderen dat de Denon Home 250 een beetje achterblijft ten opzichte van de grote broer binnen de Home-serie.

Advertentie

De grote winnaar qua geluidskwaliteit is uiteraard de Denon Home 350. Niet alleen is de speaker de grootste van de drie (en groter is vaak beter bij audio), ook zijn er meer en grotere drivers aanwezig. De Denon Home 350 weet met name de bas goed weer te geven en laat je deze zelfs voelen zonder te overdrijven. Alle lagen van de muziek komen gedetailleerd naar voren bij dit model en ook het volume is dermate hoog op te voeren dat je dit model ook uitstekend als party-speaker zou kunnen gebruiken. De Denon Home 350 weet zo’n indrukwekkend geluid neer te zetten, dat andere wifi-speakers er eigenlijk niet bij in de buurt komen. Hoge tonen klinken helder en levendig, vocalen komen warm en vol dynamiek over, en de lage tonen voel je ook echt zonder dat ze overheersen. De prijs is er dan ook naar. Dit model heeft een verkoopadviesprijs van 699 euro en voor die prijs zou je ook twee vloerstaanders kunnen aanschaffen, al kun je uiteraard ook twee Denon Home 350’s aan elkaar koppelen voor een echte stereo-weergave. Heb je echter geen ruimte voor een uitgebreid hifi-systeem met meerdere grote speakers dan kun je met de Denon Home 350 ook uitstekend uit de voeten.

Spraakassistent nog op komst

De Denon Home-serie is voorzien van microfoons, maar deze zijn op dit moment nog uitgeschakeld. Denon zal de microfoons later dit jaar middels een update inschakelen en tevens zal dan de spraakassistent Amazon Alexa ondersteund gaan worden. De Google Assistant ontbreekt dus en dat zal voor veel mensen toch als minpuntje worden ervaren. We gebruiken in Nederland nu eenmaal vaker de Nederlandstalige Google Assistent dan Amazon Alexa. Deze laatste spraakassistent spreekt immers nog geen Nederlands. Heb je echter al wel een andere Google Home (Mini)-speaker in huis, dan is het goed om te weten dat je deze Denon Home-serie wel op kunt nemen binnen de Google Home-app. Zo kun je deze speakers dus indirect aansturen middels een andere Google Home-speaker.

Conclusie

Denon zet met deze drie modellen vol in op de markt van de draadloze wifi-speakers. Denon concurreert hiermee niet qua prijs, want merken als Sonos en Harman Kardon zijn goedkoper. Denon zet echter vol in op de kwaliteit van de Home-serie en daar zijn ze over het algemeen zeer goed in geslaagd. De Denon Home 350 is een beest van een speaker en zet een nieuwe standaard neer als het gaat om een draadloze wifi-speaker. De Denon Home 150 kan de concurrentie met de Sonos One en de Harman Kardon Citation One met gemak aan dankzij een gedetailleerde weergave van het geluid zonder de overdreven bas van de concurrentie. De Denon Home 250 is ook zeker geen slechte speaker, maar weet niet zo’n goede standaard neer te zetten als respectievelijk de grote en kleine broer. Hij valt een beetje tussen wal en schip. Alhoewel alle drie de speakers stevig aan de prijs zijn, zijn de Denon Home 150 en de 350 dat zeker waard. In het geval van de Denon Home 250 is de prijs net wat te hoog in vergelijking met wat je ervoor krijgt.

Het design van de speakers past helemaal bij deze tijd en ze misstaan dan ook zeker niet in je interieur. De HEOS-app is wel aan een opfrisbeurt toe en ook moet je rekening houden met het feit dat er nog geen spraakassistenten aanwezig zijn op de speakers. Dit kan Denon echter in beide gevallen oplossen en laten we hopen dat dit op de korte termijn dan ook gaat gebeuren.

8.5
Denon-Home-350-1024×585

Beoordeling
Denon 250

Pluspunten
  • Stijlvol design
  • Volwassen geluid
  • Denon Home 350 is een beest
  • Denon Home 150 waardige concurrent voor Sonos One en Harman Kardon Citation One
Minpunten
  • HEOS-app verdient een opfrisbeurt
  • Spraakassistenten nog niet geactiveerd
  • Denon Home 250 weet iets minder te imponeren

Beoordeling Denon 250

Denon zet met deze drie modellen vol in op de markt van de draadloze wifi-speakers. Denon concurreert hiermee niet qua prijs, want merken als Sonos en Harman Kardon zijn goedkoper. Denon zet echter vol in op de kwaliteit van de Home-serie en daar zijn ze over het algemeen zeer goed in geslaagd. De Denon Home 350 is een beest van een speaker en zet een nieuwe standaard neer als het gaat om een draadloze wifi-speaker. De Denon Home 150 kan de concurrentie met de Sonos One en de Harman Kardon Citation One met gemak aan dankzij een gedetailleerde weergave van het geluid zonder de overdreven bas van de concurrentie. De Denon Home 250 is ook zeker geen slechte speaker, maar weet niet zo’n goede standaard neer te zetten als respectievelijk de grote en kleine broer. Hij valt een beetje tussen wal en schip. Alhoewel alle drie de speakers stevig aan de prijs zijn, zijn de Denon Home 150 en de 350 dat zeker waard. In het geval van de Denon Home 250 is de prijs net wat te hoog in vergelijking met wat je ervoor krijgt.

Prijsvergelijker Denon 250

Reacties (21)