Dit zijn opvouwbare smartphones, maar wat heb je eraan?

25 februari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Royole Flexpai

Nu de eerste opvouwbare smartphones zijn gepresenteerd, is het tijd om te kijken wat je nou aan die apparaten hebt. Tijdens de Mobile World Congress-beurs in Barcelona zijn we bij verschillende fabrikanten langs geweest om de opvouwbare modellen uit te proberen.

Na maandenlange geruchten over opvouwbare smartphones, hebben verschillende fabrikanten de afgelopen dagen dan eindelijk hun eigen visie op het product gepresenteerd. Veelal gaat het nog om prototypes: uitgewerkte, ruwe ideeën die niet geschikt zijn voor de consumentenmarkt, maar die al wel een kijkje in de toekomst kunnen geven. In dit artikel kijken we naar de opvouwbare telefoons van Samsung, Huawei, Royole, Oppo en TCL. Alle bedrijven hebben zo hun eigen kijk op de opvouwbare smartphone.

Samsung Galaxy Fold

Een paar dagen voordat MWC 2019 van start ging heeft Samsung de Samsung Galaxy Fold gepresenteerd. Deze smartphone heeft twee schermen. Het opvouwbare scherm, dat dus uitgeklapt kan worden tot een tablet, zit aan de binnenkant van het toestel. Aan de buitenkant vinden we een klein scherm van nog geen 5-inch, dat je kunt gebruiken als smartphonescherm wanneer je het toestel ingeklapt laat. Vooralsnog is dit een uniek design, aangezien veel fabrikanten kiezen voor een model met één groot, flexibel scherm.

Zo’n design heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het voordeel is dat dit toestel er behoorlijk strak en zakelijk uitziet. Zeker in de zilvergrijze kleur zal het apparaat niet misstaan bij menig zakelijk gesprek wanneer je hem uit je binnenzak haalt. Ingeklapt is het een smal apparaat, eentje die ontzettend handzaam is en netjes kan worden opgeborgen. Ook zal het opvouwbare scherm, van maximaal 7,3-inch groot, aan de binnenkant niet snel krassen, aangezien het speciaal ontworpen omhulsel voldoende bescherming biedt.

Doordat Samsung voor dit opvallende design heeft gekozen, houd je wel enorm dikke randen over boven en onder het frontscherm. Aan de achterkant zitten drie camera’s. Het mooie aan de Samsung Galaxy Fold is dat er volop multitaskingmogelijkheden zijn. Je kunt tot drie applicaties tegelijkertijd open hebben staan en zelf kiezen welke app je op het grootste gedeelte van het scherm opent. Links staat de hoofdapplicatie, terwijl je aan de rechterkant van het uitgeklapte apparaat twee apps in kleine schermpjes laat draaien.

Met in totaal vijf camera’s op het toestel zijn er ook volop mogelijkheden op het gebied van fotografie. Zo kun je gebruikmaken van de drie camera’s achterop, of je het toestel nou uitvouwt of niet. Wanneer je hem helemaal openmaakt dan heb je natuurlijk een veel grotere zoeker, terwijl je ingeklapt mogelijk betere foto’s maakt met een verhouding van 4:3. Binnenin zitten ook twee camera’s, waarmee je bijvoorbeeld selfies kunt maken of kunt videobellen. Wanneer je dat doet, dan zie je jezelf en de ander groot in beeld staan.

Uiteraard is het zo dat de software reageert op de stand van de hardware, zodat je als gebruiker vrijwel niets merkt van de overgang die je zelf initieert. Klap je het apparaat uit, dan zal de openstaande app meteen gepresenteerd worden. Vouw je hem weer dubbel, dan verplaatst de app zich wederom automatisch. Hiervoor werkt Samsung nauw samen met Android, zodat het besturingssysteem geoptimaliseerd kan worden voor de veranderende vorm van Android-smartphones. De Galaxy Fold moet in het tweede kwartaal verschijnen.

Huawei Mate X

Huawei gooit het over een andere boeg en presenteert een opvouwbare smartphone met één groot scherm. Dit scherm kun je zowel aan de binnen- als buitenkant gebruiken, aangezien het scherm aan de buitenkant wordt omgevouwen. Daardoor heb je een egale achterkant wanneer je hem uitvouwt en een groot scherm tot je beschikking wanneer je hem als een reguliere smartphone wil gebruiken. Aan één kant van het uitgevouwen scherm zit overigens een verdikt element, waar veel technologie in verwerkt zit.

Zo tref je daar bijvoorbeeld de usb-c-poort op aan. Omdat de Huawei Mate X behoorlijk dun is, dunner dan de meeste opvouwbare smartphones van dit moment, is daar elders op het apparaat geen ruimte voor. Die extra dikke rand wordt tevens gebruikt voor het vastklikken van het scherm wanneer je hem wil opvouwen. Middels een speciaal scharnier (we hebben ons laten vertellen dat daar meer dan honderd gepatenteerde onderdelen in zitten), zorgt Huawei er ook voor dat het scherm geen opening heeft in de opvouwen stand.

Dat is bijvoorbeeld wel anders bij de eerste opvouwbare smartphone, die eind vorig jaar werd aangekondigd: de Royole Flexpai (daar later meer over). Door dit design oogt de Huawei Mate X nu al mooier en handiger dan zijn directe concurrenten. Ook lijkt het erop alsof Huawei veel verder is met het ontwikkelen van het prototype dan bijvoorbeeld Oppo of Samsung, maar desondanks zijn er toch oneffenheden zichtbaar wanneer je het apparaat van dichtbij bekijkt. Zo kan het zijn dat het scherm licht bloed na het opvouwen.

Bovendien is er op het gebied van software nog wat te wensen, maar ook hier geldt echt dat het nog om een vroege versie gaat. Uiteraard werkt Google aan ondersteuning voor opvouwbare smartphones binnen Android, maar is het ook aan fabrikanten zelf om er wat van te maken. Ook hier is het zo dat de software reageert op de stand van de hardware, waardoor je straks waarschijnlijk naadloos schakelt tussen apps op een groot en klein scherm. Dat is natuurlijk heel het idee achter zo’n opvouwbare smartphone.

De Huawei Mate X is misschien nog wel het beste te omschrijven als twee smartphoneschermen die aan elkaar zijn geplakt, hoewel dat natuurlijk feitelijk niet zo is. Het geheel voelt wel aan als één product en niet als een bij elkaar geraapt zooitje. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er nog een lange weg te gaan is, maar vooralsnog lijkt Huawei de enige te zijn die het dichtste bij een productlancering is in deze vorm. In de dikke rand naast of achter het scherm zitten overigens ook drie camera’s en een flitser verwerkt.

Oppo

Hoewel het Chinese merk Oppo heeft beloofd tijdens Mobile World Congress 2019 een opvouwbare smartphone te gaan presenteren, is dat er helaas toch niet van gekomen. Dat neemt niet weg dat er helemaal niets te melden valt. Zo liet Brian Shen, vice-president van de fabrikant, gelukkig wel wat foto’s van het toestel zien op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Zo weten we toch een beetje waar Oppo momenteel aan werkt en krijgen we een indruk van hoe het bedrijf de opvouwbare telefoon straks wil gaan presenteren.

Zoals het er nu naar uitziet zal Oppo dezelfde kant opgaan als Huawei. Er is één groot scherm aanwezig, die je met het scherm naar de buitenkant omvouwt. De reden dat Oppo momenteel geen officiële presentatie heeft ingepland voor dit model, is omdat het bedrijf, volgens ons geheel terecht, twijfelt over het design én de meerwaarde van dit product. Desondanks lijkt de opvouwbare telefoon van Oppo hetzelfde te kunnen als die van Huawei en Samsung, op het gebied van multitasking, appgebruik en mediaconsumptie.

TCL Dragonhinge

TCL is ook aanwezig met zijn eigen idee voor een opvouwbare smartphone. Dit is puur een prototype, aangezien er momenteel nog geen naam bekend is van een smartphone met de zogenaamde Dragonhinge aan boord. De fabrikant concentreert zich nu dan ook voornamelijk op die Dragonhinge, de speciale scharnier die ervoor zorgt dat je het scherm kunt buigen. Zoals het er nu naar uitziet krijgt dit apparaat een groot scherm met relatief dikke randen aan alle kanten, waardoor je niet één dikke rand aan slechts één kant hebt.

Uiteraard zit er in het midden een groot deel voor het scharnier, wat ook duidelijk zichtbaar is. In het midden van het scherm van 7,2-inch zit namelijk een lichter deel dan elders aanwezig is, iets dat erg opvalt vanuit bepaalde hoeken. Daarnaast is er ook een scherm aan de voorkant aanwezig, waardoor je het toestel dus op twee manieren kunt gebruiken. Het grote tabletscherm wordt beschermd doordat die niet aan de buitenkant zit. Dit kan echter allemaal nog veranderen wanneer TCL besluit een echt bestaand ontwerp te gaan presenteren.

Royole Flexpai

De Royole Flexpai is de eerste opvouwbare smartphone die eind vorig jaar al werd aangekondigd. Het is een flexibele smartphone die je op verschillende manieren kunt gebruiken. De medewerkers van Royole hebben meerdere keren herhaald dat het toestel niet over een glazen scherm, maar over een speciaal soort plastic beschikt waardoor het opvouwen mogelijk wordt. Het speciale scharnier aan de achterkant zorgt ervoor dat je het apparaat naar voren en achteren kunt buigen, zonder dat het scherm wordt uitgerekt of iets dergelijks.

Er zit één scherm op de Royole Flexpai. Je kunt dat scherm op verschillende manieren gebruiken. Helemaal uitgeklapt is het een tabletscherm waarop je één applicatie tegelijkertijd kunt gebruiken. Die app wisselt wel heel handig mee op het moment dat je de vorm van de hardware verandert en wisselt tussen de tablet- en smartphonemodus. In de onderstaande video kun je bijvoorbeeld zien wat er met de indeling van de agenda-applicatie gebeurt wanneer we schakelen van de tabletstand naar de smartphonemodus.

Verder reageert de software nu al redelijk goed op de manier waarop de hardware wordt gebruikt. Naast de verandering van de vorm, is er natuurlijk ook een constante wisseling van de stand: horizontaal of verticaal. Het is helaas wel zo dat de Royole Flexpai een duidelijke boven- en onderkant heeft, waardoor het voorkomt dat je het toestel nog wel eens op z’n kop houdt. Gelukkig doet dat verder weinig af van de fysieke flexibiliteit van het apparaat. Uitgevouwen houd je twee schermen over: aan de voor- en achterkant.

Beide schermen zijn te gebruiken, bijvoorbeeld voor het maken van foto’s of het gebruiken van apps. Wil je een foto maken, dan kan de persoon aan de achterkant van de zoek ook meteen meekijken hoe diegene op beeld wordt gezet. Maar je kunt er ook voor kiezen de Flexpai helemaal uit te vouwen tot tablet voor het maken van de foto. Door de plaatsing van de twee camera’s op het apparaat maak je op dat moment technisch gezien wel een selfie, maar daar hebben we het verder niet over. De camera’s zitten op een dikke rand.

LG V50 ThinQ

Als er één fabrikant is die het helemaal over een andere boeg gooit, dan is dat wel LG. De niet-zo-succesvolle smartphonefabrikant presenteert een tussenstap die we al eerder uit China hebben zien komen. De LG V50 is een ‘gewone’ smartphone met een enkele scherm dat verder niet uit te klappen of in te vouwen is. Maar wanneer je een accessoire koopt dan kun je er wel een tweede scherm aan vastmaken. Het betreft een speciaal hoesje dat is voorzien van een oled-scherm. Het doet ons sterk denken aan dit model van fabrikant ZTE.

Het enige scherm op de LG V50 is 5,4-inch groot, terwijl het scherm van de optionele accessoire 6,2-inch groot is. Technisch gezien heb je dan een ruimte van 12,6-inch, maar dat is geen eerlijke vergelijking. Bovendien is het zo dat er nog een dikke rand tussen de twee schermen zit, waardoor een brede kijkervaring weer niet mogelijk is. Wel zijn er volop mogelijkheden op het gebied van multitasking en kun je gewoon twee apps naast elkaar draaien. Zo kijk je links naar een YouTube-video, terwijl je rechts Tablets Magazine bezoekt.

Maar wat heb je er nou uiteindelijk aan?

Al die mogelijkheden zijn natuurlijk leuk en aardig. En als we eerlijk zijn zien de producten er nu vaak al gaaf uit. Maar de vraag die overeind blijft staan na de eerste indrukken te hebben opgedaan, is: wat heb je er nou uiteindelijk aan? In een maatschappij waarin smartphonemoeheid een breed begrip is, is het nog maar de vraag of mensen echt zitten te wachten op een nieuwe form factor, eentje die zijn nut nog moet bewijzen. De ervaring, voornamelijk de software, is op dit moment ook nog niet echt optimaal vormgegeven.

Op basis van deze eerste indrukken willen we niet meteen de producten afschrijven, maar we moeten nu wel ons best doen om te bedenken waar je zo’n ding nou echt voor nodig hebt. Natuurlijk kun je ermee bellen, is het handig dat je prima kunt multitasken en is de kijkervaring van apps als YouTube en Netflix relatief beter, maar het is niet zó veel beter dat we straks meteen naar de winkel rennen om zo’n opvouwbare smartphone te halen. We zijn wel van mening dat dit in elk geval níet de smartphoneopvolger zal worden op korte termijn.

Wel is het zo dat deze nieuwe form factor kan zorgen voor een opleving in de smartphone-industrie. De apparaten voelen aan als een nieuwe categorie, ook al worden hier twee bestaande categorieën samengevoegd (smartphones en tablets). Vandaag de dag is de smartphonemarkt saai te noemen, met apparaten die allemaal op elkaar beginnen te lijken en die oplossingen aanbieden voor problemen die zelf zijn gecreëerd (zoals snelkoppelingen onderaan een lang, smal scherm). Kortom: hartstikke cool allemaal, maar echt nuttig is het nog niet.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over opvouwbare smartphones of gewoon het laatste nieuws in de gaten houden? Bekijk dan alle nieuwsberichten over het onderwerp in onze uitgebreide nieuwsdatabase.

Reacties (0)