Smarthome Beoordeling 9.0

Review: AJAX Systems alarmsysteem – premium en betrouwbare beveiliging

23 februari 2020 + 10 minuten 10 Reacties
ajax-new
FWD award

Als je een alarmsysteem zoekt dan hecht je natuurlijk waarde aan betrouwbaarheid, kwaliteit en een goede ondersteuning. AJAX Systems is een relatief nieuwe speler op de markt van alarmsystemen en belooft je op alledrie de vlakken niet teleur te stellen. Wij nemen de proef op de som en testen een volledig uitgerust AJAX alarmsysteem.

Wat is het AJAX Systems alarm?

AJAX Systems (bekijk de website) is een bedrijf dat sinds 2011 beveiligingsproducten op de markt brengt en niet te verwarren is met het merk van de brandblussers of de voetbalclub. Het bedrijf is gevestigd in Oekraïne, waar ook de R&D gevestigd is, maar er zijn vestigingen over de hele wereld.

Het doel van AJAX Systems is eenvoudig: een premium alarmsysteem ontwikkelen dat staat voor hoge kwaliteit, gebruiksgemak en premium design. Dit zonder het trekken van kabels of het legen van je complete spaarrekening. AJAX Systems is dus een draadloos alarm, maar zonder dat het ten kosten moet gaan van de veiligheid of betrouwbaarheid. Natuurlijk is het ook een ‘slim’ alarm want je kunt het systeem bedienen met je smartphone of tablet, en bovendien heb je de mogelijkheid om met eigen producten van het bedrijf wat simpele automatiseringsfuncties uit te voeren.

Grade 2 alarm

Het AJAX Systems alarmsysteem is geen goedkoop systeem, zeker niet als we het vergelijken met de tientallen doe-het-zelf-alarmsystemen die je vandaag de dag kunt kopen. Maar, daar tegenover staat dan wel een zeer goede support, hoge kwaliteit, een uitgebreid assortiment en – niet geheel onbelangrijk – een goed beveiligd en betrouwbaar systeem. Het alarmsysteem is namelijk gecertificeerd volgens de Euro-norm EN 50131-1 Grade 2 standaard. Dit betekent simpel gezegd dat het niet eenvoudig is om het systeem te omzeilen of de jammen. Inbrekers met wat ervaring en speciale apparatuur kunnen tegengehouden worden. Natuurlijk is het niet onmogelijk om ongezien binnen te komen, maar hiervoor moet men wel heel graag willen en echt specialistische apparatuur meenemen. Grade 2 is over het algemeen voldoende voor huizen en kleine kantoren.

Geen abonnement

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het AJAX Systems alarmsysteem meerdere mogelijkheden biedt om alarm te slaan. De hub van het systeem kan middels WiFi verbonden worden waardoor je via een internetverbinding een alarmsignaal krijgt, maar dat is vrij basic. Je kunt er ook voor kiezen om de hub via ethernet aan te sluiten (weer iets veiliger) en je kunt zelfs een of twee simkaarten kwijt in de hub, waarmee je via SMS of telefoongesprek een notificatie van een alarm kunt krijgen.

Mocht je je huis echt optimaal willen beveiligen dan kun je het alarmsysteem eenvoudig koppelen aan een alarmcentrale in Nederland. Voor dit laatste is dan wel een abonnement vereist, waarvan de prijs afhankelijk is van jouw situatie en de gekozen centrale. Alle andere opties komen zonder abonnement of extra kosten voor volledige werking, al moet je natuurlijk wel wat geld op een simkaart hebben staan om SMS-berichten te versturen of telefoongesprekken te starten.

Ons AJAX alarmsysteem

Voor onze opstelling hebben we volledig uitgepakt, met name omdat we het systeem zo compleet mogelijk willen testen. Onderstaande producten zijn geïnstalleerd. De genoemde prijzen kunnen variëren per winkel en moment, en bovendien zijn er starterkits die aantrekkelijker geprijsd zijn te koop. Het is dus vooral een indicatie.

  • 1x Hub2 (met 2x GSM en IP): 309 euro
  • 2x DoorProtect magneetcontact: 48 euro p.s.
  • 1x MotionProtect Outdoor bewegingsmelder: 286 euro
  • 1x MotionCam bewegingsmelder met camera: 187 euro
  • 1x FireProtect rookmelder: 147 euro
  • 1x LeaksProtect waterlekkagemelder: 65 euro
  • 1x Button paniekknop: 41 euro
  • 1x KeyPad codepaneel: 129 euro
  • 1x SpaceControl afstandsbediening: 41 euro
  • 1x HomeSiren binnensirene: 81 euro
  • 1x Socket slimme stekker: 90 euro

In totaal komt ons systeem hiermee uit op zo’n 1.500 euro, maar de totaalprijs voor jouw systeem is helemaal afhankelijk van de exacte situatie, hoe je wilt beveiligen en wat de vereisten qua sensoren en producten zijn. Het assortiment is groot en van bepaalde producten zijn ook eenvoudigere varianten te koop. Zo kun je ook een standaard bewegingsmelder in plaats van de bewegingsmelder met camera kopen. Er zijn ook producten die we niet meegenomen hebben, waaronder een glasbreukmelder, een CO2-sensor en een buitensirene.

Een batterijduur van 5 tot 7 jaar

Het AJAX Systems alarmsysteem is, met uitzondering van de hub, volledig draadloos. Dat betekent dus dat elk product komt met een batterij (CR123A). Het verschilt per sensor hoe lang de batterij meegaat, maar volgens het bedrijf zelf is dit tussen de 5 en 7 jaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de batterijduur van de producten, en bovendien krijg je in de app netjes te zien hoe het met de batterij staat. De Hub2 is voorzien van een back-up accu, waardoor het alarm bij stroomuitval nog zo’n 16 uur actief is.

Design

Een aspect waar AJAX Systems ook op inzet is design. Volgens het bedrijf hoeft een alarmsysteem niet te komen met lelijke sensoren die uit de toom vallen. Er is hier dan ook veel aandacht aan besteed. De producten van AJAX zien er zeer strak afgewerkt uit, zijn modern vormgegeven, voelen hoogwaardig aan en komen met groene LEDs (waar van toepassing). Je hebt daarbij de keuze uit witte en zwarte varianten.

In een hedendaags interieur passen ze dan ook prima, maar het blijven gewoon sensoren die je liever niet ziet. Sommige sensoren zijn daarbij wat aan de grote kant, waaronder de bewegingsmelders. Met name die voor buiten is zeer groot, maar dat is ook weer te verklaren omdat er twee PIR-detectoren inzitten.

Zelf installeren of laten installeren

Het AJAX Systems alarmsysteem is geen instapalarmsysteem maar ook geen high-end bekabeld aalarmsysteem. Je kunt het systeem dus helemaal zelf monteren en installeren maar er zijn tal van winkels en bedrijven die het ook voor je kunnen doen. Om er echt zeker van te zijn dat alles op de juiste positie geplaatst is en correct functioneert raadt AJAX Systems aan om de installatie te laten doen, maar wij Hollanders besparen hier graag op en doen het dus vaak liever zelf.

Wij hebben ervoor gekozen om het volledige systeem zelf te installeren, om zo ook meer inzicht te krijgen in hoe gemakkelijk of moeilijk dit nu precies is. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is echt heel eenvoudig. De enige reden waarom je een installateur erbij zou moeten roepen is om er 100 procent zeker van te zijn dat de sensoren op exact de juiste plek hangen en optimaal signaal hebben. Dit kun je echter in de app allemaal ook zelf zien en testen, maar dat kost in een groot huis wel wat tijd.

Alles loopt via de app

Voordat je begint met installeren en monteren heb je de app nodig. De AJAX-app is gratis te downloaden voor iOS en Android, en na het downloaden is het een kwestie van een account aanmaken. Eenmaal gedaan wordt je gelijk door het proces van het toevoegen van een hub geloodst. De gehele app is in perfect Nederlands, maar houdt er rekening mee dat je via de app de handleidingen van de producten moet lezen en die zijn in het engels.

Je sluit de hub aan, volgt de stappen in de app en binnen no-time staat de hub ingesteld. De hub is ook meteen het apparaat met de meeste instellingsmogelijkheden en opties. Het is dan ook goed om de handleiding aandachtig door te lezen. Ik sla deze stap bij menig product over, maar in dit geval is het echt aan te raden ervoor te gaan zitten. Er zijn diverse instellingen en opties die extra uitleg behoeven en op deze manier leer je ook je eigen alarmsysteem en de werking ervan kennen. Zo kun je hier aanpassen hoe de hub met de buitenwereld communiceert (WiFi, ethernet, SIM), kun je geofencing aanzetten, kun je beveiligingsschema’s aanmaken (wanneer het alarm er sowieso op of af moet), kun je een alarmcentrale toevoegen en krijg je toegang tot diverse geavanceerde instellingen over de communicatie tussen sensoren en de hub, en tussen de hub en de buitenwereld. Verderop in de review gaan we wat dieper in op een aantal belangrijke instellingen.

Als de hub eenmaal actief is kun je sensoren en andere producten gaan toevoegen. Bij alle sensoren en producten werkt dit nagenoeg hetzelfde. Je geeft in de app aan dat je een apparaat wilt toevoegen, je scant de QR-code op het apparaat (of op het papiertje in de doos) en met één druk op de knop is elk apparaat toegevoegd. De app vereist wel dat je ruimten aanmaakt en de verschillende sensoren en producten ook aan een specifieke ruimte toewijst. We hebben geen enkel probleem ervaren, maar ook hier raden we aan om er even met volledige focus een uurtje voor te gaan zitten. Zo voorkom je fouten en weet je zeker dat alles correct toegevoegd wordt aan de app.

Als je al meteen weet waar je de verschillende apparaten en sensoren wilt gaan plaatsen dan kun je ze ook meteen instellen na het toevoegen. Zo kun je aangeven wat de vertragingstijd moet zijn bij binnenkomst of vertrek (aantal seconden wachten met alarm slaan), kun je aanvinken of de sensor moet werken in de nachtstand of alleen bij het volledige alarm, en kun je de naam van de sensor of de ruimte waarin deze hangt aanpassen. Er zijn afhankelijk van het product nog wat extra opties, dus lees vooral de handleiding goed door.

Monteren met tape of schroeven

Als alles eenmaal in de app staat en goed werkt (test bijvoorbeeld de magneetcontacten even door de magneet bij het contact weg te halen, wat als het goed is direct in de app verschijnt als “open”) is het tijd om de verschillende producten in plek te geven. Ook hier geldt weer: lees de handleiding. Elke sensor werkt op zijn eigen manier en voor een optimale beveiliging en een optimaal signaal zijn er bepaalde eisen gesteld. Zo moet je de bewegingsmelder op 2.40 meter hoogte hangen, maar moet die voor buiten juist weer op 80 centimeter hoogte hangen. Ook het looppad is hierbij van belang, en of er bijvoorbeeld bewegende objecten in het beeld staan.

De magneetcontacten kunnen omgedraaid gebruikt worden en voor een deur met meer afstand tot het kozijn kun je de grotere magneet gebruiken. Kortom: lezen en daarna pas monteren. Voor de bewegingssensoren geldt ook dat je de gevoeligheid kunt instellen (op de sensor zelf of in de app). Bij de bewegingsmelder voor binnen is de laagste stand bijvoorbeeld voor diegenen die huisdieren (maximaal 20kg en 50cm hoog) hebben.

De meeste sensoren kunnen op twee manieren bevestigd worden: met meegeleverd dubbelzijdig tape of met schroeven. De tape is handig, maar AJAX Systems raadt aan de schroeven te gebruiken voor optimale beveiliging. Wat je wel kunt doen is eerst de tape gebruiken om bepaalde sensoren op hun positie te testen. Werkt het magneetcontact goed? Dan kun je schroeven gebruiken. Detecteert de bewegingsmelder jouw bewegingen? Dan kun je hem vastschroeven. In de app kun je bij elke sensor een test voor de signaalsterkte (Jeweller signaalsterkte test en Dempingtest) en een test voor detectie (Detectiezone test) uitvoeren. Je krijgt de feedback bij de sensor zelf (via de leds) en in de app.

Gebruiksvriendelijke app

De plek waar je alles regelt, instelt en (mogelijk) bedient is de AJAX-app. Deze app is een verademing als we het vergelijken met apps van andere alarmsystemen die we getest hebben. In perfect Nederlands wordt alles duidelijk getoond, de app is heel overzichtelijk vormgegeven en het instellen en bedienen van het alarm gaat zeer soepel.

Als je de app opstart kom je meteen op de Remote-tab terecht, waar je het alarm kunt bedienen. Deze remote is exact hetzelfde als de fysieke remote, inclusief aan, uit, nachtmodus en paniekknop. De tab daarnaast is het logboek. Hier kun je zien wat er gebeurt, welke sensor een melding geeft en wie het alarm bediend heeft. De derde tab is de Ruimtes-tab, waar je een overzicht per ruimte krijgt, inclusief temperatuur (waarover later meer). Elke ruimte kun je een eigen naam en afbeelding meegeven.

Tot slot is er de Apparaten-tab, waar je een duidelijke afbeelding van elk apparaat ziet en middels icoontjes aangegeven wordt wat de batterijstatus is, wat de signaalsterkte is, of het apparaat een vertraging heeft bij inschakelen/uitschakelen en of het apparaat actief is in de nachtmodus. Klik je op een apparaat dan kom je in een overzicht met meer details, waaronder de status van de deksel (is de achterzijde van de sensor geplaatst?) en het percentage van de batterij. Via het tandwieltje kom je vervolgens in de aan te passen instellingen, die per apparaat verschillen. Ook kun je vanuit dit scherm de signaalsterktetest en de detectietest doen.

Belangrijkste instellingen en functies

In de app zijn honderden instellingen en opties te vinden. Teveel om allemaal te omschrijven en uit te leggen, dus we behandelen een paar belangrijke functies.

Gebruikers toevoegen

Een alarm is geen slim alarm wanneer je niet met verschillende gebruikers kunt werken. Via de app kun je dan ook eenvoudig meerdere gebruikers (maximaal 50) toevoegen. Je kunt deze gebruikers zelf beperken qua mogelijkheden. Zo kun je bepalen welke notificaties en hoe zij notificaties ontvangen en kun je aangeven welke schermen de gebruiker mag zien en aanpassen. Elke gebruiker kan ook zijn eigen alarmcode (voor uitschakelen en inschakelen) aanmaken, en een eigen dwangcode instellen. Wanneer elke gebruiker zijn eigen codes gebruikt op het KeyPad dan zie je in het logboek exact terug wie wat gedaan heeft.

De dwangcode is een speciale code die je gebruikt wanneer je het alarm onder dwang moet uitschakelen. Degene die jou dwingt merkt alleen dat het alarm uitgaat, maar in de achtergrond krijgt de alarmcentrale (of een andere gebruiker) een melding dat het alarm onder dwang is uitgeschakeld.

Alarmcentrale (Meldkamer)

In de meldkamerlijst (instellingen van de hub) vind je een lijst met meldkamer waar je je voor aan kunt melden. Dit zijn betaalde meldkamers die kunnen reageren op een alarm van jouw systeem. Hiervoor moet echter betaald worden, maar het bedrag is afhankelijk van je alarm en de mogelijkheden die de centrale biedt.

Aan, uit of nachtmodus

Het AJAX Systems alarm heeft drie presets voor het alarm: volledig uit, volledig aan en een nachtmodus (slaapstand). Je kunt zelf per sensor aangeven in welke stand deze actief moet zijn en wat de vertragingstijd is. Zo zetten we bijvoorbeeld in de nachtmodus alleen de magneetcontacten aan. De bewegingsmelder staat uit aangezien iemand in de nacht door het huis kan lopen.

Geofencing

Je kunt het alarm handmatig bedienen, met de app, de knop, de remote of de KeyPad. Je kunt echter ook voor geofencing kiezen. Middels deze optie geef je in de app aan binnen welke straal rondom jouw huis je een melding wilt ontvangen. Kies je bijvoorbeeld voor 500 meter, dan krijg je zodra je buiten deze straal gaat de melding op je smartphone (of smartwatch) met de vraag of je het alarm wilt activeren. Staat het alarm aan en kom je binnen die straal, dan krijg je de melding met de vraag of je het alarm wilt deactiveren. Het alarm wordt om beveiligingsredenen niet automatisch geactiveerd of gedeactiveerd. Dit hebben we bij andere alarmsystemen wel gezien maar dit werkte zelden perfect. Wat ons betreft dus een goede keuze.

Paniek!

Mocht het nodig zijn dan is er de Paniek-functie. Iemand kan via de button, de remote, de app of het KeyPad de Paniek-knop indrukken, waarna er een zelf te kiezen actie ondernomen wordt. Zo kan de meldkamer ingeschakeld worden of kunnen andere gebruikers een melding krijgen. Je hebt ook zelf de keuze om bijvoorbeeld de Sirene in te schakelen.

Waar zijn de camera’s?

Het zal je wellicht opgevallen zijn dat AJAX Systems geen camera’s aanbiedt. Dat is volgens het bedrijf zelf een andere tak van sport, maar er is gelukkig wel de mogelijkheid om camera’s te integreren. Je kunt namelijk netwerkcamera’s die RTSP H.264 ondersteunen aan de app toevoegen. Daarnaast kunnen ook Dahua, Uniview, Hikvision en Safire camera’s worden toegevoegd dankzij native ondersteuning. Mocht je ervoor kiezen een meldkamer in te schakelen dan is dus eigenlijk wel een must, want meldkamers gebruiken camera’s als extra verificatie van een alarm. Hierdoor wordt het aantal valse meldingen geminimaliseerd.

Is het huis goed beveiligd?

Het hele verhaal hierboven moet uiteindelijk tot één belangrijke vraag leiden: is het huis goed en betrouwbaar beveiligd? Daar kunnen we vrij kort over zijn: Ja! We zijn zeer onder de indruk van dit alarmsysteem, van de betrouwbaarheid maar vooral ook van de mogelijkheden. We gebruiken het AJAX-alarm nu twee maanden en geen enkele keer is er een vals alarm afgegeven, sensoren functioneren ook tijdens tests perfect en het alarm reageert precies zoals we het ingesteld hebben. Wat het alarm vooral goed maakt is de manier waarop je het naar eigen wens kunt afstellen. Wanneer je welke notificaties ontvangt, hoe en wanneer verschillende sensoren of melders moeten reageren en hoe en wanneer verschillende sensoren actief of juist inactief moeten zijn. Het hele systeem kan zo op je eigen situatie en gebruik afgestemd worden.

Ook lijkt het alarm zeer stabiel en veilig te zijn. Voor de communicatie tussen de hub en de sensoren en melders maakt AJAX gebruik van radiocommunicatie via het zelf ontwikkelde Jeweller-protocol. Deze verbinding is beveiligd waardoor deze niet eenvoudig onderschept kan worden. Wanneer de frequentie ‘gejamd’ wordt door een kwaadwillend persoon kiest het systeem automatisch een andere frequentie om zo operationeel te blijven. Ook krijgt de beheerder van het alarmsysteem een notificatie dat er een hackpoging gedaan wordt. Ook de sensoren en producten zelf zijn extra beveiligd, middels zogenaamde ‘tamper beveiliging’. Dit betekent dat ze tegen sabotage beveiligd zijn. Afhankelijk van het product krijg je een melding zodra de cover (deksel) er afgehaald wordt, zodra het product bewogen wordt of zodra deze een schok voelt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het alarm afgaat of dat je alleen een melding krijgt zodra de backcover (deksel) van de hub verwijderd wordt. Tot slot heeft het systeem een bereik van 2000 meter (zonder obstakels) en dat is voor het gemiddelde huis meer dan voldoende. Met de hub op de begane grond en een sensor in de nok van het huis is het signaal nog steeds perfect. Mocht het zo zijn dat je toch een slecht signaal hebt dan is er een versterker te koop.

Ook beschikken bijna alle sensoren over een temperatuursensor, waarvan je de temperatuur in de app kunt aflezen. Deze kun je echter beter negeren, want de sensor zit bij de processor ingebouwd en geeft in de meeste gevallen geen accurate weergave van de temperatuur. Het is meer een indicatie van de interne temperatuur van de sensor, waardoor je kunt zien of het apparaat nog naar behoren kan functioneren. Overigens kan het systeem zelf in de gaten houden of het hele systeem nog goed functioneert. Staat er bijvoorbeeld een deur met magneetcontact open terwijl je het alarm aan wilt zetten dan krijg je hier meteen een melding over. Je hebt dan zelf de keuze om deze melding te overrulen en het alarm alsnog aan te zetten of het probleem eerst op te lossen. Het systeem checkt continu zelf of alles nog correct werkt, wat een geruststellende gedachte is.

We hebben diverse sensoren geplaatst, en allemaal werken ze perfect. De een is interessanter dan de ander qua mogelijkheden en dus lichten we een paar producten uit.

MotionProtect Outdoor

Afgezien van de hub is de MotionProtect Outdoor het duurste (en grootste) product in ons alarmsysteem, en dat heeft een reden. Deze sensor is namelijk speciaal voor buiten gemaakt, en komt met twee PIR-sensoren die op een geavanceerde manier samenwerken om te zien wat er gebeurt. De onderste sensor houdt alles tot ongeveer een meter hoogte in de gaten, terwijl de bovenste sensor alles daarboven meepakt. Alleen wanneer de twee sensoren samen iets zien bewegen dat ook nog eens op dezelfde manier beweegt, dan wordt er alarm geslagen. Een bewegende boom die door de ene sensor gezien wordt maar niet door de andere wordt dus genegeerd. Een huisdier dat tot 80 centimeter hoogte rondloopt en dus door maar één sensor gezien wordt geeft ook geen alarm. Dit werkt nagenoeg perfect. Nagenoeg omdat de kat tijdens het rondlopen compleet genegeerd wordt, maar toen de kat op tafel sprong en daardoor precies in het zichtveld van beide sensoren kwam ging het alarm wel af. De plaatsing van deze MotionProtect Outdoor komt dus heel nauw, en de werking is afhankelijk van wat er in je tuin staat en hoe dieren en objecten zich hierin bewegen. Het is dus een kwestie van uitproberen en zo de optimale plaatsing bepalen. Overigens beschikt deze sensor ook over een antimasking-functie waardoor je een melding krijgt (of het alarm gaat af) wanneer iemand iets voor de sensor hangt. Mocht iemand de sensor van de muur trekken, ook dan kan het alarm afgaan of krijg je een melding.

MotionCam

De MotionCam is ook een prijzig maar interessant product. Het is namelijk niet zomaar een simpele PIR-bewegingsmelder. Dit model komt met een ingebouwde camera die automatisch foto’s maakt zodra er een beweging waargenomen wordt. Het aantal foto’s en de resolutie (maximaal 680×480 pixels) kun je zelf in de app instellen. Hoe hoger de resolutie, hoe langer het duurt voordat je de foto’s te zien krijgt. De meest verstandige keuze is 320×240 pixels resolutie aangezien je dan binnen enkele seconden je foto’s te zien krijgt. Kies je voor de hoogste resolutie dan kan het tot een minuut duren voordat de foto’s verschijnen. Ze worden namelijk via een radiosignaal verstuurd.

Dat gezegd hebbende is de 320×240 resolutie voldoende om te zien wat er gebeurt in huis, om vervolgens hierop te reageren. Het is niet bedoeld om gezichten tot in detail te kunnen herkennen, maar juist om te kunnen zien of het alarm vals of terecht is. De foto’s zijn van voldoende kwaliteit om met veel of weinig (of geen) licht duidelijk te zien wat er gebeurt. In de app kun je zelf aangeven hoeveel foto’s je per beweging wilt ontvangen (standaard 3) en hoe vaak je foto’s wilt maken van een beweging tijdens een alarmering. Tot slot beschikt de MotionCam over een gevoeligheidsinstelling van laag tot hoog. Mocht je huisdieren van maximaal 50cm hoog en 20 kilo zwaar hebben dan worden ze met de ‘laag’ instelling genegeerd, en dat werkt zeer goed. Personen die rondlopen worden direct herkend, terwijl de kat zonder problemen zijn rondje door het huis kan maken.

De ingebouwde camera maakt deze MotionCam wat ons betreft de beste sensor in de line-up, en zelfs ook de beste sensor voor een alarmsysteem die we tot nu toe getest hebben. Niet iedereen wil namelijk een camera in huis hebben die continu opneemt en die ook weer extra plek inneemt. Dit is een heel handig alternatief waarmee je zelf (of de meldkamer) snel kunt controleren wat er gaande is in huis.

KeyPad

Het KeyPad van AJAX Systems is een codepaneel zoals je een codepaneel verwacht, maar toch zouden we hier een verbetering in doorvoeren. Het paneel ziet er strak uit, is netjes afgewerkt en werkt goed, maar aangezien het paneel niet over fysieke koppen beschikt kan de bediening soms wat onhandig zijn. Je moet immers eerst het paneel aanraken op een van de knoppen, waarna het paneel aangaat en je pas een code kunt invoeren of knop kunt indrukken. Dat is een extra handeling, en hoewel het piepje van activeren anders is dan dat van een knop indrukken is het soms niet duidelijk of je nu een knop ingedrukt hebt of dat het paneel geactiveerd is. Daarbij bieden de touch-knoppen geen feedback (afgezien van geluid) wat ook soms voor verwarring zorgt. Een groot minpunt is het niet, maar een volgende versie mag wat ons betreft over normale knoppen beschikken.

Notificaties

Tot slot de notificaties, wat een belangrijk onderdeel van een alarmsysteem is. Op dit vlak alleen maar lof voor het AJAX Systems alarmsysteem. Notificaties zijn kort maar krachtig, verschijnen zeer snel op je smartphone en bevatten voldoende informatie om direct te weten wat er gaande is. Ook wanneer je geofencing gebruikt krijg je zodra je de straal binnenkomt meteen een melding met de vraag of je het alarm wilt inschakelen. Klik je op de notificatie dan kom je direct in de app om het alarm te ontgrendelen. We hebben geen loze of foutieve meldingen gehad, 100 procent van de meldingen is binnen 1-3 seconden op de smartphone verschenen en alle meldingen waren duidelijk.

Integratie met standaarden en platformen

Als er dan toch een minpuntje genoemd moet worden dan zijn het de nog gebrekkige integratiemogelijkheden met andere systemen en platformen. In het smarthome van vandaag de dag wil je natuurlijk dat je alarmsysteem echt onderdeel van het slimme huis is. Bijvoorbeeld: je zet het alarm op de nachtmodus en direct gaan je lampen uit, gaat de tv uit en gaan de rolluiken omlaag. AJAX Systems biedt die mogelijkheid wel, met eigen slimme stekkers, inbouwschakelaars en relay-schakelaars die apparatuur en lampen kunnen schakelen en middels de app bediend kunnen worden. Echter, je bent dan gebonden aan de producten van AJAX Systems zelf en de automatiseringsmogelijkheden binnen de app zijn nog beperkt. Zo kun je de slimme stekker (Socket) met daarop een lamp aangesloten aan laten gaan op het moment dat het alarm afgaat, of juist wanneer het alarm ingeschakeld wordt. Ook kun je een schema aanmaken waardoor de stekker op een specifiek moment aangaat of uitgaat. De producten geven ook aan hoeveel stroom er verbruikt wordt en bieden spanningsbeveiliging.

Voor diegenen die hun alarm uit willen breiden met een paar simpele scenes waar lampen of apparaten aan gekoppeld zijn is het prima, maar diegenen die hun huis al vol slimme apparatuur hebben staan of een andere hub of een ander platform gebruiken voor automatisering is het niet voldoende. Gelukkig is AJAX Systems een heel actief bedrijf dat ook echt naar klanten luistert. Zo belooft het bedrijf dit jaar nog met een API te komen waarmee integratie met verschillende platformen en standaarden mogelijk wordt, en dan wordt het voor de echte smarthome-liefhebber dus nog veel interessanter. Op deze pagina van AJAX Systems kun je zelfs stemmen op features die je graag wilt zien, waaronder dus die integratie van standaarden en platformen. Voorlopig moeten we het doen met de producten van AJAX Systems zelf, wat kijkend naar de betrouwbare en kwalitatieve beveiliging geen straf is, maar wij kijken sowieso uit naar de extra mogelijkheden die in de komende maanden ontsloten gaan worden om het ook echt onderdeel van een smarthome te kunnen maken.

Conclusie

Afgezien van wat hele kleine verbeterpunten is het AJAX Systems alarmsysteem wat ons betreft het beste, slimme alarmsysteem dat we tot op heden getest hebben. Er is niets dat niet goed werkt aan dit systeem: de verbetering zit hem vooral in het uitbreiden van de mogelijkheden om het alarmsysteem met domoticatoepassingen te koppelen. Dat dit gaat gebeuren staat vast, het is alleen een kwestie van tijd. De prijs is echter wel een belangrijk punt. Het alarmsysteem van AJAX Systems is immers niet goedkoop. Voor een basispakket waarmee je je volledige huis beveiligt ga je al snel richting de 1.000 euro. Maar, daar tegenover staat een foutloos werkend systeem, hoge kwaliteit en innovatieve producten, geen noodzaak voor een betaald abonnement, een goede support, veel gebruiksgemak, veel instellingsmogelijkheden en toekomstbestendigheid. Wat ons betreft is dit systeem zijn prijs zeker waard als veiligheid en kwaliteit hoog op je wensenlijst staan. En als echte Hollander kun je op de professionele installatie besparen want het systeem is eenvoudig zelf te plaatsen en installeren. Kortom, als je op zoek bent naar een goed en betrouwbaar alarmsysteem maar geen duur, bekabeld systeem wilt aanleggen dan is AJAX Systems een absolute aanrader.

9.0
image
FWD award

Beoordeling
Ajax Systems

Pluspunten
  • Hoge kwaliteit en innovatieve componenten
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Alarm functioneert snel en foutloos
  • Betrouwbaar en veilig
  • Geen abonnement noodzakelijk
  • Veel instellingsmogelijkheden
Minpunten
  • Nog geen (eenvoudige) integratie met het smarthome
  • Codepaneel mag gebruiksvriendelijker
  • Niet goedkoop

Beoordeling Ajax Systems

Afgezien van wat hele kleine verbeterpunten is het AJAX Systems alarmsysteem wat ons betreft het beste, slimme alarmsysteem dat we tot op heden getest hebben. Er is niets dat niet goed werkt aan dit systeem: de verbetering zit hem vooral in het uitbreiden van de mogelijkheden om het alarmsysteem met domoticatoepassingen te koppelen. Dat dit gaat gebeuren staat vast, het is alleen een kwestie van tijd. De prijs is echter wel een belangrijk punt. Het alarmsysteem van AJAX Systems is immers niet goedkoop. Voor een basispakket waarmee je je volledige huis beveiligt ga je al snel richting de 1.000 euro. Maar, daar tegenover staat een foutloos werkend systeem, hoge kwaliteit en innovatieve producten, geen noodzaak voor een betaald abonnement, een goede support, veel gebruiksgemak, veel instellingsmogelijkheden en toekomstbestendigheid. Wat ons betreft is dit systeem zijn prijs zeker waard als veiligheid en kwaliteit hoog op je wensenlijst staan. En als echte Hollander kun je op de professionele installatie besparen want het systeem is eenvoudig zelf te plaatsen en installeren. Kortom, als je op zoek bent naar een goed en betrouwbaar alarmsysteem maar geen duur, bekabeld systeem wilt aanleggen dan is AJAX Systems een absolute aanrader.

Prijsvergelijker Ajax Systems

Reacties (10)