Er waren een aantal trends in smartphoneland die we niet over het hoofd hebben kunnen zien in 2018. Zo konden we niet meer om de notch heen, maar was het fenomeen gamingsmartphone ook goed vertegenwoordigd. Verschillende smartphonemakers hebben dat jaar een model uitgebracht, maar lang niet al die telefoons zijn in Nederland uitgebracht. Asus deed dat wel, met de ROG Phone. ROG staat voor Republic of Gamers. Dit is een dochtermerk van Asus, dat voornamelijk laptops, schermen en accessoires voor gamers maakt.
Asus ROG Phone – specificaties
Asus ROG Phone | |
---|---|
Scherm | 6-inch, 1.080 bij 2.160 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 845 |
RAM | 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 – 256 GB |
SD | Nee |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Acht en twaalf megapixel achter, acht megapixel voor |
Accu | 4.000 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Als je dan toch een gamingsmartphone uitbrengt, dan moet je er ook voor zorgen dat het helemaal goed zit met de specificaties. En daar heeft Asus niet op bezuinigd. Er zijn twee modellen verkrijgbaar: eentje met 128 GB en eentje met 512 GB aan interne opslagruimte. Beide versies beschikken over 8 GB aan werkgeheugen en de Qualcomm Snapdragon 845-processor. Tot aan de Qualcomm Snapdragon 855-chipset is dit nog altijd één van de beste mobiele processors van dit moment. Je mag dus het één en ander verwachten van dit toestel.
De 845 is al een krachtige en snelle processor, maar Asus heeft er nog een schepje bovenop gegooid. Normaal gesproken is de chipset geklokt op 2,80 GHz, maar in de ROG Phone is die kloksnelheid verhoogd naar 2,96 GHz. Koppel dat aan de Adreno 630-gpu, voor de grafische kwaliteit, en die 8 GB aan werkgeheugen, en je houdt een krachtpatser over die vooroploopt. Je kunt met gemak de meest veeleisende spellen van dit moment spelen, zoals bijvoorbeeld PUBG Mobile en Fortnite. Maar vergeet ook racegame Asphalt 9 niet natuurlijk.
Asus ROG Phone – hardware en design
Of je de ROG Phone mooi vindt of niet, hangt helemaal van je persoonlijkheid af. Zo is het toestel bijvoorbeeld niet uitgerust met een voorkantvullend scherm zoals op andere high-end modellen van dit moment. Er is geen inkeping bovenaan het scherm, maar er zijn wel twee dikke schermranden. Niet geheel ontoevallig zitten daar natuurlijk de benodigde sensoren in, samen met twee speakers die het geluid naar voren sturen. Die speakers zitten in rode randen verwerkt, wat perfect past bij het softwarethema van de telefoon.
De voorkant valt dus nog wel mee. De achterkant is een andere bedoening. Daar zit bijvoorbeeld een led-lamp in de vorm van het Republic of Gamers-logo, die heel de dag van kleur verandert. Daaromheen zitten scherpe lijnen en andere ‘stoere dingen’, die gamers zou moeten aanspreken. Nu is een gamingtelefoon vaak al kant-en-klare marketingtaal, maar met al die lijnen en scherpe randen maakt Asus de boel pas echt compleet. Het is onnodig opvallend en we hadden liever gezien dat de telefoon wat strakker en minder overdreven was vormgegeven.
Naast de standaardknoppen en aansluitingen (en daar scharen we voor gemak ook nog even de koptelefoonaansluiting onder), beschikt de ROG Phone ook over twee unieke elementen. Zo zijn er namelijk schouderknoppen aanwezig. Niet zoals je misschien zou verwachten, maar ze zitten er wel degelijk. Zo krijg je in de horizontale stand dus toegang tot twee extra knoppen. Ook is er nog een speciale aansluiting, waar je een extra koelelement aan kunt koppelen. Zodoende kan de telefoon z’n warmte beter kwijt en dus beter presteren.
Display
Het amoled-scherm op de ROG Phone is 6-inch groot en heeft een resolutie van 1.080 bij 2.160 pixels. Bovendien is er ondersteuning voor een breed kleurenpalet, high dynamic range, ververst het scherm de beeld op 90 Hz en is er een pixel response time van één milliseconde. Dit zijn eigenlijk de prestaties die je wil hebben van een gamingsmartphone en we zijn blij om te zien dat Asus hier nergens op bezuinigd heeft. Het scherm laat weinig te wensen over; die dikke randen aan de boven- en onderkant nemen we dus maar gewoon voor lief.
Connectiviteit
Ook op het gebied van connectiviteit blijft er weinig te wensen over. Natuurlijk is er ondersteuning voor wifi, bluetooth en 3/4g, maar daarnaast is er dus ook een koptelefoonaansluiting en een speciale aansluiting voor accessoires. Wat een klein beetje mist is een hdmi-poort, waarmee je het toestel aan een monitor zou kunnen koppelen en daar verder zou kunnen gamen. Het had handig en tof geweest, maar doet verder niets af aan de ervaring van dit model. De usb-c-poort maakt het lijstje met handige aansluiting in dit geval af.
Speakers
De speakers komen verrassend goed uit de bus. Tijdens het gamen of het muziek luisteren komt er zowaar een basgeluid uit de stereospeakers van dit apparaat. Dat geluid is ook nog eens gedetailleerd en goed verstaanbaar. Dit zijn waarschijnlijk de beste smartphonespeakers die we tot op heden gehoord hebben. Omdat de speakers aan de zijkanten zitten, zul je niet heel snel met je vingers voor de openingen zitten. Het is in elk geval flink veel beter dan één enkele speaker aan de onderkant plaatsen. We zijn best onder de indruk.
Camera’s
Voor dit onderdeel is een disclaimer op z’n plaats. De ROG Phone is bovenal een gamingsmartphone, niet een smartphone die in het teken staat van fotografie. Dat houdt in dat je ook geen topprestaties hoeft te verwachten van dit systeem, want dan zul je bedrogen uitkomen. Sta je voor aap wanneer je een foto maakt met de camera’s aan boord van dit toestel? Zeker niet. Maar in vergelijking met smartphones binnen dezelfde prijscategorie loopt dit model zwaar achter op de competitie; maar voor de camera’s haal je dit apparaat dan ook niet in huis.
Dat gezegd hebbende mag je wel van een high-end smartphone verwachten dat je mooie plaatjes moet kunnen schieten. En op zich lukt dat de ROG Phone ook wel. De kleuren zijn mooi, al lijken ze hier en daar nog best wat verzadigd. Zorg er wel voor dat je dichtbij het object dat of de persoon staat die je wil fotograferen, aangezien je op een afstandje nog wel eens wat detail kunt missen. Vermijd het donker met dit apparaat, want foto’s die met weinig licht worden gemaakt zijn eigenlijk niets om over naar huis te schrijven.
Dan hebben we natuurlijk nog de frontcamera. Een prima onderdeel, eerlijk waar, maar je maakt er niet de beste selfies mee. Wel kun je je toestel ontgrendelen met je gezicht en over het algemeen zul je daar weinig problemen mee tegenkomen (tenzij het heel donker is in je omgeving). Ook ben je nog in staat video’s in 4k en slow-motion op te nemen, maar daar houden de hoogtepunten ook wel bij op. Dit is dus niet de smartphone die je in huis haalt voor zijn voortreffelijke camera, maar echt erbarmelijk slecht is het nou ook weer niet.
Accuduur
Het is goed om te zien dat de ROG Phone is uitgerust met een accu die beschikt over 4.000 mAh aan vermogen. Maar verwacht niet dat je er net zo lang mee doet als accu’s in andere smartphones. Zeker niet wanneer je volop zit te gamen. De processor vergt namelijk wat meer energie, waardoor je sneller door de beschikbare energie zal gaan dan je wellicht gewend bent. Het valt nergens tegen als je kijkt naar de prestaties en mogelijkheden, maar volop gamen en hopen dat je twee dagen met de volle batterij doet is helaas verspilde moeite.
Asus ROG Phone – software
We hebben de ROG Phone gedurende de maand december getest en op dat moment was er net ook een software-update beschikbaar. Deze update heeft echter niet de Android-beveiligingspatch up-to-date gemaakt, die is nog blijven hangen op 1 september. Ook hoef je niet te rekenen op Android 9.0 Pie, maar moet je het doen met Android 8.1 Oreo in combinatie met het ZenUI. De ZenUI is een Android-skin van Asus, die we ook op andere smartphones aantreffen. In de basis is dit niet per se een goede omgeving voor gamers.
De ROG Phone is gelukkig wel voorzien van een aangepaste interface, zodat het Zen UI past bij het aanzicht van de smartphone. Dat betekent dat je dus veel donkergrijze en rode kleuren voorbij zult zien komen. In de normale modus (ja, er is ook een niet-normale modus) oogt de software best strak en tof. De iconen zijn een beetje aangepast en de kleuren van het menu pronken op het mooie amoled-scherm. Bovendien is alles ook lekker donker, wat de accuduur en uiteindelijk ook je ogen (niet geheel onbelangrijk) ten goede zal komen.
Wanneer je echter de X-modus activeert, dan wordt de software net zo onnodig druk als de smartphone zelf. De achtergrond krijgt een ander effect, de iconen worden voorzien van extra poespas en alles staat in overdrive (deze modus gebruik je voor optimale gameprestaties). Als de X-modus alleen zichtbaar was middels een icoontje in de statusbalk was dat ook prima geweest. Ook hier geldt dat het een kwestie is van smaak; vind je het tof dat alles verandert wanneer je in overdrive wil gaan, dan zullen de veranderingen je mogelijk wel liggen.
Daarnaast – en we noemen het maar weer – is het vervelend om te zien dat Asus ook nu de kans pakt een aantal applicaties vooraf te installeren. Dit zijn apps die je niet zelf zou willen gebruiken, om verschillende redenen. Zo kun je al eigen apps op het oog hebben of dergelijke apps helemaal niet willen gebruiken. Ook worden er twee games meegeleverd, die je niet nog eens los hoeft te kopen. Dat is dan weer wel prima, omdat je meteen – uit de doos – kunt beginnen met spelen. Zijn het niet je games? Dat is dan helaas pech…
Asus ROG Phone – in gebruik
Ondanks het onnodig overdreven design van de smartphone, kunnen we wel stellen dat die lekker in de hand ligt. Voor het gevoel is hij iets zwaarder dan een gemiddelde telefoon, maar dat is helemaal niet erg. Leg je je telefoon wel eens op z’n scherm neer op tafel, pas dan op dat je hem er niet per ongeluk laat af glijden — dat oppervlakte is namelijk erg glad. En hoe erg die led-verlichting op de achterkant ook kan zijn, het is wel een toffe en unieke functie waarmee je meteen opvalt bij je vrienden en familie, of natuurlijk in de trein.
Het toestel wordt geleverd met een extra koelonderdeel die je in de zijkant van de smartphone klikt (daar is die speciale aansluiting voor aan de zijkant). Dat koppelen gaat heel gemakkelijk. Het mooie aan dit systeem is dat de usb-c- en koptelefoonaansluiting te allen tijde beschikbaar blijven voor opladen en muziek, zodat je daar niet bij stil hoeft te staan. Verder vinden we de schouderknoppen (of aanraakgevoelige omgevingen) een fijne vondst, aangezien je zo op een prettige manier je drukke actiegames kunt spelen.
Dan hebben we het nog niet eens over de haptische feedback gehad. De ROG Phone is namelijk in staat een krachtig trileffect te laten voelen wanneer je bijvoorbeeld schiet in een videogame. Koppel dat aan het prettige geluid (met en zonder koptelefoon, er is zelfs ondersteuning voor DTS:X), het fantastische scherm dat weinig te wensen overlaat en de handzame grootte en je hebt een gamingtelefoon die zijn weerga momenteel niet kent. In elk geval niet als je kijkt naar de in Nederland verkrijgbare gamingsmartphones van dit moment.
Asus ROG Phone – conclusie
Laten we duidelijk zijn: de gamingsmartphone is natuurlijk een mooie marketingterm. Meestal zijn deze smartphone niet per se uitgerust met betere onderdelen. Sterker nog: de specs komen vaak overeen met high-end vlaggenschepen, met hier en daar een software toevoeging of onnodig druk uiterlijk. De Asus ROG Phone is dat ook, maar biedt gelukkig wel meer aan in vergelijking met andere high-end smartphones. Zo is de processor hoger geklokt en krijg je veel meer werkgeheugen dan je gemiddeld zult tegenkomen in vlaggenschepen.
Bovendien zijn de speakers echt top, is er een vibratiemotor aanwezig, heeft het apparaat werkelijk waar een fantastisch scherm en kun je dus genieten van de betere prestaties van dit moment. Echter, er zijn ook dingen die we minder fijn vinden. Zo vinden we zowel het design als de software overdreven, maar snappen we best dat Asus iets extra’s moest doen om ervoor te zorgen dat het apparaat opvalt in de drukke high-end markt. Daarnaast hoef je dit toestel niet in huis te halen voor de drie camera’s die op het toestel aanwezig zijn.
Verder kan het voor sommige mensen vervelend zijn dat er geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig is, waardoor je mogelijk sommige gamegegevens of andere data opnieuw moet downloaden wanneer je de smartphone instelt. Alles bij elkaar opgeteld haalt dat de ervaring echter niet onderuit. De grote vraag is echter of je moet beginnen aan een gamingsmartphone, een high-end telefoon met een herkenbare marketingterm. Als je er dan toch eentje overweegt te nemen, laat het dan de ROG Phone van Asus zijn. Beter kom je voorlopig niet tegen.
Beoordeling
- Geluid uit stereospeakers
- Groot amoled-scherm
-
Fantastische prestaties
Design onnodig overdreven
- Camera’s niet heel best
- Software
Reacties (0)