Samsung QE55Q950R – specificaties
- Wat: Ultra HD 8K Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (30×16 segmenten)
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: One connect box: 4x HDMI (4x v2.1, VRR, ALLM, 2K/4K HFR, eARC), 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, 1x CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box, Invisible Connection, Ambient Mode
- Afmetingen: 1.233 x 778 x 221 mm (incl. voet)
- Gewicht: 21,7 kg (incl. voet)
- Verbruik: 292 / 0,5 watt (Energielabel D)
- Adviesprijs: 3.499 euro
Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 Samsung lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Samsung QE55Q950R – design
Net als de Q90R-serie is de deze Q950R-serie wat forser van uiterlijk. Het scherm heeft een profiel van ongeveer 30 mm met een donker metaalkleurig kader dat je van voor bekeken nauwelijks ziet. De rug is afgewerkt met een streepmotief.
Het toestel staat op twee bijzonder lichte L-vormige voeten. Je hebt dus een meubel nodig dat even breed is als het toestel. De voeten zijn zo smal dat ze nauwelijks opvallen, maar daardoor lijken ze wat goedkoop en geven ze het design geen echt accent.
De enige aansluiting achterop de QE55Q950R is de connector van de Invisible Connection, die naar de One Connection box loopt, waar je alle aansluitingen vindt.
Samsung QE55Q950R – Aansluitingen
De One Connect box van de Q950R-serie is identiek aan de versie van de Q90R-serie. Dat betekent dat je vier HDMI-aansluitingen op vindt, van het type HDMI 2.1. Die zijn natuurlijk allemaal klaar voor Ultra HD HDR, maar ook voor 2k/4K120p (HFR) en 8K60p. De ondersteunde features zijn ARC, ALLM, VRR, en met een firmware upgrade die er binnenkort aankomt ook eARC. Meer info over al deze features vind je in ons HDMI 2.1 artikel.
Naast de antenne-aansluitingen en bedraad netwerk is er ook WiFi. Bluetooth kan je gebruiken om een draadloze hoofdtelefoon aan te sluiten of om audio van je smartphone naar de tv te sturen.
De kabel tussen de One Connect box en televisie is erg dun (3,4 mm) en gedeeltelijk transparant. Hij verzorgt niet alleen alle datavervoer maar levert ook stroom aan de televisie. Via sleuven in de rug kan je hem netjes wegleiden. De bijgeleverde kabel is vijf meter lang, en er is een optionele vijftien meter lange versie beschikbaar.
De One Connect box en de speciale kabel zijn een unieke oplossing die voor veel flexibiliteit zorgt bij de plaatsing. Of je nu kiest voor wandmontage of een opstelling op een meubel waarbij alle randapparaten uit het zicht blijven, beide zijn erg eenvoudig te realiseren.
Samsung QE55Q950R – gebruiksgemak en smart tv
De smart tv-omgeving van Samsung, de Smart Hub, werkt bijzonder vlot en aangenaam. Dat is een sterke troef. Smart Hub bedekt bovendien enkel de onderzijde van het beeld, en brengt je snel naar de instellingen, ingangen of apps, inclusief preview van content in de apps. Alle mogelijkheden van de Samsung Smart Hub vind je terug in ons Samsung Tizen Smart Hub overzichtsartikel.
De Smart controller kennen we al uit vorige reviews van 2019 modellen. De slanke, lichte remote oog erg luxueus in zijn licht metaal. Uitvoering. Hij ligt ook prima in de hand. De toetsen zijn makkelijk te bedienen en je vindt ze zelfs op de tast. De remote werkt perfect samen met de Smart Hub zodat je het gebrek aan toetsen zelden als een gemis ervaart. Onderaan vind je drie sneltoetsen voor Netflix, Prime Video en Rakuten TV. Met de SmartThings app kan je je smartphone gebruiken als een beperkte remote.
De Smart Controller is na een eenvoudige installatieprocedure bruikbaar als universele remote voor je randapparaten. Dat werkte prima, je moet er enkel voor zorgen dat de One Connect Box niet afgedekt op verstopt opgesteld staat ten opzichte van de te bedienen toestellen. Hij stuurt immers IR-signalen uit voor de bediening.
Functies
De Q950R-serie is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel en satelliet) maar geen dubbele CI+-slot. Je kunt opnemen naar USB-harde schijf en tegelijk kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet versleuteld is. Opgelet, of deze tuners ooit 8K zullen ondersteunen is twijfelachtig.
Voor Apple gebruikers is er goed nieuws, de Smart Hub biedt nu ook Airplay2 ondersteuning en via de Apple TV app heb je toegang tot de Apple TV+ streaming dienst.
8K-content streamen, het kan theoretisch. Je enige optie is daarvoor momenteel YouTube, maar de huidige app geeft maximaal 4K-streams. Ook hier is het twijfelachtig of je ooit 8K zult kunnen zien.
Staat de tv uit, dan kan je hem met behulp van Ambient mode een functie geven. Foto-of infokaders, of een interactief kunstwerk, er zijn heel wat mogelijkheden. De SmartThings app is een handige manier om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.
Samsung QE55Q950R – Beeldverwerking
Om de enorme hoeveelheid pixels van het 8K-scherm aan te sturen is een krachtige processor nodig. De Quantum Processor 8K neemt die taak op zich. Zijn prestaties lopen in lijn met die van de 4K-versie die we in de andere QLED-toestellen vonden. De processor levert uitstekende ruisonderdrukking, die bovendien ook erg goed werk levert met compressieruis (blokvorming). Ook kleur banding werkt hij vrij goed weg. Zo levert hij in onze Game of Thrones testscène een erg mooi resultaat. Je laat ‘Clean Digital View’ wel best op de laag staan, in de auto stand verdwijnt er nog iets meer ruis en banding, maar verlies je ook erg duidelijk aan detail. Enkel als je van een erg lage kwaliteit bron, met beperkte resolutie (zoals dvd) vertrekt zouden we ‘auto’ aanraden. Upscalen is een harde noodzaak vermits 8K-content nog lang op zich zal laten wachten. De processor doet ook dit uitstekend, zelfs vanop dvd. Wie dat wenst kan ‘Scherpte’ iets optrekken, naar ergens tussen 5 en 10 om het beeld iets meer detail te geven.
De bewegingsscherpte is uitstekend, je ziet zelfs in snel bewegende beelden heel veel detail. Een heel smalle, dubbele rand is niet uitgesloten, maar of je daar in de praktijk vaak iets van zult zien betwijfelen we. Schakel ‘Auto Motion Plus’ in de ‘Aangepast’ stand, en zet ‘Wazigheidsvermindering’ op 8-10, en ‘Trilvermindering’ tussen 3 en 7. Vermijd ‘Led Clear Motion’, het flikkerende beeld is een te hoge prijs voor wat extra detail.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Film Mode | Expertinstellingen | Expertinstellingen |
Beeldformaatinstelling: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Achtergrondverlichting: 28 Helderheid: 0 Contrast: 45 Scherpte: 0 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 |
Clean Digital View: Laag Auto Motion Plus: Aangepast Lokaal Dimmen: Standaard Contrastverbetering: Uit Filmmodus: Auto2 Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Samsung QE55Q950R – 8K resolutie
Een 55 inch scherm met 8K resolutie, dat hadden we nog niet gezien. Een pixelshot is moeilijk, aangezien het scherm voorzien is van Samsungs Ultra Viewing Angle film, die het onmogelijk maakt om de pixels duidelijk te focussen.
Maar zie je al die pixels wel? Die kijkhoekfilm is het ook onderwerp geweest van flink wat discussie. Omdat hij het licht uitsmeert in alle richtingen verlies je onvermijdelijk ook wat contrast tussen naburige pixels. LG claimt dat alvast tot gevolg heeft dat het toestel volgens de geldende normen eigenlijk niet echt een 8K-resolutie biedt. Op ons nieuwste 8K-testpatroon kunnen we in elk geval alle pixeldetail zien, maar daarvoor moeten we dan wel tot op een halve meter naderen. Vanop een normale kijkafstand, neen, niet echt. Is 8K dan onzinnig, ook daar hebben we al uitvoerig over geschreven. In ons artikel over de zin en onzin van 8K drukken we onze twijfel uit, maar recentere input toont dat er wel degelijk een meerwaarde kan zijn.
Het probleem blijft wel dat die meerwaarde enkel gerealiseerd kan worden met echte 8K-content, en daar zal je nog geruime tijd op moeten wachten. Enkel de next-gen consoles lijken mogelijk binnen een jaar 8K te bieden. Met upscaled Full HD en 4K is er nauwelijks voordeel te behalen met een 8K-scherm, en al zeker niet op zo’n “kleine” 55 inch.
Samsung QE55Q950R – Beeldkwaliteit
Quantum dots en een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting zorgen voor een uitstekende basis. De achtergrondverlichting van de Q950R-serie is net zoals die van de Q90R-serie verdeeld in 30×16 segmenten. Tellen was best lastig omdat de zones betrekkelijk klein zijn, en het leek ons soms alsof er verticaal maar 14 segmenten zijn. Maar zelfs mocht dat het geval zijn heeft deze lcd-tv nog meer dan voldoende zones om voor een uitstekend resultaat te zorgen.
De aansturing van de zones is erg goed en we konden de Samsung niet betrappen op uitgesproken fouten. Om halovorming, zonegrenzen en variërende achtergrondverlichting zo veel mogelijk te vermijden dimt Samsung soms wel heldere accenten in overwegend donkere beelden. ‘Gravity’ is zo een goed voorbeeld. De sterrenhemel ziet er steeds iets te donker uit, en in sommige delen van de hemel verdwijnen de sterren licht. Ook in de Harry Potter testscène is er wel veel schaduwnuance zichtbaar maar is het beeld iets donkerder dan verwacht. Die compromissen moet je er bij nemen.
Het dimmen kan je niet uitschakelen via de menu’s, wat de eigen contrastmeting bemoeilijkt. Toch komen we op een erg goed resultaat van ongeveer 2.500:1 en met dimming geactiveerd loopt dat onmiddellijk op naar 7.000:1.
De ‘Film’ modus is erg goed gekalibreerd en zorgt voor knappe beelden met sterk contrast. Kleurweergave is accuraat en natuurlijk met een neutrale grijsschaal. Ook in de metingen zie je dat zwartdetail een beetje te donker is, maar dat is dan ook de enige opmerking.
HDR
Geen verrassing: Samsung houdt nog steeds niet van Dolby Vision. De tv ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+. Nog een gekend fenomeen: Samsung houdt van erg heldere beelden. Met een piekhelderheid van 1750 nits op een 10% venster en 475 nits op een volledig wit scherm kan een HDR-beeld erg intens zijn. De resultaten liggen iets (ongeveer 10%) onder die van de Q900R, Samsungs eerste 8K-model. Het kleurbereik komt uit op 92% DCI-P3 en 69% Rec 2020, dat is binnen de verwachtingen en ruim voldoende voor mooie HDR-resultaten.
De kleurweergave is uitstekend in de HDR Films mode. We zien wel dat de tv een klein beetje zwartdetail verbergt, ook hier vermoedelijk een gevolg van de achtergrondverlichting die iets te sterk dimt. Maar zoals we al zeiden, Samsung houdt van heldere beelden en dat zie je duidelijk in de metingen. De helderheid is over de hele lijn te hoog, vaak 80 tot 100% meer dan gewenst. In de meeste gevallen heeft dat geen nadelige gevolgen. Witdetail blijft voor het merendeel goed bewaard. Maar in onze 8K HDR-test liep het wel fout. Daar bleek plotseling heel wat licht gekleurde banding zichtbaar in de helderste delen van beeld. In het zelfde 4K-beeld bleek het probleem minder zichtbaar. Door Contrast te laten zakken naar 40 brachten we niet alleen dat probleem onder controle, maar viel de hele helderheidscurve ook beter op zijn plaats.
Kortom, de Q950R levert indrukwekkend helder HDR-beeld, maar we blijven Samsung vragen om een beter gekalibreerde mode te voorzien. Dat het overmatig opdrijven van de helderheid niet zonder risico is, is dan ook meteen bewezen.
Samsung QE55Q950R – Gaming, Reflecties, Kijkhoek
De Q950R-serie maakt gebruik van de Samsung Ultra Viewing Angle technologie. (herlees de werking in ons vorige artikel). Net zoals op de Q90R zijn de resultaten erg sterk, het scherm behoudt zelfs vanuit een 60° hoek nog bijna alle contrast en toont weinig kleurshift, resultaten die erg dicht bij OLED komen. Het scherm weert bovendien erg goed reflecties.
In de ‘film’ beeldmodus meten we een lag van 105,7 ms. Met de ‘game’ modus actief zakt de lag naar 15,7 ms, een topresultaat. De spelmode activeer je in de instellingen, onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus’. Samsung heeft daar ook Motion Plus instellingen toegevoegd zodat je nu ook in de spelmode aan de bewegingsscherpte kunt sleutelen, al gaat de lag dan wel richting 40 ms (nog steeds goed).
Samsung biedt ondersteuning voor VRR (Variabel Refresh Rate), onder de noemer Freesycnc (zoals de gelijknamige technologie van AMD). Door ‘games verbeteren’ te activeren verlicht de tv zwartdetail in beperkte mate zodat je beter in de schaduwen ziet, en past hij het geluid aan.
Samsung QE55Q950R – Geluidskwaliteit
Het geluidssysteem lijkt de Q950R-serie over te nemen van de Q90R-serie. Je krijgt stevige klank, met hoorbare bas, al moet je wel opletten het volume niet te hoog te draaien. De bas verdwijnt dan wat op de achtergrond. Voor dagelijks gebruik, zelfs voor film is hij prima, voor muziek schiet hij iets te kort. ‘Intelligent mode’ past de klank aan op basis van content en de akoestiek. Het resultaat vonden we eerder matig, maar het is wel het proberen waard.
De QE55Q950R ondersteunt geen Dolby Atmos, maar kan Atmos-tracks wel doorgeven aan een compatibele soundbar. Vergeet in dat geval Dolby Atmos niet te activeren in de instellingen.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
Samsung QE55Q950R – Conclusie
De Q950R-serie is Samsungs tweede serie 8K-tv’s. Betere dimming, de ruime kijkhoek en een One Connect Box met HDMI 2.1-aansluitingen zijn de belangrijkste verbeteringen. Daarmee is het toestel echt klaar voor 8K-content via HDMI. Maar heb je daar nu wel iets aan op dit kleine schermformaat? Er is een meerwaarde ja, maar die is erg klein. En met Full HD- of 4K-content en vanop een normale kijkafstand is de meerwaarde verwaarloosbaar. Daardoor moet je echt wel een duidelijk gebruiksscenario op het oog moet hebben om er enig voordeel uit te puren. Wil je bijvoorbeeld klaar zijn om de next-gen gameconsoles te gebruiken, of wil je 8K aanleveren vanop een (krachtige) pc? Is dat niet het geval dan lijkt de prijs ons te hoog, vergeleken bij bijvoorbeeld Samsungs eigen QE55Q90R, de 4K-versie van dit toestel die op resolutie na zo goed als identieke resultaten biedt, en een flink stuk goedkoper is (de officiële prijs ligt op dit moment op 2.599 euro).
Maar genieten van de beelden zal je zeker doen op de Samsung QE55Q950R. De 480 zones van de achtergrondverlichting leveren een uitstekend contrast en Samsungs quantum dots staan garant voor spetterende kleuren. De Quantum Processor 8K zorgt voor uitstekende beeldverwerking. En met de Ultra Viewing Angle technologie levert Samsung een lcd-tv met een extreem ruime kijkhoek.
SDR-content, nog steeds het grote merendeel van wat we bekijken, daarmee geniet je volop van het prachtige beeld. Voor HDR moet je het helaas zonder Dolby Vision stellen. En Samsung blijft het HDR-beeld te helder maken, al is dat gelukkig eenvoudig te corrigeren. Met zijn bijzonder hoge helderheid is het toestel een topkeuze als je graag bij veel licht kijkt. Al moet het gezegd, ook bij verduistering zien films er op deze tv fantastisch uit.
Tot slot zijn de One Connect box met Invisible Connection en Ambient Mode mooie lifestyle features die de Samsung Q950R-serie extra waarde geven. Ben je om een of andere reden echt in de markt voor een 8K-toestel, en kan je niet meer wachten, dan is deze Samsung QE55Q950R een uitstekende keuze, al zouden we persoonlijk toch voor een grotere maat kiezen.
Beoordeling
- Uitstekende local dimming (Contrast en zwartwaarde)
- Ongeziene kijkhoek voor een lcd-tv
- Ultra HD 8K en HDMI 2.1
- Invisible Connection en One Connect box
- Goede bewegingsscherpte
- Zeer heldere HDR-weergave
Geen Dolby Vision/Atmos
- Te helder gekalibreerd in HDR
- Prijs
Reacties (26)