Review: Zo breid je de Nest Hello deurbel uit met een draadloze chime (gong)

20 oktober 2018 6 Minuten 38 Reacties
Nest-Hello-Honeywell-feature

Hoe kun je jouw Nest Hello deurbel voorzien van een draadloze gong (chime)? Wij hebben de oplossing en leggen je uit hoe je dit zelf voor elkaar krijgt.

Onlangs hebben we onze uitgebreide review van de Nest Hello deurbel online gezet en daar waren we nogal enthousiast over. Maar, toch hadden we ook wat puntjes van kritiek, en één van deze punten was het ontbreken van een draadloze gong. Toen we dat punt ook via lezers meermaals te horen kregen gingen we op zoek naar een oplossing, en die oplossing hebben we gevonden in de vorm van de Honeywell draadloze gong.

Honeywell draadloze gong voor de Nest Hello

De Nest Hello wordt niet met een gong (of chime) geleverd en dus ben je aangewezen op je reeds gebruikte gong of een nieuwe mechanische of elektrische gong. En een mechanische variant is lastig te vinden, aangezien deze op 16-24v moet kunnen werken. Sluit je een model aan dat dit (net) niet trekt dan loop je de kans dat je deze (op termijn) opblaast. Een draadloze gong is daarmee niet alleen een oplossing voor wanneer je wilt upgraden, maar ook voor als je überhaupt een (lang) werkende gong wilt hebben. Maar goed, bij een slimme deurbel hoort natuurlijk ook gewoon een draadloze gong, iets dat sommige concurrenten van Nest al begrepen hebben. De Hello heeft deze accessoire (nog) niet maar daar kun je middels een paar simpele stappen – en wat extra geld – zelf verandering in brengen.

In onze zoektocht naar een oplossing kwamen we al snel terecht bij de draadloze chimes van Honeywell. Het bedrijf heeft er meerdere in het assortiment; van volledig instelbaar qua volume en met led-verlichting tot een simpele variant met vier melodieën en verder geen instelmogelijkheden. Deze modellen zijn niet specifiek voor de Hello gemaakt en worden dus ook met een eigen (domme) deurbel geleverd. Die deurbel heb je echter niet nodig; de gong wel. Wij zijn voor de meest simpele variant gegaan, de DC311, met een prijs van 39 euro. Dit model is puur een draadloze gong met vier melodieën, zonder verdere instelmogelijkheden. We hebben zelfs twee modellen laten komen om zo door het hele huis een duidelijk belsignaal te kunnen verwezenlijken. Maar, met alleen die chimes ben je niet klaar, want je hebt ook een Honeywell omvormer nodig om het signaal van de deurbel naar een draadloos signaal richting de gong om te zetten. Deze omvormer kost ongeveer 45 euro.

Mocht je nog geen Nest Hello deurbel hebben hangen dan is het verstandig eerst die installatie en montage goed door te lopen, en het is zelfs nog verstandiger de installatie door een monteur te laten doen als je niet helemaal thuis bent in de elektronica. Als alles eenmaal hangt is de situatie als volgt; je hebt de Nest Hello deurbel buiten hangen, die middels deurbelkabels verbonden is met de transformator en de (mechanische of elektrische) deurbel die binnen hangen. Je hebt dan dus al een werkende deurbel, maar zonder die draadloze gong.

Allereerst testen we de omvormer in combinatie met de gong(s). Het een kwestie van vier AA-batterijen in de gong stoppen (let op; die worden niet meegeleverd) en de batterij van de omvormer (wel meegeleverd) in de behuizing van de omvormer stoppen. Vervolgens moet je een paar seconden op de settings-knop van de gong drukken en direct daarna het kleine knopje achterop het opzetstuk van de omvormer indrukken. Binnen een paar seconden klinkt er een signaal waaruit blijkt dat de koppeling tussen omvormer en chime geslaagd is. Een kind kan de was doen, maar dan komt het iets lastigere stuk.

Als je het setje koopt zoals ik hierboven omschreef is het een kwestie van de (mechanische of elektrische) gong vervangen voor de omvormer van Honeywell. De handleiding van die omvormer is niet de meest duidelijke dus als je er echt geen verstand van hebt dan kun je een elektricien even om hulp vragen, maar in ons geval bleek het na even uitzoeken niet zo lastig. De mechanische deurbel die we hadden hangen hebben we weggehaald, het draadje dat van de transformator afkomt is op de AC1-aansluiting van de omvormer aangesloten en het draadje dat terugkomt van de deurbel is op de A1-aansluiting aangesloten. Je hebt ook nog de optie voor het aansluiten van een tweede deurbel, op de B-aansluitingen.

Eenmaal aangesloten plaatsen we het opzetstuk (het tweede deel van de behuizing) van de omvormer op het deel waar de draden ingaan en direct zul je een signaal horen van de gekoppelde gong(s). Vervolgens is het een kwestie van de deurbel indrukken om te testen of het echt werkt.

En werken deed het in ons geval, direct. De gongs waren al gekoppeld en lieten meteen en op hoog volume van zich horen. Vervolgens hebben we elke gong dezelfde melodie gegeven en ze op verschillende plekken in huis geplaatst. De gong beneden staat ongeveer 6 meter van de omvormer af, de gong boven een meter of 7. Dit leverde geen problemen op; beide gongs reageerden nagenoeg tegelijkertijd en binnen 1 tot 2 seconden na het drukken op de Nest Hello. Aangezien we met de simpelere variant van de Honeywell chime te maken hebben is het aanpassen van het volume of de duur van het geluid overigens niet mogelijk. Hiervoor heb je een iets duurder model nodig. Overigens moeten de batterijen van de gong volgens Honeywell 1 tot 2 jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik.

Al met al is dit dus een ideale oplossing als je niet alleen een slimme deurbel wilt hebben maar ook je gong (chime) wilt upgraden naar een draadloze versie. Het kost je in totaal iets meer dan 80 euro voor de gong en omvormer, maar in mijn geval heb ik dat er wel voor over aangezien ik de mechanische deurbel voorheen zeer slecht hoorde en nu door het hele huis (en natuurlijk op de smartphone) duidelijk de bel hoor. Daarbij kun je op de omvormer zoveel draadloze Honeywell-gongs aansluiten  als je wilt.

De omvormer en gong zijn ons ter beschikking gesteld door 50Five.nl. Zij verkopen ook een installatiepakket voor de Nest Hello of kunnen een expert langssturen.

Reacties (38)