Review: Samsung Family Hub 3.0 slimme koelkast – meer dan een cool hebbeding

17 november 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Review-Samsung-Family-Hub-koelkast-1

In deze review kijken we naar de Samsung Family Hub, een slimme koelkast met diverse features, waaronder camera's die de inhoud bekijken en een groot touchscreen op de voorzijde.

De Samsung Family Hub slimme koelkast werd voor het eerst gepresenteerd tijdens CES 2016. Inmiddels zijn we aangekomen bij versie 3.0 en deze is sinds enkele maanden te koop in Nederland. Er zijn twee modellen beschikbaar: de RS68N8941SL betreft een Amerikaans model (side-by-side) met watertap en ijsdispenser en heeft een netto-inhoud van 593 liter. Voor deze review kijken we naar de andere variant: de RB38M7998S4 (upside-down) met een netto-inhoud van 356 liter. Thans betaal je voor deze koel-vriescombinatie ongeveer 2000 euro. Inderdaad: een koel-vriescombinatie, want beide modellen beschikken ook over een vriezer.

Wat is de Samsung Family Hub koelkast 3.0?

Met de Samsung Family Hub belooft Samsung het gezinsleven een stuk makkelijker en leuker te maken. Hierbij speelt de slimme koelkast van het merk een centrale rol. Natuurlijk is het apparaat te gebruiken om je etenswaren en drankjes op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden. Maar deze koelkast kan veel meer en is “slim”. Wat dit inhoudt in de praktijk volgens Samsung? Dit betekent dat je via het ingebouwde touchscreen en/of de bijbehorende app de etensvoorraad die je in huis hebt, kunt managen. Zo kan de koelkast een waarschuwing geven als een product over de uiterste houdbaarheidsdatum dreigt te gaan.

Ook kun je boodschappenlijstjes bijhouden en eventueel je boodschappen direct bestellen bij de plaatselijke grootgrutter. Sta je in de supermarkt en weet je niet meer of je nog melk in huis hebt? Door de ingebouwde camera’s bekijk je op afstand via je smartphone de inhoud van je koelkast. De camera’s maken het ook mogelijk om de inhoud te bekijken op het scherm zonder dat je de deur opent. Hierdoor bespaar je energie. De koelkast kan ook dienen als middelpunt van je gezinsactiviteiten. Ondermeer door middel van het integreren van agenda’s. Of je stuurt een bericht via de koelkast naar de smartphone van de gezinsleden. Een muziekje tijdens het koken is ook mogelijk met de ingebouwde apps. De Samsung Family Hub kan ook worden geïntegreerd in je smarthome door middel van de SmartThings-app. Tevens is deze slimme koelkast uitgerust met spraakassistent Bixby.

Voor Smarthome Magazine heb ik met mijn gezin de Samsung Family Hub ongeveer een maand op bezoek gehad en getest of je in de praktijk nu echt zo’n “happy family” wordt als in onderstaande promotievideo wordt gepresenteerd. Want wie wil dit nu niet 😉

Design en techniek

Het reviewmodel is ruim 1,92 cm hoog, 59.5 cm breed en 65 cm diep en weegt maar liefst 93 kilo. Het is niet een witgoedartikel dat je makkelijk even verplaatst. Vraag zeker even hulp wanneer de koelkast naar een andere plek moet. Het is een upside-down model; dit houdt in dat de koeling zich boven het apart te openen vriesgedeelte bevindt. Handig: je opent in de regel natuurlijk veel vaker de koelkast dan de vriezer. De twee deuren zijn uitgevoerd in glimmend rvs. De zijkanten in antraciet en dus afwijkend van kleur. Iets om in het achterhoofd te houden als je de koelkast in de keuken wilt integreren als onderdeel van je huisstijl. Het is een imposante verschijning met een luxe uitstraling, die de “wow-factor” van je keuken flink kan verhogen.

De Family Hub beschikt over een inverter compressor. Op deze koelkastmotor krijg je tien jaar garantie. Het geluidsniveau is zeer acceptabel. Je hoort de motor af en toe zachtjes draaien, maar je moet je op het geluid focussen om het waar te nemen. Tevens is deze slimme koelkast voorzien van het Twin Cooling Plus-systeem dat ervoor zorgt dat luchtjes uit het koel- en vriesgedeelte zich niet vermengen. De achterwand is van metaal, waardoor de temperatuur goed wordt vastgehouden. Indien de deur te lang open staat, brengt de precieze koeling-functie de koelkast weer snel op de ingestelde temperatuur. Dit alles moet ervoor zorgen dat etenswaren langer vers blijven. Een test met een krop sla pakte goed uit. De kwaliteit na een week was nog zeer acceptabel.

Aan de binnenkant van de deur van het koelgedeelte zijn vier opbergvakken aanwezig. Je kunt deze verplaatsen naar wens. Ook zijn hier drie camera’s gemonteerd. Verder beschikt de koelkast over drie flexibel in te delen glazen plateaus, een wijnrek, een groentelade en een Chef-Zone voor vlees en vis. De ingebouwde verlichting is koelblauw. De flessenhouder onderin vonden we te breed. Wanneer je deze niet helemaal vult met ongeveer 6 flessen gaan ze snel schuiven in het rek. Daarnaast boog een van de glazen plateaus licht door bij wat zwaardere belasting.

De vriezer heeft drie lades met een invriescapaciteit van 14 kilo per 24 uur. Voor het snel invriezen van product gebruik je de onderste lade. Door de no frost-techniek is het niet nodig de vriezer periodiek te ontdooien. Ingebouwde verlichting aan de onderzijde van de koelkastdeur zorgt ervoor dat je ook in het donker je weg kunt vinden in de vrieslades.

Aan de bovenkant van de koelkast bevindt zich de speaker. Wanneer je de koelkast binnen gebruikt kun je het beste de (bescherm)klep verwijderen die bovenop de drieweg-luidspreker is gemonteerd: dit geeft een frisser en helderder geluid, hoewel de lage tonen beperkt blijven. Eventueel kun je het geluid naar smaak wat bijregelen met de ingebouwde equalizer. Dit beperkt zich tot een aantal verschillende voorgeprogrammeerde mogelijkheden waarbij je de nadruk kunt leggen op bijvoorbeeld spraak, muziek of een wat breder geluidsbeeld. De prestaties van de luidspreker zijn voldoende om de gemiddelde keuken van een muziekje te voorzien. Verwacht niet dat je hiermee een grotere ruimte kunt voorzien van een “keukenvullend” geluid; hiervoor is het vermogen te beperkt.

Blikvanger is het grote touchscreen van 21,5-inch dat in de deur van het koelgedeelte zit verwerkt. Het doet nog het meest denken aan een reusachtige tablet en dat is het in feite ook: niet alleen qua vormgeving, maar ook wanneer je hem bedient. Het scherm reageert vlot op aanrakingen en je bladert dus snel door de verschillende schermen. Het touchscreen geeft toegang tot de slimme functies, maar je kunt ook diverse instellingen wijzigen. Denk aan het veranderen van de ingestelde temperatuur of het aan- of uitzetten van het deuralarm dat afgaat wanneer de koelkast te lang openstaat.

De software die aanwezig is op de Family Hub is Tizen. Dat kennen we natuurlijk ook van de tv’s van het merk. Voordeel is dat de apps die reeds zijn ontwikkeld ook kunnen worden gebruikt op de slimme koelkast.

Installatie

Nadat we de koelkast waterpas hebben gezet en even een paar uur hebben laten bijkomen van het vervoer, steken we de stekker in het stopcontact en zijn we vol verwachting over hetgeen we op het scherm te zien zullen krijgen. De installatie zelf is eenvoudig. Het touchscreen meldt zich en vraagt je een taal te kiezen, waarvan Nederlands een van de mogelijkheden is. Vervolgens geef je akkoord op de gebruiks- en privacyvoorwaarden. Hierna koppel je de Family Hub aan je wifi-netwerk. Wanneer je gebruik wilt maken van de slimme functies is een Samsung Account ook noodzakelijk. Dit wijst zichzelf: het kan eigenlijk niet fout als je stap voor stap de procedure doorloopt. Eenmaal gedaan is het ook handig om voor elk gezinslid een apart profiel aan te maken. Daarmee haal je het maximale uit de slimme functies voor iedereen. Tevens maak je op dit punt kennis met spraakassistent Bixby (op het moment van schrijven in het Engels), die je een aantal malen vraagt om “Hi Bixby” in te spreken. Zo worden alle huisgenoten afzonderlijk herkend. Hierna meldt de Family Hub dat je klaar bent.

 

Vervolgens komt de suggestie om de Family Hub-app ook te downloaden op je telefoon (iOS of Android). Na het installeren van deze toepassing heb je via je smartphone of tablet toegang tot de slimme functies van de koelkast. Verderop in deze review lees je meer over het gebruik van de Family Hub-app in de praktijk.

Slimme functies-de praktijk

Wat deze koelkast onderscheidt van een regulier exemplaar zijn natuurlijk de slimme functies. Volgens Samsung moeten deze het dagelijks leven in huis een stuk leuker en eenvoudiger maken. Allereerst zijn er slimme functies die door Samsung zelf zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld: food management, een whiteboardfunctie en de mogelijkheid om in de koelkast te kijken zonder de deur open te hoeven doen. Deze zijn ook beschikbaar via de Family Hub-app op je smartphone of tablet. Ook zijn er apps van andere partijen aanwezig. In deze categorie vallen bijvoorbeeld apps van Thuisbezorgd.nl en Albert Heijn. Deze zijn alleen benaderbaar via het scherm van de koelkast. We hebben een groot aantal slimme mogelijkheden en apps in de praktijk geprobeerd. We kwamen al snel tot de conclusie dat het ondoenlijk was om alle mogelijkheden en ervaringen te beschrijven. We focussen ons daarom met name op de beloftes die Samsung schetst.

Food management, boodschappen bestellen en maaltijdbezorging

Een van de slimme mogelijkheden is food management. Dit geeft je een overzicht van je voorraad levensmiddelen. Hulpmiddel hiervoor zijn de drie ingebouwde camera’s in de deur. Er wordt iedere keer een foto gemaakt als de deur wordt gesloten. Zo heb je zicht op de inhoud van de koelkast via het koelkastscherm, of de Family Hub-app op je telefoon. Via de laatstgenoemde manier is het ook mogelijk om dit te doen als je in de supermarkt bent. Dit werkt in de praktijk prima. Zolang je beschikt over een redelijke verbinding via wifi of 4G uiteraard. Er is wel een beperking: het zicht beperkt zich voornamelijk tot de glazen plateaus en het wijnrek. De inhoud van de twee lades is nauwelijks zichtbaar en van de deur helemaal niet. Logisch aangezien de drie camera’s in de deur zelf zitten en een beperkte kijkhoek hebben. Ook heb je minder overzicht als je dingen achter elkaar hebt opgeborgen op een plateau. Zie de foto als een globale indruk van wat je in huis hebt. Het is ook mogelijk om de afzonderlijke, zichtbare producten aan te tikken op het koelkastscherm en ze te voorzien van een label waarin je meer details opgeeft, zoals de houdbaarheid. Dit labelen viel bij ons minder in de smaak. De labels verhuizen namelijk niet mee wanneer je producten op een andere plaats teruglegt. Het gevolg is dat ze op een gegeven moment op de verkeerde plek van het scherm staan en het een rommelige aanblik krijgt.

Gelukkig is het ook mogelijk om details over de houdbaarheid van een specifiek product in te voeren zonder de labels te gebruiken. Je maakt dan een lijst met alle aanwezige etenswaren, die je kunt (aan)vullen via het scherm van de koelkast. Wanneer je een nieuw product opbergt voeg je het toe aan deze lijst. Je kunt hier dus ook aangeven wat de houdbaarheidsdatum is, zodat je erop attent wordt gemaakt wanneer de houdbaarheid van een product dreigt te verlopen. Daarbij kun je niet alleen onderscheid maken tussen het koel- en vriesgedeelte; ook producten uit je voorraadkast kunnen apart worden bijgehouden. In de praktijk vereist het de nodige discipline en tijd om elk product in te voeren op de koelkast. Niet een klus waar we op zaten te wachten toen de weekendboodschappen uitgestald stonden op het aanrecht. Ook moet je regelmatig inventariseren wat er niet meer aanwezig is. Het apparaat is niet dermate slim dat het zelfstandig “ziet” dat een (ooit) ingevoerd product niet meer aanwezig is. Je zult dus altijd zelf handmatig de lijst moeten blijven bijhouden. In ons gezin vonden we het van pas komen voor producten met een wat langere houdbaarheid en die je slechts af en toe gebruikt. Denk aan sauzen uit een flesje. Die werden nog wel eens vergeten en kwamen meestal weer naar boven bij een schoonmaakbeurt, om vervolgens te worden weggegooid. Dit kun je nu voorkomen, aangezien je tijdig een waarschuwing kunt krijgen dat het product aan het einde van zijn houdbaarheid zit. Wij vonden het ook goed werken bij (zeer) kort houdbare producten zoals vlees(waren) en zuivel. Je bent je er veel bewuster van wat er eerst opgemaakt moet worden. Daardoor kun je betere keuzes maken wanneer je voedselverspilling tot een minimum wilt beperken. Het nut van het invoeren van producten met een houdbaarheid van enkele weken vonden we van minder belang. Deze worden bij ons in de regel ruim voor het verstrijken van de uiterste gebruiksdatum gebruikt. Wel kan het nuttiger worden al deze producten wèl in te voeren indien je suggesties wilt krijgen voor maaltijden aan de hand van de producten die je in huis hebt. Hierover later meer. In feite kan iedereen ervoor kiezen tot op welk niveau je dit wilt doorvoeren in je huishouden. Het vereist namelijk de nodige discipline en je moet toch regelmatig de lijst ingevoerde producten handmatig nalopen om je voorraad levensmiddelen te actualiseren. Idealiter bezit ieder product een chip die door de koelkast kan worden uitgelezen, waardoor het handmatig invoeren en onderhouden niet meer nodig is. Maar dat is op dit moment nog toekomstmuziek.

Het maken van een boodschappenlijstje is ook mogelijk. Dit kan door direct de “shopping list” te openen en een item toe te voegen. Eigenlijk gewoon een variant van een boodschappenlijstje wat je op papier maakt of op je smartphone. Ook kun je dit doen door de (eerder ingevoerde) lijst met de producten van de koelkast door te nemen. Is een product niet meer aanwezig? Je vinkt het product aan en verstuurt het naar de boodschappenlijst. Uiteraard kun je het boodschappenlijstje op een later moment bekijken via de Family Hub-app in de supermarkt. Tot nu toe werden in ons gezin de benodigde boodschappen altijd op een bord geschreven. Natuurlijk kan het ook door middel van een lijstje dat je maakt op de telefoon, maar dit werkt ook erg prettig. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om deze boodschappenlijst te koppelen met een app waarmee je direct de boodschappen kunt bestellen.

Gedurende onze testperiode kregen we van visite regelmatig de vraag of je met de Family Hub ook boodschappen kunt bestellen bij de supermarkt. Want dat blijkt bij veel mensen nog het meest tot de verbeelding te spreken. Het antwoord is ja…maar: dit is niet mogelijk door middel van het simpel versturen van het gemaakte boodschappenlijstje. Ook kan de koelkast dit niet volautomatisch. Hiervoor maak je in Nederland gebruik van de app van Albert Heijn. Ben je dan overgeleverd aan Albert Heijn? Nee. Je kunt namelijk ook “gewoon” internetten op de Family Hub en online winkelen bij elke supermarkt die boodschappen bezorgt. Je zoekt dus (nog) wel via de app of de “gewone” internetomgeving je producten uit die je nodig hebt en je rekent af bij de bezorgdienst. In de Verenigde Staten is men al verder: daar zijn afspraken gemaakt met een aantal supermarkten en betaalorganisaties. Je rekent dan simpelweg af met een pincode.

Geen zin om te koken? Ook dan kan de Family Hub je van dienst zijn. Een van de apps die beschikbaar is, komt van Thuisbezorgd.nl. Op basis van je locatie krijg je een overzicht van alle restaurants die bij jou aan de deur bezorgen. We hebben het geprobeerd en het werkt zoals je mag verwachten. Je zoekt op het scherm uit wat je wilt hebben, vult je adresgegevens in en je bevestigt de bestelling. Binnen 35 minuten stond de lokale grillroom met onze bestelling op het erf. Dit kan natuurlijk ook gewoon via je tablet of telefoon. Maar toch…het had iets magisch om te bestellen via de koelkast.

Ik kreeg een deja vu naar een van de favoriete tekenfilmseries uit mijn jeugd; The Jetsons van Hanna Barbera. Hierin leeft een gezin in een futuristisch huis, dat vol staat met geavanceerde apparatuur om het huishoudelijk leven makkelijker te maken. In mijn jeugd fantaseerde ik vaak over een dergelijke toekomst. Was ik daar nu daadwerkelijk aanbeland? Het stemde tot nadenken in ieder geval…

Koken en maaltijden plannen met de Family Hub

Wat gaan we vandaag eten? Een veelgestelde vraag in menig gezin. Samsung claimt die zorg uit handen te kunnen nemen met haar slimme koelkast. De Family Hub kan suggesties doen voor recepten op basis van de aanwezige levensmiddelen (mits ingevoerd uiteraard!). Helaas werkt dit nog niet (goed) in het Nederlandse taalgebied. De database met recepten van verschillende bronnen is in het Engels en de ingrediënten dus ook. Het gevolg is dat er geen voorstellen kunnen worden gedaan, aangezien de aanwezige levensmiddelen door ons in het Nederlands zijn ingevoerd. Het huidige concept van suggesties doen voor recepten op basis van de aanwezige producten komt bij ons dus (nog?) niet uit de verf. Daarom kiezen we ervoor om te gaan grasduinen in de beschikbare recepten via de Smart Recipes-app. De applicatie zelf is in het Nederlands, de recepten zijn in het Engels. Het is mogelijk om diverse dieetvoorkeuren aan te geven. Aangezien een van de gezinsleden glutenvrij eet was dit interessant. Ook het vermelden waard: het is mogelijk om specifieke ingrediënten op te geven die je niet wilt gebruiken. Hierna kun je nog kiezen uit het soort gerecht. In totaal achttien categorieën waaronder soep, salade, lunch en diner. De lijst met recepten die vervolgens wordt getoond is omvangrijk en aantrekkelijk gepresenteerd inclusief een foto. Wanneer je een specifiek recept kiest, dan krijg je een lijst met benodigdheden (op het moment van schrijven in het Engels) die je individueel kunt selecteren en versturen naar je boodschappenlijst. Heb je alle spullen in huis en wil je het gerecht gaan klaarmaken? Dan kun je schakelen naar de kookmodus. Daarin wordt in het Engels de bereiding zelf uitgelegd. Dit is vrij basic en niet meer dan een uitgeschreven tekst die eventueel kan worden voorgelezen. Grappig om de koelkast te horen kletsen in het Engels, maar niet echt bruikbaar in de praktijk.

De Family Hub als middelpunt van je gezinsleven

Samsung presenteert haar slimme koelkast als nieuw centraal punt van het gezin. Tijd dus om een aantal van deze snufjes die dit moeten bewerkstelligen uit te testen. Met twee pubers die de hele dag aan schermen gekluisterd zitten was het niet moeilijk om hiervoor enthousiasme te kweken!

Op het scherm lees je standaard het weer af in je woonplaats plus de datum en tijd. Dit is te zien als het scherm van de koelkast niet wordt gebruikt en er een screensaver wordt geactiveerd. Een mooi detail is dat dit scherm automatisch oplicht wanneer je dicht in de buurt bent. Na een vooraf ingestelde tijdsduur zonder activiteit in de buurt gaat het scherm namelijk volledig op zwart. Wanneer je het touchscreen activeert kom je op het startscherm dat naar wens is aan te passen. Je kunt digitale agenda’s van alle gezinsleden integreren, zodat deze snel te raadplegen zijn op het scherm. Dit werkt goed: de agenda’s van meerdere profielen worden gecombineerd, zodat je in een oogopslag een overzicht hebt op de activiteiten van iedereen. Foto’s uploaden van je telefoon naar de koelkast is ook mogelijk via de Family Hub-app. Leuk om het scherm van de koelkast een persoonlijk tintje te geven. Een “briefje” achterlaten op de koelkast? Dat doe je met de memofunctie. Daar werd bij ons gretig gebruik van gemaakt.Dit kan toch ook gewoon op een stukje papier? Ja natuurlijk, maar dit had een hoger fungehalte! Het digitale whiteboard werd  ook veel gebruikt. Hier kun je handgeschreven boodschappen en tekeningen mee maken. Die zijn ook te versturen naar de telefoons van de gezinsleden binnen de Family Hub-app.

Je kunt een gekoppelde agenda ook onderdeel laten uitmaken van je persoonlijke “Morning brief”. De Family Hub praat je dan in het Nederlands bij over de lokale weerssituatie, je geplande activiteiten uit de agenda en de hoofdpunten uit het nieuws. Leuk is dat je deze briefing kunt oproepen met je stem (“Hi Bixby, tell me my morning report”). Hiervoor hoef je dus niet per se het scherm aan te raken. We vonden dit goed werken: de stem is goed verstaanbaar en het spreektempo is prima.

Naast bovengenoemde zaken heeft de koelkast nog veel meer snufjes aan boord. Voorbeelden zijn het kunnen maken van takenlijstjes, maar er is ook een ingebouwde timer die je (eventueel via spraakassistent Bixby) kunt activeren. Dat laatste kwam van pas toen mijn handen net onder het gehakt zaten van het draaien van de gehaktballetjes voor de soep. Wat ook in de smaak viel was de mogelijkheid om “gewoon” te internetten via het touchscreen. Je hebt namelijk de beschikking over een grote tablet in de keuken die het erg comfortabel maakt om gezamenlijk even iets te bekijken.

Samenvattend kunnen we zeggen dat de Family Connection die Samsung presenteert ook goed uitpakt in de praktijk. Wanneer we ons enthousiasme deelden met vrienden, werd ons regelmatig voor de voeten geworpen dat het allemaal wat overdreven is om het op een dergelijke manier te doen. Dit kon toch toch ook op papier of alleen met je smartphone? “Ja hoor, maar dit is leuker!”, was dan steevast ons antwoord. We vonden het echt omschakelen om de koelkast als ons “nieuwe middelpunt van het gezin” te gebruiken, maar eenmaal gewend was het erg prettig, maar vooral ook leuk in het dagelijks gebruik.

Entertainmentfuncties

Het is mogelijk muziek af te spelen via de Family Hub. Bovenop de koelkast is een speaker van 5 Watt aanwezig. Een van de manieren om muziek af te spelen is via Spotify Connect. Een kwestie van de app openen op je smartphone en de koelkast als afspeelapparaat gebruiken. Je kunt via de koelkast het geluidsniveau regelen of door een album of afspeellijst navigeren. Uitgebreid bladeren blijf je op je smartphone of tablet doen. Luister je liever naar de radio? Dan kun je de app van TuneIn gebruiken. Ook aan ondersteuning voor Bluetooth is gedacht: de speaker van de koelkast is dus ook geschikt om als externe speaker te gebruiken. We hebben veel plezier gehad van de mogelijkheden van de Family Hub als muziekspeler in onze keuken. Maar er zat gewoon weinig body in het geluid zelf. Daarbij wil ik wel opmerken dat we verwend zijn op dit gebied. Normaal wordt een kwalitatief goede tafelradio ingezet als muzikaal gezelschap in de keuken.

Er zijn diverse partijen die apps hebben ontwikkeld die (ook) geschikt zijn voor gebruik met de Family Hub. Zo zijn er de apps van Nu.nl voor nieuws, verkeer en sportnieuws. Een eenvoudig spelletje spelen kan met de app Trivia. Die kun je allemaal onderbrengen onder het kopje entertainment. Maar het is ook mogelijk een taxi te bestellen via de app van Uber. Daarnaast zijn er apps met de focus op sales: Nespresso, Tannico (Italiaanse wijnwinkel), Albert Heijn en Thuisbezorgd.nl. Het doet allemaal wat je ervan mag verwachten. Of je er veel gebruik van maakt in de praktijk? Daarin zal eenieder toch zijn eigen keuzes in maken.

Een andere interessante functie is screen mirroring. Mocht je in het bezit zijn van een Samsung smart tv met WiFi of een Samsung smartphone, dan kun je het scherm klonen naar de koelkast. We hebben het niet kunnen testen met een geschikte smart tv, maar wel met een oudere Galaxy S5. Je opent Smart View op de koelkast en maakt verbinding met de telefoon. Simpel en het werkt naar behoren. Het is zelfs mogelijk om via het touchscreen van de koelkast te navigeren door de telefoon. Bedenk je wel dat als je een dienst als Netflix streamt vanaf je telefoon het natuurlijk onmogelijk is om de koelkast even te kantelen voor een schermvullend beeld.

Apps en smarthome-toepassingen

Een slimme koelkast kan natuurlijk niet zonder bijbehorende app. Voor deze review heb ik de iOS-versie van de Samsung Family Hub-app geïnstalleerd. Het koppelen van de koelkast met je smartphone gebeurt door het invoeren van de gegevens van je Samsung Account (aangemaakt tijdens de installatie van de koelkast) op je telefoon. Dit installeren en koppelen verliep zonder problemen.Via de telefoon heb je nu toegang tot de gekoppelde agenda’s en kun je dus de activiteiten van ieder gezinslid bekijken. Ook kun je via de whiteboard-functie briefjes en tekeningen sturen naar de koelkast. Verder is het mogelijk om in de koelkast te kijken en foto’s te uploaden naar de Family Hub voor een persoonlijk tintje op het koelkastscherm. Ook is er een snelkoppeling naar het SmartThings-platform van Samsung, waar diverse smarthome-functies zijn ondergebracht.

Waar wij vooral gebruik van hebben gemaakt is de boodschappenlijst. Gedurende de week hebben we ingevuld wat er ontbreekt op zowel de koelkast als de telefoon. In de supermarkt open je de Family Hub-app en je hebt direct inzichtelijk wat er gehaald moet worden. We vonden het prettig werken. De app oogt in het algemeen functioneel; zonder overbodige opsmuk dus en het doet simpelweg wat het moet doen.

Wanneer je specifieke instellingen wilt inzien of wijzigen zonder gebruik te maken van het koelkastscherm, maak je gebruik van een tweede app: SmartThings. Dit lijkt niet direct logisch, maar het past in de filosofie van Samsung, waarin je meerdere “connected devices” controleert vanuit de SmartThings-omgeving. Ook kun je hiermee voorkomen dat de kinderen gaan zitten rommelen in de instellingen en bijvoorbeeld de ingestelde temperatuur van het koel- of vriesgedeelte van de Family Hub wijzigen. Zij hebben in principe voldoende aan de Family Hub-app. Deze slimme koelkast kan dus ook deel uitmaken van het SmartThings-platform. Dit is het ecosysteem van Samsung waar je ondermeer lichtschakelaars, thermostaten en slimme sensoren van Samsung op kunt aansluiten en processen in je huis mee kunt automatiseren en monitoren. Deze producten zijn echter (nog) niet in de Benelux te koop.Wel ondersteunt SmartThings Z-Wave, Zigbee en IFTTT waardoor de echte enthousiasteling een keuze heeft uit een groot aantal componenten om het huis mee te automatiseren. Er zijn daarnaast in toenemende mate huishoudelijke apparaten verkrijgbaar van Samsung die kunnen worden verbonden met SmartThings, waaronder wasmachines, robotstofzuigers en airconditioners. Indien je meerdere geschikte apparaten in huis hebt, kun je dus vanaf je telefoon of tablet kijken hoe lang het nog duurt voordat de was klaar is, of de robotstofzuiger zijn werk naar behoren doet en tegelijkertijd de koelkasttemperatuur wijzigen èn de airconditioning aanzetten.

Virtuele assistent Bixby is ook aanwezig op de Family Hub. Ondersteuning voor de Nederlandse taal ontbreekt vooralsnog, waardoor de meeste mensen zullen kiezen voor Engels. Je kunt bijvoorbeeld vragen om de inhoud van de koeltast te tonen (“Show me the fridge”), het weerbericht voor te lezen of om de radio te activeren (“Turn on the radio”). Maar ook om een item toe te voegen aan je boodschappenlijst of een app te openen. Hoewel niet elke spraakopdracht altijd vlekkeloos werd begrepen, functioneerde de Engelse versie van Bixby tijdens de testperiode naar verwachting. De stemmen van alle leden van ons gezin werden herkend tot op ongeveer 1,5 meter van de koelkast zonder onze stem te hoeven verheffen. Aangezien je handen niet altijd schoon zijn tijdens het koken, is het erg prettig om een aantal functies te kunnen activeren met je stem, zoals de timer.

Family Hub met de Ring Video Doorbell 2

Een laatste interessante mogelijkheid die we graag wilden proberen is de samenwerking tussen de Video Doorbell 2 van Ring en de Family Hub. Hierdoor zie je wie er voor de deur staat op de koelkast en kun je eventueel ook iemand te woord staan. Na de reguliere installatie van de Ring Video Doorbell 2 verbind je ze vanuit de Family Hub met elkaar. Er verschijnt een widget van Ring op het startscherm waarmee het mogelijk is om live te kijken wat er voor je deur gebeurt via het scherm op de koelkastdeur. Het beeld is van prima kwaliteit. Houd er wel rekening mee dat het niet beeldvullend is op de koelkast door de schermverhoudingen: het bestrijkt ongeveer een kwart van het scherm. Het is ook mogelijk om bezoekers via de koelkast te woord te staan. Het is de moeite waard om de Ring Video Doorbell 2 aan te schaffen in combinatie met deze slimme koelkast; een handige extra functie die tevens het gadgetgehalte van de Family Hub naar een hoger plan tilt.

Conclusie

In de maand dat we de Family Hub hebben getest is hij goed bevallen. Koelen en vriezen doet de koelkast zeer goed. Met name de langere versheid van groenten viel op. De inverter motor is relatief stil. Verder waren we zeer te spreken over de luxe uitstraling. Een imposant en “cool” apparaat dat je graag laat zien en demonstreert aan bezoek.

Om nu te zeggen dat we er “een happy family” van zijn geworden, is een stap te ver. We hebben wel veel plezier gehad van de vele mogelijkheden. Het grote scherm in de keuken vonden we echt een meerwaarde in uiteenlopende situaties. Niet alleen om even snel iets op te zoeken, maar zeker ook in het gebruik met de slimme functies. Ook als mediaspeler viel de Family Hub in de smaak, hoewel we graag een ingebouwde luidspreker hadden gehoord met wat meer dynamiek en vermogen.

Het principe van food management is goed uitgedacht. Het beheer van je voorraad levensmiddelen kun je tot in detail doorvoeren, maar het hoeft niet. En dat is fijn, want als je er het uiterste uit wilt halen vereist dit wel veel discipline. De bijbehorende apps functioneren naar behoren en zijn onmisbaar om profijt te hebben van alle (leuke) slimme mogelijkheden.

Was het dan louter positief? Nee, er zijn ook aandachtspunten. De glazen plateaus mogen steviger worden uitgevoerd, zodat deze niet de neiging hebben licht door te buigen bij zware belasting. Ook het (tot nu toe) ontbreken van een Nederlandstalige versie van spraakassistent Bixby is een gemis. Evenals het kunnen gebruiken van Nederlandstalige benamingen van levensmiddelen zodat hiermee suggesties kunnen worden gedaan voor recepten. Je merkt in het gebruik dat sommige functies alleen optimaal werken in het Engels. Indien je uitgaat van een levensduur van tien jaar, vragen wij ons af wat dit gaat betekenen voor de bruikbaarheid van de aanwezige apps en slimme functies in de loop der jaren. Gaat de koelkast steeds slimmer worden door updates? Een ander scenario is dat de software veroudert en je na verloop van tijd wellicht met een minder functionerend product zit.

De Family Hub heeft ons laten zien welke meerwaarde hij kan bieden in de keuken. Het is typisch een product dat je voor je gevoel niet nodig hebt, totdat je een tijdje gezelschap hebt gehad van deze slimme koelkast. Het voelde als een behoorlijke stap terug in de tijd nadat we onze eigen koelkast weer in gebruik hadden genomen. En dat is natuurlijk een compliment voor deze slimme koel-vriescombinatie. De gemiddelde aanschafprijs van bijna 2000 euro is wel fors te noemen, maar dat is inherent aan nieuwe producten in deze (bijzondere) categorie.

Met dank aan Esther de la Fosse voor de foto’s.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Eyecatcher in je huis
  • Family Connection pakt goed uit in de praktijk
  • Bijhouden voorraad tot in detail mogelijk
  • Tien jaar garantie op inverter motor

Minpunten
  • Nederlandse taal ontbreekt bij een aantal functies

  • Glazen plateaus buigen licht door bij zware belasting
  • Geluidskwaliteit speaker matig
  • Hoge aanschafprijs

Reacties (0)