De traditionele feestmaand december is aangebroken. Sinterklaas is alweer terug naar Spanje en dus is het tijd om het huis te versieren voor de kerstdagen. Het is ieder jaar weer een flinke klus om alle kerstverlichting handmatig aan en uit te zetten. Helemaal als je zowel binnen als buiten het huis hebt versierd. Het voordeel van het slimme huis is dat je dit proces ook kunt automatiseren. Dat is niet alleen leuk, maar zal je ook veel tijd besparen. Hoe je je kerstverlichting slim kunt maken vertellen we je in dit artikel.
De kerstboom slim versieren
Veel mensen nemen tijdens de kerstdagen een kerstboom in huis. Traditioneel gezien begint het versieren van de boom met het uit elkaar halen van de kerstverlichting, want hoe voorzichtig je het lichtsnoer met lampjes ook hebt opgeborgen, zodra je de kerstboomverlichting weer tevoorschijn haalt lijkt alles in de knoop te zitten.
De kerstboom krijgt een mooi plekje in huis, maar de verlichting moet natuurlijk wel in het stopcontact. Bij de meeste huizen ligt er een stekkerblok achter de kerstboom of zit het stopcontact ergens achter de boom verstopt. Dat betekent dat je jezelf weer elke dag in moeilijke bochten moet wringen om de kerstverlichting in de kerstboom aan en uit te zetten. Gelukkig heb je bij een smarthome verschillende opties tot je beschikking.
Slimme stekker
Een slimme stekker geeft je de optie om geen halsbrekende toeren meer uit te halen om de kerstverlichting in de kerstboom aan te zetten. Je plugt de slimme stekker in de muur en de kerstboomverlichting in de slimme stekker. Nu heb je de mogelijkheid om vanaf de bank de kerstboomverlichting aan te zetten. Dit kan via de bijbehorende app of, mits ondersteuning, via stembediening op je Google Home-speaker. ‘Domme kerstverlichting’ maak je met een slimme stekker dus gewoon slim. In feite hoef je eigenlijk helemaal niets te doen, want je kunt ook automatische tijdschema’s instellen waarop de verlichting aan of uit moet gaan.
Een slimme stekker is geen dure aankoop. Je koopt al een slimme stekker bij winkelketen Action (Smart Power Plug) voor 8,49 euro welke je via de app of via stembediening (Google Home) kunt activeren. Andere goede opties zijn de Smart Plug van TP-Link, IKEA Tradfri Smart Plug of Philips Hue Smart Plug.
Uiteraard kun je een slimme stekker ook voor andere kerstversiering met een stekker gebruiken. Eventueel kun je alle producten koppelen, zodat je via één druk in de app of één stemcommando gelijk alle kerstversiering aan of uit kunt zetten.
Slimme kerstverlichting in de kerstboom
Wil je liever geen traditionele kerstverlichting in combinatie met een slimme stekker gebruiken, dan kun je ook direct kiezen voor slimme kerstboomverlichting. Een populaire optie is de kerstverlichting van Twinkly. Ooit begonnen als Kickstarter-project is Twinkly inmiddels volop verkrijgbaar bij tuincentrums en bouwmarkten. Deze slimme kerstboomverlichting bedien je via de bijbehorende app. Hiermee kun je allerlei effecten instellen en je eigen creaties maken. Twinkly heeft de tweede generatie inmiddels op de markt gebracht. Deze nieuwe versie komt met meer opties en ook is stembediening met Google Assistent en Amazon Alexa nu mogelijk. Tot slot kun je de verlichting direct synchroniseren met muziek.
Het huis slim versieren
Slimme verlichting, en dan met name de slimme kleurenlampen, zijn ook perfect om te gebruiken tijdens de kerstdagen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme verlichting van Philips Hue. De slimme lampen zijn verkrijgbaar in lampen met een grote fitting (E27), kleine fitting (E14), spotjes (GU10) of koop direct een volledig Philips Hue-armatuur. De kleurenlampen kun je instellen in 16 miljoen verschillende kleurtinten. Er zit dus altijd een perfecte kleur bij om de ideale kerstsfeer in huis te halen. En je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Op de Philips Hue Bridge kun je tot vijftig verschillende lampen aansluiten.
Het blijft echter niet alleen bij verlichting voor in huis, want Philips Hue heeft ook lampen voor buitenshuis, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue Calla. Zo kun je dus tot vijftig verschillende lampen, lightstrips en armaturen koppelen om zowel in als rondom het huis de ideale kerstshow neer te zetten. Via de App Store of Google Play Store zijn er diverse apps voor Philips Hue van derde partijen te vinden. Hiermee kun je dus zelf een lichtshow creëren en de lampen synchroniseren met bijvoorbeeld kerstmuziek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Hue Disco. Deze kun je downloaden via de onderstaande link.
Denk om een smarthome-platform
Wil je dit jaar helemaal uitpakken met slimme kerstverlichting? Koop niet alles wat los en vast zit, want dan zit je straks met twintig verschillende apps en ben je dagelijks alsnog een hele tijd bezig om alles aan en uit te zetten. Denk dus om het smarthome-platform, zoals bijvoorbeeld Google Home. Koop producten die compatibel zijn met hetzelfde platform, zodat je de bediening vanaf één plek kunt regelen. Een slim huis met kerst moet niet alleen leuk zijn, maar je het leven ook gemakkelijker maken.
Je kunt bijvoorbeeld routines en shortcuts instellen met Google Home. Zo koppel je alle slimme kerstverlichting en andere slimme apparaten aan één commando. Dit betekent dat je dus met één druk op de knop of met een enkel stemcommando alle kerstverlichting in één keer aan of uit kunt zetten. Uiteindelijk kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Niet iedereen wil het volledige huis van binnen buiten versierd hebben. Ook met een slimme stekker maak je al een goed begin voor slimme kerstverlichting in huis.
Reacties (0)