Wat is de Roomba i7+?
De iRobot Roomba i7+ is één van de slimste robotstofzuigers van dit moment. Met behulp van Imprint Smart Mapping leert de Roomba i7+ de indeling van je woning kennen, waardoor je volledige controle hebt over welke kamers worden schoongemaakt en wanneer. Ook leegt hij automatisch zijn stofreservoir in combinatie met de Clean Base Automatic Dirt Disposal. Als de stofzak van het basisstation vol is, ontvang je een melding via de iRobot Home-app. Vervolgens haal je de zak simpelweg uit de Clean Base en plaats je een nieuwe. De robotstofzuiger filtert ook 99 procent van de pollen, schimmels, huisstofmijt en katten- en hondenallergenen.
De Roomba i7+ is dus een robotstofzuiger die veel meer zelf doet; van het in kaart brengen van je huis en het schoonmaken van specifieke ruimten, tot het zelf legen van de stofbak zodat je er nauwelijks meer omkijken naar hebt. Daarbij is er ondersteuning voor spraakbediening in de vorm van Google Assistant en Amazon Alexa. Overigens is het nog interessant om te vermelden dat iRobot deze Roomba een extra krachtige processor heeft meegegeven zodat er voldoende ruimte (headroom) is voor toekomstige functies.
De Roomba i7+-robotstofzuiger met de Clean Base is verkrijgbaar voor 1.199 euro. Daarnaast is de Roomba i7 verkrijgbaar zonder Clean Base voor 899 euro. De Automatic Dirt Disposal wordt dan apart verkocht voor 499 euro. Nieuwe Dirt Disposal Bags zijn verkrijgbaar per drie stuks, voor 19,99 euro.
Design
Op het gebied van design is de Roomba i7+ eigenlijk een typische robotstofzuiger; een ronde vorm met een zwarte afwerking en een plat design zodat het apparaat eenvoudiger onder kasten en banken kan zuigen. Ook is de borstel aan de zijkant waarmee stof langs de plinten weggehaald kan worden duidelijk zichtbaar. Kenmerkend voor iRobot is de camera aan de bovenzijde, waarmee de ruimte in kaart gebracht wordt. Het grotendeels van kunststof gemaakte apparaat voelt hoogwaardig aan, maar dat mag gezien de prijs natuurlijk ook wel.
Ook het basisstation (Clean Base Automatic Dirt Disposal) is van kunststof gemaakt en doordat er een stofzuigermotor en stofzak ingebouwd zit ook een stuk groter dan de basisstations van de concurrentie. Je kunt deze basis echter simpel tegen een muur plaatsen zodat hij niet echt opvalt.
Installatie
In het slimme huis van vandaag valt of staat alles met gebruiksgemak. We willen geen lastige apps of ingewikkelde installatieprocedures. Gelukkig heeft iRobot dit deel goed onder de knie, met hier en daar een kleine hick-up die wellicht te wijten is aan het feit dat we een net gelanceerd product gebruiken. Zo kregen we op het moment dat de installatie afgerond zou moeten zijn een error te zien, zonder duidelijke vermelding van het probleem of een oplossing. Even Googlen naar ‘error 47’ gaf ons echter de oplossing; het even uitzetten van de stofzuiger. Na deze kleine hick-up werkte alles vlekkeloos.
De installatie is een fluitje van een cent. Je downloadt de Roomba-app (Android en iOS), maakt een account aan en doorloopt de stappen die je op eenvoudige wijze tonen wat je moet doen. Middels bluetooth wordt naar de stofzuiger gezocht en nadat je een WiFi-netwerk hebt ingesteld, de robot een naam hebt gegeven en de software-updates hebt laten installeren kun je direct aan de slag. De robot praat overigens ook tegen je, zelfs in het Nederlands.
De app
De Roomba-app is een eenvoudige, goed gestructureerde en complete app voor de aansturing van je robotstofzuiger. Het home-scherm is het scherm dat je het meest zult gebruiken, want hier kun je middels de ‘Clean’-knop het zuigen starten. Als de robot de ruimte reeds geanalyseerd en opgedeeld heeft kun je een specifieke ruimte laten schoonmaken of alles laten zuigen. Ook vind je op het home-scherm de optie om de opvangbak te laten legen door het basisstation, en zie je wat de status van de accu is.
Verder zijn er nog diverse extra opties onderin het scherm te vinden. Bij Voorkeuren kun je aangeven hoe grondig de robot schoonmaakt (automatisch, één keer of twee keer). Wij kiezen hier voor automatisch zodat de robot zelf bepaalt of iets grondig gereinigd moet worden. Bij de tab Geschiedenis zie je een overzicht van het aantal minuten en het aantal vierkante meters dat de robot reeds gezogen heeft. Klik je op een activiteit dan zie je een kaart waarop precies aangegeven wordt welke delen van de ruimte gezogen zijn. De tab Schema geeft je de mogelijkheid om een vast schoonmaakschema voor de stofzuiger aan te maken, bijvoorbeeld elke doordeweekse dag om 10.00. Ook kun je hier weer een specifieke ruimte aan koppelen, bijvoorbeeld de keuken op maandag en de woonkamer op dinsdag. Onder de tab Meer vind je de algemene instellingen van de robot, waaronder de naam, de taal en de privacy-opties. Vergeet overigens de optie Smart Mapping niet aan te zetten onder de privacy-opties, mits je de slimme mapping-functies wilt gebruiken. Ook vind je hier een duidelijke uitleg over het onderhoud van de stofzuiger en welke onderdelen aan vervanging of onderhoud toe zijn. De handleiding voor het onderhoud is overigens wel in het engels. Tot slot is er het kopje Smart Maps, waar je de kaart van de ruimte vindt, onverdeeld in keuken, woonkamer, eetkamer, etc. Meer hierover lees je verderop in de review.
De +: zonder zorgen
De Roomba i7 komt in twee varianten; de i7 en de i7+. Die + staat voor het echte ontzorgen want dan krijg je er dus het grote basisstation bij dat het vuil uit de opvangbak van de stofzuiger zuigt. Dit principe werkt vrij eenvoudig; de stofzuiger rijdt het oplaadstation op, de stofzuigermotor in het station wordt automatisch geactiveerd, er klinkt voor een paar seconden flink wat herrie en vervolgens is de robotstofzuiger geleegd. Het stof wordt in een stofzak in het basisstation gezogen en zodra dit zakje vol is krijg je een melding en moet het zakje vervangen worden.
Bij aankoop van de i7+ krijg je er twee zakjes bij en volgens iRobot moet je hier zeker een paar maanden mee vooruit kunnen. Nu is dit natuurlijk afhankelijk van hoe vaak de stofzuiger zijn werk moet doen en hoeveel stof (ook haren, etc) er opgezogen wordt, maar in onze ervaring moet 1-2 maanden per zakje voor het gemiddelde huis zeker lukken. Extra zakjes kun je per drie stuks voor 19,99 euro kopen dus dat zou neerkomen op zo’n 4 euro per maand. 4 euro voor extra comfort en geen zorgen over het moeten legen van de stofzuiger. Vooral dat laatste geeft in sommige gevallen bij andere stofzuigers nogal wat rotzooi, met stof dat uit de opvangbak vliegt. Hoewel je ook bij een normale stofzuiger met zak deze kosten hebt, is het toch weer een extra kostenpost bovenop een al forse aankoopprijs. We snappen het principe – en dat is er een dat al lang bestaat – maar we hadden wel graag een wat grotere voorraad zakjes bij aankoop gezien.
Imprint Smart Mapping
Eén van de nieuwe features van de Roomba i7 en i7+ is Imprint Smart Mapping. Dit bestaat eigenlijk uit twee onderdelen; het analyseren en slim indelen van de ruimte en het onthouden van die indeling (en obstakels) zodat er bij de volgende schoonmaakbeurt rekening mee gehouden kan worden. Om deze functie te gebruiken moet de stofzuiger de ruimte natuurlijk leren kennen. Dit doet hij door de eerste twee tot vier keer wanneer je hem de gehele ruimte laat zuigen de ruimte te analyseren. Middels de camera aan de bovenzijde worden virtuele markeerpunten in de ruimte aangebracht en in combinatie met de data van de overige sensoren kan een kaart gemaakt worden.
Na maximaal vier keer de gehele ruimte gezogen te hebben stuurt de robot zijn informatie naar de cloud, waar middels diverse algoritmes een slimme kaart aangemaakt wordt. In de app krijg je die kaart onder de tab Smart Maps te zien. Klik je vervolgens op de kaart dan zie je de buitenlijnen van de ruimte, met daarop al middels stippellijnen een suggestie voor de indeling. Je kunt dit echter helemaal zelf aanpassen door de lijnen te verschuiven of extra lijnen toe te voegen. Zo kun je de ruimte onderverdelen in keuken, woonkamer, eetkamer en gang. Ook kun je zelf labels aanmaken voor extra ruimten. De robotstofzuiger heeft deze informatie altijd bij de hand en zal aan de hand hiervan zijn route uitstippelen. Hij hoeft de ruimte dus – in tegenstelling tot veel andere stofzuigers – niet steeds opnieuw te leren kennen. Het grote voordeel hiervan is dat de ruimte sneller en efficiënter schoongemaakt wordt. Daarbij kun je de stofzuiger vanaf nu naar een specifieke ruimte sturen om schoon te maken, bijvoorbeeld alleen de keuken. Als je een schema gebruikt kun je de stofzuiger zelfs op maandag de keuken laten doen en op dinsdag de woonkamer, bijvoorbeeld. Deze functie werkt perfect, tenzij je echt met meubels gaat schuiven. Het laat de robot daadwerkelijk sneller schoonmaken (vergeleken met de Neato die we hebben staan) en even snel de eetkamer schoonmaken na het diner is één van de handige toepassingen. Met name als je een gezin hebt en de ruimten eigenlijk altijd wel gebruikt worden kun je op deze manier een efficiënt schoonmaakschema opstellen. Zorg er overigens wel voor dat tussendeuren openstaan zodat de robot alles leert kennen en aangesloten ruimten ook kan schoonmaken.
Hoe goed maakt de Roomba i7+ schoon?
Natuurlijk zijn al die slimme extra functies pas echt handig wanneer de robotstofzuiger zijn basistaak – het daadwerkelijk schoonmaken – goed kan uitvoeren. Op dit vlak heeft iRobot ook diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de rubberen borstels aan de onderzijde verbeterd. Deze borstels werken samen om zowel tapijt als harde vloeren schoon te maken. De Roomba i7+ past de hoogte van de schoonmaakkop automatisch aan, zodat de twee borstels rechtstreeks contact maken met de vloer. De ene borstel maakt het vuil los en de andere borstel beweegt in tegenovergestelde richting om het vuil op te ruimen. Ook zit er een aantal sensoren in de robot die ‘kijken’ en ‘luisteren’ naar het stof. Als de sensoren stof tegenkomen – met name bij grote hoeveelheden, grotere objecten of veel haar – dan wordt er een tandje bijgeschakeld en wordt dat deel van de ruimte intensiever schoongemaakt. Tot slot is ook het filter verbeterd waardoor nagenoeg alle stofdeeltjes, pollen en deeltjes die allergieën veroorzaken opgevangen kunnen worden.
De Roomba wordt geleverd met een accessoire waarmee je een virtuele grens kunt plaatsen. Dit apparaatje, dat werkt middels een laserstraal, kan op twee manieren gebruikt worden. Je kunt een rechte lijn als grens inzetten, met een afstand van ongeveer 3 meter, of je kunt een cirkel met een diameter van ongeveer 1,5 meter gebruiken. De lijn als grens gebruik je om bijvoorbeeld een deuropening af te schermen en de cirkel gebruik je op bijvoorbeeld de kattenbak rondom af te schermen. De stofzuiger herkent de grens en zal deze niet passeren. In de toekomst kunnen we echter een nieuwe manier verwachten om bepaalde delen van een ruimte af te schermen. iRobot werkt namelijk aan zogenaamde ‘Keep out zones’. Dit zijn zones die je zelf op de slimme kaart kunt aangeven en waar de stofzuiger dus niet zal komen. Wanneer we deze functie kunnen verwachten is nog niet bekend.
Dit alles gezegd hebbende is de vraag natuurlijk of er ook echt goed schoongemaakt wordt. Op dat vlak presteert de Roomba i7+ boven gemiddeld goed. Na een grondige schoonmaak kunnen we nauwelijks meer stof of andere viezigheid ontdekken, behalve natuurlijk in lastige hoekjes en onder stoelen waar de stofzuiger simpelweg niet kan komen. Stoelen die weinig ruimte tussen de poten hebben kun je beter even op tafel zetten zodat de stofzuiger zijn werk kan doen. Onder de bank beweegt de robot zich zonder problemen en ook kleine verhogingen of verlagingen worden zonder problemen genomen. Hier en daar wordt dus een lastig plekje gemist maar over het algemeen is de ruimte zeer goed schoongemaakt, zelfs langs de plinten. De stofzuiger beschikt over voldoende zuigkracht en effectieve borstels die ook de kleinste stofdeeltjes en haren weten binnen te halen. Die haren draaien overigens niet vervelend om de borstels heen, wat het reinigen een stuk eenvoudiger maakt. Daarbij leegt de robot zichzelf zodra het opvangbakje vol is, waarna er weer verder gezogen wordt. Hetzelfde gebeurt wanneer de accu tussentijds leegraakt. Let er wel op dat de robot in het pikdonker zijn werk niet kan doen. De navigatie is afhankelijk van de camera en deze heeft in ieder geval wat licht nodig om zich te oriënteren.
Smart home-integratie
Op het gebied van smart home-integratie beschikt de Roomba i7+ over ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa. Wel heb je voor het gebruik van deze assistenten vanzelfsprekend een compatibele speaker nodig waartegen je kunt praten. Zeg simpelweg: “Hé Google, maak schoon”, en de Roomba i7+ weet dat hij aan de slag moet. Zodra hij klaar is, keert de robot automatisch terug naar zijn station om op te laden. De spraakbediening werkt – in ons geval met de Google Assistant – perfect, maar het toewijzen van een specifieke ruimte werkt helaas alleen als de Google Home-app in het engels ingesteld staat. Wanneer alles in het Nederlands staat wordt de specifieke ruimte genegeerd en wordt de hele verdieping schoongemaakt. Dat is nog een puntje dat middels een update op te lossen moet zijn.
Verder is de smart home-integratie beperkt. iRobot heeft de Roomba i7+ nog geen mogelijkheid gegeven om te integreren met andere platformen, waaronder ook Apple’s HomeKit of professionele installaties als Crestron of Control4. Wel geeft het bedrijf aan op termijn toegang te geven tot een api.
Onderhoud
Het onderhoud hebben we al deels besproken, want een belangrijk deel van het dagelijkse of wekelijkse onderhoud wordt natuurlijk weggenomen door het automatisch legen van de opvangbak. Je hoeft dus alleen het stofzakje een keer in de (ongeveer) twee maanden te legen. Maar, dat betekent niet dat je verder helemaal niet meer naar de robotstofzuiger hoeft om te kijken. Een apparaat dat zoveel met stof en viezigheid in aanraking komt moet nu eenmaal met regelmaat schoongemaakt worden. In de app wordt echter netjes aangegeven wanneer bepaalde onderdelen aan een schoonmaakbeurt toe zijn of zelfs vervangen moeten worden. Dit vervangen geldt met name voor het zijborstel en het filter, die je via de website kunt bestellen. Overigens een puntje voor iRobot; de link naar het bestellen via de app levert een error op..
Maar, in de app krijg je dus te zien welke onderdelen je kunt schoonmaken en hoe deze schoongemaakt moeten worden. Dat is echter in de meeste gevallen vrij eenvoudig. De opvangbak kan zelfs helemaal (met de hand) gewassen worden, en het chassis kun je met een droge doek afdoen.
Conclusie
Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we stellen dat de Roomba i7+ één van de slimste en meest complete robotstofzuigers van het moment is. Dit model neemt nu zelfs het handmatig legen van de stofbak uit handen, kan middels spraak bediend worden, kan dankzij een slimme kaart een specifieke ruimte schoonmaken en weet voor elke schoonmaakbeurt precies hoe jouw ruimte in elkaar steekt. Daarbij maakt de stofzuiger dankzij een combinatie van innovatieve oplossingen goed schoon en is hij eenvoudig in het gebruik. Dat alles komt natuurlijk tegen een forse prijs. 1.199 euro is een flinke zak geld voor een stofzuiger, en dan moeten de extra stofzakken nog gekocht worden. Afgezien van de prijs heeft de Roomba i7+ geen grote nadelen, al zien we in de toekomst graag een api verschijnen. Dus als je een stofzuiger zoekt die het vuile werk zo goed als autonoom opknapt dan is de Roomba i7+ een absolute aanrader.
Reacties (0)