Review: IKEA Fyrtur – betaalbare slimme rolgordijnen van IKEA

09 november 2019 + 10 minuten 6 Reacties
IKEA Fyrtur

Slimme rolgordijnen koop je sinds kort ook gewoon bij IKEA. In deze review testen we de verduisterende IKEA Fyrtur met de meegeleverde afstandsbediening, de IKEA Home Smart-app en via stembediening met Google Assistant.

Wie voorheen slimme rolgordijnen voor zijn of haar smarthome wilde kopen, die moest daar diep voor in de buidel tasten. IKEA laat zien dat het ook anders kan. De Zweedse meubelgigant heeft slimme rolgordijnen op de markt gebracht vanaf 99 euro. Je kunt kiezen uit twee varianten, respectievelijk de verduisterende Fyrtur en de lichtdoorlatende Kadrilj. In deze review gaan we aan de slag met de IKEA Fyrtur.

Wat is het?

De slimme rolgordijnen van IKEA zijn de nieuwste toevoeging aan het IKEA smarthome-assortiment. Je kunt deze smart blinds openen en sluiten met de meegeleverde afstandsbediening en tevens aansluiten op de Trådfri-hub. Ze zijn volledig koordloos, wat betekent dat je ze niet handmatig kunt bedienen. De IKEA Trådfri-hub opent de deuren naar nieuwe mogelijkheden. Zo kun je de slimme rolgordijnen bedienen via de IKEA Home Smart-app, met je stem via Google Assistent, Amazon Alexa en/of Siri en kun je tijdschema’s instellen om de rolgordijnen automatisch open en dicht te doen.

IKEA brengt twee varianten op de markt. De Fyrtur is verduisterend en verkrijgbaar in een donkergrijze kleur. De vanafprijs is 119 euro voor dit slimme rolgordijn met een breedte van 60 centimeter. Ook breedtes van 80 centimeter, 100 centimeter, 120 centimeter en 140 centimeter zijn verkrijgbaar. Deze laatste kost 159 euro. Wil je geen verduisterend rolgordijn? Dan is de Kadrilj iets voor je. Dit rolgordijn is lichtdoorlatend, voorzien van een lichtgrijze kleur en tevens iets goedkoper. De prijs start bij 99,95 euro voor een breedte van 60 centimeter. Dezelfde afmetingen zijn verkrijgbaar als bij de Fyrtur, waarbij het rolgordijn van 140 centimeter verkrijgbaar is voor 139 euro. De afmetingen zijn belangrijk voordat je tot een aanschaf overgaat, want je kunt de slimme rolgordijnen niet bijsnijden om ze passend te maken in jouw woning.

Design

De slimme rolgordijnen van IKEA zijn vele malen goedkoper dan die van de concurrentie. Leveren we daarom in op de kwaliteit van de behuizing? Gelukkig niet. De Fyrtur is voorzien van een stevige behuizing gemaakt van kunststof, polycarbonaat en aluminium die je zowel aan de bovenkant als aan de achterkant kunt bevestigen. Het geheel voelt stevig aan en is toch verrassend licht van gewicht. De grijze stof van het rolgordijn is 100 procent polyester en is vrij grof van structuur, maar zal door de kleur binnen veel huishoudens goed bij het interieur passen. Wel is het jammer dat er niet meer kleuropties beschikbaar zijn.

Wanneer je een slim rolgordijn van IKEA aanschaft krijg je het slimme rolgordijn, een oplaadbare batterij, een afstandsbediening, een lader en een signaalversterker meegeleverd. Je zult de slimme rolgordijnen dus af en toe zelf moeten opladen. Wees echter niet bang, want volgens IKEA hoef je dit slechts één keer per 4 tot 6 maanden te doen. Tijdens de testperiode heb ik de batterij dan ook geen één keer hoeven opladen. Je kunt het geheel prima met de meegeleverde afstandsbediening te bedienen. Wil je ook bediening met je stem of via de app? Dan zul je de Trådfri-hub van 32,95 euro tevens moeten aanschaffen.

Fysieke installatie van de IKEA Fyrtur

Om eerlijk te zijn zag ik er een beetje tegenop om de slimme rolgordijnen te installeren. Dat bleek achteraf nergens voor nodig, want ik had ze binnen no-time aan de muur hangen. Wees niet eigenwijs en lees de IKEA-handleiding gewoon even door, dan is het een fluitje van een cent.

De slimme rolgordijnen zijn flexibel in de bevestiging. Je krijgt twee meegeleverde bevestigingshaken met gaten aan de bovenkant en de achterkant. Je kunt dus zelf kiezen of je ze in de raamnis aan de bovenkant ophangt (dit lijkt wel veel mooier), of dat je ze aan de muur hangt boven het raam. In dit laatste geval heb je wel een flink uitstekend blok aan de muur hangen, maar in mijn geval kon het niet anders. Bij bevestiging in de nis kon ik niet meer bij de raamroosters.

Belangrijk om te weten is dat er geen schroeven worden meegeleverd. Heb je dus geen schroeven in huis, dan zul je nog even naar de bouwmarkt moeten. Per slim rolgordijn heb je vier schroeven nodig. Vergeet de pluggen niet en denk aan het materiaal waar de wand of nis uit bestaat! De bevestigingshaken hang je vervolgens vast, waarna je het slimme rolgordijn er aan vast kunt klikken. Het lijkt in eerste instantie niet heel stevig met maar twee bevestigingshaken, maar het rolgordijn is ook niet zo zwaar. Het geheel blijft dan ook stevig hangen.

Voor de communicatie tussen de meegeleverde afstandsbediening en het rolgordijn heb je de meegeleverde signaalversterker nodig. Deze druk je in het stopcontact en vervolgens kun je met de afstandsbediening het rolgordijn openen en sluiten. Aangezien ik twee Fyrtur-rolgordijnen heb hangen moest ik ook twee signaalversterkers en twee afstandsbedieningen gebruiken. Gelukkig heb ik het één en ander kunnen koppelen via de Tradfri-hub en de Home Smart-app. Deze app is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Slimme rolgordijnen koppelen met de IKEA Home Smart-app

We willen de slimme rolgordijnen onderdeel maken van een smarthome en dus moeten we ook met de IKEA Trådfri-hub aan de slag. Wie al een Trådfri-hub heeft staan, bijvoorbeeld met de slimme verlichting van IKEA of de Symfonisk-speakers, die heeft het wat gemakkelijker. Je kent de app tenslotte al. Het verbinden van het slimme rolgordijn met de IKEA Trådfri-hub en de app vereist namelijk behoorlijk wat handelingen. En dat is best wel omslachtig. Gelukkig worden de stappen wel behoorlijk duidelijk aangegeven in de IKEA Home Smart-app.

Na het opladen van de batterij plaats je deze links bovenaan in de behuizing van het rolgordijn. Om alles te koppelen dien je allereerst de afstandsbediening te resetten door de achterkant eraf te halen en de resetknop vier keer snel achter elkaar in te drukken. De afstandsbediening houd je vervolgens bij de Trådfri-hub waarbij je de knop ingedrukt moet houden. Eenmaal verbonden met de hub doe je hetzelfde met de afstandsbediening in combinatie met de signaalversterker. Tot slot verbind je de afstandsbediening met het rolgordijn zelf. Het rolgordijn heeft twee knoppen in de linkerbovenhoek die je tegelijk even kort indrukt. Hierbij wordt het rolgordijn gereset en gaat het in de zoekmodus. Vervolgens houd je de afstandsbediening bij het rolgordijn.

Het zoeken duurde ongeveer een minuut, maar uiteindelijk werd deze gevonden. Nu is het eerste rolgordijn klaar voor gebruik. Je kunt direct een maximumlengte instellen, zodat het rolgordijn automatisch stopt wanneer de onderkant van het raam wordt bereikt. Erg handig, want zonder verbinding met de hub en de app kun je dit niet instellen. Wanneer je alleen de afstandsbediening zou gebruiken zou het rolgordijn bij het dichtgaan de volledige afstand van 195 centimeter afrollen.

Nu is het zaak om het tweede rolgordijn in te stellen. Gelukkig is dit een stuk eenvoudiger. We gebruiken hiervoor dezelfde afstandsbediening, zodat we beide rolgordijnen met één en dezelfde afstandsbediening kunnen bedienen. Hiervoor gebruiken we ook dezelfde signaalversterker, zodat je niet twee stopcontacten bezet hoeft te houden. Na het volgen van de stappen was het een fluitje van een cent om het tweede rolgordijn in de app te zetten. En toen werkte de afstandsbediening niet meer.

Beide Fyrtur-rolgordijnen werkten perfect met de app, maar ik kon ze met geen mogelijkheid meer met de afstandsbediening openen of dichtdoen. Na een tijdje proberen heb ik alles uit de app verwijderd, de Trådfri-hub gereset en ben ik ze opnieuw gaan verbinden. Ik heb alle stappen precies hetzelfde doorlopen als de eerste keer. En na afloop werkte de afstandsbediening dit keer helemaal prima. Waarom het dit keer wel werkte? Geen idee, maar het werkt.

Bediening van de IKEA slimme rolgordijnen

Via de app kun je de rolgordijnen gezamenlijk open en dichtdoen, maar ook onafhankelijk van elkaar. Hierbij sleep je het bolletje over het balkje, waarbij je van 0 naar 100 kunt slepen om ze helemaal te openen of te sluiten, maar ook gedeeltelijk. Het geheel reageert snel en dit werkt gewoon prima. Via de app kun je tijdschakelaars instellen. Hierbij gaan de slimme rolgordijnen open of dicht op de tijden die je hierbij hebt geselecteerd. Jammer genoeg kun je hier niet voor zonsopgang en zonsondergang kiezen. Via de Home Smart-app ben je gebonden aan de opgegeven tijden. Het menu om tijdschakelaars in te stellen is helaas wat onoverzichtelijk, maar na enige gewenning is hier wel mee te werken.

Naast de app kun je ook kiezen om de slimme rolgordijnen met de afstandsbediening te bedienen. Deze vierkante afstandsbediening is gemaakt van zeer degelijk plastic en voelt stevig aan. Een wandhouder wordt tevens meegeleverd. Deze kun je vastschroeven, maar ook vastplakken middels de meegeleverde 3M-tape. Op de remote heb je twee knoppen tot je beschikking om de slimme rolgordijnen omhoog of omlaag te doen. Eén keer drukken en de rolgordijnen gaan helemaal omlaag naar de eerder ingestelde maximumlengte. Druk je nogmaals op de knop, dan stoppen de rolgordijnen op de op dat moment ingestelde lengte. Ook de afstandsbediening werkt prima, maar stel je meerdere rolgordijnen in op één afstandsbediening, dan bewegen deze niet altijd tegelijk omhoog of omlaag. Onderbreek je dus de beweging halverwege, dan zullen de rolgordijnen niet altijd op dezelfde lengte hangen. Via de app kun je dit bijstellen en het is ook geen probleem als je de rolgordijnen helemaal omhoog of omlaag beweegt, maar wil je de rolgordijnen bijvoorbeeld 30 procent sluiten, dan hangen ze dus niet altijd gelijk wanneer je dit met de afstandsbediening doet.

IKEA slimme rolgordijnen bedienen met Google Home

Goed nieuws voor diegene met een slimme speaker, want via Instellingen > Integraties kun je ook kiezen om de slimme rolgordijnen te bedienen met je stem via Google Assistant, Amazon Alexa of Siri. Wij kozen voor Google Assistant. Na het geven van toestemming open je vervolgens de Google Home-app. Waarschijnlijk krijg je direct een melding of je IKEA wilt koppelen. Zo niet, dan kun je dit via Apparaat Toevoegen doen. Eenmaal gekoppeld is het een kwestie van ‘Hey Google, doe de gordijnen dicht’ en de Google Assistent zal de gordijnen automatisch dichtdoen tot de door jouw ingestelde maximumlengte.

Je kunt de rolgordijnen ook gedeeltelijk openen of sluiten, maar dit werkt niet altijd even goed. Op mijn commando: ‘Hey Google, doe de gordijnen 50 procent dicht’ kreeg ik het antwoord: ‘Ok, ik doe twee dingen 31 procent dicht’. Hilarisch dat de Google Assistent de slimme rolgordijnen van IKEA steevast ‘dingen’ blijft noemen, maar ik vroeg toch echt niet om 31 procent. Gelukkig luistert Google ook regelmatig wel en worden de slimme rolgordijnen precies zo ver geopend of gesloten als ik gevraagd heb. Over het algemeen werkt de stembediening vrij goed en meer dan de slimme rolgordijnen (gedeeltelijk) openen en dichtdoen heb je ook niet nodig. Let wel op dat stembediening de beperking geeft dat je een actie niet kunt onderbreken. Eenmaal gesproken om de gordijnen dicht te doen kun je dit niet stoppen, dit in tegenstelling tot bediening met de app en de afstandsbediening. Belangrijk aandachtspunt is dat je de IKEA Fyrtur niet kunt bedienen vanuit de Google Home-app. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld slimme verlichting of een slimme schakelaar, die je ook vanuit de app kunt aan- en uitzetten. Je zult dus je stem moeten gebruiken, de fysieke remote of de IKEA Home Smart-app.

Conclusie

De slimme rolgordijnen van IKEA hebben overwegend een positieve indruk achtergelaten. Het is fijn dat IKEA de smart blinds relatief betaalbaar heeft gemaakt, helemaal in vergelijking met andere merken. De bouwkwaliteit is prima en de opties om ze zowel met de app, via de remote en met je stem te bedienen geeft je als gebruiker volop keuze qua bediening. Het ophangen is een fluitje van een cent, maar het verbinden met de hub werkt omslachtig en kan voor problemen zorgen. Kies je ervoor om meerdere rolgordijnen met één afstandsbediening te bedienen dan zullen deze niet altijd gelijk hangen. Ook moet je van de kleur grijs houden, want andere kleuren zijn er op dit moment nog niet. Kijk je door deze kleine minpunten heen, dan zijn de IKEA smart blinds gewoon een uitstekende keuze. Kies je ervoor om je smarthome uit te breiden met slimme rolgordijnen, dan zullen de slimme rolgordijnen van IKEA je zeker niet tegen gaan vallen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima bouwkwaliteit
  • Gemakkelijke fysieke installatie
  • Relatief betaalbaar
  • Bediening met remote, app én stem

Minpunten
  • Verbinden met de hub werkt omslachtig

  • Afstandsbediening zorgt voor ongelijke lengtes
  • Keuze uit grijs of lichtgrijs

Reacties (6)