Review: OnePlus 6T – fantastisch Android-toestel met enkele kanttekeningen

14 november 2018 + 10 minuten 2 Reacties
oneplus-6t-foto-1

De OnePlus 6T is mogelijk het eerste toestel van OnePlus dat gebruikers meer redenen geeft om eens niet over te stappen op het nieuwe model. De 6T gaat mee met moderne trends wat voor sommige gebruikers als overstapreden gezien kan worden; maar dit geldt dus niet voor iedereen.

OnePlus 6T – specificaties

OnePlus 6T
Scherm 6,41-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 845
RAM 6 – 8 GB
Opslaggeheugen 128 – 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Zestien en twintig megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu 3.700 Lithium Polymer

Specs en prestaties

In tegenstelling tot eerder dit jaar presenteert OnePlus nu een smartphone met tenminste 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Natuurlijk zijn er ook andere configuraties beschikbaar met 8 GB werkgeheugen en meer opslagruimte, maar de combinatie 6 GB ram/ 128 GB rom is dit keer de basis. Die specs worden vergezeld door dezelfde Qualcomm Snapdragon 845-processor en een grotere accu, terwijl de prijs niet eens zo gek veel hoger is dan het vorige introductiemodel: je betaalt nu veertig euro meer.

En voor die veertig euro extra krijg je dus een verdubbeling van de interne opslagruimte en 400 mAh meer aan accuvermogen. Bovendien is het scherm ook iets groter, waardoor de resolutie is verhoogd. Voor een compleet overzicht van alle specs kun je terecht in ons eerder geschreven nieuwsbericht, terwijl we in dit uitgebreide artikel de verschillen behandelen tussen beide toestellen. De prestaties zijn in elk geval van hoog niveau: nog niet eerder heeft de software zo soepel en snel aangevoeld als op de OnePlus 6T.

OnePlus 6T – hardware en design

Met de release van de OnePlus 6 zette het Chinese bedrijf in op meer design. En daar waren we destijds goed over te spreken, dus zijn we blij om te zien dat de fabrikant niet van die koers is afgeweken voor diens opvolger. De basis van het design van de OnePlus 6 is terug te vinden in de OnePlus 6T: de solide en strakke buitenkant zorgt er niet alleen voor dat het toestel premium oogt, ook ligt het lekker in de hand en kan het prima tegen een stootje. De knoppen zitten dit keer allemaal op dezelfde plek, dus een upgrade kost geen moeite.

Er zijn natuurlijk wel enkele dingen aan het design en in dit geval ook de functionaliteit veranderd. Zo is het jammer om te zien dat de OnePlus 6T niet beschikt over een koptelefoonaansluiting aan de onderkant. Daardoor is er nu wel ruimte voor een iets grotere accu en extra openingen voor de speaker. Bovendien is het zo dat de inkeping flink smaller is geworden (maar daardoor missen we wel het notificatielampje) en de vingerafdrukscanner dit keer in het scherm zit. Die zit dus niet meer aan de achterkant.

Al die veranderingen hebben er wel voor gezorgd dat OnePlus zijn meest strakke design heeft afgeleverd met de OnePlus 6T, maar het heeft dus helaas wel tot gevolg dat we enkele functies voortaan moeten missen. De vraag is nu of het de gebruiker het waard is voor dit toestel te gaan, zeker wanneer zo iemand al een OnePlus 6 heeft. Zo’n notificatielampje is toch verrekte handig en die koptelefoonaansluiting schittert gewoonweg in afwezigheid. OnePlus is echter van mening dat gebruikers het prima zonder deze functies moeten kunnen doen.

Net zoals bij de voorgangers van de OnePlus 6T is het zo dat ook dit toestel niet officieel waterdicht is. Althans, er is geen certificaat aanwezig die daarop duidt. Dat betekent niet dat het toestel niet tegen een spatje water kan — integendeel. In de regen gebruik moet geen probleem zijn, maar laat hem bijvoorbeeld niet in een bak met water vallen. OnePlus geeft aan dat smartphones duurder worden wanneer ze aan dergelijke tests worden onderworpen en dat dat de reden is dat er geen officieel ip-certificaat aanwezig is.

Display

OnePlus heeft zichzelf wat de schermgrootte betreft wederom overtroffen. Het scherm van 6,41-inch is iets groter dan het scherm op de OnePlus 6 met 6,28-inch. Omdat het scherm wat groter is, is dit keer de resolutie ook iets hoger ingesteld: 2.340 bij 1.080 pixels. Dat levert een pixeldichtheid op van 402 pixels per inch. Het aantal ppi is even hoog als op de OnePlus 6, dus gelukkig is die scherpte niet omlaag gegaan. De kleuren ogen, zoals altijd, ontzettend mooi, de beelden zijn scherp en de animaties zijn soepel.

Het is tegenwoordig mogelijk een hogere resolutie op een smartphonescherm te realiseren. Maar de vraag is dan altijd of je dat moet willen op een smartphone. Meestal is het namelijk zo dat smartphonemakers wel adverteren met dergelijke resoluties, maar dat die altijd standaard lager zijn ingesteld om bijvoorbeeld batterij te besparen. Dat is allemaal prima natuurlijk, en reden te meer om niet te investeren in een hogere resolutie dan de resolutie die nu aanwezig is. Het bespaart batterij en de scherpte ziet er meer dan prima uit.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit heeft OnePlus helaas iets moeten inleveren. Dit jaar heeft OnePlus er namelijk voor gekozen om dus geen koptelefoonaansluiting te installeren op het toestel en dat wordt het bedrijf niet door iedereen in dank afgenomen. Ook is er geen micro-sd-kaartsleuf. Wel is er dit keer een in-display vingerafdrukscanner, waardoor je met dit toestel toch een innovatief onderdeel in huis haalt. Daarnaast zijn er de standaard sensoren aanwezig, evenals ondersteuning voor de nieuwste versie van de bluetooth-verbinding en wifi.

Speakers

Er is onderop dit keer iets meer ruimte voor de speaker die naar beneden gericht staat. Vergis je hier echter niet in: het is nog steeds een monospeaker zonder stereogeluid. Dat gezegd hebbende klinkt het geluid op zich helder en gedetailleerd, zeker voor de hardware die aanwezig is. Er zitten meer speakergaten in de onderkant, dus waarschijnlijk klinkt het daardoor veel beter dan voorgaande jaren. Ook in vergelijking met andere Android-smartphones klinkt het geluid gewoon goed (voor zover dat kan op een smartphone, dan).

Camera’s

De camera is nooit het sterkste punt geweest van een OnePlus-smartphone, ook niet als je kijkt naar toestellen binnen dezelfde prijscategorie. Is de kwaliteit ondermaats? Zeker niet, maar er zijn nou eenmaal betere smartphonecamera’s beschikbaar. In de OnePlus 6T zit dezelfde hardware als in de OnePlus 6, dus qua kwaliteit kun je ongeveer hetzelfde verwachten: de camera’s zijn in staat redelijk goede foto’s te maken wanneer er voldoende licht is. Maar dit keer zien de beelden er ook beter uit in het donker.

Dat komt doordat OnePlus wel op het gebied van software verbeteringen heeft doorgevoerd. Zo is er nu de Nightscape-modus (die ook beschikbaar wordt gesteld voor de OnePlus 6), waarmee je dus ’s avonds en in donkere omgevingen scherpere beelden moet kunnen maken. De beelden ogen helderder en scherpen, maar soms zou het op het gebied van helderheid wel iets minder mogen. Datzelfde geldt eigenlijk voor het bokeh-effect. Gelukkig is er nog de Pro-modus, waarmee je zelf de kwaliteit kunt instellen zoals je wil.

Verder kun je gelukkig wel een aantal toffe dingen doen met de camera. Zo is er ondersteuning voor hdr-beeldmateriaal en kun je dus foto’s en video’s met uiteenlopende kleuren maken. Daarnaast is het mogelijk video’s in de 4k-resolutie te schieten en is er een goede stabilisator aanwezig, waardoor video’s niet schudden. Ook hier zitten beperkingen aan: inzoomen is geen goed idee (over het algemeen met deze camera) en 4k-video’s kunnen niet langer duren dan tien minuten. Dat zijn dus dingen om rekening mee te houden.

Accuduur

De OnePlus 6T heeft een iets groter scherm en dus ook een iets grotere accu. Omdat het scherm naar verhouding minder gegroeid is in vergelijking met de hoeveel extra mAh kunnen we gelukkig spreken van een riante vooruitgang. Er pas nu 400 mAh meer energie in de accu en dat betekent toch al gauw enkele uren extra aan gebruikstijd. Het zal geen halve dagen schelen, maar twee dagen of meer, bij normaal gebruik, moet geen uitzondering zijn. Bovendien is de accu ook weer binnen anderhalf uur opgeladen tot honderd procent.

OnePlus 6T – software

De OnePlus 6T draait momenteel op Android 9.0 Pie. Die update is ook al beschikbaar voor de OnePlus 6. Over Android heen zit de softwareschil van het bedrijf, die eigenlijk vrij weinig dingen aanpast. De dingen die zijn veranderd zijn subtiel en een toevoeging te noemen. Daarnaast levert OnePlus relatief weinig vooraf geïnstalleerde applicaties mee. De apps die worden meegeleverd zijn bijna allemaal te verwijderden of op z’n minst compleet uit te schakelen. Het is in elk geval niet zo erg als op een Samsung of Huawei, bijvoorbeeld.

De software is overzichtelijk en werkt ontzettend soepel. De gemiddelde Android-gebruiker moet hier direct mee uit de voeten kunnen. Liefhebbers van een kale versie van Android zijn ook al jaren enthousiast over de software op de toestellen van OnePlus, omdat het verdomd dicht in de buurt van de Nexus-ervaring komt. Het is inmiddels mogelijk nog goedkopere smartphones te kopen, van bijvoorbeeld Nokia, waar een compleet kale versie van Android op staat — maar dat is een geheel andere markt. Dit is nog altijd high-end.

Android Pie in combinatie met de nieuwste versie van softwareschil OxygenOS biedt gebruikers functies aan die nog niet overal beschikbaar zijn. Zo kun je nu middels verschillende bewegingen allerlei handelingen verrichten: denk bijvoorbeeld aan de navigatie op de Pixel-smartphones. Ook kun je midden op het scherm het snelle menu naar beneden halen, die dunne notch digitaal verbergen en het toestel vergrendelen door op het scherm te tappen. Ontwaken doe je bijvoorbeeld door twee keer op het scherm te kloppen.

OnePlus 6T – in gebruik

In het dagelijkse gebruik hebben we best moeten wennen aan twee dingen: de in-display vingerafdrukscanner en het gebrek aan een notificatielampje. De nieuwe scanner is eigenlijk het probleem niet, al gaat onze voorkeur nog altijd uit naar lezers die aan de achterkant van een smartphone zitten vanwege de positie van de wijsvinger. Dat gezegd hebbende is het zo dat de plaatsing van de in-display vingerafdrukscanner op een comfortabele en bereikbare plek zit voor je duimen, waardoor je eigenlijk altijd wel bij kan.

Deze in-display vingerafdrukscanner werkt ietwat sneller dan de scanner die we hebben kunnen testen op de Huawei Mate 20 Pro. Bovendien krijg je een kekke animatie te zien wanneer je je duim of vinger neerlegt, wat wellicht een beetje kan afleiden van het feit dat deze scanner niet even snel is als de scanner op de OnePlus 6. Zo’n lezer in het scherm zorgt misschien voor een strakker design, maar qua functionaliteit is het nog niet sneller of beter dan er al was. Laat dit in elk geval niet de reden zijn om over te stappen.

Het feit dat er geen notificatielampje is dit keer, vergt een veel grotere aanpassing van de gebruiker. Soms heb je je toestel op stil staan of ligt die in een andere kamer, waardoor je berichten of gesprekken kunt missen. Als je dan ineens zag dat je led-lampje groen, blauw of een andere kleur uitsloeg, kon je toch snel zien dat er iets was binnengekomen, waardoor je daarna kon handelen. Dat kan nu niet meer, omdat dat lampje dus in z’n geheel is verwijderd. De notch aan de bovenkant van het scherm is hier simpelweg te klein voor.

Dat probleem zou je bijvoorbeeld kunnen opvangen door de introductie van een altijd-aan-scherm, zoals bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy-toestellen, maar daar wil OnePlus voorlopig nog niet aan beginnen. In een reactie op een vraag van een fan laat OnePlus weten nog te kijken naar een dergelijke functie, maar voor nu wordt het advies gegeven om zo nu en dan je telefoon op te pakken om te checken of er wat binnengekomen is. Of je klopt even om het scherm aan te zetten. Dat zijn geen grote handelingen, maar het is wel vervelend.

Dan hebben we nog het probleem van het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. We hebben het eerder in de recensie al eens genoemd, maar we kunnen ons voorstellen dat het een groot gemis is. Over het algemeen gebruiken wij zelf draadloze oordoppen om muziek te beluisteren, maar voor het bekijken van video’s op bijvoorbeeld YouTube is het fijner om een ouderwetse koptelefoon te gebruiken om te voorkomen dat het geluid niet synchroon met het beeld loopt. Gelukkig wordt er wel een adapter meegegeven.

OnePlus 6T – conclusie

In de basis is de OnePlus 6T een fantastisch toestel. We gaan dit keer echter niet zo ver als beweren dat dit het beste Android-toestel is van dit moment, want daarvoor hebben we te veel kanttekeningen bij de ervaring gezet. Ben je op zoek naar een razendsnel Android-apparaat met snelle software, soepele bediening, veel mogelijkheden en nieuwe technologieën voor een relatief lage prijs? Dan is dit toestel het toestel voor jou. Maar wees je wel bewust van de beperkingen die er zijn en de opmerkingen die we hebben geplaatst.

Zo is de in-display vingerafdrukscanner niet per se beter dan de vingerafdrukscanner op de OnePlus 6. Dit is dus niet meteen een reden om over te stappen, tenzij je zoiets natuurlijk heel tof vindt en niet kan wachten om aan de slag te gaan met nieuwe technologie. Daarnaast is er geen koptelefoonaansluiting en moet je het ook zonder notificatielampje doen. Dat die koptelefoonaansluiting verdwenen is, is iets waar we inmiddels aan wennen — maar het feit dat er nu geen notificatielampje is, heeft veel impact op de ervaring met de smartphone.

Bovendien zijn veel verbeteringen in de vorm van software-updates doorgevoerd. Updates die nu al beschikbaar zijn voor of worden getest op de OnePlus 6. Ben je benieuwd naar de Nightscape-modus? Geen nood, want die komt ook uiteindelijk naar jouw smartphone, mits je natuurlijk nu de 6 gebruikt. Hoewel OnePlus met de OnePlus 6T wederom een ontzettend gaaf en snel toestel heeft afgeleverd, geeft het bedrijf eigenaars van de OnePlus 6 tegelijkertijd minder redenen om over te stappen door het weglaten van features.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Instapmodel relatief goedkoop
  • Design en specs
  • Software
  • Grotere accu

Minpunten
  • Geen notificatielampje

  • Geen koptelefoonaansluiting
  • In-display vingerafdrukscanner niet beter dan gewone
  • Weinige nieuwe functies

Reacties (2)