Beeld Beoordeling 7.5

Review: Anker Nebula Apollo – compacte en draagbare beamer met Android

02 februari 2020 + 10 minuten 2 Reacties
anker-1

Soms wil je een serie, film of video bekijken maar heb je geen televisie tot je beschikking. Een draagbare projector biedt dan uitkomst. In deze review kijken we naar de Anker Nebula Apollo, een 399 euro kostende compacte projector die draait op Android en je overal van een groot beeld kan voorzien.

Wat is de Anker Nebula Apollo?

Anker Innovations heeft tijdens IFA vorig jaar de Nebula Apollo voor de Nederlandse markt geïntroduceerd. Met deze lichtgewicht projector kun je overal video’s bekijken. De Nebula Apollo beschikt over een ingebouwde accu voor maximaal 4 uur kijkplezier, wifi en Android 7.1.

De Nebula Apollo biedt bediening op drie manieren: via de meegeleverde afstandsbediening, via de gratis smartphone app, en ook via het bedieningspaneel bovenop de portable beamer. Het touchscreen is inclusief muisfuncties, waardoor er een cursor in beeld verschijnt en de portable beamer te bedienen is. Dankzij Android 7.1 kun je zelf apps installeren en gebruiken, waaronder YouTube en Netflix.

De portable beamer is niet veel groter dan een blikje frisdrank, biedt een helderheid van 200 ANSI lumens en geluid via een 6 Watt speaker. Dankzij het compacte design projecteer je op elke locatie video’s met een resolutie van 854 x 480 pixels, met een formaat van maximaal 100-inch. De Nebula Apollo beschikt over Digital Light Processing-displaytechnologie (DLP) waardoor deze portable beamer licht, draagbaar en betrouwbaar is. De Nebula Apollo heeft een verkoopadviesprijs van 399,99 euro.

Design

Als we kijken naar het design dan valt op dat we met een zeer compact apparaat te maken hebben. De Nebula Apollo is maar 13 centimeter hoog, 6,5 centimeter diep en 6,5 centimeter breed. Combineer dit met het gewicht van nog geen 600 gram en je kunt het een echt draagbaar model noemen dat je overal mee naartoe kunt nemen. De beamer is netjes afgewerkt, ziet er strak uit en komt met voldoende aansluitingsmogelijkheden. Zo zien we op de achterzijde een hdmi- en usb-poort terug, en op de onderzijde een schroefgat om de beamer bijvoorbeeld op een statief te zetten. De bovenzijde is een touch-paneel waarmee de beamer bediend kan worden. Helemaal rondom de behuizing is een speakergril geplaatst waardoor het geluid van de 6 Watt speaker verspreid wordt.

Installatie, plaatsing en bediening

Je kunt de Nebula Apollo op drie manieren bedienen: via het touch-paneel aan de bovenzijde, de meegeleverde afstandsbediening en de Nebula Connect-app. De bediening via het touch-paneel is de minst gebruiksvriendelijke. Het werkt, maar soms worden drukken of vegen niet helemaal goed herkend. Je kunt de keuze om je vinger als muis te gebruiken en dus een pijltje over het scherm te sturen, of je kunt de projector bedienen middels touches en swipes. Het ligt maar net aan de interface waar je inzit wat fijn en niet fijn werkt, en niet alle apps ondersteunen beide mogelijkheden. Zo ondersteunt Netflix alleen de bediening middels de pijltjes (swipes en touches). Via de applicatie voor je smartphone is de bediening iets eenvoudiger omdat je smartphone simpelweg beter met touch-bediening om kan gaan. De functionaliteit blijft hetzelfde: je kunt je vinger gebruiken als muis of de projector middels swipes en touches (boven, beneden, links, rechts, enter) bedienen. Wel heb je via de app de mogelijkheid om eenvoudig via een keyboard tekst in te voeren en zijn er snelkoppelingen voor het bedienen van het volume. Het meest eenvoudige is de bediening met de meegeleverde afstandsbediening. Echter, het invoeren van teksten gaat hiermee weer wat lastiger.

Het plaatsen van de projector is eenvoudig. Je kunt hem op 50cm tot 3 meter van de muur plaatsen, voor een beeld van 20-inch tot 100-inch. Je kunt de Nebula Apollo los op een meubel of de grond plaatsen, of schroeven op een statief. Je hoeft het apparaat niet helemaal recht voor het projectieoppervlak te plaatsen aangezien je middels eenvoudige keystonecorrectie-opties het scherm vanuit een kleine hoek ook nog recht kunt krijgen.

Dit kun je automatisch laten doen (werkt goed als de hoek vrij klein is) of handmatig doen (werkt goed als de hoek wat groter is). Het bedienen van deze keystonecorrectie-opties is echter wat lastig met touch. Aan de zijkant van de beamer zit ook nog een wieltje waarmee je het beeld op elke afstand scherp kunt krijgen. Tot slot zijn er nog opties om het beeld verticaal te draaien (als de projector ondersteboven hangt) of het beeld te draaien wanneer de projector vanaf achter een scherm projecteert.

Qua instellingen heb je een hoop opties om het systeem en de weergave naar eigen wens in te stellen. Naast de keystonecorrectie-mogelijkheden kun je de kleurtemperatuur instellen en de beeldmodus instellen. Je hebt hierbij de keuze uit auto-, standaard- en batterijmodus. Bij de eerste en laatste modus wordt de helderheid iets omlaag gehaald voor 4 uur aan batterijduur. Wil je de maximale helderheid en 3 uur aan kijkplezier, dan kies je de standaardmodus. Ook komt Nebula Apollo met een aantal algemene instellingen om bijvoorbeeld de taal (geen Nederlands, wel engels) en de achtergrond in te stellen. Een draadloze bluetooth-speaker kun je koppelen middels de bluetooth-opties en de WiFi-optie laat je verbinding maken met je eigen netwerk. De installatie verloopt vrij soepel, zonder het aanmaken van een account.

Software (Android TV)

Zodra je de Nebula Apollo aanzet zie je meteen dat je met Android te maken hebt, al is het met Android 7.1 al een wat oudere versie. Standaard is er een aantal apps geïnstalleerd, waaronder YouTube, Amazon Video en Netflix. Wat ook meteen opviel toen we meer apps gingen zoeken is dat je geen toegang krijgt tot de officiële Google Play Store. Je moet het doen met Aptoid TV en dat is maar een mager gevulde app store. Populaire apps van onder meer Videoland, de NPO of Pathé Thuis hoef je hier niet te verwachten. Wel kwamen de apps van Spotify, Plex en VLC voorbij, maar dan heb je het wel gehad. Via omwegen (bijvoorbeeld via Chromecast) kun je andere videodiensten bekijken, maar dit apparaat is vooral interessant voor diegenen die YouTube, Netflix, lokaal opgeslagen video’s of materiaal uit hun eigen netwerk bekijken. Een bron aansluiten via HDMI zullen de meesten niet doen met een draagbare projector.

Er is overigens nog een screen mirror-functie aanwezig, via Apple AirPlay voor iOS-gebruikers en Google Cast voor Android-gebruikers. Heel leuk, maar hiervoor geldt wel de beperking dat beschermde content niet kan worden gestreamd. Dus een video van bijvoorbeeld Apple TV+ weergeven via de projector behoort niet tot de mogelijkheden.

De Android-software op de Nebula Apollo werkt soepel en snel, daar valt niets over te klagen. Het is een bekende interface waar iedereen zijn weg wel in kan vinden. Het enige minpunt is simpelweg het gebrek aan applicaties om echt het maximale uit de projector te halen.

Beeld- en audiokwaliteit

Wij hebben ons tijdens de reviewperiode met name gefocust op YouTube en Netflix, wat gelukkig ook de twee diensten zijn die we normaal gesproken het meeste gebruiken. En bij het instellen en plaatsen van de Nebula Apollo waren we meteen aardig onder de indruk van het beeld, zeker gezien het formaat van de projector.

Ondanks de op papier lage helderheid van 200 lumens geeft de projector toch een duidelijk plaatje weer. Ja, het moet wel wat donker zijn in de ruimte voor een echt prima plaatje, maar als je het beeld niet te groot maakt (40- tot 50-inch bijvoorbeeld) dan is het zelfs bij wat omgevingslicht goed te doen. Op dat formaat valt ook de wat lage resolutie van 480p niet echt op. Ga je richting de 100-inch dan wordt het een stuk duidelijker dat je met een lage resolutie en lage helderheid te maken hebt. Maar nog steeds is een serie of film goed te kijken. Beelden worden vloeiend weergegeven en de kijkervaring is ondanks de op papier mindere specs vrij comfortabel te noemen.

Je hebt zoals gezegd nog wat instellingsmogelijkheden voor de weergave, en wat dat betreft zijn we met name onder de indruk van de keystonecorrectie. In één opstelling hebben we de projector naast het bed gezet om schuin op de muur een beeld van zo’n 40-inch te projecteren. Met wat aanpassingen aan de keystone-opties was daar echter snel een (bijna) perfect beeld van te maken.

Aan de kleurtemperatuur hoef je niet te zitten, en als 3 uur voldoende is raden we aan sowieso de standaard beeldmodus te gebruiken. Deze maakt gebruik van de maximale helderheid, wat een duidelijk beter beeld verzorgt. Overigens was die 3 uur in ons geval 2,5 uur, en in de batterijmodus kwam de batterijduur op iets minder dan 4 uur uit.

Tot slot hebben we nog het geluid. De ingebouwde 6 Watt speaker biedt opvallend veel volume en klinkt ook nog eens aardig. Dialogen komen goed naar voren en de speaker wordt niet te snel overstuurd. Deze ingebouwde speaker is in de meeste situaties meer dan voldoende om je film of serie te kijken. Mocht je toch wat meer volume nodig hebben dan kun je eenvoudig een externe bluetooth-speaker koppelen. De beamer zelf maakt overigens ook wel wat geluid. Zet hem dus niet te dicht bij de kijkpositie. Tot slot kun je de Nebula Apollo ook inzetten als pure bluetooth-speaker tijdens een feestje of op vakantie. Dan gaat de batterij zo’n 30 uur mee.

Na de projector een aantal weken gebruikt te hebben kwamen we ook tot de conclusie dat het een interessante propositie is voor zakelijke gebruikers. Deze hechten wat minder waarde aan resolutie en apps, maar kunnen wel eenvoudig een laptop aansluiten en eigenlijk op elke (te verduisteren) locatie een presentatie geven.

Conclusie

De Anker Nebula Apollo is gezien zijn prestaties en specificaties echt een product voor erbij. We raden het niet aan deze projector als het scherm voor dagelijks gebruik in te zetten, want daarvoor ontbreekt het op het gebied van software en beeldprestaties aan kwaliteit en mogelijkheden. Ook diegenen die van de 4K-resolutie, diepe zwartwaarden en hoge contrasten houden kunnen beter verder kijken. Maar, voor een kinderkamer, voor onderweg, voor op vakantie, voor een feestje of voor ’s avonds in bed is het een prima projector die flexibel inzetbaar is. Je kunt een beeld tot 100-inch projecteren, maar houd er wel rekening mee dat hoe groter je gaat, hoe donkerder het moet zijn en hoe duidelijker de lage resolutie wordt. De balans hierin is echter goed te vinden waardoor het beeld absoluut comfortabel te bekijken is. Tel daar een ingebouwde speaker met aardig wat volume bij op en je hebt voor 399 euro een leuke projector waarmee je overal naar video’s, films of je favoriete serie kunt kijken. Let wel; het belangrijkste minpunt is dat je geen toegang hebt tot de Google Play Store, en dus aangewezen bent op een beperkt aantal populaire apps. De prijs is ietwat aan de hoge kant. Wat ons betreft was 300 euro de sweetspot geweest.

7.5
Anker Nebula Apollo 1

Beoordeling
Anker Nebula Apollo

Pluspunten
  • Geen Google Play Store
  • Niet alle populaire apps
  • Bediening soms lastig
  • Helderheid en resolutie zijn wat laag
  • Niet goedkoop
Minpunten
  • Prima beeldkwaliteit, mits donker
  • Goede ingebouwde speaker
  • Netflix en YouTube
  • Lange accuduur
  • Compact en draagbaar design

Beoordeling Anker Nebula Apollo

De Anker Nebula Apollo is gezien zijn prestaties en specificaties echt een product voor erbij. We raden het niet aan deze projector als het scherm voor dagelijks gebruik in te zetten, want daarvoor ontbreekt het op het gebied van software en beeldprestaties aan kwaliteit en mogelijkheden. Ook diegenen die van de 4K-resolutie, diepe zwartwaarden en hoge contrasten houden kunnen beter verder kijken. Maar, voor een kinderkamer, voor onderweg, voor op vakantie, voor een feestje of voor 's avonds in bed is het een prima projector die flexibel inzetbaar is. Je kunt een beeld tot 100-inch projecteren, maar houd er wel rekening mee dat hoe groter je gaat, hoe donkerder het moet zijn en hoe duidelijker de lage resolutie wordt. De balans hierin is echter goed te vinden waardoor het beeld absoluut comfortabel te bekijken is. Tel daar een ingebouwde speaker met aardig wat volume bij op en je hebt voor 399 euro een leuke projector waarmee je overal naar video's, films of je favoriete serie kunt kijken. Let wel; het belangrijkste minpunt is dat je geen toegang hebt tot de Google Play Store, en dus aangewezen bent op een beperkt aantal populaire apps. De prijs is ietwat aan de hoge kant. Wat ons betreft was 300 euro de sweetspot geweest.

Prijsvergelijker Anker Nebula Apollo

Reacties (2)