TCL 55DC760 – specificaties
- Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 3x HDMI (3x v2.0a), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID)
- Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (Nougat, later Oreo), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, JBL sound
- Afmetingen: 1.233 x 790 x 240 mm (incl. voet)
- Gewicht: 18,0 kg (incl. voet)
- Verbruik: nb/ 0,3 watt (Energielabel A+)
- Adviesprijs: 999 euro
TCL 55DC760 – design
TCL combineert ondertussen klassieke design-elementen van tv met een gedurfde look. Het superslanke scherm is afgeboord met een metalen rand, maar van een echt kader is geen sprake. Het scherm heeft een zwarte rand van een centimeter breed.
Bovenaan de achterzijde van het scherm zitten twee zilveren schijfjes verbonden door een kleine zwarte metalen balk. Het geheel dient vermoedelijk om het scherm te verstevigen, maar het is ook een knap design accent.
De Y-vormige voet is erg stevig, ook al ziet hij er erg licht uit. Hij neemt wel flink wat plaats in in de breedte (80 cm). Maar het meest opvallende onderdeel van de televisie is de soundbar. TCL werkte samen met JBL voor deze oplossing. De soundbar heeft de vorm van een met luidsprekerstof beklede cilinder onderaan de televisie. De cilinder is links en rechts open voor de baspoorten.
Aansluitingen
Aan de zijkant zit het typische complement aansluitingen van een goede middenklasser. Drie maal HDMI (klaar voor Ultra HD HDR), twee USB aansluitingen, optisch digitaal uit, composiet video en een hoofdtelefoonaansluiting. Naast de bedrade netwerkaansluiting is er ook 802.11gn/ac WiFi ingebouwd. Bluetooth is beschikbaar voor een draadloze hoofdtelefoon.
Alle aansluitingen staan netjes naar opzij gericht zodat ze allemaal toegankelijk blijven als je voor wandmontage kiest.
TCL 55DC760 – gebruiksgemak
Dit model is uitgerust met Android TV, versie 7 (Nougat). De installatie verloopt zoals op alle andere Android-toestellen. Je kunt gebruik maken van een Android tablet of smartphone om je account in te stellen. Een deel van de installatie (alle mogelijke wettelijke disclaimers, installatie van tv-zenders) verloopt in de TCL menu’s maar ook dat ging zonder probleem.
Een opvallende misser in het gebruiksgemak: de power toets van de remote stuurt de televisie niet in standby, maar schakelt hem volledig uit. Vermits Android er wel even over doet om terug op te starten is dat hopelijk een fout die via software aan te passen is. TCL liet ons weten dat dit een configuratiefout is in het testsample. De productietoestellen zullen wel degelijk correct in standby gaan.
Later op het jaar krijgt dit toestel ook de nieuwste Android versie (8 Oreo), waarmee het ook een nieuwe gebruikersinterface zal krijgen.
Afstandsbediening
De DC760 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De eerste is de TCL-remote die we al langer kennen. Het is een smalle afstandsbediening met aangename rubber toetsen en een degelijke layout. Vernieuwend kan je ze echt niet noemen, maar ze doet perfect dienst.
De tweede remote is heel wat kleiner, en werkt met Bluetooth. Je hoeft ze dus niet te richten. Het beperkte aantal toetsen is geen belemmering in dagelijks gebruik. Voor sommige functies zoals cijfertoetsen kan je een klein on-screen toetsenbord oproepen. Dat hoef je niet met de pijltjestoetsen te bedienen, want deze remote beschikt ook over een aanwijsfunctie (airmouse). Een druk op de muistoets en er verschijnt een cursor op het scherm die je beweegt door naar het scherm te wijzen. Kleine bewegingen volstaan, en de cursor laat zich makkelijk besturen.
De remote is ook uitgerust met een microfoon voor spraakopdrachten. Omdat de Android tv gebruik maakt van Google Assistant is dat erg uitgebreid, ook al ben je voorlopig beperkt tot Engels. Wat is het dichtstbijzijnde chinese restaurant, regent het morgen, en wat staat er op mijn agenda, het zijn allemaal vragen die je aan de televisie kunt stellen.
TCL 55DC760 – features
Smart tv-platform
Net als bijna alle andere Android toestellen gebruikt deze TCL de Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU, 2GB RAM en 16GB interne opslag. Die chipset is krachtig genoeg om de Android ervaring vlot genoeg te maken, al merk je het verschil wel met een moderne smartphone, die vlotter reageert. Voor een middenklasser is dit een uitstekende keuze.
Smart functies
De interface van Android TV (Nougat) kennen we ondertussen wel. Het Home scherm neemt heel het scherm over, al zie je op de achtergrond wel waar je naar keek. Aanbevelingen staan prominent bovenaan, en daaronder verschillende rijen met apps en tv-functies, en een rij met de ingangen. Helemaal onderaan vind je de Android instellingen.
Helaas biedt de YouTube-app geen HDR-beelden (net zoals bij andere Android TV fabrikanten), dat zou opgelost worden in de volgende versie. We vinden ook geen Amazon Video app terug. TCL liet weten dat de Amazon app nog steeds in Beta is, Philips en Sony gebruiken kennelijk een versie die ze zelf in hun firmware stoppen.
Netflix is wel aanwezig, en werkt perfect, ook met HDR inhoud. Er is een volledige set digitale tuners aan boord, maar onze CI+-kaart van Telenet kregen we niet gekoppeld. Ook dat probleem hebben we bij TCL gemeld. (het toestel is niet Ziggo of Telenet gecertificeerd, iets om rekening mee te houden). De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags worden correct afgespeeld.
Met de T-cast app heb je niet alleen een handige remote op je smartphone, maar ook een vlotte manier om content (foto, video en muziek) van je smartphone naar de tv te sturen. Erg opvallend is dat je ook beelden van je televisie naar de smartphone kunt brengen. Dat lukte ons in elk geval met live tv en dvd, dus mogelijk kan dit met alle bronnen.
TCL 55DC760 – Beeldkwaliteit
Het toestel is voorzien van een edge led achtergrondverlichting zonder local dimming, een VA-paneel, wide color gamut en 400/500 nits luminantie.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.
Beeld | Geavanceerde video | Geavanceerde video |
Beeldmodus: Film
Mix Dimmen: Uit/Aan |
Contrast: 90 Scherpte: 0 Tint: 50 Zwartniveau: 50 Zwarte stretch: Uit Dynamisch Contrast: Uit Gamma: 2* |
Kleurtemperatuur: W arm Kleurruimte: auto RGB mode: uit MPEG NR: uit DNR: Uit |
Uitleg belangrijkste instellingen;
- Mix dimmen: indien aan, gebruikt de tv stroomsturing ipv PWM om de achtergrondverlichting te dimmen. Activeer het als je erg gevoelig bent voor flikkeringen.
- Dynamisch Achtergrond: Wil je de helderste beelden, bvb voor kijken bij erg veel licht, schakel dan Brightness+ in.
- Gamma: Deze is prima voor verduistering. Kijk je bij wat omgevingslicht is 1 een betere keuze.
- Dynamisch Contrast: kan je beelden iets meer punch geven en het verbergt nauwelijks detail, goed voor kijken bij wat meer omgevingslicht.
- MPEGNR en DNR activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Deze TCL zit met zijn beeldverwerking netjes in de middenmoot. Als zwak punt kijken we naar sommige deinterlacing prestaties. Hij herkent niet altijd de juiste onderliggende film-of videoframerate, en daardoor kan je af en toe wat moiré of gekartelde lijnen zien. De beste keuze is bronnen aanleveren in progressieve videomodes (720p, 1080p of 2160p). De ruisonderdrukking (DNR) is uitstekend, de lichtste stand is veilig voor wie het aan wil laten staan, de auto stand werkt prima maar is wel vrij sterk. Compressieruis (blokvorming) is een moeilijkere taak, en MPEG NR krijgt die niet volledig weg.
Deze TCL biedt heel wat instellingen die werken op helderheid en contrast: Mix dimmen, dynamische achtergrond, micro dimmen en dynamisch contrast. Die laatste werkt goed, en laat je zwart- en witdetail vrijwel ongemoeid, en is dus een goede keuze als je wat extra punch wilt. Dynamische achtergrond kan je in ‘Brightness +’ schakelen, en dat doet exact wat je verwacht, het maakt de beelden helderder, wat wenselijk kan zijn bij veel omgevingslicht. Mix dimmen gebruikt een stroomsturing in plaats van PWM om de achtergrond te dimmen. Indien je erg gevoelig bent voor flikkering is het voordelig dit te activeren. Micro dimmen zorgt voor lokale contrastverbetering maar veroorzaakte in sommige beelden zoals voetbal zichtbare helderheidsveranderingen in beperkte delen van het scherm, we adviseren om dit uit te laten staan.
Middenmoters scoren zelden goed op bewegingsscherpte en ook de 55DC760 moet daar wat punten laten liggen. Er is geen motion interpolation of andere vorm van verbetering voor de bewegingsscherpte beschikbaar. Snel bewegende voorwerpen hebben daarom een ietwat vage rand, en snelle camerabewegingen kunnen een stotterend effect hebben. We merken ook dat de tv op sommige 24 fps bronnen last heeft van judder.
Het VA-paneel zorgt voor een prima zwartwaarde en een uitstekend contrast (3700:1), en de televisie verbergt daarbij geen zwartdetail. Door gebrek aan local dimming kan het wel zijn dat je de donkere banden boven en onder een filmbeeld nog ziet in een donkere kamer, maar dat is geen verrassing. Wie films wil beleven binnen een beperkt budget zal toch verrast zijn van de leuke beelden die deze TCL produceert.
Dat dankt hij ook aan zijn uitstekende kalibratie. In de Film-mode pakt hij uit met erg indrukwekkende resultaten. De gammawaarde die het helderheidsverloop bepaalt, meten we uit op 2,4. Dat is goed voor kijken in verduistering, maar wie in een meer typische woonkamer kijkt mag de gamma-instelling van 2 naar 1 brengen. De grijsschaal is perfect neutraal, en de kleurweergave is enorm goed. Zowel op de algemene kleurchecker als op de huidstinten test scoort hij uitstekend.
HDR
Vergeet voor externe bronnen niet dat je de HDMI-ingang moet aanpassen: ‘Systeem, Geavanceerde Video, HDMI 2.0 -> Aan. De televisie ondersteunt HDR10 en HLG.
In dit prijssegment kan HDR-weergave wel eens probleem zijn. Top helderheid en kleurbereik zijn vaak wat beperkt. De DC760 haalt een piekhelderheid van 404 nits, en die kan hij ook op een volledig wit scherm tonen. Opvallend is dat hij in een kleiner 2% testvenster een lagere piekhelderheid heeft (292 nits) terwijl we net daar een extra duwtje zouden verwachten. De helderheidscurve volgt de PQ EOTF uitstekend, en de tonemapping rolt vanaf ongeveer 60% stimulus zachtjes af om de 1000 nits content nog binnen zijn bereik te mappen.
Het kleurbereik is goed, met 90% DCI-P3 en 65% Rec.2020 zit hij op terrein waar je meestal duurdere toestellen treft. De kalibratie is ook hier uitstekend te noemen en dat merk je in beeld. Ondanks zijn bescheiden cijfers zijn de beelden erg goed te smaken, met voldoende extra contrast en kleur zichtbaar.
De Smart HDR beeldmode geeft SDR beelden een HDR smaakje, maar je moet er wel eerst wat aan sleutelen. Zet de scherpte op 5, en kleurtemperatuur op warm voor een veel aangenamer resultaat. Dan nog zal je merken dat de kleuren erg sterk veranderen, we zijn er met andere woorden geen grote fan van.
Reflecties en kijkhoeken
Probeer reflecties te vermijden op dit toestel, ze blijven scherp zichtbaar. De kijkhoek is zoals verwacht op dit type paneel niet erg groot. Wie te ver opzij zit, ziet kleur en contrast wat verwateren.
Gaming
Er is geen game mode voorzien, maar dat is ook niet nodig. Zelfs in de film-mode meten we een lag van 26,8 ms, vrij behoorlijk en voor een casual gamer nog perfect ok.
TCL 55DC760 – Audiokwaliteit
De JBL soundbar zorgt voor een goede muzikale ondersteuning van het beeld. De drivers in de soundbar staan naar voor gericht, wat voor een meer directe geluidservaring zorgt. Er is flink wat volume voorhanden, een stevige teug bas, en duidelijke dialogen. Draai je te veel aan de volumeknop dan blijft de basweergave duidelijk achter, of begint ze zelfs licht te vervormen. Dat is zeker geen uitzonderlijk verschijnsel, zelfs niet bij duurdere televisie. Gegeven het prijskaartje vinden we de geluidsprestaties zelfs erg goed, perfect voor tv, en heel wat filmmateriaal en zelfs voldoende voor wat occasionele muziek.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.
TCL 55DC760 – Conclusie
TCL mag dan geen bekende naam zijn in de lage landen, deze 55DC760 toont aan dat de Chinese multinational flink wat ambitie mag hebben. De belangrijkste minpunten zijn software problemen. De tv kent geen standby mode maar schakelt volledig uit, waardoor Android TV volledig moet opstarten elke keer je tv kijkt. Verder ontbreekt Amazon Video in de app store. De beperkte bewegingsscherpte en nipt voldoende lichtopbrengst voor HDR zijn beperkingen die je moet accepteren in deze prijsklasse.
Aan de pluszijde vinden we een zeer mooi afgewerkt scherm met uitstekend contrast en zwartwaarde en erg goede kleurweergave. Zelfs voor HDR slaagt het erin om degelijke prestaties neer te zetten. De soundbar van JBL is een knappe troef die voor prima klank zorgt. Android is dankzij de Google Assistant langzaam maar zeker een echte slimme tv geworden. Tot slot hangt er aan deze televisie een heel betaalbaar prijsetiket.
Beoordeling
- Zwartwaarde en contrast
- Kleurweergave
- Geluidskwaliteit
- Prijs
Beperkte bewegingsscherpte
- Iets te weinig licht voor echte HDR
Reacties (5)