Review: Honor 8X – degelijk toestel zonder unieke kwaliteiten

30 januari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
honor-8x-foto-1

De Honor 8X is een smartphone die in de kern lijkt op eerder uitgebrachte telefoons als de Huawei Mate 20 Lite en Huawei P Smart+. Kan deze telefoon nog wel iets nieuws aanbieden of kun je beter voor één van de oudere modellen gaan? We bekijken het in deze recensie. Het toestel heeft een adviesprijs van 249 euro.

Honor 8X – specificaties

Honor 8X
Scherm 6,5-inch, 1.080 bij 2.340 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 710
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Twintig en twee megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu 3.750 mAh Lithium Polymer

Specs

Op het gebied van specificaties zit er weinig verschil tussen de Huawei Mate 20 Lite, Huawei P Smart+ en deze Honor 8X. Alle toestellen hebben een maximale resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels, 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte (dat uitbreidbaar is). Bovendien hebben ze allemaal eveneens dezelfde processor, de nog altijd capabele Huawei Kirin 710-cpu. De echte verschillen zitten hem in het batterijvermogen, het aantal megapixel voor de camera’s en of je de smartphone kunt opladen via usb-c of niet.

In vergelijking met de Huawei P Smart+ heeft de Honor 8X een grotere accu, maar ook een frontcamera met minder megapixel. Leg je hem naast de Huawei Mate 20 Lite, dan zien we dat dat toestel is voorzien van usb-c en een even grote accu (en ook een betere frontcamera). Echter, van alle drie de toestellen heeft de 8X wel het grootste scherm (maar daardoor ook minder pixels per inch). Het is dus maar net waar je precies naar op zoekt bent. Echter, kijk je naar de verhouding prijs-kwaliteit, dan lijkt de Mate 20 Lite nog steeds beter te zijn.

Laten we het zo stellen: de specificaties van de Honor 8X zijn alles behalve slecht, zeker wanneer je kijkt naar de adviesprijs van het toestel. Voor een nieuwe smartphone van 250 euro krijg je niet snel zulke specificaties in huis. Het helpt echter niet dat de prijzen van de 20 Lite en Smart+ de verkoopprijs van de 8X benaderen of er onder zitten. Het doet je afvragen waarom Huawei, als moederbedrijf van Honor, wederom eenzelfde telefoon in de markt zet. Want ook op het gebied van design lijkt er weinig te zijn veranderd.

Honor 8X – hardware en design

Als je de drie toestellen naast elkaar legt, en voor het gemak ook de Honor 10 er nog even bij pakt, dan heb je vier vrijwel identieke smartphones naast elkaar liggen. Natuurlijk zijn er enkele, al dan niet kleine, verschillen zichtbaar, maar dan hebben we het over details. Zo is bij de één de kin wat groter, terwijl de ander een smallere inkeping heeft aan de bovenkant van het scherm. De Honor 8X lijkt echter de kleinste kin en de smalste notch te hebben in vergelijking met de drie hierboven genoemde telefoons.

Hoewel de achterkant van de smartphone er tof uitziet, met zijn opvallende blauwe kleur, is dit ook geen uniek onderdeel van de smartphone. Honor is een merk waar dit soort designelementen vaker naar boven komen, dus is het inmiddels een verwachting geworden dat het merk moet inlossen. De achterkant is gemaakt van glas, wat, samen met de dunne kin en smalle notch, ervoor zorgt dat je een premium designgevoel overhoudt wanneer je naar het toestel kijkt of wanneer je hem een tijdje in je handen hebt gehad.

Display

Het scherm is 6,5-inch groot en heeft dus een resolutie van 1.080 bij 2.340 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van iets meer dan 396 pixels per inch op. Van alle genoemde toestellen in deze recensie is dat het laagste aantal. Daar plaatsen we wel een kanttekening bij. Normaal is het zo dat je vanaf 400 ppi geen grote verschillen zult zien en omdat 396 zo dicht bij die 400 ligt, doen we er niet heel moeilijk over. Technisch gezien is de beeldkwaliteit dus minder goed, maar veel mensen zullen die verschillen nooit opmerken.

Connectiviteit

Qua connectiviteit zijn er maar weinig dingen die echt tegenvallen. De Honor 8X is namelijk van allerlei gemakken voorzien, waardoor je hem in veel situaties kunt gebruiken. Zo is er een nfc-chip aanwezig voor mobiele betalingen en kun je natuurlijk gebruikmaken van wifi en bluetooth. Ook is er een vingerafdrukscanner en ondersteunt de selfiecamera gezichtsherkenning. Het enige, echt grote nadeel is de micro-usb-aansluiting aan de onderkant, waardoor het (ook voor het gevoel) een lange tijd duurt voordat het toestel is opgeladen.

Speakers

Aan de onderkant van de Honor 8X zit een enkele monospeaker die an sich prima z’n werk kan doen. Maar verwacht geen wonderen. Dit is mogelijk het slechtste onderdeel van de smartphone, eentje die je gelukkig niet al te veel in de weg hoeft te zitten wanneer je vaak oordoppen gebruikt. Hoewel het geluid best hard gezet kan worden, valt er nog wat te wensen op het gebied van kwaliteit. Alles is echter verstaanbaar, waardoor het uiteindelijk ook wel meevalt, maar het apparaat kan zonder hulp weinig details laten horen in de muziek.

Camera’s

Als we kijken naar de camera’s, dan kunnen we stellen dat de kwaliteit degelijk is. Het kan nog wel eens zo zijn dat de camera’s foto’s maken die niet altijd even scherp zijn, maar over het algemeen – mits de voorwaarden goed zijn, zoals voldoende licht – kunnen de camera’s mooie foto’s maken. Net zoals op de eerdergenoemde modellen is er ook kunstmatige intelligentie aanwezig die foto’s zouden moeten verbeteren. Daar zijn de meningen nog over verdeeld; meestal maakt het een foto onnatuurlijk of juist meer verzadigd dan nodig is.

Verder is er natuurlijk nog portretmodus, voor foto’s met het bokeh-effect, en de avondmodus. Beide presteren eigenlijk prima. Vooral de avondmodus valt niet tegen, aangezien omgevingen daadwerkelijk beter verlicht kunnen worden. Verwacht er echter geen topprestaties van natuurlijk, aangezien dit geen high-end headset is. Als we kijken naar de prijs van het apparaat en vervolgens de cameramogelijkheden, dan lijkt alles netjes op elkaar aan te sluiten. Zorg er dus wel altijd voor dat je voldoende licht hebt voor de overdagfoto’s.

Accuduur

Hoewel een vermogen van 3.750 mAh groot lijkt, en dat ook nog steeds zo is, lijkt het wellicht toch te weinig wanneer je kijkt naar de grootte van het lcd-scherm. 6,5-inch levert een groot oppervlak op dat aangezet moet worden, waardoor de energieconsumptie iets hoger dan bij vergelijkbare toestellen. Dit betekent gelukkig niet dat je het einde van de dag niet haalt; sterker nog, meestal red je het einde van dag twee ook nog wel (afhankelijk van gebruik). Het grote nadeel hier is wel dat je de boel moet opladen met de inferieure micro-usb-poort.

Honor 8X – software

De Honor 8X draait op Android 8.1, met daaroverheen de EMUI-skin, versie 8.2. De software geniet dezelfde indeling als de andere, goedkopere telefoons van Huawei en Honor en dat is een kwestie van smaak of je daarvan houdt of niet. Wel wordt het toestel geleverd met een groot aantal vooraf geïnstalleerde applicaties en dat vinden we heel vaak zonde om te zien. Vooral omdat je niet alles gebruikt en ook niet alles meteen kunt verwijderen. Je kunt apps nog wel afsluiten, maar dan blijven ze dus opslagen staan in het interne geheugen.

Dat gezegd hebbende is het wel zo dat de EMUI-software zorgt voor een prima ervaring wanneer je er eenmaal aan gewend bent. Er zijn geen randzaken die kunnen zorgen voor haperingen in de software, bijvoorbeeld. Het functioneert en dat is in dit geval toch het belangrijkste. Verder is er een beveiligingsupdate aanwezig die is gedateerd op 1 november 2018. Dat is op zich prima voor een goedkoop model, al is het inmiddels natuurlijk wel januari en zouden we het fijn vinden als er redelijk snel een nieuwe update wordt uitgebracht.

Mocht je de inkeping bovenaan helemaal niets vinden, dan kun je die binnen de instellingen van de Huawei Mate 20 Lite digitaal verwijderen (dus als het ware verbergen). Verder ondersteunt dit toestel ook gezichtsontgrendeling. Die werkt niet per se heel snel; het ontgrendelen duurt lang genoeg om jezelf af te vragen of de functie wel werkt of niet. Dan nog is dit een handige functie voor wanneer je weer je handschoenen aandoet met het koudere weer, aangezien je dan minder vaan de vingerafdrukscanner zult gebruiken.

Honor 8X – in gebruik

Omdat de Honor 8X in vrijwel alle opzichten lijkt op telefoons die het afgelopen half jaar zijn uitgebracht, is het ook zo dat de gebruikservaring overeenkomt en we dezelfde nadelen tegenkomen. Ja, het toestel oogt mooi met die glazen achterkant en die blauwe kleur, maar die glazen behuizing zorgt er ook voor dat het toestel glas is en uit je handen kan glijden. Leg je je telefoon wel eens op z’n scherm neer? Pas dan goed op dat je hem er niet af stoot, aangezien de voorkant nog gladder is dan de achterkant, helaas.

Honor 8X – conclusie

Al met al is de Honor 8X zeker geen slechte smartphones. Voor een bedrag van 249 euro kom je niet snel een telefoon tegen met zo’n groot scherm, zulke prima specificaties en relatief uniek design. We zeggen bewust ‘relatief’, omdat de telefoons van Honor best op elkaar lijken met die felgekleurde, glazen achterkant. Mocht dat helemaal in je straatje passen, en maakt het je niet uit dat de telefoon veel wegheeft van oudere modellen, dan kun je met een gerust hart de 8X in huis halen. Goedkoper wordt het huidige aanbod nog niet.

Het grootste argument voor de Honor 8X heeft te maken met de beveiligingsupdates. Ondanks het feit dat de telefoon nu al bijna drie maanden niet van een update is voorzien, heb je wel de meeste kans dat je tenminste twee jaar – al dan niet per kwartaal – van beveiligingsupdates kunt genieten. Ga je nu alsnog voor de Huawei Mate 20 Lite, Honor 10 of Huawei P Smart+, dan kun je rekenen op een minder lange ondersteuning, omdat de modellen al wat langer verkrijgbaar zijn. De Honor 8 heeft nagenoeg dezelfde specs als die toestellen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Betaalbaar
  • Vingerafdrukscanner
  • Design

Minpunten
  • Micro-usb-poort

  • Enkele speaker
  • Geen unieke elementen

Reacties (0)