Review: Huawei Mate 20 Lite – niet beter dan de Honor 10

03 oktober 2018 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-mate-20-lite-foto-1

De Huawei Mate 20 Lite is een nieuwe midrange smartphone van het Chinese merk. Op het eerste gezicht lijkt dit een prima toestel te zijn, zeker voor dagelijks gebruik. Maar voor wie toch wat meer uit z'n smartphone wil halen, hoeft dit niet de beste keuze te zijn.

In het midrange segment heb je tegenwoordig meer dan genoeg opties. Telefoons die minder dan 400 euro kosten bieden vandaag de dag ontzettend veel functies en relatief goede prestaties aan. Zo nu en dan zit er ook een smartphone tussen die wat minder presteert. Aanvankelijk lijkt alles dan ook prima te gaan voor de Huawei Mate 20 Lite, maar bij nadere inspectie heeft de ervaring toch wat deuken opgelopen. Later deze maand zal Huawei overigens de Mate 20 en Mate 20 Pro gaan presenteren.

Huawei Mate 20 Lite – specificaties

Huawei Mate 20 Lite
Scherm 6,3-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 710
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Twee en twintig megapixel achter, twee en 24 megapixel voor
Accu 3.750 mAh lithium-polymeer

Specs

Als je kijkt naar de specificaties dan lijkt er op het eerste gezicht niet zo veel aan de hand te zijn. Met de nieuwe midrange Kirin 710-processor en 4 GB aan werkgeheugen lijkt de Huawei Mate 20 Lite een geschikte kandidaat te zijn als je nieuwe smartphone. Hoewel 64 GB ontzettend veel ruimte is op een smartphone, zijn er concurrerende modellen die voor dezelfde prijs meer kunnen aanbieden. De accu is wel heer en meest in dit segment: met 3.750 mAh aan vermogen hoef je je nergens zorgen over te maken.

Huawei Mate 20 Lite – hardware en design

Het design van de smartphone is voornamelijk functioneel, maar daardoor ook wel een beetje saai. Het 6,3″-scherm wordt vergezeld door een inkeping aan de bovenkant en een relatief dikkere kin aan de onderkant, maar het is niets om je zorgen over te maken. Rechts treffen we de volume en aan-en-uitknop aan, terwijl links de lade voor de sim- en extra geheugenkaart zit. Onderop zit de enkele speaker, de usb-c-aansluiting en de koptelefoonaansluiting. Vooral die laatste aansluiting zal voor veel mensen als pluspunt worden gezien.

De glazen achterkant is helemaal plat en heeft dus geen lichte bolling. Dat zal voor sommige mensen misschien een beetje wennen zijn, zeker wanneer je die lichte bolling ben gewend (waardoor zo’n toestel toch wat beter in de hand ligt). Bovenaan treffen we twee camerasensoren aan, met daaronder een ronde vingerafdrukscanner. Het toestel voelt verder ontzettend stevig aan. Dat komt onder meer doordat de Huawei Mate 20 Lite wat dikker en zwaarder is dan smartphones meestal zijn; maar dat is in dit geval dus een pluspunt.

Display

Het scherm heeft een imposant formaat van 6,3-inch, wat het geheel een premium uiterlijk meegeeft (zeker in combinatie met die inkeping aan de bovenkant). De resolutie bedraagt 2.340 bij 1.080 pixels, wat een pixeldichtheid van 409 pixels per inch oplevert. Dat is boven de 400 pixels, wat voor een scherp beeld met veel details en vloeiende bewegingen zorgt. Ook komen de kleuren mooi uit de verf, al zullen ze niet van je scherm afspatten. In vergelijking met de Honor 10 ligt het ppi-gehalte wat lager, maar dat komt omdat dit scherm groter is.

Connectiviteit

Wanneer je kiest voor de Huawei Mate 20 Lite, dan ben je op het gebied van connectiviteit wel van alle moderne gemakken voorzien. Uiteraard is er gewoon ondersteuning voor bluetooth en wifi (al kan die bluetooth-verbinding nog wel eens kort wegvallen), ook is er een gps- en nfc-chip aanwezig. Zo kun je buiten de deur je sportprestaties tracken en bijvoorbeeld mobiele betalingen verrichten. Ook is er een micro-sd-kaartsleuf waarmee je het geheugen kunt uitbreiden, mocht je 64 GB niet genoeg ruimte vinden.

Speakers

De speaker op de Huawei Mate 20 Lite is niet bepaald bijzonder. Ja, er komt een helder en verstaanbaar geluid uit, zonder al te veel gekraak, maar dat is alleen als je het volume op een gemiddeld niveau houdt. Daarnaast is het zo dat de monospeaker aan de onderkant van het toestel last heeft waar elke speaker op die plek op een smartphone last van heeft: je hand kan voor de opening zitten. Daardoor kan het geluid worden gedempt, waardoor je de Mate 20 Lite krampachtig moest vastpakken. Dat is natuurlijk alles behalve ideaal.

Camera’s

Huawei is tegenwoordig ook een fabrikant die garant staat voor een goede camera-ervaring op smartphones. Dat heeft het bedrijf laten zien met de Huawei P20-serie, maar ook met de eerdergenoemde Honor 10. Over het algemeen beschikt deze camera over veel van dezelfde functies als de eerdergenoemde toestellen, al zal de kwaliteit ietwat minder zijn. Een smartphone met een camera met twee sensoren maakt natuurlijk foto’s en video’s van een lagere kwaliteit dan een smartphone met een systeem met in totaal drie sensoren.

Daarom is ook hier de conclusie dat je over het algemeen hele goede foto’s kunt maken met dit systeem. Dat heeft onder meer te maken met de camera-applicatie die Huawei mee levert. Het systeem is in staat bepaalde scenario’s en dingen automatisch te herkennen, waardoor de instellingen automatisch worden aangepast, zoals helderheid en kleur. Echter kan het ook komen dat het systeem iets té actief is, waardoor kleuren te fel in beeld worden gebracht en ironisch genoeg details daardoor kunnen wegvallen in dit soort shots.

Die modus, op basis van kunstmatige intelligentie, kan dus in je voordeel werken, maar vaak konden we betere foto’s maken in de normale standen of met één van de andere modi die Huawei aanbiedt, zoals bijvoorbeeld de Pro-modus. Zorg echter wel altijd voor voldoende licht, omdat de camera’s op de Huawei Mate 20 Lite niet altijd in staat zijn mooie foto’s te maken wanneer het te donker wordt. Niet alleen is er dan minder kleur aanwezig, ook details vallen weg, terwijl de objecten op de foto in elkaar kunnen opgaan.

Accuduur

De accuduur is het sterkste punt van deze smartphone. Met zijn vermogen van 3.750 mAh kom je met gemak twee dagen door, wanneer je het toestel natuurlijk op een normale manier gebruikt. Bel je zo nu en dan, stuur je veel berichten via WhatsApp en lees je vaak je mail of het nieuws, dan hoef je niet tegen problemen aan te lopen. Bekijk je veel video’s of speel je veel games op je toestel, dan gaat de prestatie van de accu natuurlijk achteruit. Maar met het vermogen van deze batterij en de energiezuinigheid van Android, komt het vaak wel goed.

Huawei Mate 20 Lite – software

Hoewel de Huawei Mate 20 Lite wordt geleverd met EMUI 8.2, de nieuwste softwareschil van Huawei, op basis van Android 8.1, zijn er geen noemenswaardige features toegevoegd ten opzichte van de EMUI 8.1-versie. Bovendien is het zo dat de telefoon wordt geleverd met een beveiligingsupdate die ver achterloopt, namelijk 1 juli 2018. Nu staat Huawei er helaas niet om bekend dat het snel is met het uitbrengen van Android-updates, maar de achterstand mag je steeds kwalijker noemen. De update voor oktober kan nu elk moment arriveren.

Daarnaast is het zo dat ook dit toestel van de Chinese fabrikant wordt geleverd met een aanzienlijke hoeveelheid bloatware: apps en games die worden meegeleverd terwijl de kans zeer aannemelijk is dat je ze niet gaat gebruiken. Ja, het gros is te verwijderen, maar dat is wel kostbare tijd die je zelf mag investeren. Niet alles is echter slecht aan de software van Huawei. Gebruikers kunnen namelijk de vingerafdrukscanner gebruiken voor een aantal zaken, zoals het nemen van een foto of het oproepen van het snelle menu.

Mocht je de inkeping bovenaan helemaal niets vinden, dan kun je die binnen de instellingen van de Huawei Mate 20 Lite digitaal verwijderen (dus als het ware verbergen). Verder ondersteunt dit toestel ook gezichtsontgrendeling. Die werkt niet per se heel snel; het ontgrendelen duurt lang genoeg om jezelf af te vragen of de functie wel werkt of niet. Dan nog is dit een handige functie voor wanneer je straks weer je handschoenen aandoet met het koudere weer, aangezien je dan minder vaan de vingerafdrukscanner zult gebruiken.

Huawei Mate 20 Lite – in gebruik

Naast de vergelijking met de Honor 10, een smartphone die eerder dit jaar werd uitgebracht door dochteronderneming Honor, is ook een vergelijking met de Huawei P Smart Plus op z’n plek. Beide toestellen beschikken namelijk over grotendeels dezelfde specificaties: dezelfde processor, dezelfde hoeveelheid werkgeheugen en dezelfde hoeveelheid interne opslagruimte. De camera’s, het vermogen van de accu en de aansluitingen wijken in dit geval af, wat meteen het verschil verklaart. De P Smart Plus wist ons nog wel te bekoren.

Voor een paar tientjes meer kun je dus de Huawei Mate 20 Lite of de Honor 10 aanschaffen, die smartphones die in de kern eigenlijk gelijk aan elkaar zijn. Wat maakt de Mate 20 Lite dan nog verder bijzonder? Eigenlijk blijft er dan vrij weinig over. Bovendien is het zo dat ook de Mate 20 Lite dezelfde gladde achter- en voorkant heeft, waardoor die nog wel eens van de tafel kan glijden. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is wat ons betreft hier beter gelukt, maar voor de rest zijn de verschillen ontzettend klein te noemen.

Prestaties

De processor in de Huawei Mate 20 Lite is dezelfde als in de P Smart Plus: de Kirin 710. Dit is een processor voor midrange toestellen die prima functioneert wanneer je er op dagelijkse basis geen zwarte taken mee wil uitvoeren. Doe je dat wel, dan merk je al snel dat de chipset hard moet werken om je handelingen bij te houden. Dat is goed zichtbaar wanneer je probeert te gamen op dit ding; zo kun je PUBG niet op de hoogste setting spelen. Ook kan het zijn dat er hier en daar wordt gestotterd, bijvoorbeeld in de bluetooth-verbinding.

Huawei Mate 20 Lite – conclusie

De Huawei P Smart Plus, Huawei Honor 10 en Huawei Mate 20 Lite zijn allemaal dit jaar uitgekomen. Ze komen allemaal uit dezelfde stal, waardoor het niet vreemd is als er wat overlap zou zijn tussen de verschillende modellen. Echter, de Huawei Mate 20 Lite lijkt zo veel op een combinatie van de twee eerdergenoemde smartphones, dat je je hardop mag afvragen of dit model wel bestaansrecht heeft. Wat ons betreft niet, maar er zijn wel redenen te bedenken waarom je bijvoorbeeld beter voor dit toestel dan voor de P Smart Plus kunt gaan.

Zo beschikt de Mate 20 Lite over een usb-c aansluiting, en kan die dus sneller worden opgeladen, en zit er een grotere accu in. Maar of dat die paar tientjes meer waard is, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Mocht je per se een toestel van minder dan 400 euro willen van Huawei, om wat voor reden dan ook, dan kunnen we je de Honor 10 adviseren te gebruiken. Die beschikt over dezelfde functies als deze smartphone en heeft ook nog een veel betere chipset aan bord. Laten we hopen dat de Mate 20 en Mate 20 Pro wel de naam Mate waardig zijn.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Scherm
  • Camera’s
  • Accuduur

Minpunten
  • Processor

  • Vooraf geïnstalleerde apps
  • Weinig unieke kwaliteiten

Reacties (0)