Oppo Reno 2 – specificaties
Oppo Reno 2 | |
---|---|
Scherm | 6,5-inch, 2.400 bij 1.080 pixels |
Besturingssysteem | Android 9 |
Processor | Qualcomm Snapdragon 730 |
RAM | 8 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | 48-megapixel (hoofdcamera), acht megapixel (groothoeklens), dertien megapixel (telelens) en twee megapixel (monolens achter en zestien megapixel voor (uitschuifbare frontcamera) |
Accu | 4.000 Lithium Polymer |
Specs en prestaties
High-end smartphones worden steeds duurder, omdat ze veel functies combineren met hoge specificaties en dus het beste van het beste willen bieden van dat moment. Inmiddels weten consumenten dat zulke specs helemaal niet verplicht zijn voor een goede smartphone-ervaring. Merken als Xiaomi, Motorola en Oppo laten dit al een tijdje zien. De Oppo Reno 2 heeft een adviesverkoopprijs van 499 euro en biedt daareen Qualcomm Snapdragon 730-processor voor aan, evenals 8 GB aan werkgeheugen en minimaal 256 GB aan opslagruimte.
De 730 beschikt over twee krachtige kernen en zes kernen die wat zuiniger omgaan met de energie. Die krachtige kernen worden geactiveerd tijdens het gamen bijvoorbeeld. Als die extra power niet nodig is, dan nemen de energievriendelijke processors het over en kan de telefoon langer doen met de opgeladen accu. 8 GB is echt meer dan zat voor een Android-telefoon (misschien wel te veel). Verder is het fijn dat er 256 GB aan opslagruimte is, aangezien je waarschijnlijk veel foto’s en video’s wil gaan maken met dit cameratoestel.
Oppo Reno 2 – hardware en design
De prijs mag dan wel midrange zijn, het design is dat zeker niet. Voorop treffen we namelijk een scherm aan dat heel de voorkant vult. Er is geen notch aanwezig en de schermranden zijn ook minimaal. Van een echte kin is geen sprake. Rechts zit de aan-uitknop en de lade voor de sim- en micro-sd-kaart, terwijl links de volumeknop zitten. Voor sommige mensen zal het mogelijk even wennen zijn dat de knoppen niet aan één kant zitten en dus minder gemakkelijk met dezelfde duim bediend kunnen worden, maar dat geldt niet voor iedereen.
De glazen achterkant is écht een vingerafdrukmagneet, dus is het goed om te zien dat Oppo standaard een hoesje meegeeft in het doosje van de smartphone. De achterkant is verder onmiskenbaar Oppo met toffe designelementen die je niet vaak op andere smartphones tegenkomt. Bovendien zit de camera in de behuizing van het toestel, waardoor die niet uitsteekt. Daardoor voelt het apparaat wel iets dikker aan dan je misschien gewend bent, maar dat vinden we niet altijd erg. Zeker niet als het toestel verder prima in de hand ligt.
Display
De Oppo Reno 2 beschikt over een riant oled-scherm van 6,5-inch, met een resolutie van 2.400 bij 1.080 pixels. Voor een smartphonescherm van dit formaat zijn dat meer dan genoeg pixels. Er is een pixeldichtheid van 401 pixels per inch en dat houdt in dat er meer dan genoeg ruimte is voor het weergeven van details en mooie kleuren. Bovendien is de kijkhoek breed en kan het scherm een hoge helderheid aan, waardoor je ook in direct zonlicht gewoon nog steeds kan zien wat er precies gebeurt op het display van de smartphone.
Connectiviteit
Naast de gebruikelijke sensoren, wifi 5 en bluetooth 5, zien we dat Oppo ook aan dingen gedacht heeft waar niet elke smartphonefabrikant meer aan wil denken. Niet alleen kun je het geheugen uitbreiden met een micro-sd-kaart, ook kun je gebruikmaken van een koptelefoon mét draad, aangezien er onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig is. Bovendien kun je het toestel opladen via usb-c, waardoor opladen sneller kan dan met een micro-usb-aansluiting, en zien we dat de vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt zit.
Speakers
Oppo moet natuurlijk ergens op bezuinigen om de prijs van het toestel te drukken. Dat is duidelijk bij de minder sterke processor, maar ook in de geluidskwaliteit. Onderop treffen we namelijk een enkele speaker aan. Hoewel daar helder geluid uitkomt en video’s goed verstaanbaar zijn, hoef je geen indrukwekkende ervaringen te verwachten. Gelukkig stoort de speaker niet en zul je er verder weinig last van hebben, maar dit is duidelijk een punt waarop Oppo zich minder concentreert. Echt slecht is het gelukkig allemaal niet.
Camera’s
Achterop zit een cameramodule die beschikt over vier camera’s: een hoofdcamera van 48-megapixel, een groothoeklens van acht megapixel, een telelens van dertien megapixel en een monolens van twee megapixel. De telelens beschikt over vijf keer hybride zoom en tot twintig keer digitale zoom. Net als de Oppo Reno en Oppo Reno 10x Zoom is de Oppo Reno 2 opnieuw uitgerust met een haaienvin. Dat is in feite de uitschuifbare camera, zoals op een OnePlus 7T Pro of Oppo Reno 2Z, maar dan net even anders vormgegeven, natuurlijk.
In vergelijking met de eerste Reno zijn er dus twee camera’s bijgekomen. De Oppo Reno 2 beschikt over een telelens en een monolens; die twee sensoren zijn niet aanwezig op het model dat eerder dit jaar gelanceerd werd. We zijn hartstikke tevreden over de kwaliteit van de fotocamera. De foto’s die je kunt maken zijn vaak scherp, gedetailleerd, kleurrijk en kennen weinig vervormingen of digitale artefacten. Zeker met voldoende licht (ook als dat aspect wat minder aanwezig is hoor) maakt de Oppo Reno 2 prachtige plaatjes.
Het inzoomen kan nog wel wat werk gebruiken. Hoe verder je gaat, hoe meer ruis en andere oneffenheden naar voren komen en hoe verder de kleuren aangetast worden. Desondanks is het nog steeds goed te zien wat je nu precies op de foto hebt gezet, maar dan nog raden we aan dat je een stukje naar voren loopt om een betere foto te maken. Je kunt dus tot twintig keer digitaal inzoomen; dat is een leuke gimmick, maar de resultaten zijn helaas nooit zo mooi als we zijn tegengekomen in de voorbeeldfoto’s van de fabrikant.
Datzelfde moeten we ook concluderen over de avondmodus van de camera. Hoewel het wel degelijk zo is dat de camera in het donker details vast kan leggen, is het tegelijkertijd zo dat je helemaal niet mag bewegen. De opening blijft namelijk lang openstaan (ondanks het feit dat Oppo zegt de snelste dark mode te hebben), maar dat betekent dus dat elke beweging geregistreerd wordt en dat de beelden wazig kunnen ogen. Deze modus kun je het beste overslaan om niet teleurgesteld te raken; fotograferen in het donker is nou eenmaal moeilijk.
Verder is het opvallend dat de beautymodus standaard ingeschakeld wordt wanneer je de frontcamera omhoog laat schuiven. De camera in de haaienvin laat dan wel mooie foto’s zien, maar ze ogen tegelijkertijd een beetje onnatuurlijk. En dat is zonde, aangezien de camera in staat is prima foto’s te maken. Verder zijn er meer dan genoeg opties beschikbaar om je bezig te houden, dus de selfiemakers onder ons hebben wat om naar uit te kijken. Video’s maken kan de Oppo Reno 2 natuurlijk ook en ook dat gaat in de meeste gevallen goed.
Accuduur
De accu beschikt over een vermogen van maar liefst 4.000 mAh. Dat is behoorlijk wat. Opladen gaat redelijk snel: binnen anderhalf tot twee uur kan het toestel vervolgens twee dagen meegaan. Dat is afhankelijk van het gebruik. Game je vaak op je smartphone, wat in principe gewoon kan met de processor en het werkgeheugen, dan gaat de batterij sneller leeg. Ook wanneer je veel foto’s en video’s maakt. Maar in het dagelijkse gebruik (mailen, bellen, whatsappen, dat soort dingen), moet je met gemak de twee dagen kunnen halen.
Oppo Reno 2 – software
Net zoals de eerste Oppo Reno draait ook de Oppo Reno 2 op het ColorOS. Dat is de eigen softwareschil van het bedrijf. Onder die schil treffen we Android 9 aan. Dat is best jammer, aangezien Android 10 al beschikbaar is en zusterbedrijf OnePlus de update inmiddels al uitgerold heeft. Oppo heeft tijdens onze reis naar Londen bevestigd dat de Android 10-update zal arriveren, maar onduidelijk is nog wanneer. Daarnaast lijkt het erop dat het toestel niet hoeft te rekenen op Android 11 en dat is toch wel jammer om te moeten zien.
Het is gebruikelijk dat Android-telefoons mogen rekenen op twee grote software-updates en tenminste twee jaar aan beveiligingsupdates. Nu kunnen we nog door de vingers zien dat Android 10 niet al aan boord staat en de upgrade naar 10 en 11 onder die belofte vallen, maar voorlopig ziet de toekomst er karig uit. Dat staat allemaal nog los van de kwaliteit en de aankleding van het ColorOS. Want dit is softwareschil die zich flink heeft laten inspireren door iOS, net zoals Huawei dat ook in het verleden gedaan heeft.
De Oppo Reno 2 wordt geleverd met behoorlijk wat apps die al geïnstalleerd zijn. Ook apps waar we hier in Nederland weinig mee doen, zoals bijvoorbeeld Aquamail. Het is gelukkig al iets minder dan bij de vorige Reno, maar dan nog is het wat ons betreft teveel. We kunnen heel goed zelf bepalen welke browser we gebruiken, daar hebben we Oppo en Opera niet voor nodig. Desondanks snappen we dat niet iedereen zo denkt, maar dan nog zien we liever dat fabrikanten stappen maken in het schoon opleveren van een telefoon.
Met het ColorOS an sich hoef je geen problemen te hebben. Ben je echter telefoons van andere fabrikanten gewend, dan kan het zijn dat je lang moet zoeken naar bepaalde functies of instellingen. Maar daar heb je de zoekbalk voor. Ben je bekend met dit systeem? Prima, dan voelt het aan als een warm bad. Kom je echter van een Samsung, Huawei, OnePlus of LG af, dan zul je wat tijd moeten investeren om het systeem te leren kennen. Het is geen grote drempel gelukkig en uiteindelijk komt het neer op een kwestie van smaak.
Oppo Reno 2 – in gebruik
De interface van de Oppo Reno 2 zal dus voor het gros van de gebruikers even wennen zijn, aangezien Oppo nog geen grote aanwezigheid heeft op de Nederlandse markt. Het standaard Android-menu voor instellingen is anders ingedeeld en ook het snelle menu (dat je van boven het scherm naar beneden trekt) is anders dan gebruikelijk. Maar in dit geval vinden we dat een positief punt. Het oogt namelijk behoorlijk kleurrijk en is daardoor aantrekkelijk voor de ogen. Bovendien zijn de digitale knoppen lekker groot gemaakt.
Wat we echt missen is een donkere modus. Nu is het zo dat die modus standaard in Android gebakken zit met de release van Android 10, maar dat heeft fabrikanten in het verleden niet tegengehouden de modus alsnog zelf in te bouwen. En als je dan een amoled-scherm tot je beschikken hebt, met een energiezuinige versie van Android en een grote accu, dan is het toch behoorlijk zonde dat Oppo net even op dat laatste punt faalt. De donkere modus is niet alleen beter voor de accu, maar vaak ook beter voor je ogen (in de avond).
Daarnaast kun je als gebruiker ook rekening houden met de positionering van de knoppen. Aan beide kanten zitten dus knoppen, waardoor je het toestel dus mogelijk anders vasthoudt in het dagelijkse gebruik, omdat je de vergrendeling en het volume niet met één duim kunt beheren. De koptelefoonaansluiting die onderop zit is overigens prima: want je haalt je telefoon nu omgekeerd uit je broekzak en hebt hem daardoor waarschijnlijk meteen goed vast (tenminste: wij stoppen onze telefoons vaak omgekeerd in de broekzak).
Oppo Reno 2 – conclusie
Als je de Oppo Reno 2 direct naast de Oppo Reno legt, dan moet je misschien moeite doen om te kunnen bepalen wat de verschillen zijn. De fabrikant heeft zich namelijk geconcentreerd op interne verbeteringen en aanpassingen aan de software en dat is wat ons betreft de juiste keuze geweest. De Reno 2 heeft een betere processor, meer werkgeheugen en een grote batterij om mee te beginnen. Daarnaast zijn er ook twee camera’s toegevoegd en beschikt het oled-scherm over een hogere resolutie. Dat is allemaal positief nieuws voor gebruikers.
Tegelijkertijd komen we ook wat dingen tegen waar we wat minder over te spreken zijn. Zo hoef je natuurlijk geen fan te zijn van het ColorOS, kun je het vervelend vinden dat het toestel een vingerafdrukmagneet is (lang leve het gratis hoesje!), missen we een donkere modus en is Android 10 nergens te bekennen. Maar voor 499 euro en het feit dat de nadruk op fotografie ligt, kunnen we best begrijpen dat je dergelijke minpunten voor lief neemt. Maak je veel of graag foto’s met je smartphone? Dan is de Reno 2 een prima kanshebber.
Beoordeling
- Prijs
- Veel cameramogelijkheden
- Oled-scherm
- Veel opslagruimte
ColorOS kan een nadeel zijn
- Vingerafdrukmagneet
- Geen Android 10
- Geen donkere modus
Reacties (0)