Bowers & Wilkins lanceert Formation-serie multiroom-speakers

22 april 2019 8 Minuten 0 Reacties
Formation Suite Gallery

Bowers & Wilkins heeft vandaag de gloednieuwe Formation line-up met premium multiroom-speakers aangekondigd. Het merk heeft zich namelijk als doel gesteld om True Sound nu ook draadloos mogelijk te maken. Een combinatie van de beste audiokwaliteit en de beste streamingkwaliteit, aldus het merk; de draadloze prestaties evenaren de audioprestaties. Het resultaat? De Bowers & Wilkins Formation-serie, bestaande uit de Formation Duo, Formation Wedge, Formation Audio, Formation Bar en Formation Bass.

De Bowers & Wilkins Formation-serie wordt vandaag internationaal wereldkundig gemaakt. We waren vanuit FWD onlangs echter al op bezoek bij de fabriek in Worthing waar we een eerste, exclusieve indruk kregen van de nieuwe producten, en een uitgebreide video maakten van die ontmoeting die we eindelijk met jullie kunnen delen:

Bowers & Wilkins Formation

Bowers & Wilkins heeft zich als doel gesteld om True Sound nu ook draadloos mogelijk te maken. De Britten hebben eerder al draadloze audiosystemen ontwikkeld, maar tot nu toe altijd met technieken en standaarden van anderen, die allemaal wel hun beperkingen hadden. Formation is in eigen huis ontwikkeld en moet draadloos streamen in hoge kwaliteit en zonder beperkingen mogelijk maken in een eigen ecosysteem; een platform waarop producten aangesloten kunnen worden en met elkaar kunnen communiceren. Dat gaat over de apparatuur die nu door het merk geïntroduceerd wordt, maar ook over toekomstige B&W-producten.

“De Formation is de technologisch meest innovatieve lijn draadloze producten die wij tot nu toe hebben ontwikkeld”, aldus Greg Lee, CEO van Bowers & Wilkins. “We verleggen de norm voor draadloos geluid en bewijzen dat de kwaliteit van bedrade verbindingen ook draadloos kan worden bereikt. Met Formation hebben we het superieure geluid waarom Bowers & Wilkins bekend staat aan een ongeëvenaarde, eenvoudig te gebruiken draadloze luisterervaring gekoppeld en zo de nieuwe norm bepaald voor geluid overal in huis.”

“Drie jaar geleden hadden we een droom”, vult Gideon-Yu, Co-Chairman van het merk aan; “we wilden de vijftig jaar aan succesvolle geluidsgeschiedenis van Bowers & Wilkins met de software expertise van Silicon Valley combineren en zo een verbluffend eenvoudige, krachtige gebruikerservaring creëren die een ongelooflijke luisterkwaliteit zou bieden. Het is prachtig om te zien hoe die droom nu bewaarheid is geworden en een volgend hoofdstuk in het ervaren van geluid inluidt. De Formation laat consumenten kennismaken met ongeëvenaarde draadloze geluidstechnologie en geeft een inkijkje in waartoe dit bedrijf op innovatiegebied in staat is.”

Formation werkt met zes verschillende radio’s met elk hun eigen frequenties voor stabiele en snelle verbindingen. Synchronisatie is een belangrijk onderdeel voor multiroom; Bowers & Wilkins heeft ervoor gezorgd dat dit met een vertraging van maximaal 1-2 microseconde nagenoeg perfect is.

De Formation-producten bieden ondersteuning voor Apple AirPlay 2, Spotify Connect en Roon. Via Roon biedt het tevens ondersteuning voor high-res streamingdiensten als Tidal en Qobuz. Bediening vindt plaats vanuit de Formation-app. In deze app kun je speakers toevoegen, instellingen wijzigen en ook speakers in specifieke ruimten in huis plaatsen. Je kunt met de app muziek afspelen in één of meerdere ruimten, maar daarnaast beschikken alle Formation-producten over een Form-button om muziek naar de ruimte waar je staat te halen.

Bowers & Wilkins Formation Duo

De Formation Duo is een actief luidsprekerpaar, gebaseerd op het Formation systeem. Alles wat je nodig hebt om het beste uit de mogelijkheden van de nieuwe lijn te halen vind je in de Duo, ontwikkeld en geoptimaliseerd door B&W. Dus ook de versterker, de bekabeling, de draadloze standaard, et cetera. Uiteraard vindt bediening en installatie, net als bij de andere Formation-componenten, plaats via een app op je smartphone.

De Duo werkt bovendien samen met andere Formation-producten zodat je in elke ruimte van je huis van muziek kunt genieten. De speaker maakt gebruik van dezelfde carbon dome tweeters en de Continuum Bass codes van de 700-serie, gecombineerd met de tweeter-on-top configuratie. Het model komt in een witte en zwarte afwerking, en kan op een kast of op een verzwaarde stand gezet worden. Mocht een WiFi-verbinding niet gewenst zijn dan kun je de ethernetpoort gebruiken. De adviesprijs is 3.999 euro per paar, de stands kosten € 799.

Bowers & Wilkins Formation Audio

De Formation Audio is een lossless audio bridge. Het is een hub waarop je bijvoorbeeld een platenspeler of cd-speler kunt aansluiten om deze onderdeel te maken van het Formation-systeem. Zo kun je muziek van een platenspeler die aangesloten is op de Audio direct doorsturen naar de Formation-speakers in een andere ruimte.

Je kunt de Formation Audio ook gebruiken om je bestaande hifi-versterker of receiver te upgraden, waarmee ook dit systeem onderdeel wordt van het Formation-systeem. Je kunt dus naar de Formation Audio streamen, vanuit diensten in de cloud of producten uit jouw netwerk, maar je kunt dus ook vanuit de Formation Audio streamen, van aangesloten producten naar andere Formation-producten.

De Formation Audio kan, net als andere Formation-producten hi-res audio tot 24-bits kwaliteit aan. Daarbij beschikt de Formation Audio over een optische input, twee RAC analoge inputs, een coaxiale output en twee RCA analoge outputs. De adviesprijs van de Formation Audio is 699 euro.

Bowers & Wilkins Formation Wedge

De Formation Wedge is een compacte stereospeaker binnen het Formation-ecosysteem. Deze speaker is geschikt voor bijvoorbeeld de keuken, je slaapkamer of werkkamer. Achter het knappe design schuilen een subwoofer en twee mid-range units en tweeters. De vorm en configuratie moeten zorgen voor een ruimtelijk en kamervullend stereogeluid.

Je kunt meerdere Wedges in huis gebruiken en je kunt er bovendien een subwoofer (de Formation Bass) op aansluiten voor betere bass-prestaties. Natuurlijk werkt de Wedge samen met alle andere Formation-producten, waardoor hij onderdeel wordt van een compleet multiroom-systeem. De adviesprijs bedraagt 999 euro en er komt een witte en een zwarte variant op de markt.

Lees ook onze Bowers & Wilkins Formation Wedge review.

Bowers & Wilkins Formation Bar

Ook aan televisie-audio is gedacht. Voor diegenen die het geluid van hun tv een upgrade willen geven en tegelijkertijd van een high-end multiroomsysteem willen genieten, is er de Formation Bar met True 3.0 configuratie, uit te breiden met een subwoofer. De soundbar is ontwikkeld voor een optimale weergave van zowel films als muziek. Voor extra vermogen in de lage tonen kun je er de Formation Bass subwoofer op aansluiten.

Het afgeronde design moet samen met ruimtelijk geplaatste stereo drivers zorgen voor een wijder stereobeeld en een ruimtelijker, kamervullend geluid. Er is ook een centraal geplaatste driver aanwezig, speciaal voor heldere dialogen. De Formation Bar werkt samen met nagenoeg alle av-apparatuur en kan middels een optische kabel met de tv gekoppeld worden. Daarbij kun je de soundbar bedienen met de afstandsbediening van je tv. De adviesprijs van de Formation soundbar bedraagt 1.249 euro.

Lees ook onze Formation Bar, Bass en Flex review.

Bowers & Wilkins Formation Bass

Tot slot is ook voorzien in een subwoofer, hierboven al genoemd. De Formation Bass is de ideale toevoeging voor elke andere Formation-speaker, speciaal voor diegenen die net wat meer verwachten van de lage frequenties.

De subwoofer maakt gebruik van tegenover elkaar geplaatste drivers, zoals we voor het eerst zagen bij de PV1 subwoofer. Net als de andere Formation-producten is de Bass eenvoudig te installeren en te koppelen, met de Formation-app. De speaker voor de lage tonen heeft een adviesprijs van 1.099 euro.

Uiteraard gaan we snel in een eigen omgeving met de Formation-serie aan de slag, dus wordt vervolgd.

Reacties (0)