Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – de producten
Wanneer je een smarthome opzet, dan moet je er rekening mee houden dat je te maken krijgt met hubs: kleine, extra kastjes die je aan je router koppelt, zodat het slimme product in kwestie gekoppeld kan worden aan je netwerk. Hier zitten voor- en nadelen aan. Het nadeel is dat je wederom een product in huis haalt dat stroom gebruikt en een poort op je router opvult, maar het voordeel is dat je een complete productgroep bijvoorbeeld in één keer kan toevoegen aan externe diensten, zoals bijvoorbeeld de Google Assistent.
De slimme led-lampen van Lifx bieden, in tegenstelling tot de Philips Hue-lampen, functionaliteit aan zonder zo’n extra hub. Je hoeft dus geen rekening te houden met een open ethernetpoort op je router, aangezien de slimme lampen direct met wifi worden verbonden. Ook hier zitten natuurlijk voor- en nadelen aan en in deze recensie nemen we zowel de Lifx Mini Day and Dusk (E27) en Lifx+ Color and White (E27) led-lampen onder de loep. Beide lampen bevinden zich aan de uiteinden van de prijscategorieën van slimme led-lampen van Lifx.
Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – installatie
De lampen van Lifx installeren is zo gepiept. Je draait de oude E27-lampen uit de fitting en draait de nieuwe Lifx-modellen erin. Dat is het eigenlijk. Echter, het installatieproces op je smartphone is wel iets ingewikkelder. Het voordeel van een hub is dat je, wellicht met wat extra handelingen, binnen no-time een lamp hebt geïnstalleerd op je netwerk. De aanpak van Lifx vergt wat meer van de gebruiker, aangezien je ze nu per stuk moet koppelen aan je wifi-netwerk. Een duidelijke uitleg wordt helaas niet gegeven binnen de app.
Het is de bedoeling dat je je smartphone, met de Lifx-app geïnstalleerd, loskoppelt van je huidige wifi-netwerk en direct verbindt met de lamp. Vervolgens ga je naar de app en kun je de lamp in kwestie gaan installeren. Daarna dien je wederom verbinding te maken met je eigen wifi-netwerk, zodat het Lifx-systeem en je smartphone hun werk kunnen doen. Een ontzettend ingewikkeld proces is het niet, maar door het gebrek aan een goede uitleg waren we hier toch meer tijd aan kwijt dan nodig. Gelukkig is er een uitleg op de website te vinden.
Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – in gebruik
De mogelijkheden van beide Lifx-lampen, de Lifx Mini Day and Dusk en Color and White, kunnen aanvankelijk wat overweldigend zijn, zeker wanneer dit je eerste kennismaking is met het merk. In vergelijking met Philips Hue, het lampensysteem dat hier thuis normaal gesproken de boel verlicht, lijkt de applicatie zelfs ingewikkeld te zijn. Dat kun je als een nadeel zien, maar wij zien het liever als een voordeel, aangezien je heel veel aanpassingsmogelijkheden tot je beschikking hebt wanneer je de lampen in huis haalt.
Toegegeven, en wederom in vergelijk met Philips Hue, je zult waarschijnlijk niet ontzettend snel een lichtinstelling hebben gevonden die je prettig vindt. De app van de Hue-lampen is gewoonweg veel simpeler. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je niet je ideale instelling kunt vinden. Juist vanwege al die mogelijkheden is de kans groot dat je op een gegeven moment de beste instelling tegenkomt die je prettig vindt. De thema’s binnen de app kunnen je daar uiteraard bij helpen, maar dan heb je nog toegang tot wat fijnere bediening.
Je kunt in totaal drie dingen constant aanpassen en bijsturen: de kleur, de tint en de helderheid. Mocht je die specifieke combinatie nou heel fijn vinden voor een bepaald moment van de dag, dan kun je hem opslaan als eigen preset zodat je hem snel kunt instellen wanneer je daar behoefte aan hebt. Uiteraard is het zo dat je de beste ervaring hebt wanneer je de officiële app gebruikt. Er is wel integratie mogelijk met bijvoorbeeld de Google Assistent, maar die werkt nooit net zo goed als de ervaring die de app kan aanbieden.
Verder bieden lampen toegang aan tot iets wat Lifx Day & Dusk noemt. Dit is een serie van vier instellingen gedurende de dag. Voor elk moment (wakker worden, dagdeel, avonddeel, slapen gaan) kun je een aparte instelling invullen. Zo kun je zeggen dat je graag wil dat de lamp om zeven uur aangaat, overdag uitstaat en pas in de avond weer geactiveerd wordt. Helaas kun je in deze cyclus geen rekening houden met zonsondergang en -opgang, waardoor de functie wat ons betreft vrij nutteloos is (tenzij je de lampen op een kantoor gebruikt).
Gelukkig is het zo dat dit elders binnen de applicatie wel ingesteld kan worden. Dit doe je voordat je de lamp in kwestie selecteert, dus in het beginscherm. Daar staat een plussymbool waarmee je routines kunt inschakelen. Na het instellen kun je die routine nog aanpassen. Je kunt hier echter geen eindtijd instellen op eenzelfde manier waarop je dat zou kunnen doen met Philips Hue. Daarvoor dien je dan weer naar de Day & Dusk-optie te gaan, waar je het kunt automatiseren, of je kiest ervoor om een andere routine in te stellen.
Als we specifiek naar de Lifx+ Color and White dan is het fijn om te weten dat je ook gebruik kunt maken van het infraroodlicht. Mocht je thuis camera’s met aan nachtstand hebben staan, dan kun je de zichtbare omgeving verbreden. Daarnaast is er maximaal 1.100 lumen aanwezig. De Lifx Mini Day and Dusk heeft een maximale lichtstroom van 800 lumen. Wanneer je dus gaat voor het duurdere model, de Lifx+ Color and White, dan betaal je dus niet alleen meer voor meer lichtstroom, ook krijg je daar de infraroodsetting bij.
Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – applicatie
Zoals gezegd kan de applicatie dus een beetje ingewikkeld zijn, helemaal wanneer je dus routines wil instellen. Dat kan op twee manieren en allebei de manieren werken op een andere wijze. Je kunt het simpel voor jezelf houden door één van de twee te gebruiken, want beide methoden door elkaar gebruiken levert onnodige verwarring op. Het grote verschil tussen Day & Dusk en de standaardmanier is dat Day & Dusk dus geen rekening kan houden met de zon, terwijl je wel heel de dag in één keer kunt instellen met standaardtijden.
De lampen instellen gaat door middel van veegbewegingen. Voor het aanpassen van de kleuren en de tinten zijn er twee schijven beschikbaar, waar je aan kunt draaien totdat je de juiste instellingen gevonden hebt. Vervolgens is er nog een andere methode beschikbaar waarmee je de helderheid aanpast. Dit spreekt gelukkig allemaal voor zich. Het resultaat van je aanpassingen zijn ook direct zichtbaar, aangezien de lampen razendsnel reageren op je handelingen. Dit onderdeel werkt dus perfect en ontzettend simpel.
Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – integraties
Net zoals heel veel andere slimme producten van dit moment, bieden ook de lampen van Lifx integratie aan met allerlei diensten en andere producten. Zo krijg je bijvoorbeeld via IFTTT toegang tot een groot scala aan mogelijkheden en kun je met de Logitech Pop zelf zorgen voor een fysieke bediening van de lampen (aangezien er geen fysieke knoppen aanwezig zijn, zoals dat wel bijvoorbeeld het geval is bij Philips Hue). Vooral dat laatste kan een handig hulpmiddel zijn, helemaal als je gewoonweg een fysieke knop wil hebben in huis.
Verder is er ondersteuning voor Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Homekit, waardoor je de lampen ook met je stem kunt aansturen. Met je stem kun je de lampen in- en uitschakelen en de kleur, helderheid en temperatuur aanpassen. Helaas kan het toevoegen van de lampen wel voor een drempel zorgen. Doordat er geen hub aanwezig is, dien je de lampen stuk voor stuk toe te voegen. Ook is het zo dat de slimme assistenten niet beschikken over de uitgebreidere bediening, waardoor je toch op de app bent aangewezen.
Lifx Mini Day and Dusk en Lifx+ Color and White – conclusie
De lampen van Lifx zijn, of je nu de duurdere of goedkopere versie neemt, slimme lampen waar je ontzettend veel mee kunt doen. Dat geldt voor de officiële applicatie, maar ook als we kijken naar alle integratiemogelijkheden. Zeker de Lifx Mini Day and Dusk, met een prijs van nog geen 25 euro, is een mooi instapmodel voor iedereen die interesse heeft in het opzetten van een smarthome en wil beginnen met de lampen. De duurdere versie die we hier behandelen kost nu zestig euro, maar kan daarentegen ook iets meer natuurlijk.
Met de producten van Lifx hoef je niet te kiezen of te investeren in een compleet systeem, omdat je de lampen per stuk aan je wifi-netwerk kunt toevoegen. Dat zorgt eveneens voor een betere toegankelijkheid, omdat je voor een relatief laag bedrag je domme lampen kunt omwisselen wanneer je wil — ook als dat slechts één lamp hoeft te zijn. De installatie is echter niet meteen duidelijk en ook het gebrek aan een fysieke knop kan tegenwerken, maar over het algemeen zijn we ontzettend blij met de uitgebreide mogelijkheden van de lampen.
Beoordeling
- Installatie zonder hub
- Uitgebreide mogelijkheden
- Kleuren en tinten
Installatie aanvankelijk niet duidelijk
- Day & Dusk in huis heeft weinig toegevoegde waarde
- Geen fysieke knop
Reacties (0)