Slimme thermostaten worden steeds populairder. Alhoewel de meningen verdeeld zijn of je nu echt energie kunt besparen met een slimme thermostaat, staat het gemak van overal waar je maar bent de temperatuur op afstand in huis te kunnen veranderen buiten kijf. Nu is daar Nefit/Bosch met de EasyControl CT200. Dit product is onder de merknaam Bosch op de markt gekomen, maar is eigenlijk de opvolger van de Nefit Easy slimme thermostaat. Het bedrijf kiest er echter voor om de slimme thermostaat onder het wereldwijd bekende merk Bosch op de markt te zetten.
Wat is het?
De EasyControl CT200 van Bosch is een slimme thermostaat met zoneregeling voor de verwarming en warm water. Het werkt namelijk samen met de Smart Radiator Thermostat van Bosch, een slimme radiatorknop die je op iedere radiator in het huis kunt plaatsen. Zo kun je per vertrek de temperatuur onafhankelijk van elkaar regelen. De slimme radiatorknoppen werken op twee (meegeleverde) AA-batterijen. Overigens hoef je geen slimme radiatorknoppen aan te schaffen. De slimme thermostaat is ook los te koop, maar dan mis je uiteraard wel de zoneregeling.
De slimme thermostaat is compatibel met EMS 1.0- en EMS 2.0-toestellen. In andere woorden, dit zijn de meeste toestellen van Bosch en Nefit. Andere protocollen als OpenTherm, iRT en Aan/Uit-toestellen worden ook ondersteund, maar hiervoor zul je een adapter tussen de thermostaat en de CV-ketel moeten plaatsen. De EasyControl is een modulerende thermostaat, behalve bij Aan/Uit-toestellen in combinatie met de adapter. De EasyControl CT200 van Bosch heeft een prijs van 256,14 euro en is verkrijgbaar in een zwarte of een witte uitvoering, in combinatie met drie slimme radiatorknoppen is de prijs 410,19 euro. De EasyControl Adapter van Bosch heeft een prijs van 43,33. Wil je uitbreiden met slimme radiatorknoppen? Hier zul je 61,17 euro per stuk moeten betalen.
De EasyControl CT200 is geen zelflerende thermostaat in de zin dat het jouw ritme automatisch zal herkennen. Wel kan het reageren op je aanwezigheid met de Home/Away-functie (geofencing). Hierbij wordt gedetecteerd of je aanwezig bent aan de hand van de locatie van je smartphone en vervolgens wordt hier de temperatuur op aangepast. Functies als aanwarmvervroeging (voor het bereiken van de gewenste temperatuur op de ingestelde tijd van het programma), weersafhankelijk regelen en een open haard-functie zijn ook aanwezig. Aanwarmvervroeging is het enige deel van de thermostaat wat zelflerend is. De eerste weken na gebruik zal het systeem gaan testen wanneer het precies warm in huis is op de door jouw ingestelde tijd. Via de EasyControl-app kun je het systeem bedienen. De app geef je ook inzicht in je energieverbruik. De app is te downloaden voor iOS ( iOS 9 en hoger) en Android (Android 4.4 en hoger).
Installatie
Het goede nieuws is dat je niet zelf aan je CV-ketel hoeft te sleutelen om deze slimme thermostaat van Bosch te installeren. Haal de oude thermostaat van de muur, schroef de twee draadjes los, plaats de nieuwe bevestigingsplaat, schroef de twee draadjes weer vast en plaats vervolgens de nieuwe thermostaat. Dat is eigenlijk alles, tenzij je geen EMS 1.0- of EMS 2.0-toestel hebt. En dat was bij mij het geval.
Alhoewel ik een cv-ketel van Nefit heb (Nefit ProLine NxT), moest ik alsnog de adapter gebruiken. Dit blijkt namelijk één van de weinige cv-ketels van Nefit te zijn die werkt via het OpenTherm-protocol. Voor een goede communicatie tussen de EasyControl CT200 en mijn cv-ketel moest de adapter dus geplaatst worden. Deze plaats je tussen de cv-ketel en de slimme thermostaat in. Je kunt gewoon de kabel doorknippen bij de cv-ketel en beide uiteindes in de adapter plaatsen. Voor een huurwoning vond ik dit minder verstandig. Mocht ik in de toekomst gaan verhuizen, dan wordt het wat lastiger om het geheel in de oude staat terug te brengen. Een gemakkelijke oplossing is dan om even naar de bouwmarkt te rijden en een nieuwe kabel te halen. Hiervoor heb je een zogenaamde belkabel nodig. Naast de thermostaat wordt deze ook gebruikt voor bijvoorbeeld de deurbel en de intercom.
De kabel vanuit de thermostaat kun je aan de onderkant uit de cv-ketel halen. Even twee schroefjes losdraaien en klaar. Deze uiteindes plaats je in de adapter. De nieuwe gekochte belkabel plaats je tenslotte tussen de adapter en de cv-ketel.
Vervolgens is het een kwestie van de EasyControl-app downloaden, de stappen volgen en de thermostaat verbinden met je wifi-netwerk en je bent klaar. De installatie van de EasyControl CT200 van Bosch is erg eenvoudig in vergelijking met andere slimme thermostaten. Je hoeft dan ook geen monteur te laten komen die aan de cv-ketel moet sleutelen. Het is simpelweg een kwestie van draadjes loshalen (aan de buitenkant van de cv-ketel) en de adapter er tussenplaatsen. Heb je een EMS-toestel? Dan hoef je alleen de oude thermostaat te vervangen voor de nieuwe.
Design
Het design van de EasyControl CT200 is in eerste instantie even wennen. Het lijkt op een tablet van 7-inch die je aan de muur hebt hangen. Heel anders dan de ronde thermostaten van Nest of de vierkante van Tado. Toch valt er weinig op het design aan te merken. Je kunt de slimme thermostaat bedienen in de cirkel van het display, wat in feite werkt als een tablet. Je kunt omhoog of omlaag swipen om de temperatuur aan te passen of naar links en naar rechts swipen om door de menu’s te bladeren. De voorkant is voorzien van glas, waardoor de thermostaat een luxe uitstraling heeft. Daarnaast is het apparaat voorzien van Ambient Light. De verlichting kan in verschillende kleuren op de muur stralen, afhankelijk van of je de temperatuur wijzigt of als er bijvoorbeeld sprake is van een storing op de cv-ketel.
Het display staat standaard uit, maar is voorzien van een bewegingssensor. Bevind je je in een straal van een halve meter tot een meter voor de thermostaat, dan gaat het display aan. Na twintig seconden gaat het display weer uit.
De slimme radiatorknoppen zien er iets minder luxe uit. Ze zijn namelijk niet gemaakt van het allerbeste plastic. Het oogt een beetje goedkoop en dat hoor je ook als je er op tikt. Het uiterlijk is echter wel ruim voldoende, voor zover dat belangrijk is voor een radiatorknop. De slimme radiatorknop heeft drie knoppen aan de zijkant en een eigen display voor de temperatuur.
Bosch EasyControl CT200 – app
De app van de Bosch EasyControl CT200 doet wat het moet doen. Het is een simpele app, met een sobere vormgeving, maar het is wel erg overzichtelijk. Op het beginscherm zie je dezelfde ronde cirkel als op de thermostaat zelf. Hier kun je de temperatuur wijzigen door te swipen. Daaronder vind je een schuifknop om te wisselen tussen handmatig en programma. Rechtsboven vind je de luchtvochtigheidsgraad van de kamer waar de thermostaat hangt. Is het niet helemaal duidelijk welke info je waar kunt vinden? Druk simpelweg op de ronde knop met een i om alle informatie over het startscherm te krijgen. Een groen blaadje op het startscherm geeft aan hoe energiezuinig je bezig bent met de temperatuur in huis.
De drie streepjes linksboven opent het menu. Hier vind je zes opties, namelijk Home (het startscherm), Planning (voor het maken van klokprogramma’s voor de verwarming en warm water), Energie (handige grafieken met informatie over het energieverbruik), de Instellingen, Service en Informatie. Het ziet er niet heel spectaculair uit, maar dat hoeft ook niet. Alle informatie is binnen handbereik.
Smarthome-integratie
Bosch promoot op de eigen website volop de ondersteuning voor de spraakassistent Amazon Alexa en IFTTT. Kijk je even wat verderop dan zie je dat de slimme thermostaat op een later moment compatibel zal zijn met Alexa en IFTTT. De Bosch EasyControl CT200 is in Nederland nog niet zo lang verkrijgbaar, maar in omringende landen al meer dan een jaar. Ook daar werd een jaar geleden al ondersteuning voor Alexa en IFTTT beloofd. Tot op heden is het nog altijd wachten op deze functies en dat is wel jammer. Bovendien is het voor de Nederlandse markt vervelend dat de Nederlandstalige Google Assistent niet zal worden ondersteund, alhoewel dat via IFTTT straks wel mogelijk zou moeten zijn. Via IFTTT kun je de thermostaat verbinden met andere smarthome-apparatuur. Wanneer deze functies eindelijk komen is echter nog altijd niet bekend.
In gebruik
In grote lijnen is de Bosch EasyControl CT200 een erg fijne thermostaat om te gebruiken. De installatie is eenvoudig en de app zorgt ervoor dat je nooit hoeft te zoeken om een instelling te wijzigen. Het display op de thermostaat zelf en in de app zijn hetzelfde, zodat hier ook geen onduidelijkheid over hoeft te bestaan. Het is van belang dat een slimme thermostaat zorgt voor een fijne temperatuur in huis, het liefst automatisch via een ingesteld programma, en dat je zelf via de app nog handmatig wat dingen kunt wijzigen als je niet thuis bent. Zo kun je de temperatuur alvast omhoog zetten als je eerder thuis komt van het werk, of als je onverwacht weg moet dat je de temperatuur gewoon even snel via de app kunt wijzigen. Dit werkt allemaal prima en ik ben dan ook geen gekke dingen tegengekomen in de communicatie tussen de slimme thermostaat en de cv-ketel.
Toch zijn er wel een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Sowieso zitten er een aantal kleine fouten in het geheel. Zo is het groene eco-blaadje een aantal dagen inactief geweest op zowel de thermostaat als in de app. Het balkje bleef gewoon leeg, maar werkte na een paar dagen weer. Daarnaast is de thermostaat soms een aantal minuten de verbinding met het wifi-netwerk kwijt. Op dat moment kun je dus niet met de app de thermostaat bedienen. Dit kan natuurlijk even gebeuren, maar dit komt elke week wel een paar keer voor en dat is dan op de momenten dat ik het zie. Het zou dus heel goed kunnen dat de verbinding vaker wegvalt, zonder dat ik toevallig langs de thermostaat loop of de app open heb staan.
Het meest vervelende was echter dat geofencing niet lekker werkte. Bij geofencing wordt de locatie van de smartphone gebruikt. Ga je van huis? Dan hoeft de verwarming niet te stoken en zal de thermostaat op een vooraf ingestelde lagere temperatuur blijven staan. Kom je weer thuis? Dan zou de thermostaat het ingestelde programma weer moeten volgen. De temperatuur staat hier standaard op 20 graden. Ga ik van huis? Dan wil ik graag dat de temperatuur op 18 graden komt te staan. Via de app kun je deze automatische home/away-instelling aanzetten. Via de EasyControl Bosch Location Services op de smartphone wordt mijn locatie in de gaten gehouden. In eerste instantie werkte dit niet goed. Het duurde soms wel een uur voordat er geregistreerd werd dat ik het huis had verlaten. Kwam ik weer thuis? Dan zat ik soms na twee uren nog in de kou. Het gevolg was dat ik de thermostaat dan handmatig maar weer hoger zette. De FAQ op de website bood geen uitkomst, dus was het tijd voor een telefoontje naar de helpdesk. Na wat stoeien met de instellingen bleek de oplossing binnen handbereik. De batterijbesparingsmodus kan roet in het eten gooien, maar dit bleek bij mij niet het probleem te zijn. Het automatisch beheren van de app bleek automatisch aan te staan op mijn smartphone om onnodige launches te beperken. Dit is een soort van energiebesparende stand, nog weer anders dan de algemene batterijbesparingsmodus van mijn smartphone. Geofencing werkt nu prima. Loop ik de deur uit, dan wordt al snel geconstateerd dat ik daadwerkelijk van huis ben. Nog voordat ik bij de voordeur sta is alweer geconstateerd dat ik thuis ben en schakelt de verwarming weer in. Het zou echter wel fijn zijn als Bosch wat meer informatie geeft op de website over de benodigde instellingen van de smartphone om geofencing te laten werken. Geofencing vergt overigens wel behoorlijk veel van de batterij van je smartphone. Ben je een dag weg en heb je op locatie niet zo’n goed gps-signaal? De batterij van 4.000 mAh in mijn smartphone is dan na een dag zo goed als leeg. Heb je een smartphone met een kleinere batterij, dan is het wel iets om rekening mee te houden.
De firmware van de slimme thermostaat wordt overigens automatisch geupdate en ook de app wordt regelmatig van nieuwe updates voorzien. Er wordt dus nog altijd aan gewerkt, waaronder aan het verbeteren van de home/away-instelling en het batterijgebruik bij de locatieservice zoals te lezen was in de laatste details van de nieuwe update. Het is goed om te zien dat Bosch/Nefit nog altijd werkt aan het apparaat.
EasyControl Smart Radiator Thermostat
De slimme radiatorknop stelt je in staat om per vertrek de temperatuur te regelen, waardoor je echt maximale controle over je hele huis kunt krijgen. Hiervoor zul je echter wel flink de portemonnee moeten trekken, want een slimme radiatorknop kost je 61,17 euro per stuk. De slimme radiatorknop is echter niet specifiek voor de EasyControl CT200 gemaakt, maar werkt ook met de al eerder verschenen Bosch Smarthome-controller.
De slimme radiatorknop heeft helaas veel problemen gegeven. De installatie is eenvoudig, zowel fysiek als het toewijzen aan een specifieke ruimte in de app, maar eenmaal aangesloten in mijn kantoor sloegen de radiatoren in huis zonder slimme radiatorknop volledig op hol. Na anderhalf uur was het al 23 graden in huis, terwijl de temperatuur toch echt maar op 20 graden stond ingesteld. De enige radiator die nog te bedienen was, dat was diegene in mijn kantoor. De enige oplossing om het opwarmen te stoppen was om de slimme radiatorknop weer te verwijderen en uit de app te gooien. De cv-ketel stopte direct met verwarmen en alles was direct weer goed. Vreemd.
Een zoektocht over de website van de Bosch EasyControl leverde niets op, totdat ik op de Engelstalige website terecht kwam. Hier vond ik de volgende zin: ‘ We recommend you install a smart TRV (slimme radiatorknop) in every room, but at a minimum one smart TRV must be installed in the same zone as your EasyControl.’ Ik nam het advies ter harte en plaatste de slimme radiatorknop opnieuw, dit keer in dezelfde ruimte (woonkamer) als de slimme thermostaat en dit gaf ik tevens ook aan in de app. En dit keer werkte het een stuk beter, zij het niet heel nauwkeurig. Het nut ontgaat me echter ook, want daar hangt de slimme thermostaat toch al? Bovendien, zodra je een slimme thermostaat plaatst, gaat het gehele systeem verplicht over op ‘weersafhankelijk regelen’. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil alles zelf kunnen regelen. Weersafhankelijk regelen staat voor comfort en is minder energiezuinig dan alles zelf regelen. Bij weersafhankelijk regelen bepaalt de buitentemperatuur de aanvoertemperatuur. Bovendien vereist het een behoorlijk nauwkeurige afstelling om het huis goed op de juiste temperatuur te kunnen houden. Dat werd dus bellen naar de helpdesk van Nefit/Bosch.
Volgens de vriendelijke medewerker van de helpdesk, die uitgebreid de tijd nam om al mijn vragen te beantwoorden, hoeft de eerste slimme radiatorknop niet perse in dezelfde kamer als de thermostaat te hangen. Waarom dit dan wel staat aangegeven op de Engelse website kon de beste man niet zeggen, want dat scheen volgens hem niet te kloppen. Waarom mijn cv-ketel en radiatoren zonder slimme radiatorknop op hol sloegen toen deze in een andere kamer geplaatst waren kon hij ook niet zeggen. Het weersafhankelijk regelen bij het gebruiken van een slimme radiatorknop bleek logisch te zijn. Er volgde een heel technisch verhaal waarom dit zou moeten, maar hier was ik de draad al snel kwijt. Je moet bijna zelf elektrotechniek gestudeerd hebben om verder mee te kunnen denken.
Uiteindelijk ben ik gekoppeld aan de ontwikkelaars bij Bosch/Nefit. Ik heb het systeem voor ze open gesteld, zodat ze mee konden kijken hoe de slimme thermostaat en de slimme radiatorknop hier in huis presteerden. Zij raden echter wel aan om de eerste slimme radiatorknop in dezelfde ruimte te hangen als de thermostaat, iets wat dus niet op de Nederlandse website staat aangegeven en volgens de helpdeskmedewerker ook niet nodig was. Aangezien de temperatuur bij deze opstelling in mijn eigen test niet heel constant bleek, was dit een uitgelezen moment om dit door de ontwikkelaars te laten controleren.
Na afloop van deze testperiode heb ik opnieuw contact gehad met de ontwikkelaars en kreeg ik een keurige grafiek met informatie hoe de slimme thermostaat in combinatie met de slimme radiatorknop heeft gepresteerd. De onnauwkeurigheid kwam hier ook duidelijk naar voren. De ingestelde temperatuur van 20 graden werd bij het opwarmen regelmatig overschreden naar 20,5 graden, de zogenaamde overshoot. De cv-ketel ging dus verwarmen zonder dat dit nodig was. Andersom was deze onnauwkeurigheid van een halve graad ook aanwezig. Zakt de temperatuur? Dan gaat het systeem pas bij 19,5 graden weer verwarmen en op naar de 20,5 graden in plaats van de temperatuur op 20 graden houden. Er zit dus een onnauwkeurigheid in van een halve graad aan de bovenkant en een halve graad aan de onderkant. Dit probleem heb je niet wanneer je enkel en alleen de slimme thermostaat gebruikt, dan zit het systeem gewoon altijd goed.
Aangezien het product wereldwijd op de markt is gebracht, en de behoefte per land kan verschillen, zijn de slimme radiatorknoppen niet specifiek op de Nederlandse markt gericht. Dit merk je bijvoorbeeld aan het verplichte weersafhankelijk regelen. Volgens Bosch is dit in veel andere landen de standaard, maar hier in Nederland gebruiken we normaal gesproken de zogenaamde ruimteregeling. Toch moet je het wel voor lief nemen, want zodra je de slimme radiatorknoppen gebruikt bepaalt de buitentemperatuur de aanvoertemperatuur. Nu kun je vanuit de app de zogenaamde weersparameters voor het weersafhankelijk regelen beter instellen, zoals voetpunt stooklijn en eindpunt stooklijn, maar dit zal voor veel consumenten net Chinees zijn. Dat is het ook voor mezelf. In de toekomst wil Bosch de consument de vrije keuze gaan geven tussen weersafhankelijk regelen en ruimteregeling zoals we dat in Nederland kennen, maar die keuze heb je op dit moment nog niet.
Informatievoorziening niet goed genoeg
Het grootste probleem is hier voornamelijk dat de informatievoorziening niet op orde is. Als gewone consument mis je simpelweg bepaalde informatie over het gebruik van de slimme radiatorknoppen. En als de Nederlandse helpdesk dan ook nog eens iets anders zegt dan op de Engelse website van de EasyControl CT200 staat, dan ben je het spoor als consument al snel bijster. De informatievoorziening op de website en in de app moet gewoon veel beter. Bij verkeerd gebruik en bij verkeerde informatie slaat het systeem gewoon op hol en zit je binnen een paar uur thuis in een sauna. Naar aanleiding van deze review geeft Bosch dan ook aan dat ze maatregelen gaan nemen. De slimme thermostaat en de app zal continue worden geoptimaliseerd. Daarnaast gaan ze de FAQ uitbreiden op de website en duidelijke meldingen voor de gebruiker toevoegen in de app. Zo zal de gebruiker vanaf nu ook uitdrukkelijk worden geadviseerd om ook een Smart Radiator Thermostat te installeren in dezelfde kamer als de EasyControl CT200.
Heb je eenmaal de slimme thermostaat en de eerste slimme radiatorknop in dezelfde ruimte hangen, dan kun je verder uitbreiden met slimme radiatorknoppen in andere ruimtes. Ook dit ging de eerste keer niet goed. Wanneer je hetzelfde klokprogramma gebruikt, dan slaat het systeem direct weer op hol met ongewenst opwarmen. In een gebruikersrecensie online vond ik de oplossing. Een apart klokprogramma per slimme radiatorknop instellen. Ook hier schiet de informatievoorziening van Bosch/Nefit dus weer de plank mis en moest ik de informatie weer elders gaan ophalen. En, na het aansluiten van de tweede slimme radiatorknop, kreeg ik opnieuw het probleem van het niet weergeven van het groene eco-blaadje/ Het lege balkje zie je ook terug op de foto’s in deze review.
Feit blijft natuurlijk wel dat, ook al slaat er nu niets meer op hol, het systeem niet heel nauwkeurig is. Je blijft met die speling zitten van een halve graad aan de boven- en onderkant van de ingestelde temperatuur. En hoe los je dat als gewone consument nu op? Eigenlijk moet er dan een installateur langskomen om alles goed in te stellen. De weersafhankelijke parameters aanpassen is iets waar je als consument geen verstand van hebt, waardoor het eigenlijk veel te ingewikkeld wordt. Smarthome staat tenslotte voor gemak. Het moet je leven simpeler maken, niet ingewikkelder. Bosch raadt dan ook aan om een installateur langs te laten komen om de weersafhankelijke regeling goed te laten afstellen. Bosch heeft mij uitstekend geholpen om de problemen te verduidelijken en heeft op afstand meegekeken naar de prestaties van het systeem. Als gewone consument zul je dit echter wat minder snel meemaken. En juist dan is het belangrijk dat de informatievoorziening op orde is.
Conclusie
De EasyControl CT200 van Bosch stelt me voor een dilemma. De slimme thermostaat zelf werkt namelijk nagenoeg perfect. Het is eenvoudig zelf te installeren en heeft een zeer overzichtelijke app. Klokschema’s instellen werkt eenvoudig, de grafieken voor energieverbruik zijn prima en ook het bedienen van de thermostaat via de app werkt goed. Er gebeuren geen gekke dingen in de communicatie tussen cv-ketel en thermostaat. De slimme thermostaat krijgt dan ook gewoon een goede beoordeling, ondanks de kleine ongemakken met betrekking tot verbindingsproblemen, het eco-blaadje wat soms niet werkt, de initiële problemen met geofencing en het nog altijd ontbreken van ondersteuning voor Alexa en IFTTT.
In combinatie met de slimme radiatorknoppen moet het gewoon beter. Bij verkeerd gebruik, wat met name door de gebrekkige informatievoorziening komt, slaat de cv-ketel op hol en blijft maar verwarmen, waardoor de temperatuur na anderhalf uur al drie graden warmer is dan staat ingesteld. Bosch gaat maatregelen nemen om de informatievoorziening te verbeteren, maar bij correct gebruik is de temperatuur bij een doe-het-zelf-installatie niet constant genoeg. De slimme thermostaat kun je gemakkelijk zelf installeren, maar in combinatie met de slimme radiatorkranen moet je eigenlijk een installateur laten komen om alles goed af te laten stellen, vooral op het gebied van het verplichte weersafhankelijk regelen en de bijbehorende weersparameters. En dat maakt het voor de consument nu juist niet bepaald gemakkelijker. Wellicht werkt het gehele systeem uiteindelijk prima na het instellen door een installateur, maar als consument met interesse in smarthome-apparatuur zul je ongetwijfeld tegen problemen aanlopen.
Aangezien de slimme thermostaat als los product te koop is, maar tevens ook in combinatie met de slimme radiatorkranen verkrijgbaar is, geven we twee cijfers. Een cijfer voor de slimme thermostaat en een cijfer voor de combinatie met de slimme radiatorkranen.
EasyControl CT200 van Bosch – slimme thermostaat in combinatie met de Smart Radiator Thermostat:
Beoordeling
- Temperatuur per vertrek regelen
- Fysieke installatie zeer eenvoudig
- Radiatorknop doseert automatisch naar warmtebehoefte
Slaat volledig op hol bij foutief gebruik door gebrekkige informatievoorziening
- Verplicht weersafhankelijk regelen
- Ingestelde temperatuur wordt niet nauwkeurig genoeg aangehouden
- Installateur noodzakelijk om temperatuur constant te krijgen
Reacties (72)